A 10. nap összeállítását végül nem utáltam annyira, mint amennyire beharangoztam. A nap végén azért csak sikerült jól elázni, de ez az április már csak így sikerült.

Nem véletlenül időzítettem a tavaszi gardróbkihívást erre az időszakra: április 22-én volt a Föld napja, április 24. és 30. között pedig a Fashion Revolution Hét. Az elmúlt másfél héten három kerekasztal-beszélgetésen is részt vettem mint a fenntartható divat elkötelezett bloggere, amit nagyon köszönök. Közben írtam a VOUS-ra is egy olyan cikket, amit nagyon sok (tényleg nagyon sok) helyen megosztottak.

Azt hiszem, olyan sok visszajelzést kaptam egyszerre, hogy egy kicsit le kell lassítanom, hogy feldolgozhassam és átgondoljam az irányokat – kezdve a 10 x 10 tavaszi kihívással.

Mit viseltem a tavaszi kihívás során?

A következőkben megmutatom, hogyan állítottam össze a szetteket, illetve mesélek is róluk egy kicsit.

Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruha – 1. nap

Apu ejtőernyőzik, a fél gyerekkoromat a békéscsabai repülőtéren töltöttem, ahol sok dolgot megtanultam, de kettőt nagyon. Az egyik: nincsen rossz idő, csak nem megfelelő ruha. A másik: az időjárás miatt kár keseregni. Az ejtőernyősök volt, hogy kivonultak reggel a reptérre, majd este egyetlen ugrás nélkül hazamentek, mert olyan erős volt a szél vagy annyira esett az eső, hogy nem lett volna értelme az ugrásnak.

Amikor elterveztem, hogy április közepe után lesz a 10 x 10 tavaszi gardróbkihívás a blogon, nem gondoltam, hogy 21 fokban fotózunk, de a ruhákat majd 7 fokban fogom viselni. Eltolni viszont nem szeretném a projektet, így a lehetőségeimhez képest alakítottam az előre betervezett, a fotókon is látható szetteken. Tekintsétek a képeket inspirációnak, a valódi összeállításokról pedig természetesen kaptok leírást és fotót is.

Akkor ez most csalásnak számít?

Attól függ, mennyire vagytok szigorúak hozzám, illetve magatokhoz. Higgyétek el, én azért keseregtem a helyzet miatt, mégiscsak valahol automatizmus már, hogy a tökéletességre törekszünk. Ugyanakkor évek óta egyre erősebbek azok a hangok is, amelyek azt mondják:

felejtsük már el a tökéletességet, merjünk hibázni, őszinték lenni és vállalni, ha valami nem úgy jött össze. Ez végül is csak egy fotózás, egy fun-projekt, nem a világvége, ha valami nem úgy alakul, ahogy elterveztük.

Én kicsit inspirállak benneteket, hogy kezdjétek el a ruhatáratok darabjait eddig szokatlan módon kombinálni. Aztán hogy abból a 10 darabból a végén 12 vagy 15 darab lesz, az is tanulság.

10 x 10 tavasz gardróbkihívás 1. nap viszlatfastfashon holy duck (3)
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardróbkihívás 1. nap viszlatfastfashon holy duck (2)
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardróbkihívás 1. nap viszlatfastfashon holy duck (1)
Fotó: Mészáros Virág

Sokoldalú alapdarab tavaszra: a farmering – 2. nap

A farmernadrág kockás inggel gigaklasszikus, nem lehet vele melléfogni, így beruházni is érdemes rá. Kicsit csavartam egyet a dolgon, így állt össze a farmering és kockás nadrág kombó. Akkor persze még nem sejtettem, hogy 6 fokkal és esővel kell megbirkóznunk.

A farmering egyébként már ősszel is bevált, igaz, akkor egy ingruhát nyúztam 10 napig, amire mindenki azóta is le szeretne csapni a ruhacserék alkalmával. Persze, nem adom senkinek, mert tényleg univerzális darab. Mint a farmeringek úgy általában. Ha rátaláltok az igazira, amit jól ki tudtok használni szoknyához, nadrághoz, begombolva, kinyitva, derékra kötve, kabát alá, póló fölé, akkor vegyétek meg, mert örök darab lesz.

10 x 10 tavasz gardrobkihivas holy duck blog viszlatfastfashion (3)
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardrobkihivas holy duck blog viszlatfastfashion (4)
Fotó: Mészáros Virág

Egy különleges darab mindig kell – 3. nap

A statement vagy trenden kívüli darabokban az a jó, hogy sosem mennek ki a divatból. Ez a felső legalább négyéves, és szerintem még négy év múlva is megnézik majd az utcán. Ráadásul azért is imádom, mert a legegyszerűbb ruhadarabokat is feldobja.

10 x 10 tavasz gardrobkihivas 3. nap holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardrobkihivas 3. nap holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardrobkihivas 3. nap holy duck blog viszlatfastfashion
Fotó: Mészáros Virág

Tetőtől (majdnem) talpig #turikincsben – 4. nap

Nem hiszitek el, komolyan gondolkodnom kellett azon, mit vegyek fel! Nem csak azért, mert ragyogó napsütést ígértek mára, viszont a hőérzetre mínusz 2 fokot ír az iPhone applikációja. Hanem azért is, mert gondolnom kell arra, hogy ugyanazt a ruhadarabot ne két egymást követő napon vegyem fel, mert ha kimosom, nem lesz ideje megszáradni. Végül úgy döntöttem, ha már beemeltem a játékba a fekete pulcsit, akkor bent is tartom.

10 x 10 tavasz gardróbkihívás holy duck blog viszlatfastfashion 4 nap
Fotó: Mészáros Virág

Rókás a kockással, miért is ne? – 5. nap

Imádom a mix & match stílust – nézni. Egyszerűen az utóbbi években ritkán nyúltam mintákhoz, így nem volt sok lehetőségem fejleszteni a mintakeverési érzékemet. Ha igen, akkor is a biztonságosabb utat választottam: ugyanazok a színek domináltak, így valószínűleg sokaknak leesett, hogy nem véletlenül vettem a különböző ruhadarabokat magamra, hanem ez volt a kon-cep-ci-ó.

A 10 x 10 tavaszi kihívásban (10 ruhadarabból 10 különböző összeállítás, 10 napon át) mindenképp szerettem volna mixelni: valójában az egész kihívás erre az egy szettre épült. Ennek benne kellett lennie!

10 x 10 tavaszi gardróbkihívás 5. nap (5)
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavaszi gardróbkihívás 5. nap (3)
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavaszi gardróbkihívás 5. nap (2)
Fotó: Mészáros Virág

Egy rossz döntés: lenge overall tavaszra – 6. nap

Ha őszinte akarok lenni, és miért ne akarnék, ezt az overallt nagyon benéztem, amikor a tavaszi gardróbkihívást állítottam össze. Nem maga az overall műfaja fog most ki rajtam, hanem az alapanyaga. Ez egy nyári kihívásban szuper darab lenne, de a szeszélyes áprilissal annyira nem illenek össze. A kapcsolatuk elszenvedője természetesen én vagyok, akinek most azon kell trükköznie, hogy ebben se fagyjon meg.

10 x 10 tavaszi gardróbkihívás 6. nap (2)
Fotó: Mészáros Virág

Holtpontra tuti ruha – 7. nap

A téli kihíváshoz képest egy nappal korábban jött el a holtpont, igyekeztem ezt egy olyan összeállítással átvészelni, amit szerettem a fotózáson viselni. Overall? Kizárt!

A téli kihívás 8. napján éreztem úgy, hogy eddig, és nem tovább: azonnal szabadon szeretnék válogatni a szekrényemben. Ennek a szabadságnak az elveszítése ugyanis a 10 x 10 kihívásban az igazi kihívás. Ha csak 10 ruhám lenne – bele sem szeretnék gondolni, messzire visz –, egyrészt már megfagytam volna, másrészt örülnék annak a tíznek.

Most már így is plusz két cipőnél, egy pulcsinál és egy mellénynél tartok a szeszélyes április miatt, de ennek ellenére is nagyon szeretném, ha végre szombat lenne, és szabadon válogathatnék. Az ilyen napokat azokkal az összeállításokkal lehet átvészelni, amelyekben jól éreztem magam a fotózáson.

Mivel az egyik kedvencemet csütörtökre tartogatom, így mára elő kellett venni egy másikat.

10 x 10 tavasz gardróbkihívás 7. nap (2)
Fotó: Mészáros Virág

Ugyanaz a felső, csak fordítva – 8. nap

Legyen benne egy kis csavar – szoktam mondani a szerkesztőségben, ha a készülő cikkekről beszélgetünk. Nem csak nekem nincs kedvem ezredjére megírni ugyanazt a szezonális anyagot, nektek sem lenne kedvetek elolvasni. Na, vásárláskor is érdemes úgy nézni a ruhákat, hogy – ha lehet – legyen benne egy kis csavar. Például lehessen fordítva viselni.

Nehogy már a címke mondja meg, melyik a ruha eleje és hátulja! Mondjátok meg ti! Igazából szerencsém volt ezzel a felsővel, mert nem is tetszett az eredeti verzióban, nem is úgy próbáltam fel, de aztán megszerettem így is, úgy is.

Fotó: Mészáros Virág
Fotó: Mészáros Virág

Ez a kedvencem! – 9. nap

Legalábbis ma úgy éreztem, hogy ez a kedvencem, ami azért is jó dolog, mert jól akartam érezni magamat a bőrömben, és ehhez nálam sokszor az is kell, hogy jól érezzem magamat a ruhámban.

10 x 10 tavasz gardróbkihívás 9. nap (2)
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardróbkihívás 9. nap (1)
Fotó: Mészáros Virág

Már csak a túlélésre játszom – 10. nap

Néhány képpel érjétek be. A tapasztalataimat a képek alatt találjátok.

10 x 10 tavasz gardróbkihívás 10. nap (1)
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardróbkihívás 10. nap
Fotó: Mészáros Virág
10 x 10 tavasz gardróbkihívás 10. nap (2)
Fotó: Mészáros Virág

Kérdések és tapasztalatok a kihívással kapcsolatban

1. Hány ruha kellett pluszban a szeszélyes április miatt?

A kihívás előtt írtam arról, hogy miért fogok már az első napon cipőt cserélni. Sajnos, arra senki nem számított, hogy a ragyogó április eleji tavasz után két héttel beköszönt az áprilisi tél – hóeséssel.

Így a tervezett két cipőt (fekete balerinacipő és ciklámen telitalpú szandál) azonnal lecseréltem két másikra (fekete bokacsizma és fehér sneaker). Nem is nőtt volna a lábbelik száma, ha nem lett volna szükségem gumicsizmára. Mivel egyszer a rövidet, egyszer pedig a hosszú szárút viseltem, így +2 darabbal növeltem a ruhákat.

Aztán arra sem számítottam, hogy ilyen hideg lesz. Felhasználtam a téli kihívásból ismert fekete, hosszú ujjú felsőmet aláöltözőnek (+1 ruhadarab), egy fekete pulcsit (+1 ruha megint), az egyik nap a dzseki felett is mellényt viseltem (+1), és esőkabát is volt rajtam, bár azt nem számoltam bele. Ugyanígy a harisnyákat, bugyikat, zoknikat, pizsamákat, kendőket és ékszereket sem.

Összesítve: a 10 helyett 15 ruhával oldottam meg a 10 napot.

2. Akkor ez most csalásnak számít?

Ebben a kihívásban az a jó, hogy a szabályok inkább csak sorvezetőként működnek. Arra vezet rá, hogyan érdemes tudatosan felépíteni a gardróbot, hogy kevés ruhával is megoldj extrém helyzeteket, közben érezd magad jól a bőrödben.

Meg tudtam volna oldani úgy is, hogy egy farmert, nyolc pólót és egy cipőt kombinálok, és az is teljesen jó lett volna.

3. Van értelme a 10 x 10 kihívásnak?

Ezen a visszajelzések miatt sokat gondolkoztam. Sokan nem látjátok ebben a kihívást, sokan pedig őszintén örültök, hogy belevágtam ebbe.

Arra jutottam, hogy mindenkinek a maga helyzetéből kell kiindulnia. Ahonnan én jövök, és ahol én tartok, ott ez a kihívás tényleg kihívás. Elég sok mindent leszűrtem magammal és a ruhatárammal kapcsolatban.

Például:

  • sokkal több olyan ruhára lenne szükségem, mint a sárga felső, amit megfordítva is tudok viselni,
  • sokkal jobban kell figyelnem a ruhák egymáshoz építhetőségére is,
  • tudatosabban kell választanom színeket, anyagokat, sziluetteket,
  • a cipőt rendszeresen bebukom, ez is mutat valamit (leginkább a tervezés hiányát),
  • nem gondoltam elég rétegre (tavasszal!).

De ez én vagyok. És ha ti is kipróbáljátok, remélem, megosztjátok velem a tapasztalataitokat. 🙂

4. Lesz nyári kihívás?

Ezt szeretném rátok bízni 🙂

(Visited 460 times, 1 visits today)