A Fashion Revolution (Divatforradalom) kezdeményezés Nagy-Britanniából indult útnak, és mára számos ország kapcsolódott hozzá – köztük Magyarország is. A britek között több olyan aktivista van, akik kiemelten foglalkoznak a fenntartható és etikus divat témájával. Következzen három (és még három) nő, akit érdemes követnetek.

LIVIA FIRTH

A cikk elejét a NATU magazin 2017-es tavaszi számában olvashatjátok, ahol sok-sok izgalmas, szeretnivaló témát találtok.

És még egy fontos dolog…

Livia 2009-ben Bangladesbe utazott, ahol közvetlen közelről megtapasztalhatta a csillogó divatvilág árnyoldalát. Nem véletlenül lett a The True Cost című film producere. Ez a film rengeteg embert – köztük engem is – arra késztetett, hogy átértékeljék a ruhavásárláshoz, a divathoz fűződő viszonyukat.

VIVIENNE WESTWOOD – Az ősaktivista

Itt kövessétek: https://www.instagram.com/viviennewestwoodofficial/

„Buy less, choose well, make it last” – azaz „Vásárolj kevesebbet, válaszd tudatosan, őrizd meg”. Vivienne Westwood idézetével találkozni fogtok, ha fenntartható és etikus divattal foglalkozó közösségi oldalakat kezdtek követni.

A brit divattervező karrierje kezdete óta reflektál a társadalomra, a világ dolgaira – különös tekintettel a szociális témákra, érzékenyen érinti a globális felmelegedés, az emberi kiszolgáltatottság problémaköre.

‘AnOther thing I wanted to tell you…’

A post shared by Vivienne Westwood (@viviennewestwoodofficial) on

A fenti idézet egyébként ugyanazt hirdeti, amit Livia Firth #30wears kampánya: a tudatosságra, odafigyelésre hívja fel a figyelmet, de nem tilt attól, hogy adott esetben a kínaiban vagy a fast fashion boltokban vegyetek meg egy-egy ruhadarabot.

Inkább azt mondja, gondoljátok át, tényleg szükségetek van-e rá, beépíthető-e a ruhatáratokba anélkül, hogy még három új ruhát vennétek mellé.

Mennyire bírja az anyaga a mosást, egyáltalán milyen gyakran, milyen módon kell mosni.

És ha már egyszer megvettük, akkor használjuk, ameddig csak lehet, és ne dobjuk el csak azért, mert leárazva olcsóbb volt, mint egy kávé a kedvenc kávézónkban.

Akiket még érdemes követnetek

A britek közül Lucy Siegle újságírónő cikkeket, könyvet publikált, és érdekes előadásokat tart a témában – természetesen angol nyelven. Az ő videóit, TED-előadásait érdemes végignézni.

A BBC3 doku-reality műsorába jelentkezett, ma már népszerű riporter Stacey Dooley, aki megjárta a legszegényebb indiai gyárakat, ahol olyan körülmények között éltek és dolgoztak, mint a helyi munkások. Stacey azóta is kiáll az emberek jogaiért, és rendszeresen forgat a harmadik világ országaiban.

Stella McCartney évek óta organikus, vegán luxustermékeket tervez, céljai között van, hogy úgy alkosson, hogy közben a vizek és az erdők védelmével, a legális kereskedelemmel, az energiatakarékossággal is foglalkozik. Több másik céggel együtt ő is csatlakozott ahhoz a programhoz, amely az esőerdők védelmét tűzte ki célul.

Úgy szeretnének viszkózt (a természetes alapú cellulózból mesterségesen, vegyi eljárással készített anyag) előállítani, hogy az minden szempontból fenntartható legyen. A céljuk, hogy 2017 végére ne kelljen az esőerdők fáival dolgozniuk, helyette a bambuszt részesítsék előnyben.

(Visited 351 times, 1 visits today)