Mi jut eszetekbe a műszálas ruhákról? Hogy kevésbé gyűrődnek, ezért praktikusak? Hogy utálja őket a bőrötök, ezért amikor csak lehet, kerülitek őket? Hogy totál beléjük lehet izzadni? Hogy ilyet csak a ’70-es években viseltek? És a mikroműanyaggal mi van? Ha a következő videót megnézitek, remélhetőleg ennél több dolog is eszetekbe jut majd. Főleg, amikor vásároltok.

A szintetikus anyagokat mindenki közvetlen közelről ismeri: a kedvenc jóganacitok, síkabátotok, de még alsónemű is készül belőle. Ha bekukkantok a sportcuccaim közé, a legtöbb esetben én is a polyester felirattal találkozom a címkéken.

Mikroműanyag-mentes július?

A júliusi műanyagmentes hónap arra hívja fel a figyemet, hogy évente több millió műanyagpalackot dobunk el. A tökéletes megoldás az lenne, ha egyáltalán nem használnánk műanyagot, de ha már használjuk, újra is hasznosíthatjuk a szelektíven gyűjtött palackokat. Ma már vannak olyan cégek, amelyek például ruhát készítenek belőlük. Ilyen többek között az Adidas is, amely bizonyos modelljeinél az óceánból kihalászott műanyagot hasznosítja újra és természetesen PET-palackot is felhasználnak. De puha polárpulóver is készülhet palackokból.

mikro műanyag szennyezés
YouTube

Mindez szép és jó, de bármennyire is szeretnénk könnyíteni a lelkünkön azzal, hogy szelektíven gyűjtjük a szemetet, a szelektíven gyűjtött szemetet pedig újrahasznosítják,

ha egy kicsit közelebbről szemléljük a dolgokat, sajnos nem ilyen derűs a történet.

Egyrészt vannak, akik azzal a tudattal élnek, hogy bátran használhatnak műanyagot, azt majd úgyis újrahasznosítják, és akkor minden meg is van oldva. Ezzel a magatartással még több műanyagpalack keletkezik, sajnos.

Mi van akkor, ha műszálas ruhákkal van tele a mosógép?

A másik probléma viszont az, hogy a műanyagból készült ruhák története sem éppen egy rózsaszín lányregény. A mikroműanyag-szennyezés egyre komolyabban érint bennünket is, ezért több kezdeményezés is indult, hogy felhívja rá a figyelmet. A mikroműanyag létrejöhet többek között akkor, amikor kimossuk a szintetikus alapanyagból készült ruháinkat – legyen az újrahasznosított alapanyagból vagy teljesen újonnan gyártott. Egyetlen műszálas ruhadarabból a mosás során 1900 darab mikroműanyagszál szakad ki. Ezek 1 milliméternél is kisebbek. Mi van akkor, ha műszálas ruhával van tele a mosógép? Én nem vagyok jó matekból, de ti ki tudjátok számolni…

Rémisztő, hogy minél régebbi ruhadarabról van szó, annál több mikroszál távozik belőle.

Az a baj, hogy ezek a kis szálacskák olyan aprók, hogy a szűrőrendszer nem fogja fel őket, így belekerülnek a talajvízbe, a patakokba, folyókba, a tengerekbe és az óceánokba. Itt aztán hozzájuk tapadnak mindenféle szennyező anyagok, az óceánokban élő halak pedig tudtukon kívül megeszik őket.

Mikroműanyag az emberi szervezetben

Nagyon leegyszerűsítve a dolgot: a halakon keresztül előbb-utóbb mi is megesszük ezeket a részecskéket a rájuk tapadt szennyeződésekkel együtt.

Persze, persze, azt is mondhatjátok most, hogy a levegő is mérgező, amit beszívunk, akkor nehogy már ezen aggódjunk.

Vagy legyintetek és azt gondoljátok, úgyis valamibe meg kell halni, nem mindegy már ez a mikroprobléma? Akkor hadd jöjjek én, és hadd mondjam azt: nekünk kell összefogni. Nekünk kell nemet mondani a műanyagra, a műanyagból gyártott termékekre. Lehet, hogy a probléma nem óriási, de az is lehet, hogy sokkal nagyobb, mint gondolnánk.

Mit tehettek?

1. Ne vásároljatok műszálas ruhákat!

Iszonyat nehéz dolgotok lesz, mivel a divatipar jelenleg nem támogatója a természetes alapanyagokat. Ha tehetitek, keressetek 100% pamut, biopamut, 100% len, 100% kender vagy 100% selyem ruhadarabokat, illetve ezek keverékei, például a pamutselyem is nagyon jó megoldás. Nézzetek szét a nagyitok szekrényében, az ócskapiacon, turkálókban, ott van esély arra, hogy ilyen alapanyagokat találtok.

2. Mossátok a műszálas ruháitokat kímélve!

A kímélő programok, alacsonyabb hőfok, folyékony mosószerek jó barátai a műszálas anyagoknak. Ha telitöltitek a mosógépet, akkor a súrlódás is kisebb lesz, talán kevésbé szakadnak le a mikroműanyagok (mikroszálak) a ruhákról. A környezettudatos mosásról itt olvashattok bővebben.

3. Mutassatok példát!

A környezettudatosságot nem lehet erőszakosan terjeszteni, egyszerűen példát kell mutatni. Ha elhiszitek, hogy tényleg valami nem oké a műanyaggal, akkor kezdjetek el odafigyelni arra, ti hogyan éltek.

Mutassatok példát a mikrokörnyezetetekben. Valaki, valahol fel fog figyelni arra, amit csináltok, és követni fog benneteket.

A cikk a VOUS női portálon jelent meg.

(Visited 3 604 times, 1 visits today)