Izgalmas Instagram-kihívásra bukkantam nemrég, amit a kíváncsiság hívott életre. Ti tudjátok, hogy a ruhatáratok hány százalékát viselitek rendszeresen? Hányszor veszitek fel ugyanazt a pólót vagy ugyanazt a farmert egy hónapban? Vajon tényleg szükségetek van annyi ruhára, mint amennyi a szekrényetekben van, vagy eléggé kihasználjátok a ruhatáratokat?

Miért is fontos, hogy mennyi ruhánk van? (És abból mennyit viselünk rendszeresen?)

A ruhaiparral elég sok a probléma, amiről érdemes beszélni. Nemcsak szennyezi a környezetet, kizsákmányolja az állatokat és az embereket, hanem kicsit sem átlátható (nem tudjuk, ki készíti a ruhánkat, milyen körülmények között), ráadásul egyetlen célja van: hogy minél többet vásároljunk.

Egy jól felépített ruhatárban viszont nincsen szükség minden héten új ruhára csak azért, mert olyan olcsón adják, vagy mert most annyira divatos. Ilyen sűrűn nem lehet beleszeretni ruhákba, mert ezek a szerelmek inkább csak fellángolások lesznek. Az elhagyott kedvencek pedig a ruhásszekrényben várják, hogy valamikor felvegyük őket. De lehet, hogy erre már nem kerül sor.

A lényeg, hogy sokat vásárolunk, és sokszor nem tudatosan.

A Sustainable Fashion Chat bloggere, Karen tökéletesen elégedett a ruhatárával, de egyszer csak kíváncsi lett arra, vajon hányszor visel egy adott ruhadarabot egy adott hónapban. Vajon a ruhatára hány százalékát használja?

mengyán eszter holy duck blog viszlatfastfashion

A kihívás lényege

  • Nem szabok meg előre egy számot, mint a 10 x 10 kihívásoknál (tudjátok, ott 10 ruhadarabot viselek 10 napon át úgy, hogy 10 különböző szettet állítok össze), hanem azt veszek fel a saját ruhatáramból, amit épp szeretnék.
  • Nincsenek szünnapok, minden nap számít.
  • Minden nap felírom, mit viselek, és aztán készítek a hónap végére egy összegző listát arról, melyik ruhadarab hányszor volt rajtam.
  • Kivételesen az átöltözéseket, sportcuccokat, pizsamát is beleszámolom, de ezekről nem kaptok fotót. 😛

A kihívás kritikája

Nyilván a fél ruhatárunk őszi–téli–tavaszi cucc, szóval nem lesz teljes a kép, de ha nagyon jól megy, akkor lehet, hogy végigcsinálom ősszel és télen is.

mengyán eszter holy duck blog viszlatfastfashion

Hogyan követhetitek

Amikor tudom, posztolom a szetteket az Instagramra és használom Karen hashtagjét, ami a #progressivecapsule, de a magyar #ruhatar1honapra hashtag alatt is megtaláljátok a posztokat.

(Visited 403 times, 1 visits today)