Avagy: ami elromolhat, az el is romlik – így (NE) készüljetek a tavaszi 10 x 10 kihívásra

Azt gondoltam, a tavaszi kihívás sokkal könnyebb lesz, mint a téli. Jöhetnek a színek, a minták, nem kell annyi kabát, cipő. Most, hogy így április közepén újra közeleg a tél, és a jövő hétre havat is jósolnak a Mátrában, azt hiszem, be kell látni: ezt a kihívást csúnyán bebuktam. Hogy ti ne így járjatok, olvassátok el a cikket, hogy okosan kiválogatott ruhákban nézhessétek végig, ahogy én jégkockává fagyom.

Egy kis kulisszatitok: nagyon szeretnék minőségi képanyagot a blogra. Ez volt a célom már a kezdetektől, mert szerintem egy divatblognál – akkor is, ha fenntartható divattal foglalkozik – ez alap. A fotózásokra hétvégén van időnk, általában hetekkel azelőtt, hogy megjelenik a kész anyag. Ha pedig egy egész csapatot kell összehangolni, akkor pláne.

A tavaszi 10 x 10 gardróbkihíváson nem csak Mészáros Virág fotós volt jelen. Pádár Dettivel egy magazinnál kezdtünk együtt dolgozni. Detti nemrég megnyitotta saját szépségstúdióját, ahol már többször jártam. Erre a fotózásra két ragyogó tavaszi sminket készített nekem.

Engel Nóri kolléganőm pedig stylistnak tanul a Mod’Art International Hungary divatiskolában, így gyűjti a lehetőségeket, ahol gyakorolhat. Itt most nem a szetteket kellett összeállítania, „csak” arra kellett figyelnie, hogy jól mutasson a ruha rajtam és a fotón is – több szem többet lát alapon.

Nos, mi szuper tavaszi időben fotóztunk, bőven azt reméltem, hogy jó két héttel később is hasonló lesz az idő. Ejj-ejj, nagy hiba!

Mivel egy májusi kihívás miatt nem tudom tovább tolni a tavaszi 10 x 10-et, ezért úgy döntöttem, őszintén elmesélem, hogyan toltam el a dolgot, hogyan hozok ki belőle mégis minden jót, nem utolsósorban talán így is inspirációt nyújtok nektek.

Mi az a 10 x 10 kihívás?

Röviden és tömören: 10 ruhadarab a saját ruhatáradból – beleértve a cipőt és a kabátot –, ezekből 10 különböző szett, 10 napig.

Kicsit bővebben: a téli gardróbkihívás kapcsán írtam róla, IDE kattintva el tudjátok olvasni a bejegyzést, ITT pedig az összes téli összeállítást megtaláljátok.

Mennyire szigorúak a szabályok?

Semennyire. Az egész valójában egy nagyon jó játék, de pontosan megmutatja, mennyire érdemes és kell előre tervezni (khm, Eszter!), ha tényleg szeretnétek minden szabályt betartani. A kihívás kitalálói minden évszakban megcsinálják, ők már el is kezdték múlt héten, szóval rengeteg idei tavaszi posztot találtok az Instagramon #spring10x10 hashtag alatt.

A lényeg, hogy ne vegyetek új ruhát, hanem ha nagyon nincs olyan ruhadarab, amit elképzeltetek, akkor maximum kérjetek kölcsön.

Eredetileg a cipőt és a kabátot beleszámolják a 10 darabba, de mivel az a szabály, hogy nincs szabály, én is találtam olyan posztolót, aki úgy döntött, nem számolja bele azokat a ruhadarabokat, amelyek melegen és szárazon tartják majd a nem túl kooperatív időjárás miatt.

Sőt, olyan is előfordul, hogy valaki cipőt cserél – nekem például a téli kihívás alatt egyszercsak tönkrement a csizmám. De ha nagyon esne az eső, tuti, hogy én is gumicsizmában indulnék neki a városnak.

A napokkal is lehet játszani: van, aki 5 + 5 munkanapot számol, és hétvégén kimossa a ruhákat. Van, aki a 10 napot egyben letolja, és beleszámolja a hétvégét is.

A lényeg, hogy élvezzétek a kihívást. És ha valami nem úgy jött ki, ahogy előre kitaláltátok, akkor tanuljatok belőle, de ne keseredjetek el.

(Most, hogy ezt leírtam, alig várom, hogy kipróbáljam az előre összeállított szetteket élőben is – természetesen jobban az időjáráshoz igazítva.)

Hogyan válasszak 10 ruhadarabot tavaszra?

Nagyon sokan követik a következő alapformulát:

  • 4 felső
  • 1 ruha
  • 1 kabát / kardigán / pulcsi
  • 2 nadrág
  • 2 pár cipő

Én a ruha helyett egy overallt választottam, a négy felső közül az egyik egy farmering lett. A cipők közül az egyik nyitott, a másik zárt. A táskákat, kendőket, ékszereket nem kell beterveznetek, azokkal szabadon variálhattok.

Hogyan tervezzem meg, melyik napra mit veszek fel?

1. Csekkoljátok, milyen idő lesz

A jelenlegi állás szerint kedden, szerdán és csütörtökön konkrétan meg fogok fagyni, de jövő héten kedden már 17 fok is lehet, szóval simán tavaszi idő várható.
Elképzelhető, hogy a cipőket cserélnem kell, és plusz egy pulcsival fel kell turbóznom a szetteket, ha nem akarok megfázni, de alapjáraton próbálok csak azzal a 10 darabbal trükközni, amit eredetileg terveztem.

10 x 10 kihivas beharangozo időjárás

2. Emlékezzetek arra, mennyire vagytok fázósak

Én például tavasszal és ősszel nem vagyok annyira fázós, nyáron és télen viszont igen.

3. Írjátok össze, mit csináltok a 10 x 10 kihívás alatt

Nem mindegy, hogy csak munkanapokon tartjátok a kihívást vagy hétvégén is. Én kivételesen hétvégén is, mert május 1-től új kihívás vár rám és rátok is. 😀

Nálam a 2., a 3., a 4., a 6. és a 10. nap lesz mozgalmas, ráadásul több olyan nap is van ezek közül, amikor valamilyen rendezvényre vagy kerekasztal-beszélgetésre vagyok hivatalos, szóval nem mindegy, melyik szettet tartogatom azokra a napokra.

Amúgy a pizsama, otthoni játszós rucik vagy a sportcuccok nem tartoznak bele a kihívásba, azokat használjátok úgy és akkor, amikor és ahogy szoktátok.

4. Szeressétek a kiválasztott ruhákat

Különben látni sem akarjátok majd őket a végére. Én például két olyan nadrágot választottam, amelyekről pontosan tudom, hogy nagyon-nagyon szeretem őket. A dzsekim pedig az egyik kedvenc darabom.

10 x 10 tavaszi kihivas beharangozo viszlatfastfashion holy duck blog
Fotó: Mészáros Virág

5. Párosítsátok össze a mintákat és a színeket

Ha bizonytalanok vagytok, maradjatok a semleges színeknél, és felejtsétek el a mintákat is.

6. Próbáljátok fel a szetteket

De a legfontosabb: a cipőt és a kabátot is próbáljátok hozzá mindegyikhez!

Ha kérdésetek van a szettek összeállításával kapcsolatban, írjatok kommentet itt vagy a blog Facebook-oldalán, vagy küldjetek emailt a viszlatfastfashion@gmail.com email címre.

Ne felejtsétek, 2017. április 18-án, kedden indul a 10 x 10 kihívás!

Használjátok a #spring10x10 hashtaget, ha szeretnétek, hogy az ötletgazda is megtalálja a szetteket, de ha csak nekem mutatnátok meg, akkor a #10x10gardrobkihivas vagy a #10x10tavasz hashtaget írjátok a képhez.

(Visited 321 times, 1 visits today)