A júliusi gardróbkihívás után úgy döntöttem, augusztusban is összeszámolom, hány ruhadarabot viseltem egy hónap alatt. Erre biztattalak benneteket is, és szeptemberben még inkább így teszek. Folytassuk a kihívást szeptemberben is! Nem véletlen! Ez is egy módszer arra, hogy rájöjjetek, milyen sok ruhátok van, és mennyit nem viseltek közülük.

Hány ruhát viseltem augusztusban?

Júliusban 72 különböző ruhadarabot viseltem, ehhez képest augusztusban 78 különböző ruha, cipő és kiegészítő volt rajtam.

78 ruhából

 • 14 #turikincs, azaz a turkálóban vásároltam,
 • 10-et ajándékba kaptam,
 • 1 ruhacserés,
 • 4-et pedig a családtagjaimtól örököltem.

Ha nem járnék edzeni hetente kétszer, akkor 8 ruhadarabot nem is viseltem volna.

holy duck blog ruhatar1honapra gardróbkihívás augusztus

#turikincs és ajándék felsők

Mi értelme van ennek a kihívásnak?

Mostanában egyre több levelet kapok tőletek fenntartható divat és tudatos vásárlás témában. Ennek nagyon örülök, mert ezek szerint egyre többen kezdtek el gondolkodni azon, honnan származik a ruha, ki készíti, milyen körülmények között.

Ha teljesen kezdők vagytok a témában, olvassátok el ezt a cikket: Megnéztem ezt a filmet, és nem tudtam többé ruhát vásárolni úgy, mint előtte – The True Cost

Sokan írtok arról is, hogy szeretnétek kikerülni a fast fashion üzleteket, nem véletlenül. Az interjúból, amit Szentesi Réka divattörténet-kutatóval készítettem sok-sok mindent megtudhattatok arról, hogyan és miért szeretne bennünket rávenni a modern ruhaipar a túlzott fogyasztásra, a felesleges vásárlásra.

Félreértés ne essék: én is szeretek öltözködni, szeretem a divatot, szeretem a ruhákat, de a tudatos vásárlás mellett tettem le a voksomat (illetve októbertől, ugye…), mert tényleg nagyon nagy a baj a modern ruhaiparral. Vásárlóként viszont én döntök, kit vagy mit szeretnék támogatni. A túlfogyasztást vagy az őrült vásárlást biztosan nem!

Vásároljatok a szekrényetekből!

Azt tanácsolom, mielőtt ruhát vásároltok – nagy a kísértés, az összes fast fashion üzlet tele van már az igéző őszi kínálattal –, egy hónapig csak a saját szekrényetekből „vegyetek ruhát”.

Mit szóltok az ötlethez?

Mondhatjátok erre, hogy nekem könnyű, engem a fogadalmam még köt október 11-ig. De higgyétek el, nem olyan nehéz egy hónapig megállni a dolgot. Főleg, hogy szerintem sok mindenre rájöttök, ha egy hónapig csak a saját ruhatáratokat figyelitek.

Tegyetek fel kérdéseket, és válaszoljátok is meg őket. Például:

 • Hányszor vesztek fel egy-egy ruhadarabot?
 • Miért bizonyos darabokhoz nyúltok?
 • Mi az, amit felvettetek, de aztán mégis átöltöztetek?
 • Miért?
 • Milyen színekhez nyúltok elsősorban?
 • Mi az, amit csak azért vettetek fel, mert mégis csak fel kell öltözni reggelente, és mi az, amit örömmel viseltetek?
 • Mi az, amit felvettetek ugyan, de soha többet nem szeretnétek magatokon látni?
 • Miért?
holy duck blog ruhatar1honapra gardróbkihívás

A felső ajándék volt, a nadrágot a turiban találtam, a szandi 3 éves

Nagy valószínűséggel rájöttök arra, hogy valójában csak 1-2 darab hiányzik a ruhatáratokból. Ez máris tudatosabb vásárlóvá tesz benneteket, hiszen valószínűleg erre az 1-2 darabra koncentráltok majd. Ha kevesebb ruhára van szükségetek, talán belefér az is, hogy minőségibb darabot vegyetek.

Vásárláskor nézzétek meg a címkét, kérdezősködjetek az üzletben, írjatok a webshop üzemeltetőjének, legyetek kíváncsiak! Tudjatok meg minél többet a ruhákról! (Én például a szeptemberi ruhapénzemet arra költöm, hogy részt vegyek egy alapanyag-kurzuson, hogy még inkább képbe kerüljek az alapanyagokkal.)

Ha új ruhát szeretnétek, többféle megoldás is létezik a vásárlás mellett. Ti döntitek el, melyiket választjátok. Én itt most felsorolom a lehetőségeket, a döntés a ti kezetekben van. A saját lehetőségeiteket csak ti ismeritek. Nem mindegy ugyanis, kinek milyen lehetőségei vannak, vagy honnan indul.

Erről a témáról itt olvashattok bővebben: Kiváltságosok vagytok, döntsetek a kiváltságosok tudatosságával

Hogyan vásároljaidén ősszel ruhát?

#30wears

Opció az, ha valamelyik fast fashion üzletben vásároljátok meg azt az 1-2 hiányzó darabot, de csak akkor, ha a ruha színre, szabásra, anyagra is megfelelő, és biztosak vagytok benne, hogy minél többször (legalább harmincszor) viselitek majd.

Azt tudnotok kell, hogy ez a legesleghalványzöldebb megoldás, hiszen semmit, de semmit nem tudtok az alapanyag kezeléséről, származási helyéről, a gyártási körülményekről, de

aki a halmozásból eljut addig, hogy képes kevesebbet (SOKKAL kevesebbet) vásárolni, az máris tett valamit.

#turikincs

Vásároljatok használt ruhát. Hol? A helyszín lehet gardróbvásár (online és offline is), bolhapiac, turkáló, vintage üzlet, adománybolt. A legtöbb hely ezek közül fast fashion darabokkal van tele, de ha jó lelőhelyre bukkantok, akkor egyrészt olcsóbban találhattok jó ruhákat, másrészt olyan márkák darabjait is beszerezhetitek, amelyek nincsenek jelen Magyarországon. A használt ruha vásárlásának előnye, hogy később kerülnek a ruhák a szemétre (a textilhulladék is nagy probléma), tovább bent tartjátok a ruhákat a körforgásban.

A turkálásról ide kattintva olvashattok még többet: Bizony, bizony, turizni sem mindig fenntartható!

A felső és a nadrág is a turiból van

#tegyelamagyardivatert

Vásároljatok magyar tervezőtől / alkotótól, ha pont olyan darab van nála, amelyről álmodoztok. Ezzel a helyi kézműves ipart, helyi vállalkozásokat erősítitek.

Fenntartható szellemiségben alkotó magyar tervezőkért kattintsatok ide!

#whomademyclothes

Varrassatok! Ha találtok aranykezű szakembert, akkor ez is megoldás lehet. Én ezt még nem próbáltam, de ebben az esetben legalább az a kérdés tiszta, hogy ki készíti a ruhadarabot és milyen körülmények között. Sajnos az alapanyag ebben az esetben is rengeteg kérdést felvet.

Vagy varrjátok meg magatok, ahogy például Békési Anna is teszi, aki a blogján be is mutatja, mit készít, a vlogján pedig rengeteg hasznos infót kaphattok fenntartható divat témában.

#ruhacsere

A ruhacsere jó megoldás lehet.

Szóval? Bevállaljátok?

Mielőtt belevágtok a szeptemberi #progressivecapsule, azaz #ruhatar1honapra kihívásba, olvassátok el a témában írt további cikkeket is:

Ha nem szeretnétek lemaradni az új posztokról, kövessétek a blogot Facebookon és Instagramon is.

(Visited 596 times, 1 visits today)