A 10 x 10 stíluskihívással az Instagramon találkoztam. A lényege, hogy aki vállalkozik rá, az 10 napig csak 10 előre kiválasztott ruhadarabot viselhet. Amellett, hogy nagyon izgalmas játék, arra is felhívja a figyelmet, hogy nézzünk körül a szekrényünkben, vegyünk fel régen elfeledett vagy egymással eddig soha nem kombinált ruhadarabokat. Ősszel már megcsináltam egyszer, de télen is szerettem volna játszani.

A 10 x 10 kihívást egy kanadai blogger, Lee (Bee) Vosburgh indította útjára még 2015-ben. Olyan kapszulagardróbot szeretett volna kialakítani, amellyel akár 10 napig képes változatosan, kreatívan és önkifejezően öltözködni. Aki szereti a divatot és szeret öltözködni, azoknak ez nagyon fontos,

ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy mindehhez nincsen szükség tengernyi ruhadarabra, újabb és újabb göncökre, hanem a saját szekrényetekben ott van minden, amivel ez a kihívás megvalósítható.

A 10 x 10 kihívás alapszabályai

1. Válasszatok ki 10, egymással jól kombinálható ruhadarabot a már meglévő ruhatáratokból. (Nem ér most elszaladni vásárolni!)

2. A 10 ruhadarab segítségével alkossatok 10 teljesen különböző szettet. Egy szettben akármennyi darabot felhasználhattok.

3. Viseljétek ezeket 10 egymást követő napon VAGY 10 egymást követő munkanapon!

4. Élvezzétek a kihívást – és persze ne vegyétek véresen komolyan!

Fotó: Mészáros Virág

Milyen darabokat válasszak a téli gardróbkihíváshoz?

A válogatás nálam eltartott legalább másfél órán keresztül. Volt, hogy valamelyik ruhadarabot kicseréltem, visszacseréltem, felpróbáltam, eltettem, elővettem – szóval nekem sem volt egyszerű, de imádtam turkálni a szekrényemben.

Érdemes egy-két olyan alapdarabot választani, amiben általában jól érzitek magatokat: a kedvenc farmereteket vagy a kedvenc ruhátokat.

Az őszi kihíváshoz hasonlóan a télinél is választottam egy olyan ruhát, amelyet ruhaként és felsőként is viselhetek. A fekete hosszú ujjú topot sima felsőként, de a rövid ujjú ruhák alatt aláöltözőként is viseltem.

A színeknél arra figyeltem, hogy egymáshoz illő színeket használjak. Ha színes-mintás darabból indultok ki, akkor a mintákon megtalálható színek is segíthetnek.

A Pinteresten egyébként már rengeteg 10 x 10 kapszulagardróbot találhattok, szuper színskálák is vannak, érdemes ott is körbenézni.

Az én 10 ruhadarabom

1. fekete, hosszú ujjú top
2. sötétkék farmer
3. fekete szőrmellény
4. virágos ruha
5. aranyszínű pulóver
6. sötétkék pulóver
7. fekete bőrnadrág
8. kockás ruha
9. fekete lovaglócsizma
10. szőrmekabát

Hogyan lehet csalni?

Ha őszinte vagyok, akkor természetesen bárhol, de akkor nem lenne kihívás.

A 10 ruhadarab közé nem számolom bele a fehérneműt, az aláöltözőt, a harisnyát, az ékszereket, a kendőket, a sálakat, a sapkákat, a kesztyűt, a táskát sem.

Mivel változékony az időjárás, a kabátot és a cipőt egy egységnek is tekinthetitek, és ezeket az időjárásnak megfelelően váltogassátok.

Nyári ruha téli bevetésen – 1. nap

Belegondoltatok már, hány olyan ruhadarab van a szekrényetekben, amelyet nem viseltetek ezer éve? Ideje őket „megszellőztetni”, elővenni, feldobni, másképp viselni, ahogyan eddig tettétek. Egy nyári ruhácskát – amit az apukám hálóingnek nézett – télen is viselhettek, ha jól alá- illetve föléöltöztök.

Én imádom a réteges öltözködést, bár még van mit tanulnom a profiktól, ugyanis az a legvagányabb, ha a rétegek itt-ott kilátszanak, a minták keverednek, az összhatás egyszerre tűnik kaotikusnak és harmonikusnak. Legközelebb.

Fotó: Mészáros Virág
Fotó: Mészáros Virág

Mellény marad, minden más cserélődik – 2. nap

Mivel nagyon várom a tavaszt, és nem volt kedvem a mellényt sem lecserélni, a másik ruhát vetettem be. Tudjátok, terveztem egy olyan darabot, amit majd akár felsőként is viselhetek. Nos, ez az!

Kiskamasz voltam, amikor a pólók alá hosszú ujjú pólót, a spagettipántos ruhák alá rövid ujjú felsőt vettünk, és ettől hittük magunkat nagyon, de nagyon divatosnak. Most, hogy újra divatba jött a kilencvenes évek, nem sokat gondolkozom azon, hogyan téliesítsem a nyári ruhát.

És ti hogyan viselitek a nyári ruháitokat télen? Hordjátok egyáltalán?

Fotó: Mészáros Virág
Fotó: Mészáros Virág

Így lesz a nyári ruhából felső – 3 nap

A réteges öltözködésnél – vagy az efféle kihívásoknál – azért is érdemes könnyű anyagból készült ruhadarabokat választani, mert este kézzel kimosva, átöblögetve éjszaka megszárad a fűtőtesten, másnap pedig újra bevetésre kész.

Már az őszi kihívásnál is volt egy jolly joker ruhadarabom: egy kék, finom anyagból készült, farmerhatású ingruha, amit felsőként, szoknyaként és ruhaként is viseltem a 10 nap során. Most a virágos kisruhát tettem meg felsőnek. A fekete mellényt kicsit meguntam, így egy vagány bőrnaci és az aranyszínű pulcsi mellett döntöttem, de kellett valami csajos részlet a lovagi külső ellensúlyozására.

Fotó: Mészáros Virág

Ebben akár koncertre is elmennék – 4. nap

Azt mondtam, elég a mellényből, de hosszú napom lesz, a farmer a legkényelmesebb, a a kék pulcsim viszont nem száradt meg, úgyhogy ebből kellett kitalálnom a negyedik szettet.

Higgyétek el, a végeredmény nem olyan dögös, mint a képeken. A fotó, ami kihozza a felső áttetszőségét. A valóságban diszkrétebb az összhatás, de tény, hogy ebben a szettben akár egy koncertre is elmennék.

Fotó: Mészáros Virág

Aranyos pénteki szett – 5. nap

Egyik ismerősöm a héten úgy jellemzett, hogy bohókás vagyok, ami számomra pejoratív volt, hiszen egy főszerkesztő ne legyen már bohókás, de tőle nagyon is pozitív jelzőként kaptam. Bohókás, azaz könnyed, kreatív, nem a megszokott módon gondolkodó.

Ma reggel – több cikk hatására is – azon gondolkoztam, hogy mennyire van tudatosan felépített ruhatáram. Ha elhívnának egy koktélpartira, valószínűleg eléggé meg lennék lőve. Tudom, hogy meg kellene felelni, de közben valahol önmagam is szeretnék lenni – a bohókásságommal, ha úgy tetszik.

Mindebből igazából odáig szeretnék eljutni, hogy az itt látható szettek valószínűleg sokatok számára értelmezhetetlenek. Hiszen sokan vagytok, akik még dress code szerint jártok dolgozni, ügyfelekkel találkoztok, képviselnetek kell a céget, ahol dolgoztok. Bár a Szilícium-völgy huszonéves vezetői kezdik felülírni a business lookról alkotott fogalmakat, és lehet, hogy ma már itthon is simán komolyan vesznek, ha sportcipőben mentek el tárgyalni, azért sok helyen, és várhatóan még sokáig, fontos lesz, hogyan érkeztek egy találkozóra, megbeszélésre.

Kivételes helyzetben vagyok azzal, hogy a lapnál, ahol dolgozom, nem kell azon görcsölni, hogy a vezetőség dress code-ot rendel el, hogy a kinézetünkkel aláhúzzuk azt a képét, amit a lapról alkottak az olvasók.

A célom ezzel a sorozattal nem az, ami általában a bloggereké, hogy inspirációs szetteket mutassak, hogy aztán szaladjatok megvenni. (Ha majd lesz ilyen, szólni fogok.) Sokkal inkább az, hogy fedezzétek fel a szekrényetekben rejlő kincseket, és kezdjétek el őket kreatívan viselni. Egy játék, amely megmutatja, hogy lehet kevés ruhával is izgalmasan öltözködni.

Egyelőre nem szeretnék minimalista gardróbot, mert egyszerűen eddig még nem jutottam el. Viszont a meglévő ruháimat igyekszem minél változatosabban viselni, folyamatosan elővenni a régi cuccaimat, és megmenteni olyan ruhákat, amelyek másoknak már nem kellenek, nálam viszont jó helyük lesz.

Fotó: Mészáros Virág

Valami kéket – 6. nap

Nem, egyelőre még nem unom. Úgy raktam össze a szetteket, hogy valószínűleg a szerda elég nehéz lesz, a hét vége megint laza. De ma például kifejezetten örültem ennek a kombónak. Még sminkelni is volt kedvem.

Fotó: Mészáros Virág

Oké, akkor ma csinos leszek! – 7. nap

Adott két ruha és két pulcsi. Ha okosabban válogattam volna össze a színeket, mindkét ruhát mindkét pulcsival ellőhettem volna. Mivel azonban a kék sehogy sem illett a virágmintáshoz, kénytelen vagyok egy egész szettel kevesebbel beérni.

Egy jól felépített ruhatár alapja, hogy a színek harmonizálnak egymással, így könnyen és jól kombinálhatók is. Vannak, akik automatikusan rátalálnak a színeikre, mások nem ilyen szerencsések, meg kell tanulniuk, mely színek állnak jól nekik, melyek öregítik őket évekkel. És vannak azok, akik egész egyszerűen tojnak az egészre és jól érzik magukat a bőrükben – lilában és feketében ugyanúgy.

Az én ruhatáram nem áll finom harmóniákból, de úgy érzem, a sötét korszakom után újra kezdek visszatalálni a színekhez. Izgalmas kísérletezés, mivel több színtanácsadó és/vagy személyi stylist ismerősöm sem tudta eddig megmondani, milyen színtípusba tartozom. Lágy ősz típus vagyok (vagy tavasz, vagy hideg nyár :D), úgyhogy igencsak ideje összebarátkoznom a színekkel. A fekete és a fehér nem az én világom, de a szürke sem igazán. Ezzel a kihívással ezt nem sikerült megugrani, de ha tavasszal is velem tartotok, akkor – itt és most ígérem – színesebb lesz minden.

Fotó: Mészáros Virág
Fotó: Mészáros Virág

Megint ez a pulcsi? Ne már! – 8. nap

Kezd számomra tisztulni a kép, mi is a baj a 10 x 10 gardróbkihívás téli verziójával akkor, ha nem megfelelően válogattam össze a ruhadarabokat (vagy nincsenek megfelelő darabok a szekrényemben). Nektek eszetekbe jutott valaha UGYANABBAN a felsőben bemenni a munkahelyetekre, amit előző nap is viseltetek?

Hát, nekem ma nemcsak eszembe jutott, hanem mire ezt a posztot olvassátok, valószínűleg már a telefonomat nyomkodom a villamoson, vagy a kávémat szürcsölöm a benti laptopom mellett.

A 8. nap ugyanis totális holtpont.

Ez a muszájszett, amiben nincsen sok fantázia, csak összedobáltam. Holnap több progim is van, ahol szeretnék valahogy kinézni. Az utolsó napra azért csak nem hagynám a nemszeretem szettet, mert az utolsó szett rányomja a bélyegét az egészre.

A baj csak az, hogy tegnap is az aranypulcsi volt rajtam – igaz, volt alatta egy ruha –, és ma is az van a szettben. Meg is cserélhetném, de akkor mi lesz a pozitív zárással? Fontosabb, hogy én jól érezzem magam, vagy érdekel, mit gondolnak rólam a kollégáim? Én tudom, hogy ennek a pulcsinak kutya baja, kiszellőzött éjszaka, nem izzadtam bele (a kék pulcsiról mindezt nem mondhatnám el), szóval miért is ne? Másrészt tényleg megszoktam, hogy ha nem is mosom ki egy viselet után a felsőmet, egymás után kétszer nem veszem fel.

Fotó: Mészáros Virág

Csalónap – 9. nap

Nem ennek indult, csalónap lett belőle. Biztos a februári tavasz miatt döntött úgy a 6–7 éves Salamander csizmám, hogy megadja magát. Egészen pontosan a cipzárja foszlott szét egy darabon a bokám fölött.

Nem szerettem volna megkockáztatni, hogy elindulok benne, és egyszer csak teljesen szétesik az egész, mivel sajtótájékoztatóra mentem reggel. Ciki lett volna félig leszakadt csizmával ácsorogni a PR-szakemberek, újságírók és bloggerek között.

Fotó: Mészáros Virág

Kedvenc randiruhám lett ez a szett – 10. nap

Hetekkel ezelőtt fotóztuk be a szetteket. A fotózás végén vacsirandin viseltem a kedvenc szettet – ezt. Most a 10 x 10 kihívás végét ismét egy vacsirandival ünnepeljük. Ez persze nem igaz, hiszen a kihívás nélkül is elmennénk a régóta kinézett étterembe, de ez az ünneplés dolog olyan jól hangzik, nem?

Fotó: Mészáros Virág
Fotó: Mészáros Virág

Készülök egy hosszabb bejegyzéssel a 10 x 10 téli gardróbkihívás tapasztalatairól. Addig is köszönöm, hogy velem tartottatok! Ünnepeljétek meg ti is azt, hogy…

  • előkerültek új darabok a szekrényetekből,
  • kreatívan alkottatok egy kapszulagardróbot,
  • ha untátok, akkor is végigcsináltátok,
  • ha nem untátok, akkor tanultatok belőle,
  • vagy csak élveztétek a játékot.

A 10 x 10 kihívás jó dolog! Próbáljátok ki!

(Visited 1 181 times, 1 visits today)