A fenntartható és etikus divat kapcsán gyakran hanzik el: Támogasd a hazait!. Lehet ez magyar tervező által megálmodott dizájnerdarab, pici magyar manufaktúrában vagy magyarországi gyárban készült termék. De nem elég felkutatni a sokszor külföldi nevek mögött megbúvó magyar cégeket, és boldogan vásárolni náluk; ha tudatosan szeretnétek öltözködni, a dolog még ennél is árnyaltabb és összetettebb. Az idei első WAMP kapcsán gondoltam, hogy érintem a magyar tervezők és a fenntarthatóság problémakörét.

Természetesen a hazai kézművesipar vagy a hazai dizájnerek munkájának támogatása nagyon fontos, de mindig gondoljatok arra, hogy magyar termék és magyar termék között is van különbség. A magyar termék nem egyenlő azzal sem, hogy valami fenntartható vagy etikus, de törekvések, jó példák, kompromisszumos megoldások már léteznek.

A magyar tervezők, kézművesek, műhelyek számára is fontos az etikus divat, a környezet, az állatok és az emberek védelme. Tudnotok kell, hogy nemcsak vásárlóként vagytok nehéz helyzetben, ha tiszta, fenntartható, etikus termékeket szeretnétek vásárolni, de tervezőként, kivitelezőként is nehéz az út egyelőre, amely sok kutatómunkával, áldozattal, lemondással jár, és nem is biztosan térül meg elsőre.

Természetesen design

Az idei első WAMP a természetességet célozta meg, a felsorakoztatott tervezők közül mindenképp érdemes például a Lazlo Fashion és a Touch Me Not Clothing standját útba ejtenetek. Az előbbi márka tervezője, László Edina szabászati hulladékból álmodja meg a ruhákat, az utóbbi márkánál biopamutot használnak, és etikus körülmények között gyártatnak.

Ejtsétek útba a Kridea standját is, ahol Demeter Krisztina táskáiba, övtáskáiba, lenségeibe szerethettek bele. A tervezőt a természetközeli gondolkodás jellemzi, természetes alapanyagokkal dolgozik. A márka számára kiemelten fontos a természettel való kapcsolat és az etikus értékrend.

Pallagi Tünde extravagáns ékszereket és kiegészítőket tervez. Védjegye a plexiglass, plasztik, freehand painting, applikációs elemek – kiemelten az emberi haj.

Mit érdemes átgondolni?

Amikor magyar terméket vásároltok, sok szempontot érdemes átgondolni, mielőtt döntötök. Tudnotok kell, nektek mi a fontos, miből tudtok engedni és miből nem szeretnétek, bármennyire gyönyörű is egy adott ruha, cipő vagy táska. A Wamp kifejezetten erős abban, hogy nagyon izgalmas darabokat találjatok.

Alapanyag

Nem mindegy például, milyen alapanyagokat használnak a tervezők, készítők. A magyar textilipart nagyjából az 1990-es évek elején teljesen felszámolták. Jelenleg nem sok textilgyár működik itthon, ezek közül is több külföldre termel.

A hazai tervezők többnyire külföldről beutaztatott anyagokkal dolgoznak. Rajtuk múlik, milyen messziről szállítják az anyagot, mennyire lesz az az alapanyag tiszta, környezetbarát, vegyszerektől mentes, minőségi, természetes – és még valószínűleg egy csomó szempont van, amire nem is gondolok. Aki csak profitot szeretne, az valószínűleg ismeretlen eredetű, a világ másik végéről behozott, olcsó végekkel dolgozik, amelyeken jó, ha az anyagösszetételre vonatkozó információ fel van tüntetve. Ez már csak azért is fontos, mert vásárlóként nekünk sem árt tudni, hogyan kell kezelni álmaink ruháját.

Gyártási körülmények

Az sem mindegy, milyen körülmények között készülnek a termékek. A legtöbb esetben itthon történik a gyártás, olyan varrónőkkel, amelyeket a cég, manufaktúra vagy márka megbecsül emberileg és anyagilag is.

Tudnotok kell, hogy vannak olyan magyar tervezők, akik a gyártást kiszervezik külföldre különböző megfontolásból.

Hallani olyan történeteket is, hogy magyar cégnek magyar varrónők készítették a ruhákat, akik lehetetlen körülmények között dolgoztak hétből hat napon át 10–12 órát, a bérük mellé pedig nem biggyeszthetném az „igazságos” jelzőt.

Energiapazarlás és hatékonyság

A gyárakban, műhelyekben, üzemekben nemcsak a dolgozókra kell figyelni, hanem a környezetre is: az energiapazarlás és hatékonyság más aspektusból is fontos. Nem mindegy például, mivel fűtenek, világítanak, milyen gépeken dolgoznak.

Nem mindegy, a gyártás során mennyi szemét keletkezik, illetve van-e a cégnek például recycling vagy upcycling programja. Ennek során a kidobásra ítélt ruhákat maga a cég dolgozza fel valamilyen formában.

Állatok jogai

Kiemelt téma az állatok jogai. Nem mindegy, honnan érkezik a bőr – a bőripar amúgy is nagyon szomorú téma –, milyen körülmények között nyírják a birkákat, hogyan fosztják meg tollától a kacsát vagy a ludat,

mit tettek azzal a jószággal, amelyik végül sapkák tetején végezte bojtként.

Ötletlopás

Az utolsó – számomra nagyon fontos – pont az, hogy annál a magyar divatmárkánál eszem ágában sem lenne vásárolni, amelyik pont ugyanolyan gátlástalanul lopja el a nagy tervezők ötleteit, mint az Inditex csoport összes tagja, a Primark vagy a H&M. Szerződtethet bármekkora nevet, akkor is csak egy olcsó, túlárazott márka marad, amelyik mások ötleteiből él.

Az ötletek védelme amúgy is nagyon érdekes téma. A legtöbb ötlet szinte levédhetetlen (létezik ilyen szó?). Erről a Divatjog magyar blogon vagy a Fashionlaw blogon többet is megtudhattok, ha elolvastok egy-egy cikket.

A lényeg röviden és tömören

Bíztok abban, hogy aki elkészítette álmaitok ruháját, cipőjét vagy táskáját, az mindent megtett azért, hogy ne okozzon kárt a környezetnek, az embereknek és az állatoknak?

Nem egyszerű kérdések, a válaszokat pedig talán még nehezebb megtalálni. Azokon a vásárokon, piacokon, ahol közvetlen kapcsolatba kerültök a tervezőkkel, gyártókkal, készítőkkel, könnyebben hozzájuthattok azokhoz az információkhoz, amelyek megkönnyítik a döntést.

A WAMP, amely tavaly ünnepelte 10. születésnapját, Budapest legismertebb dizájnvására.

Látogassatok el, kérdezzetek, és ha minden információ a birtokotokban van, akkor vásároljatok és támogassátok a hazai divatot!

(Visited 271 times, 1 visits today)