Sokkal keményebb volt a tavalyi tél, mint az idei. Nagyjából így tudnám összefoglalni a 10 x 10 téli gardróbkihívás első 5 napját. Ugyan a ruhatárammal nem vagyok 100%-osan elégedett, és most éppen úgy tűnik, csak három színre korlátozódik, azért izgalmas a saját bőrömön tapasztalni, milyen az, amikor szinte minden mindennel passzol – ezért szinte csukott szemmel fel tudok öltözni úgy, hogy a végén vállalhatóan is nézek ki.

Mert az egész történet onnan indult, hogy volt egy kicsit összevissza, kicsit szedett-vedett, kicsit mindig valami nem passzol valamihez, de azért olyan eszteres ruhatáram. Ezt láthattátok tavaly, amikor a blogon először, de amúgy életemben második alkalommal csináltam végig az úgynevezett 10 x 10 kihívást. (A VOUS magazinon megjelent cikket az első kihívásról itt találjátok.)

Mi ez a kihívás?

A 10 x 10 kihívás lényege, hogy a hétköznapi ruháid közül kiválasztasz 10 ruhadarabot, amelyet 10 egymást követő napon (vagy 2 x 5 egymást követő munkanapon) keresztül kombinálsz úgy, hogy lehetőleg 10 teljesen különböző szettet kapj a végére.

Árnyaljuk csak a képet!

Természetesen ebbe a 10 ruhadarabba nem számít bele a sportruházat, a fehérnemű, az alvósruha, az otthoni játszósruha (kivéve, ha valaki például csak játszósban / otthoni ruhában van az élethelyzete miatt), a kiegészítők, az ékszerek, de vannak, akik nem számolják bele a kabátot és a cipőt sem. Ki hogyan tudja megoldani. Az egésznek ugyanis nem az a lényege, hogy kétségbeessünk, hanem pont az ellenkezője. Rájöjjünk például arra, hogy nem igazán kombinálhatók egymással a ruháink, így hiába van tele a szekrényünk, ennél tudatosabbnak kell lennünk. Vagy arra, hogy rengeteg jó ruha van a szekrényünkben, amelyet nem is viselünk, pedig megtehetnénk. Vagy arra, hogy úgy is kombinálhatjuk a ruháinkat, ahogy eddig nem is gondoltuk, mert jól néz ki a végeredmény.

Mi ennek az egésznek a lényege?

A kihívás – ahogy a kihívások általában – nem szól mindenkinek, hiszen vannak, akik mindig is kevés ruhadarabból oldották meg az öltözködést, másokat nem is annyira érdekel, hogy akkor most mi mivel illik össze, nem görcsölnek rajta.

Én nagyon bírom ezeket a kihívásokat, szeretem ezt a fajta játékot.

Soha nem jutott volna eszembe például bordót bordóval kombinálni, ahogyan a 4. napon tettem, de teljesen bejött a dolog. Ahogy arra is rájöttem a kihívás alatt, milyen ruhákat fogok varratni / tervezni magamnak. Szóval egy kicsit önismereti, egy kicsit tudatosságra nevelő játék.

A 10 ruhadarab:

 1. #turikincs farmer
 2. #turikincs jegeskék pulcsi
 3. #turikincs kék garbó
 4. #turikincs bordó nadrág
 5. #turikincs csíkos garbó
 6. #ruhacsere blézer
 7. #turikincs bordó kötött ruha
 8. #turikincs bordó kabát
 9. #turikincs bordó cipő
 10. évek óta viselt Adidas

holy duck blog 10 x 10 2018 ruha

Az első 5 szett

10 x 10 / 1. nap

Az alapruhákon kívül viseltem néhány kiegészítőt is: a sapit a barátomtól nyúltam le, a táskát Lilla barátnőm készítette, az Equa palackot pedig a Hulladékmentes.hu-ról rendeltem. Egy ideje nem veszek palackos vizet, viszont napközben jobban eszembe jut, hogy rendszeresen igyak, ha egy üveg víz van előttem – főleg, ha ilyen szép. És edzésen is jó, hogy ott van a közelemben.

holy duck blog 10 x 10 tél kihívás 2018

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 2. nap

Jó, jó, de nem én vagyok. Blézer nélkül sokkal inkább.

holy duck 10 x 10 gardróbkihívás 2018 tél

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 3. nap

holy duck blog 10 x 10 gardróbkihívás 2018 tél

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 4. nap

Kicsit bebordultam, de a 10 x 10 kihívás ettől szép igazán: abból főzünk, amink van. Amúgy pedig talán sosem kombináltam volna össze ezt a két bordó darabot. Aztán tessék: teljesen bejön.

holy duck blog 10 x 10 gardróbkihívás 2018 tél

Fotó: Mészáros Virág

holy duck blog 10 x 10 gardóbkihívás 2018 tél

Fotó: Mészáros Virág

10 x 10 / 5. nap

Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy ilyen színű pulcsi valaha a ruhatáram része lesz… Imádom!

holy duck blog 10 x 10 kihívás 2018 tél

Fotó: Mészáros Virág

A fotókat idén is Mészáros Virág készítette, a sminket pedig Pádár Dettitől kaptam. Kövessétek őket is!

Mire jöttem rá idén?

10 ruhát viseltem 10 napig – imádtam, utáltam, kétszer csaltam és túléltem címmel írtam tavaly az összefoglalót.

A fenti cikkben öt pontban foglaltam össze, mire jöttem rá akkor:

 • kevés ruhadarabom kombinálható egymással,
 • tudatosan kell vásárolnom a jövőben,
 • korlátozva éreztem magam,
 • nem jöttem rá a kihívás előtt, hogy közben kézzel kell mosnom,
 • nem elég a 10 ruhadarab télen.

Ehhez képest idén – a fenti pontok mentén – ezt érzem:

 • Az elmúlt egy évben sok ruhámat kiszelektáltam, rengeteget hozzátett ehhez, hogy színtanácsadáson jártam, nyáron megnéztem, milyen ruhadarabokat viselek rendszeresen, én magam is alakultam, változott a stílusom, bátrabb és magabiztosabb lettem, elkezdtem edzeni, így újra feszesebb vagyok, stb. Jó ideje színesebb korszakom van: igyekeztem a hideg színeket meghagyni a gardróbban, és szinte teljesen elköszöntem a fekete ruháimtól. Sokkal több ruhám kombinálható egymással, mint korábban, ezért egyre könnyebb dolgom van. Ebben nagy segítségemre volt az is, hogy személyi stylist segítségét kértem.
 • Mivel most már vásárolhatok, de még mindig nem érzem magam elég tudatosnak, ezért elhatároztam, hogy összeállítok egy kívánságlistát, amely szükséges alapdarabokból és magyar készítők / tervezők és márkák darabjaiból áll. Ezenkívül nagyon szeretnék varratni is. Viszont mivel alapvetően a túlfogyasztást érzem jelenleg a legnagyobb problémának, így nem sok újdonságot fogtok látni nálam.
 • Be kell látnom, hogy egyre kevesebb bajom van azzal, hogy kevesebb ruhadarab van a szekrényemben tavalyhoz képest. Még mindig nem tudom elképzelni úgy az életemet, hogy kapszulagardróbom van, de higgyétek el: sokkal kevesebb teljesen elég, és elég változatos is.
 • A tervezésben egyre profibb vagyok. Nemcsak a ruhadarabokat válogattam jól össze, hanem a sorrendet is ügyesen összeraktam, mindent van időm kimosni, és meg is tudnak száradni.
 • Hideg időben is elég a 10 ruhadarab, főleg, hogy most nem olyan kemény a tél. Csak jó ruhák kellenek…

A szettekről még több fotót a blog Instagram-oldalán találtok. Küldhettek ti is fotókat, vagy posztoljátok a bloghoz tartozó zárt csoportba!

(Visited 1 575 times, 1 visits today)