A fenntartható és etikus divat egyik alapvetése, hogy minimalizálja a vízfogyasztást. A gyártásnál ők figyelnek erre, de miután megvettük a ruhát, a mi felelősségünk, hogy csak akkor mossunk, amikor valóban szükséges. Ha farmerről van szó, akkor akár évekig elkerülheti a mosógépet.

A kezeletlen farmernadrágok kapcsán – ebben a posztban meg is mutattam, milyen a farmer, amit évekig nem mostak ki – adja magát a téma, milyen gyakran is kell mosni a farmernadrágot.

Íme, a vélemények a témában:

Soha!

2014-ben például a Levi’s igazgatója, Chip Bergh azzal hozott kattintásszámot az online sajtónak, hogy arra kért bennünket, soha ne mossuk ki a farmerunkat.

Chip Bergh LinkedIn-en közzétett posztjából azonban kiderül, valójában soha nem mondott ilyet azon a bizonyos előadáson, viszont egy egyéves farmert viselt, amely akkor még nem látta belülről a mosógépet. Bergh valójában arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy fölösleges bizonyos ruháinkat azonnal a szennyesbe dobni, ha csak egyszer vagy kétszer viseltük.

Forrás: https://www.levistrauss.com/
Chip Bergh

Egy farmernadrág kétéves élettartama alatt – a gyártástól a rendszeres viselésen át – 3500 liter vizet „használ fel”. Ebből csak a mosás 1600 liter. Tehát hiába csökkenti az adott márka a gyártásnál a vizet (a Levi’s erre külön kampányt épített), az összvízfelhasználás 46%-a még mindig a vásárlókon, azaz rajtunk múlik. Ha másban nem is értünk egyet a Levi’s-szel, ezt az adatot érdemes megjegyezni.

15 hónap és egy hét után

2009-ben a kanadai Alberta Egyetem egyik hallgatója elkezdett egy blogot. Josh 15 hónapon és egy héten keresztül tesztelt egy kezeletlen farmert úgy, hogy majdnem minden egyes nap viselte, de nem mosta ki. Egyszer sem. Csak levegőztette – úgy háromnaponta. Ide kattintva az összes fotót megnézhetitek arról, hogyan változott a farmer hétről hétre.

Forrás: https://joshyle.files.wordpress.com/
15 hónap különbség

A nadrág az egyetemen tanító professzor, Rachel McQueen kezei közé kerülve tudományos kísérlet alapja lett. A professzornő megvizsgálta, milyen a baktériumállomány a levetett ruhán. Majd megismételte a mintavételt mosás és mindössze 13 nap folyamatos viselés után is.

Tapasztalatai szerint a baktériumok száma és összetétele nagyjából ugyanúgy nézett ki mindkét esetben. Azt állítja, a viselőjük egészségére nem ártalmas a sokáig ki nem mosott farmer, de azért nem javasolja senkinek, hogy ilyen sokáig várjon a tisztítással.

Fél év után

Ha kezeletlen farmerről van szó, szinte minden gyártó azt írja, hogy először fél év után mossátok ki a farmert – szigorúan hideg vízzel. A kezeletlen farmernek érdemes utánaolvasni, ha valaha rászánjátok magatokat a vásárlására, ugyanis nem ez az egyetlen dolog, amire figyelni kell. A szabályok azonban nincsenek kőbe vésve.

Ha a nadrág koszos lesz, négy hónap után is mosnotok kell.

Negyedévente

A Daily Mail – reggeli drogom volt, amíg a Life.hu-nál dolgoztam – 2012-ben adott hírt arról, hogy Anderson Cooper amerikai újságíró, műsorvezető ugyanazt a farmert viseli mindig, amit negyedévente mos. Az akkor futó műsorának epizódpromója volt ez a coming out.

Cooper mosási technikája az volt, hogy farmerrel együtt tusolt le, aztán levegőn megszárította a nadrágot.

Műsorvezetőtársa, Stacy London, akinek az átalakítós műsorát egy időben néztem is, hozzátette, hogy semmi baj nincs ezzel, ha hanyagolja a szappant – az ugyanis nem tesz jót a farmernek –, és hideg vízzel tusol. Kezeletlen farmert ugyanis vegyszerek nélkül, hideg vízben, lehetőleg kifordítva kell mosni.

10 alkalom után

2015-ben Az elsivatagosodás és kiszáradás elleni küzdelem nemzetközi napján (1994-ben indították) a fenntartható divatot támogató The Brooklyn Fashion + Design Accelerator hívta fel a figyelmet arra, amit a poszt elején már írtam: a farmer élete során a vízfelhasználás a vásárlókon is múlik.

A kampány a Dirty is Clean nevet kapta, és arra biztattak mindenkit, hogy 2-3 alkalom helyett * legalább 10-szer viseljék a kedvenc farmerjüket, mielőtt kimossák azt. (* A felmérést az Amerikai Egyesült Államokban végezték, ott átlagosan 2,3 alkalommal viselnek egy farmert, mielőtt az a mosásba kerül.)

Ne mossuk, hanem tegyük a fagyasztóba?

Állítólag a Levi’s terjesztette el, hogy a farmert tegyük a fagyasztóba mosás helyett. Én is furcsállom, hogy a mirelitborsók mellé kellene begöngyölni a nadrágot, de szerintük tegyük egy zacskóba, majd úgy a fagyasztóba.

Az új-zélandi Waikato Egyetem professzora, Stephen Craig Cary szerint viszont ez nem segít a mosatlan farmer legfőbb problémáján: a szagán. A bacik ugyanis nem pusztulnak el, és amikor a farmer ismét szobahőmérsékletűvé válik, ugyanolyan büdös lesz, mint korábban.

4–6 alkalom után VAGY AZONNAL!

Szerinte – és jelenleg ezzel értek egyet én is – 4–6 alkalom után érdemes kimosni a nadrágunkat akkor, ha az olcsóbb anyagból készült, nem minőségi farmer.

Ha a drágább, kezeletlen farmer mellett döntöttetek, akkor a számukra kifejlesztett antibakteriális spray-t javasolja a professzor is. Elképzelésem sincs amúgy, hogyan viselkedik egy ilyen anyag és mennyire lesz mondjuk büdös, mennyire koszolódik Budapesten a tömegközlekedés miatt, mennyire lehet elviselni saját magunkon. A már említett blog külön fórumot szentelt a kezeletlen farmerek kopástörténetének, de a szagokról nem esik szó.

Még ennyit sem kell várnotok, ha vérrel vagy étellel érintkezik a farmer – magyarul foltos lesz – vagy egyéb nagyobb baleset éri.

Ahogy kiderül, farmer és farmer, kosz és kosz között is van különbség, így helyes válasz sincs a kérdésre. Vagyis de: „attól függ”.

(Visited 3 599 times, 1 visits today)