Ha divatos tematikára szeretném felhúzni a dolgot, akkor azt írnám, hogy kézzel pólót festeni igazi slow- vagy mindfulness-tevékenység. Egyfajta meditáció. A ruhatáram része több, kézzel festett póló is, akkor kapnak főszerepet, amikor épp úgy érzem, nincs kedvem felöltözni sem. Farmerral és fekete bőrdzsekivel (télen kardigánnal vagy blézerrel) jolly joker darab mind.

Amikor még nem lehetett olcsón nyomtatni pólóra, akkor rengeteget festettünk a húgommal – kézzel, ecsettel. Volt olyan, amikor egyszerre 3-4 darab is száradt a szobában, miközben már a következőn dolgoztunk. Ma már persze lényegesen egyszerűbb és időtakarékosabb nyomtatni, de pont a lényeg veszik el ilyenkor: az alkotás, a szöszölés a sablonnal, az odafigyelés arra, hogy az ecsettel véletlenül se menj ki a vonalból – szóval az alkotással járó meditációs tevékenység.

Persze, nem csak pólót lehet festeni.

Hanem tulajdonképpen mindent, aminek az anyaga alkalmas arra, hogy a hobbiboltban kapható textilfestékekkel lehessen rá dolgozni – egyszerű vászontáska, bevásárlószütyő, vászon gymbag, ágynemű, lepedő, selyemholmi.

Mi próbálkoztunk rugalmas anyagokkal is, de többnyire csalódás lett a vége, mert a festék felülete berepedezett, megtört, de lehet, hogy már ennek kivédésére is létezik 21. századi megoldás.

 

Hogyan álljatok neki?

 

Válasszátok ki a textilfestéket!

Először döntsétek el, milyen mintát szeretnétek és milyen hatást akartok elérni, ahhoz válasszátok ki a textilfestéket. Később mutatok majd többféle változatot, de most kifejezetten a következő képeken látható verzióról mesélek.Fotó: Mészáros Virág

Ehhez a felirathoz vízbázisú textilfestékre lesz szükségetek, de én egyszer hasonló hatást értem el textilfilccel is. Ez utóbbi meglepően sokáig tart, egy 15 éve festett pólómon a mai napig jól látszódik a minta, pedig egy időben alvópólónak használtam és rendszeresen mostam.

Szóba jöhet még a textilspray is, amivel nagyobb felületeket tudtok villámgyorsan befedni. Egy ilyen feliratra az is tökéletesen alkalmas lesz.

Készítsétek elő a textilt!

A textileket festés előtt mindig mossátok ki, és vasaljátok simára. Csak tiszta és gyűrődésmentes textilen érdemes dolgozni.

 

Pólófestés lépésről lépésre

 

1. Készítsétek el a sablont!

A sablont megrajzolhatjátok kézzel is. Mi általában szövegszerkesztőben megszerkesztettük a feliratot a nekünk tetsző betűtípussal, és kinyomtattuk egy vastagabb A/4-es lapra.

Azokat a részeket vágtuk ki ollóval vagy sniccerrel, amelyet szerettünk volna festékkel befedni. Sniccerrel sokkal szebben lehet kivágni a sablont, mint ollóval, csak kell hozzá valami alátét, hogy ne az asztalt karistoljátok össze.

Sablon indigóval

Ha világosabb színű anyagot választotok, akkor egy indigóval is rárajzolhatjátok a mintát. Fogjátok az anyagot, tegyétek rá az indigót, arra a nyomtatott sablont, amelynek az összes vonalát átrajzoljátok egy puha ceruzával. Azért válasszatok puhább cerkát, mert jobban rá tudjátok nyomni a hegyét, de nem szakítjátok el a papírt. A nyomtatott és kivágott sablonnal szemben az indigó előnye az, hogy biztosan nem csúszik el, miközben a festékkel dolgoztok a textilen.

Ha véletlenül nem pontosan festetek és az indigó látszódik a befejezett munkán, akkor se aggódjatok, mert általában az első mosásnál kijön az anyagból. (Ha pedig nem, akkor sem probléma, a kézzel készített munkáknak megvan ez a bája. Ne akarjatok teljesen steril végeredményt.)

Sablon jelölőfilccel

A mintát jelölőfilccel is felrajzolhatjátok az anyagra – akár a kivágott sablon segítségével, akár szabad kézzel. Ezek a filcek addig maradnak a textilen, amíg nedvesség nem éri őket. Akár nedves szivaccsal is el tudjátok tüntetni a jelöléseket.

Sablon pauszpapírral

A minta felrajzolásának újabb módja, ha pauszpapírra kerül a minta, majd ezt felvasaljátok a textilre. Ilyenkor csak arra kell figyelni, hogy tükröződik a minta – ez feliratoknál elég fontos. 😀

Fotó: Mészáros Virág

2. Ha csúszkál a textil, rögzítsétek celluxszal!

3. Fessétek meg a textilt!

A pontosság megkívánja, hogy stabil felületen munkálkodjatok, de az asztallap sokszor nem kényelmes, nem forgatható. A húgom feszítőkeret híján rajztáblára vagy vágódeszkára húzta fel a pólót, amit csipeszekkel rögzített a falapra. Természetesen a feszítőkeret sokkal profibb megoldás, ha ilyenetek van, használjátok azt.

A spray a leggyorsabb és legegyszerűbb módja a textilfestésnek, többnyire fixálni sem kell.

A vízbázisú textilfestéket ecsettel érdemes felvinni. Legyen közöttük vékony a kontúrok miatt, illetve azzal szebben lehet festeni a vonalak mentén. Szükségetek lesz egy vastagabbra is, mert a nagyobb felületeken gyorsabban tudtok haladni vele.

A filchez nincs szükség egyéb eszközre.

4. Hagyjatok időt a száradásra!

Ha telt színeket szeretnétek, előfordulhat, hogy többször is át kell menni a felületeken ugyanazzal a színnel. (A sötét és metál színek általában nagyon jól fednek elsőre is.)

5. Fixáljátok!

Bizonyos festékek rögzítéséhez szükségetek lesz vasalóra, utána mosható csak a textil. Mindig olvassátok el, milyen fokozatra kell állítani a vasalót, mert a festék színe megváltozhat, ha túl magas a hőfok, túl alacsonynál viszont nem rögzít megfelelően.

Mit írjatok a pólóra?

Bármit. De csináltam egy mappát Pinteresten, inspirálódjatok! <3

Ha tetszett a bejegyzés, osszátok meg a Facebookon is. <3 Ha nem szeretnétek lemaradni az új posztokról, kövessétek a blogot Facebookon és Instagramon is.

(Visited 8 897 times, 1 visits today)