Sokszor kapok olyan leveleket, hogy szeretnétek tudatosan vásárolni, de nem ismeritek a lelőhelyeket. A legtöbb esetben nekem is kutatómunkát igényel, ha válaszolni szeretnék, hiszen sok szempontot kell figyelembe venni a fenntartható és etikus divatnál. Mivel végre itt a strandidő és a nyár, a napszemüvegvásárlás aktuális. Nézzetek szét olyan magyar napszemüvegmárkáknál, amelyek a fenntarthatóságot, a kézi megmunkálást és a magas minőséget tartják szem előtt. (Szem előtt, értitek!) Ha most vásárolnék, akkor a következő márkáknál tenném… rovatom következik.

Update: A cikket 2017 májusában írtam, az eredeti verzióban több márka szerepelt, amelyek azóta megszűntek. Utolsó frissítés dátuma: 2020. május. 6.

Napszemüveg és optikai keret készítők itthon

Annyit azonban hadd jegyezzek meg, hogy ezeket a márkákat csak a honlapjukon vagy a Facebook-oldalaikon közzétett leírás alapján ajánlom, és bízom benne, hogy tényleg környezettudatos, fenntartható szellemben alkotó, etikus, fair trade brandekről van szó. Mielőtt megveszitek bármelyiket, vegyétek fel a kapcsolatot a céggel, kérdezzétek meg, ki és milyen körülmények között készítette az adott darabot, honnan érkezik az alapanyag. Legyetek kíváncsiak, és ha nem tetszenek a válaszok, inkább keressetek olyan márkát, akitől szívesen vásárolnátok.

Fabala

Fából készült, egyedi szemüvegkeretet és napszemüveg készül náluk. „A fa azonban nem csak esztétikai szempontból nyújt élményt. Mi környezettudatosak is vagyunk, szívből és nem divatból. Gyártásával minimális ökológiai lábnyomot hagyunk, s azt is igyekszünk eltüntetni a faültetéseinkkel.”

Thinwood

Rozi Sunglasses, Rozi Eyewear, majd Thinwood. Ez a három márkanév lefedi egy brand fejlődését. Kis Arnold saját fejlesztésű, speciális réteggel bevont fából készít optikai kereteket és napszemüvegkereteket. Egészen elképesztő, hogy minden egyes keret kézzel készül, a folyamat pedig legalább 50 lépésből áll.

Tipton Eyeworks

A Tipton márkát szerintem sokan ismeritek. Tudjátok, ők készítenek bakelitből, pontosabban vinylből napszemcsiket, benne voltak a Forbesban, világszerte jelen vannak. Elég menő, na!

Milaskey Tipton Zakariás 1998-ban készített először napszemüveget – magának. Ma már Elton John, Lenny Kravitz, Robbie Williams vagy Bono is a magáénak tudhat egy-egy Tipton Eyeworks darabot. A szemüvegkeretek cellulóz-acetát és vinyllemez különleges sajtolásával készülnek itthon – kézzel.

Choose wisely. Buy less. Make it last.

A fenntartható divattal kapcsolatos blogok egyik slágermondata olvasható a honlapjukon. Vivienne Westwood gondolataival arra utalnak, hogy nemcsak a lemezeket hasznosítják újra, hanem mindent, amit csak lehet. Érdekesség, hogy Magyarországon inkább a hagyományos, egyszerűbb formák mennek jobban – mindegy, hogy napszemüveg vagy szemüveg választásáról van szó –, de ez ne befolyásoljon benneteket.

(Visited 3 251 times, 1 visits today)