Kicsit úgy tűnik, mintha a magyar divat egyetlen bástyájaként tartaná magát a hazai fürdőruhagyártás. Sok-sok 100%-ban magyar tulajdonban lévő cég készít bikinit, fürdőruhát itthon, magyar munkaerővel. Családok százait tartja el csak a bikinidivat. De fenntarthatósági szempontból elég csak ez az egy nagyon pozitív szempont? Vagy mi az, amivel még előremutatóbbak lehetnének a hazai cégek? Egyáltalán hol vegyünk bikinit, ha tudatosan szeretnénk vásárolni?

Az életemnek sosem volt jelentős része a vízparti időtöltés vagy a napozás, de én már úgy szocializálódtam, hogy ha jön a bikiniszezon (=nyár), akkor jönnie kell az új bikininek is, követni kell a trendeket. 2017-ben a bikinitest kifejezéssel a női portáloknál is egyre óvatosabban bánunk a – szerencsére – egyre erősödő testpozitív mozgalmak miatt. Az olcsó anyagból készült, egynyári fürdőruhákról pedig a tudatos divat egyik terjesztőjeként beszéllek le benneteket.

Fürdőruhavásárlás tudatosan

Ha tudatosan szeretnétek vásárolni, nem az az első és legfontosabb, hogy milyen márkát vegyetek, inkább írjátok össze, milyen igényeitek vannak a bikinivel szemben.

  • Mire fogjátok használni? (Csak napozás? Napozás és csobbanás a vízben? Úszás is?)
  • Inkább édes vagy sós vízben?
  • Milyen fazont szerettek? (Egyrészes? Tankini? Bikini?)
  • Hol takarjon? Hol tartson? Mit emeljen ki?
  • Mennyire legyen divatos?

Aztán jöhet az a lista arról is, hogy tudatos vásárlóként milyen igényeitek vannak a márkával szemben.

  • Milyen körülmények között készülnek a darabok?
  • Melyik országban gyártották?
  • Milyen anyagból készül?
  • Mennyire bőrbarát és természetes?
  • Mennyire véd a káros napsugárzástól?
  • Mennyire terheli a környezetet a gyártás vagy a bikini utóélete?
  • Mennyire újrahasznosíthatók az alkatrészei és az anyaga?

És ha ez a két szempontrendszer megvan, akkor kezdjétek el böngészni a márkák oldalait. Ha szerencsétek van, akkor kellő információra bukkanhattok a fazonnal, a mérettel, a színekkel, az alapanyagokkal, a garanciával, a fenntarthatósági ötletekkel vagy a gyártás körülményeivel kapcsolatban.

Ha nincsen szerencsétek, akkor írjatok levelet a gyártónak a kérdésekkel.

Nem mindegy ugyanis, hogy valami egy magyarországi varrodában készült, jó feltételek és körülmények között, vagy egy távol-keleti országban gyártották lehetetlen körülmények között. Sajnos, a Made in Europe vagy a Made in Italy vagy a Made in Spain címke sem garancia ma már semmire. Ha viszont a márka a honlapján kitér a gyártás körülményeire, nagyobb eséllyel bízhattok meg benne, mintha semmiféle hajlandóságot nem mutat arra, hogy betekintést engedjen a kulisszák mögé.

Az átláthatóság hiánya a mai divatipar egyik legnagyobb problémája. Nem véletlenül indulnak kampányok azért (lásd: Fashion Revolution), hogy a vásárló tegye fel a kérdést direkt a márkának: ki készítette a ruhámat?

A magyarországi Fashion Revolution kampányról Szentesi Rékával beszélgettem, aki a fast fashion jelenségről is sokat mesélt.

A fürdőruhák alapanyagainak többsége lehet ugyan bőrbarát szintetikus anyag, de a műanyag mindig is műanyag marad. Ma már tudjuk, hogy a műanyagok biológiailag nem lebomló anyagok, nem tűnnek el teljesen, hanem mikrorészecskék formájában továbbra is ott vannak a vizeinkben, a vizek állataiban, és előbb-utóbb bennünk is.

Sok fenntartható és etikus szellemben működő márka ma elsősorban újrahasznosítás miatt tekinti magát fenntarthatónak. Vintage anyagokat használnak, vagy például olyan alapanyagokkal dolgoznak, amelyeket PET-palackból, régi szőnyegek szálaiból vagy halászhálóból gyártottak.

bikini margaret and hermione_2
Illusztráció: Margaret and Hermione

Első lépésként már ez is szuper szerintem, dönthettek ilyen márkák mellett is (én is hozok rá példát), de ha már az alapanyagokat nézitek, érdemes később még tovább lépni: keressetek GOTS- (Global Organic Textile Standard), Bluesign-, Oeko-Tex-minősítéssel ellátott termékeket, alapanyagokat.

Rendszeresen olvasok német cikkeket. Több is említést tesz arról, hogy az USA-ban vagy Ausztráliában már régóta kapható fenntartható és etikus szellemben gyártott bikini, de egyre több az európai márka is, így akár Ausztriából, Németországból, Svájcból, Dániából vagy Svédországból is rendelhettek, de a legjobb, ha minél közelebb gyártják a terméket, amit megvesztek.

Ha most vásárolnék, akkor a következő márkáknál tenném… rovatomban olyan fürdőruha- és bikinimárkákat gyűjtöttem össze, ahol szívesen feltennék még néhány kérdést, hogy aztán nyugodt szívvel vásárolhassak tőlük.

Magyar márkák

A magyarországi márkák közül több is az 1990-es évek elején jött létre, azóta is működnek, tehát óriási szakmai tapasztalatuk van. Próbálják tartani a versenyt a kínai, most pedig a fast fashion üzletek kínálatával. Ha az anyagok összetételének nem is tudtok utánanézni, illetve egyetlen magyar cég sem specializálódott arra, hogy minősített anyagokat használjon, azért

arra mindenképp gondoljatok, hogy ezek a bikinik és fürdőruhák itthon készülnek, sok családnak adnak munkát, itthon tervezik őket, és jó lenne, ha itthon kerülnének eladásra is.

Bahama

1975 májusában Bartos Mária alapította az akkor még egyszemélyes vállalkozást, amely ma már 120 főt foglalkoztat. A mai napig 100%-ban magyar tulajdonban van a cég. Az alapanyagokat „neves olasz és francia gyártóktól” szerzik be, ennél több információ nem derül ki a honlapról. Pozitívum, hogy nagyobb méretre is terveznek.

bikini bahama viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Bahama
bikini bahama viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Bahama

Magistral

A márkát 1992-ben alapították, nagyon elegáns, különleges darabokra specializálódtak. Sajnos a honlapjukon nem találtam semmit sem a gyártással, sem a tervezéssel, sem semmivel kapcsolatban.

bikini magistral holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Magistral
bikini magistral holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Magistral

PELSO

A ’30-as, ’50-es, ’70-es és ’80-as évekből inspirálódik a magyar márka. A honlapjukon az áll, hogy a ruhákat Budapesten tervezik, és 100%-ban Magyarországon varrják. Az alapanyagok (textilek, kosarak, csatok és kiegészítők) Olaszországból érkeznek egy prémium gyártótól.

bikini pelso holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: PELSO Swimwear
bikini pelso holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: PELSO Swimwear

Origami Bikini

Az alapanyagok Franciaországból és Spanyolországból érkeznek. Sajnos ennél több nem derül ki róluk a honlap alapján. A cég 100%-ban magyar tulajdonú, a tervezés és a gyártás is Magyarországon történik, kizárólag magyar munkaerő alkalmazásával. A márka nagyságát és népszerűségét mutatja, hogy a legnagyobb hazai celebekkel dolgoznak, mint Sarka Kata vagy Weisz Fanni.

bikini origami holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Origami

Rebecca Swimwear

Várakozó Ágnes és Éva testvérek. 1990-ben, Budapesten alapították meg fürdőruha-manufaktúrájukat néhány dolgozóval. A bikinik, fürdőruhák és vízparti ruhák ma 40 országban ismertek és több mint 500 helyen kaphatók a világon.

bikini rebecca swimwear holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Rebecca Swimwear

Európai márkák

Anita

A márka nem a fenntarthatósággal kampányol, de ha jobban beleássátok magatokat az Anita márkába, akkor azért nem tűnik olyan rossz megoldásnak. A legtöbb termékük anyaga Oeko-Tex Standard 100 minősítéssel rendelkezik, a méretválaszték nem a 75B-re korlátozódik.

A fazonok között vannak fiatalosak is, emellett gondolnak a mellműtéten átesett nőkre is, akiknek külön vonalat hoztak létre fehérneművel, fürdőruhával és mellprotézissel.

A márkának Magyarországon is van üzlete és webshopja.

bikini anita holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Anita
bikini anita holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Anita

Essentials for Zula

A fesztiválok és a sportos életmód inspirálta a bécsi Delie Kastner márkáját. A huszonéves tervező Bécsben alkot, és a termékfejlesztés is itt történik, az anyagok kiválasztásáért, a gyártásért és a szállításért thaiföldi származású édesapja felel, aki 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik.

bikini fenntarthatóság Essentials for Zula viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Essentials for Zula
bikini fenntarthatóság Essentials for Zula viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Essentials for Zula

Margaret and Hermione

Csak Bécsig kell érte utazni, vagy onnan rendelni. Az osztrák márka tervezője eldobott vagy elhagyott halászhálót hasznosít újra, ezeket szedi szálaira, majd ebből készítteti az alapanyagot, és egy kis horvát manufaktúrában gyártat, amely kifejezetten fürdőruhák készítésére specializálódott.

bikini margaret and hermione viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Margaret and Hermione
bikini margaret and hermione viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Margaret and Hermione

MyMarini

A MyMarini olasz alapanyagokkal dolgozik, a cérna és a címkék Németországban készülnek, a dizájn Hamburgban. A gyártást ők is egy horvát manufaktúrába helyezték ki. Az alapanyagok 80%-a poliamid, 20%-a elasztán, Öko-Tex Standard 100 minősítést kaptak, UV-védelmi faktor szerint 50+-os besorolású.

bikini mymarini viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: MyMarini
bikini mymarini viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: MyMarini

Underprotection

A dán márka banánszövetet, lyocellt (a viszkóz környezetbarátabb technológiával előállított rokona), tejszövetet, GOTS-minősített organikus pamutot és Oeko-Tex-minősített újrahasznosított poliésztert is használ alapanyagként. A gyártás Indiában történik, Delhiben. Ne valami hatalmas gyárra gondoljatok, hanem egy olyan manufaktúrára, ahol odafigyelnek a dolgozók jogaira és a munkakörülményekre.

bikini underprotection viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Underprotection
bikini underprotection viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Underprotection
(Visited 2 995 times, 1 visits today)