A 10 x 10 kihívás a fenntartható divattal foglalkozó bloggerek egyik kedvence: ugyanazt a 10 ruhadarabot viselni 10 napig, 10 különböző szettben. Azt vallják, a kevesebb több. Kipróbáltam, és – valószínűleg sejtitek – túléltem.

2016 áprilisában nemet mondtam a fast fashion márkákra, 2016 októberében pedig eldöntöttem, hogy idén már nem vásárolok több ruhát. A nem vásárlás egyik nagy előnye, hogy felfedezem a saját ruhásszekrényem tartalmát, és régen elfeledett ruhadarabokat kombinálok – eddig talán szokatlan módon.

Bár ellenzem a túlfogyasztást, és azt vallom, semmi szükségünk újabb és újabb ruhadarabok halmozására, kapszulagardróbot kialakítani és csak abban élni egyelőre nem tudnék. Kacérkodom a gondolattal, de túlságosan szeretem a ruháimat és a divatot ahhoz, hogy lemondjak róluk örökre.

Bemelegítésnek, játéknak viszont tökéletes a 10 x 10 kihívás.

Mi az a 10 x 10 kihívás?

Ennek lényege, hogy 10 már meglévő, egymással jól kombinálható ruhadarabot válasszatok ki a gardróbotokból. Ezekből alkossatok 10 szettet, és ezeket viseljétek 10 napon keresztül. Ha csak a munkanapokat számoljátok, és hétvégén ágyban kuckózós, pizsamás napokat tartotok, akkor akár két hétig is viselhetitek a 10 darabot.

Mivel nekem volt programom hétvégére, így nem tartottam szünetet. A szombati családi ebéd és a vasárnapi dolgos hétvége miatt sem maradtam pizsamában (Tudtátok, hogy hatékonyabb az otthoni munkavégzés akkor, ha rendesen felöltöztök? Régebben évekig otthonról dolgoztam, ez a trükk mindig bevált, de azért megengedtem magamnak néhány pizsis munkanapot is.)

Mi volt a 10 ruhadarab 10 napra?

  • fekete, hosszú ujjú felső
  • csíkos, háromnegyedes ujjú felső
  • háromnegyedes ujjú pulcsi
  • farmer ingruha
  • kertésznadrág
  • khaki sort
  • virágos kendő
  • fekete harisnya
  • Oxford cipő
  • ocelotmintás kabát

„És a fehérnemű?”

Olyan időben, amikor nincsen szükség kabátra, harisnyára vagy kendőre/sálra, sokkal egyszerűbb dolgotok van. Én azt szerettem volna bebizonyítani, hogy még így is ki lehet hozni 10 különböző szettet. Amit nem számoltam bele, az a fehérnemű, adott esetben a zokni, és néhány ékszer, amivel feldobtam az összeállításokat.

„Nem is mostál?! Ne már!”

Jaj, dehogynem! Ebből a szempontból szerencsés időszak a november. Kabát már ugyan kell (így a 10 darab közé bele kell számolnom egy kabátot is), de a radiátoron pillanatok alatt megszárad az este átöblített felső vagy harisnya. A farmert amúgy sem kell minden használat után mosni, sőt!

1. nap – #csinoskedd

Tudtam, hogy dolgozós, rohangálós napjaim lesznek. Ismerem magam annyira, hogy ha túl csinos ruhákat viselek a hét minden napján, akkor a viseletük is lefáraszt. Amúgy sem Carrie Bradshaw világát éljük magyar újságíróként, szóval Manolo Blahnikot meghagyjuk másnak.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz
Fotó: Hámori Zsófia

2. nap – szerda

Farmer farmerrel? Néhány éve még kicsit idegenkedtem tőle, mert túlságosan is a gyerekkoromat idézte, de aztán beadtam a derekamat.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_1
Fotó: Kerepeczki Anna

3. nap – csütörtök

Az a jó ebben a farmeringben, hogy valójában egy ingruha, így önmagában is tökéletes viselet. Ősszel szeretem a kendőket, sálakat – a kihívásra olyat választottam, ami szintén multifunkcionális: lehet sál a nyakamban vagy öv a derekamon.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_2
Fotó: Molnár Ancsa

4. nap – péntek

Igen, ez ugyanaz az ingruha – pulcsival, derékban nem összehúzva laza, pénteki szett.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_3
Fotó: Kerepeczki Anna

5. nap – szombat

Mivel nincsen házi fotósom, így kicsit csaltunk, és a hétvégi szettjeimet még pénteken befotóztuk a szerkesztőségben. A kertésznadrág az utóbbi évek egyik legnagyobb felfedezése, eszméletlenül kényelmes darab, ami – ha hiszitek, ha nem – szexi is lehet. Minden a kiegészítőkön múlik. Képzeljétek el ezt a szettet egy hangsúlyos, gyöngyökből álló nyaklánccal, magas sarkú cipővel vagy bokacsizmával és ballonkabáttal. Na ugye!

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_4
Fotó: Molnár Ancsa

6. nap – vasárnap

Szeretem a jól variálható darabokat. Már az előkészítésnél tudtam, hogy nemcsak a kertésznadrág alá, hanem fölé is lehet venni egy pulcsit. Így máris más hatása van a nadrágnak.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_5
Fotó: Molnár Ancsa

7. nap – hétfő

Az ingruhában az a legjobb, hogy nemcsak ing és ruha, hanem szoknya is válhat belőle egy kis trükközéssel. Sajnos, mire rájöttünk arra, hogy fotót is kellene készíteni a hétfői szettemről, kicsit összegyűrődött a ruha. A nagy rohanásban azt is elfelejtettem, hogy a szerkesztőségben mindig van hajvasaló, amivel – állítólag – a gyűrődéseket is eltüntethetitek.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_6
Fotó: Hámori Zsófia

8. nap – #csinoskedd megint

Csodálom azokat, akik magabiztosan keverik a csíkosat a kockással, a virágmintásat a pöttyössel. Én eddig csak a csíkos és a virágmintás kombóig jutottam el, azt viszont nagyon szeretem. A csajok azt mondták, ez „olyan franciás szett” lett.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_7
Fotó: Molnár Ancsa

9. nap – szerda

Először azt terveztem, sötétkék zoknit húzok, amilyen a kendőm színében is van, aztán nem tetszett, így a világos mellett döntöttem. Lehet, hogy ez a Jackson-stílus nem mindenkinek jön be, de jó néha kicsit kísérletezni, játszani. Az öltözködés erre is való. 🙂

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_8
Fotó: Kerepeczki Anna

10. nap – csütörtök

Az egyik legfontosabb az volt a kapszulagardrób kialakításában, hogy egymással jól harmonizáló, kombinálható színeket válasszak. Ha bizonytalanok vagytok, érdemes nagyon egyszerű kombinációkat létrehozni: a fekete-fehér-szürke-bézs kombó vagy a fekete-piros-szürke-drapp pont ilyen. De a Pinteresten számtalan ötletet találtok a kapszulagardróbok színkombinációinak összeállításához. Keressetek rá a capsule wardrobe kifejezésre, és inspirálódjatok a 10 x 10 kihívás előtt.

holy duck 10x10 gardrobkihivas mengyan eszter 2016 osz_9
Fotó: Kerepeczki Anna

Amit másképp csinálok a következő 10 x 10 kihívás alatt

Annyira belejöttem a játékba, hogy azt tervezem, lesz még egy-két 10 x 10 gardróbkísérlet. Két dolgot viszont biztosan másképp csinálok a jövőben.

A kendő vagy a harisnya helyett inkább még egy cipőt teszek a kiválasztott ruhadarabok közé. Ennek azonban inkább egészségügyi okai vannak: nem jó a lábnak, ha ugyanazt a cipőt viseljük folyamatosan.
Az biztos, hogy olyan darabokat választok, amelyeket nem kell minden reggel kivasalni. Így is szupergyorsan felöltöztem reggelente, nem álltam a szekrény előtt, hogy nincsen egy göncöm se.

A cikk eredetileg a VOUS női portálon jelent meg.

(Visited 1 189 times, 1 visits today)