Én sem hittem benne, hogy működik, aztán csak összeraktam ezt a szettet. Nálam a rózsaszín ruhácska kalandjai folytatódnak. És ti melyik ruhátokat tudnátok viselni harmincszor?

Emlékeimben él egy klasszikus sárga gumicsizma, amit még valamikor – az emlékek itt elmosódnak – az óvodában, az általános iskolában, vagy a kettő fordulóján viseltem. Nem tudom már, szerettem-e vagy nem, tetszett-e vagy nem, a lényeg, hogy lehetett benne esőben, sárban is közlekedni anélkül, hogy átázna a cipőm. Hogy valóban gumi volt-e vagy műanyag, arra pedig szerintem tényleg senki nem emlékszik már.

Aztán jó húsz évvel később ismét lett gumicsizmám.

Először csak elméletben. Amikor először visszatért Magyarországra, „cikkíróként” is jó téma volt: a nők kattintották, a pasikat a világból ki lehetett vele kergetni. A gumicsizmának bérelt helye volt az újra és újra felbukkanó X dolog / ruhadarab, amit a pasik utálnak egy nőn listákon. (Hihetetlen amúgy, de az ilyen jellegű tartalmakat még mindig NAGYON kattintják, lehet, írok egyet ide is 😀 – neeeeem, csak vicceltem.)

Aztán gyakorlatban is lett felnőtt gumicsizmám. Kettő is. Kivártam, mivel a színes csizmák helyett feketét szerettem volna, amit csak az első hullám után lehetett kapni viszonylag baráti áron. Így lett egy hosszú szárú matt és egy lábszárközépig érő fényesebb. Mit tudtam én még akkor a fenntarthatóságról!

Tény, hogy mindkettőt már bőven viseltem harmincszor, és még jó ideig szeretném hordani őket.

Ha olyanom van, egész nap viselem. Nem tudom, hogyan csinálom, hogy elviselem magamon egész nap. Talpbetétet mindig használtam hozzá, és tudom, hogy lehet kapni gumicsizma-béléseket is, de ilyenre még sosem volt szükségem.

Mivel az én gumicsizmáim nem ökodarabok, így kerestem néhány olyan márkát, amely azt állítja magáról, hogy a fenntarthatóság elvei szerint gyárt gumicsizmákat.

Fotó: Mészáros Virág

3 gumicsizmamárka a fenntarthatóság jegyében

Aigle

1853 óta ezzel foglalkozik a cég. Az Aigle csizmák 95%-a Franciaországban készül kézzel, többnyire 100%-ban természetes gumiból. Vadászcsizmákat, lovaglócsizmákat, hajózáshoz használt gumicsizmákat is készítenek.

Kamik

A kanadai márka termékeinek 75%-a helyben, azaz Észak-Amerikában készül, folyamatosan javítanak azon, hogy minél kisebb legyen a karbon-lábnyomuk és a fenntarthatóság feltételeinek is megfeleljenek. A hulladék-újrafeldolgozásuk 100%-os, viszont a termékeik miatt egyetlen növény sem pusztul el. Működik recycling-programuk is, így a használt Kamik csizmák leadhatók náluk, ezekből új darabok készülnek.

Alice + Whittles

Annyira izgalmas a blogjuk, olvassatok bele ti is. Srí Lankán készülnek a csizmák, 100%-osan természetes gumiból. A dizájn pedig baromi jó. Eddig ez áll hozzám a legközelebb.

Mit viseltem még a gumicsizmán túl?

Természetesen a rózsaszín kisruhát. 😀

És egy kölcsönpulcsit.

Fotó: Mészáros Virág

Fotó: Mészáros Virág

Amikor összeválogattam a szetteket a Viseld 30-szor kihíváshoz, alapfeltétel volt, hogy nem veszek valamilyen ruhadarabot csak azért, hogy jobban nézzek ki valamelyik fotón. Úgy gondoltam, van így is elég ruhám. Ha pedig nem tudok 30 szettet összerakni, akkor magamra vessek.

Azt viszont nem zártam ki, hogy kölcsönkérek. A húgommal amúgy is rendszeresen cseréltünk korábban ruhákat. Kicsit nehezebb lépést tartani a ruhatárával, mióta nem lakunk egy fedél alatt, de volt már, hogy egy-egy ruhadarab fél vagy egy év után tért vissza hozzám.

Minden alkalommal olyan volt, mintha vettem volna egy új ruhát! Egyszer próbáljátok ki.

Természetesen nemcsak tesókkal lehet cserélni, hanem barátokkal, barátnőkkel, munkatársakkal, közeli és távolabbi rokonokkal is. Sőt! A Hulladékmentes.hu blogon most olvastam Bódi Hajnalka ötletéről, a cserebere zsákról, melynek segítségével ismeretlenektől is kaphattok ruhákat teljesen ingyen. Mivel április 11-ig nem vásárolok, így lehet, hogy ezt is kipróbálom.

A fotókat Mészáros Virág készítette, kövessétek Facebookon és Instagramon is!

A #viseld30szor (vagyis a #30wears) kihívás kezdeteiről ebben a bejegyzésben olvashattok bővebben, az összes szettet pedig ide kattintva nézhetitek meg.

Ha tetszett a bejegyzés, osszátok meg a Facebookon is. <3 Ha nem szeretnétek lemaradni az új posztokról, kövessétek a blogot Facebookon és Instagramon is.

(Visited 517 times, 1 visits today)