Van egy mondás a fenntartható divat kapcsán, amellyel rendszeresen találkozom az Instagramon, a fenntartható divattal kapcsolatos cikkekben és könyvekben. A lényege, hogy nem kerülhet többe a kávéd, mint a ruhád. Ha belegondoltok, egy alaposan felturbózott latte jóval drágább egy leértékelt felsőnél.

Viszlát, Starbucks!

Január legelején eszembe jutott, hogy két év telt el azóta, hogy nemet mondtam a Starbucksra. Kihívásnak indult, mivel az azt megelőző időszakban rendszeresen ott találtam magam a barna falak, süppedős, fekete bőrfotelok között kezemben egy karamellás lattéval (szigorúan egy nyomásnyi karamellsziruppal).

Többször vettem ott kávét, mint az indokolt lett volna. Foghatnám arra, hogy túl közel volt az akkori munkahelyemhez, de szerintem ennél többről volt szó. Minden alkalommal elhittem, hogy én vagyok Carrie Bradshaw és Kathleen Kelly egy személyben, élek a kis világomban, szabadon, kreatívan, megvalósítom az ötleteimet, olyan cikkeket írok, amiből majd Manolót veszek, de inkább Rekavago topánt. És ahol szürcsölöm a karamellás lattét (szigorúan egy nyomásnyi karamellsziruppal), oda majd egyszer csak betoppan Mr. Big vagy Mr. Fox, és boldogan élünk, amíg meg nem halunk koffein-, izé… cukormérgezésben.

Aztán egyszer csak elegem lett. Nem a cukros kávéitalokból, inkább abból, ahogy hat rám. Igazából nem is a kávéért mentem, hanem az élményért. Meg azért, hogy elhiggyem, trendi vagyok, menő, és már csak egy lépésre vagyok a MacBooktól.

Még sehol nem volt a #viszlatfastfashion projekt, de valami elkezdődött bennem: elkezdtem nemet mondani arra, hogy átmossák az agyamat.

Be akartam bizonyítani magamnak is, hogy hiába menő a Starbucks, amely akkor még csak alig két éve tette be a lábát a magyar piacra, sokkal kúlabb kisebb kávézókat felfedezni. Szerencsémre pont akkor kezdtek gombamód kinőni a budapesti flaszterből a hipszter kávézók.

A Starbucks és a kávéjuk nem más, mint kőkemény marketing, amely a nagy álmokra épít. A Starbucks és a fast fashion később valahogy összekapcsolódott a fejemben, hiszen a fast fashion is arra épít, hogy megveheted pont azt a ruhát (egészen pontosan annak a ruhának az olcsó másolatát), amely tegnap még a kifutón szaladgált egy szupermodellen.

Amikor ezt a gondolatmagocskát elültettem az Instagramon, meglepően sokan kommenteltetek olyan kávézókat ajánlva, ahova biztosan jó lesz betérni egy presszóra, flat white-ra vagy cortadóra, a klasszikusokról nem is beszélve. 🙂

A következő lista közös, egyelőre nem voltam minden helyen, de tervben van, így a cikk is folyamatosan frissül majd.

 

Ahoy Chocolate & Lemon Bar

Itt még nem jártam. 🙁 Illetve de, csak forró csokizni.

Cím: 1065 Budapest, Lázár utca 3. és 1053 Budapest, Papnövelde utca 3.

Árakért kattintsatok ide.

 

Bean Busters

Itt még nem jártam. 🙁

Cím: 1132 Budapest, Váci út 14.

 

Fekete

A Feketének minden összejött ahhoz, hogy komolyan elköteleződjek mellette. A szerelem valamikor akkor kezdődött, amikor elolvastam a nevét. Ott folytatódott, amikor megláttam a logót. A szépérzékem simogatása után következett, hogy meggyőzze az ízlelőbimbókat is. Ráadásul a kedvenc helyem, a Károlyi kert közelében nyitotta meg a parányi látványkávézót.

Most, hogy reggelizni is lehet náluk az udvarból nyíló épületrészben, közelítünk az „Örökkön örökké itt szeretnék reggelizni és kávézni!” igény felé. 😀 Ma már igyekszem elkerülni a papírpoharat és helyben fogyasztani csészéből vagy bögréből vagy a saját (egyébként starbucksos) termoszomban magammal vinni a kávét.

Cím: 1053 Budapest, Múzeum körút 5.

Árakért kattintsatok ide.

Fotó: Holy Duck!

Fotó: Holy Duck

Cafe Frei

Sokáig nem voltam meggyőződve arról, hogy Frei Tamás kávéja tényleg jó lehet, hiszen mit tud egy tévés, újságíró a kávéról. Azért, mert járt néhány országban, az nem elég egy ilyen vállalkozáshoz, nemááár.

Pedig a Cafe Freinél tényleg jó a kávé, még a különlegességek között is van olyan, ami nagyon bejön, pedig én americano-párti vagyok mostanában (kis tejjel).

Cím: szerte az országban

Árakért kattintsatok ide.

Fotó: Holy Duck!

 

Espresso Embassy

Ez az a hely, amelynek minden, budapesti kávézókat felsorakoztató listán bérelt helye van. A kissé elkoptatott kézműves kávézó leírást kapta a Facebook-oldalán, de ne dőljetek be az előítéleteknek. Az Espresso Embassy tényleg kötelező hely, ha jó kávét akartok inni.

Nekem sajnos nem esik útba, sokkal gyorsabban jutok el a Feketébe vagy a My Little Melbourne-be, de ha az Arany János utcában jártok, ide kötelező bemenni.

(És ha már itt járunk: az Arany 17 second hand vajon még működik? Tudtok róla valamit?)

Cím: 1051 Budapest, Arany János utca 15.

Infók a honlapon.

 

Lumen

Egy volt kolléganőm szerint a Mikszáth tér olyan, mint egy falu. Ha rendszeresen odajársz, megismernek, odafigyelnek rád, te is megismered a teret, ideiglenes lakóit, a vendéglősök életét.

Volt egy nyár, amit szinte ott töltöttem, folyamatosan valamelyik vendéglátóegység asztala mellett ültem és ittam a kávét vagy a bort. Inkább a bort. A Lumen alternatív világával azonnal a kedvencem lett: jó kávéban és reggeliben is számíthattok rájuk.

Cím: 1088 Budapest, Mikszáth Kálmán tér 2–3.

 

Madal

A Hollán Ernő utca felé rendszeresen jártam egy időben. Minden harmadik héten, amikor arra volt dolgom, a Madalban ittam meg az első kávét aznap. Az a húsz perc, amíg megittam a kávét és megreggeliztem, tökéletes napindító volt. Van ebben a helyben valami nagyon megnyugtató, segít kiszakítani a pörgésből annak ellenére, hogy csúcsidőben ez a hely sem a nyugalom szigete. Próbáljátok ki az állandó mellett az ideiglenes kávékat is, mert rendszeresen változik a kínálat.

Cím: 1136 Budapest, Hollán Ernő utca 3. és 1053 Budapest, Ferenciek tere 3.

Infókért kattintsatok ide.

Fotó: Holy Duck!

Mesterbike + Coffee Project

Mióta a VOUS szerkesztősége elköltözött Zuglóból, kicsit nyomorúságosak a reggelek az 5-ös busz és a 4–6-os villamos után. Egyetlen dolog képes feledtetni a dolgot: ha reggelente süt a nap a Mester utcában, ami ilyenkor a fények, a fák és a sárga villamosok miatt kicsit nem Budapest, hanem mondjuk Berlin.

Ott tudok elképzelni egy olyan helyet, ahol bicikligumiszagban ihatod az első reggeli kávét, ugyanis itt a bringabolt, a szerviz és a kávézó egy légtérben üzemelnek. A földig érő ablakok és a pult között van néhány asztalka is, ahol helyben is elfogyaszthatod a reggelit: a szerkesztőség kedvence a banánkenyér és a sonkás szendvics. Ne hagyjátok ki!

Cím: 1095 Budapest, Mester utca 11.

Árakért kattintsatok ide.

 

My Green Cup

Itt még nem jártam. 🙁

Cím: 1137 Budapest, Pozsonyi út 15.

 

My Little Melbourne

A Madách tér akkor volt törzshelyem, amikor az Origo még a Dob utcában volt, én pedig három műszakot toltam a Life.hu-nál, amelyet épp át kellett alakítani. Nem siettem akkoriban haza az üres lakásba, áttettem inkább a székhelyemet a Központba, amely mellett ott van a My Little Melbourne. Akkor szerettem meg a helyet és az itteni kávét.

Egyszer – valamelyik születésnapomon – direkt ide utaztam el a reggeli kávémért, mert úgy gondoltam, aznap belefér ez a kerülő, a születésnapomon jár A Tökéletes Kávé, le akartam ülni az asztalhoz, bámulni az embereket az ablakon át. Ez a kép aznap készült. Szerettem ezt a pillanatot.

Cím: 1075 Budapest, Madách Imre út 3.

Infók a honlapon.

Fotó: Holy Duck!

Műterem

Itt még nem jártam. 🙁

Cím: 1084 Budapest, Tavaszmező utca 19–21.

Infók a honlapon.

 

Pécsi Kávé

Itt még nem jártam. 🙁

Cím: Pécs, Irgalmasok utcája 6.

 

Steamhouse Cafe

Itt még nem jártam, de elég durván JÓL néz ki! *-*

Cím: 1011 Budapest, Batthyány tér 5–6.

 

Tamp and Pull

A Czuczor utcaiban jártam, csak nincsen róla fényképes bizonyítékom. 🙂 Ez egy picike hely, de elképesztően jó a hangulata, közel van a Duna, a Fővám téri Vásárcsarnok, a 2-es villamos vonala. Valamiért nagyon szeretem ezt a környéket.

A kávé annyira nem volt emlékezetes, mint mondjuk a Madalban vagy a My Little Melbourne-ben, de ez a hely is kötelező.

Cím: 1093 Budapest, Czuczor utca 3. és 1139 Budapest, Váci út 85.

 

This is Melbourne Too

Itt még nem jártam. 🙁

Cím: 1031 Budapest, Gázgyár utca 3.

Infók a honlapon.

Ha tetszett a bejegyzés, osszátok meg a Facebookon is. <3 Ha nem szeretnétek lemaradni az új posztokról, kövessétek a blogot Facebookon és Instagramon is.

(Visited 2 062 times, 1 visits today)