Túl vagyok a téli 10 x 10 gardróbkihíváson (még véletlenül sem garbó). Gondolom, a végére legalább annyira untátok már, mint én. Azért mindenképp szerettem volna egy címszavas összefoglalót, nehogy azt higgyétek, hogy nekem olyan könnyen ment a dolog.

Mi ez a kihívás?

A 10 x 10 kihívást egy kanadai blogger találta ki, és kész Instagram-mozgalommá sikerült felhozni az egyszerű projektet. A feladat, hogy a meglévő ruhatáratokból 10 darabot kell kiválasztani, majd ezekből 10 különböző szettet összeállítani, és ezeket 10 napig viselni.

Mik a szabályok?

A fentieken túl nincsen szabály, mindenki a maga életmódjához alakítja a kihívást. Én például csak munkanapokon viseltem a 10 szettet – így összesen két munkahétig láttak ugyanazokban a darabokban a kollégáim. Az ékszereket, öveket, kiegészítőket szabadon váltogattam. A kabátot, a cipőt és a táskát viszont nem szerettem volna.

Mi ennek az egésznek a lényege?

A 10 x 10 kihívás egyrészről nagyon jó játék.

Emellett rávezet arra is,

  • hogyan lehet olyan ruhákat kombinálni, amelyeket eddig eszetekbe sem jutott együtt viselni,
  • hogy egy ruhának lehet több élete, például egy nyári ruha tök jól működik felsőként, egy ingruha szoknyaként,
  • milyen sok ruhátok van, amit régen viseltetek már, de jó őket újra elővenni,
  • régi ruhákat is lehet modernné tenni néhány mai kiegészítővel.

Hogy ne csak a jó tapasztalatokról meséljek… A 10 x 10 kihívás projekt jó arra is, hogy megtanuljatok néhány dolgot magatokról, a stílusotokról, a ruhavásárlási szokásaitokról, ami azért elég ijesztő lehet. Most csak a saját tapasztalataimat írom le, de ha végigcsináltátok, valószínűleg valamelyikkel ti is találkoztatok.

Én rájöttem, hogy

  • hiába van sok ruhám, azok közül elég kevés kombinálható egymással. Hiába, én sem voltam tudatos vásárló, sok szerelemdarab és „majd egyszer jó lesz valahova holmi” van a szekrényemben. Egy kapszulagardrób akkor működőképes, ha jól van felépítve, ez pedig tudatosságot igényel.
  • a jól kombinálható ruhatár nem a vásárlásnál, hanem a tervezésnél kezdődik, amihez az impulzív vásárlás helyett ismét a tudatos vásárlás a kulcsszó.
  • el vagyok kényeztetve, és 10 ruhadarab NAGYON kevés még akkor is, ha alapvetően nem sokkal több ruhát viselek egy-egy időszakban. Egyszerűen a szabadság hiányzott, hogy bármi másért benyúlhassak a szekrényembe, hogy egy kicsit más legyen valamelyik nap, mint amit kitaláltam előre. Ezért volt minimum két olyan nap, amikor nagyon utáltam a kihívást és untam a betervezett ruhákat.
  • nem készültem fel arra, hogy olyan alapanyagokból válogassam össze a ruhákat, amelyek könnyen és gyorsan moshatók, könnyen és gyorsan száradnak. A 8. napon nemcsak a cipőm mondta fel a szolgálatot, hanem a mosási kedvem is, így lecseréltem a kék pulcsit egy másik kék pulcsira.
  • hideg időben nem elég 10 ruhadarab, ha beleszámolom a cipőt és a kabátot is, nyáron sokkal lazábban kivitelezhető a kihívás.

Bővebben itt olvashattok a kihívásról és abban a posztban nézhetitek meg a szetteket is.

(Visited 502 times, 1 visits today)