Van, aki azért keresi, mert allergiás a tamponok és betétek alapanyagaira. Van, akinek meggyűlt a baja a toxikus sokk szindrómával vagy a görcsökkel. Megint mások környezettudatos döntést szeretnének hozni, és vannak, akik csak spórolni szeretnének. Sokan és sokféle módon juthatnak el ahhoz, hogy mosható betétre vagy intimkehelyre cseréljék a hagyományos változatot. És ha így döntöttek, valószínűleg pillanatok alatt találkozunk Csete Mónika nevével, aki az Emilla mosható betétmárka alapítója.

Milyen praktikus!

„Általában jól veszik az emberek, a legrosszabb reakció az volt, hogy némán bólogattak. A férfiak reakciói nagyon érdekesek. Látom rajtuk, hogy picit ’emésztgetik’ az információt, majd felderül az arcuk és a legtöbben mondják, hogy milyen praktikus!” – meséli Csete Mónika, akit először az Instagramon kezdtem követni, mert annyi helyről hallottam az általa tervezett és szabadalmaztatott mosható intimbetétekről.

Lehet, hogy sokakat talán meghökkent, amivel foglalkozik, mások talán nem is értik, mi szükség van erre, de szakmai körökben elismerően nyilatkoznak a munkájáról és róla is, büszkék arra, amit tesz a környezetért az általa megálmodott márkán keresztül.

„Sokszor belegondolok és próbálok utánaszámolni annak, hogy 2012 óta hány tonna szeméttől óvta meg a Földet csak az én márkám.

Ha pedig a világon fellelhető összes mosható betétekre is kiterjesztjük a számítást, nos, csodálatos eredmények jönnek ki!

Az életem többi részére is kihat a környezettudatosság. A csomagolásokat is újrahasználom, kerülöm a háztartásban az eldobható termékeket és erre buzdítom a környezetemet is. Gyermekkorom óta megszokott nálunk ez az életforma: nagymamám egy aprócska faluból származott, így ott mindig mindennek haszna volt, legyen az egy mozdulat vagy egy tárgy.”

Gyűjteménykezelő muzeológusból mosható betéteket varró vállalkozó

De hogyan lesz valakiből gyűjteménykezelő muzeológusból mosható betéteket varró és forgalmazó vállalkozó? Mónikát azóta foglalkoztatta a téma, hogy körülbelül 12 évvel ezelőtt a nagymamája mesélt neki arról, ők még maguknak varrták a betéteket. Azért csillant fel a szeme a történetre, mert tinikora óta elviselhetetlen görcsei voltak, amelyeken sokszor már a gyógyszer sem segített. „Amikor a nagymamámnak meséltem erről, mindig fejcsóválva hallgatta, hiszen neki sosem voltak ilyen erős fájdalmai annak idején. Ezért döntöttem úgy, hogy teszek egy próbát.”

Ha már a nagymamát említettük. Vannak, akik szerint kicsit olyan a mosható betét, mintha visszamennénk az időben, ahelyett, hogy a modern vívmányokkal élnénk. „Az eldobom, csak ne is lássam! gondolatokkal szemben nehéz érvelni. Aki nehezen fogadja el a teste működését és annak természetességét, azt valószínűleg nem lehet meggyőzni. Van azonban az a tábor, aki már elkezdett tenni valamit azért, hogy a hétköznapok során kevésbé terhelje a bolygót, környezettudatosabb legyen, kevesebb szemetet termeljen.”

Természetes textilek

Ő tudja azt is, hogy egy átlagos nő élete során több mint tízezer tampont vagy betétet használ el, és ez zavarja. Vagy a saját bőrén tapasztalja, hogy az eldobható tamponok és betétek nem természetes anyagokból készültek, hanem vegyszerekkel kezeltek.

„A textilek, amiket mi használunk kizárólag bőrbarát Ökotex (Oekotex Standard 100) tanúsítvánnyal vagy bio, GOTS-tanúsítvánnyal rendelkeznek. Ez ugyanannyira fontos dolog, mint az, hogy a fehérneműink is és más ruhadarabjaink is bőrbarát textilekből készüljenek. Az Emilla betétek sokkal vékonyabbak, mint más mosható betét, de ugyanolyan jó nedvszívók. Mi nem PUL-t (poliuretánnal laminált kelme – a szerző) használunk, így a betét jobban lélegzik, ráadásul sokkal hamarabb is szárad” – meséli Mónika.

Természetesen a termékek fejlesztését sok kísérletezés és néhány zsákutca előzte meg. Körülbelül másfél év alatt hozták létre azt a terméket, amelyet már a barátainak is szívesen ajándékozott tesztelésre. „Grafikusként is izgatott a téma, mind a brandépítés, mind a ‘hasznos design’ létrehozása végett. A minták, amiket tervezek a betétekhez, vagy kiválasztok pedig az egyik kedvenc elfoglaltságom!”

Külföldön bevállalósabbak

Azt mondjuk el is hiszem, hiszen átlagosan 200 különböző mintával dolgoznak – természetesen nem egyszerre. Kicsit olyan ez, mint amikor egy új kollekció érkezik az üzletekbe, csak itt szoknyák és felsők helyett azt nézegetjük, mit viselünk majd a bugyinkban. A magyar nők egyébként visszafogottabbak, de külföldön nagyon mennek a bevállalósabb darabok.

„Míg itthon a csíkos, pöttyös, virágos a keresett, kint imádják a szemgolyómintás ‘Eye-Pad’ termékeinket, vagy akár az olyan mintát is, ahol a betét közepén egy helyes férfi vagy egy pin-up lány mosolyog vissza ránk. Egyik legnagyobb slágerünk Kanadában és Angliában a vámpírmintás betét volt, de nagyon hamar kifogytunk a mosómedvemintás mosható betétekből is.”

Az interjú készítésének időpontjában még nem próbálhattam ki a Emilla betéteket, amelyeket rendeltem. Az egyik egy mini rókás volt, a másik (kifejezetten éjszakára) viszont olyan, amelyen nincsen minta. Azok közé tartozom, akik az alapján is tájékozódnak az egészségi állapotukról, amit látnak. Mónikáék viszont gondoltak azokra is, akik irtóznak a vér látványától is, így a termékpaletta tartalmaz sötétbordó, lilás vagy teljesen fekete betéteket is.

Irodai környezetben is biztonságos

A beszámolók szerint a mosható betétek anyagában a vér – meglepő módon – nem büdösödik, mint az eldobható betétek esetében. A betéteket úgy optimalizálták, hogy erősebb napokon akár 8 órát is kibírjanak, gyengébb napokon akár ennél többet is, de a cserét a komfortérzetünk határozza meg valójában. A betétcsere a munkahelyen is megoldható, mert kiöblíteni sem kell.

„Amikor az Emilla fejlesztése folyamatban volt, jómagam is 8 órás irodai munkát végeztem, így könnyű volt tesztelni a betéteket e téren is. Kaphatók a betétekhez sminktáskáknak ‘álcázott’, belül vízhatlan neszesszerek, a kisméretet praktikusan Office-nak, a nagyméretet Travelnek neveztem el.

A betéteknek használat után nincsen szaguk, hiszen nincs bennük zselé, amely nedvesen tartaná a vért. Így ha a munkahelyen cserélnénk, csak beletesszük a használtat ebbe a táskába, az újat felpattintjuk a fehérneműre és az öblítés bőven megvár minket addig, amíg hazaértünk.”

Enyhült a görcs, megszűntek az allergén tünetek

Én ugyan még nem teszteltem az enyémeket, de nagyon sok nő már igen. Mónika elmesélte, mennyire hálás ezekért a visszajelzésekért, még kézzel írt leveleket is kapott. Sokan arról számolnak be neki, hogy megszűntek náluk a műanyagbetétek által okozott allergén tünetek, mérséklődött vagy megszűnt a görcs, esetenként a menstruáció hossza is lerövidült picit.

„Sokszor olvasom a nők leveleiben, hogy máshogyan állnak a saját testükhöz. A menstruációjuk nem nyűg többé, hiszen mind a kényelem, mind a dizájn szépsége is hozzásegíti őket, hogy ne teherként éljék meg ezt a hetet az életükből.

Más élmény elfogadni saját magunkat és azon gondolkodni, hogy most épp a pöttyös, vagy a cicás mintát használjuk. Furcsán hangzik, de sokaknál működik!

Szívmelengető történetem sok van, ám egy személyeset emelnék ki, amely talán a legtöbbet árulja el a termékeimről. 2013 húsvétján, ami Emilla nagymamámmal töltött utolsó húsvét volt, megmutattam neki a véglegesített, tökéletesített mintadarabokat. Ő csak nézte őket csendben, forgatta a kezében, megsimogatta, hogy milyen puhák, majd ennyit kérdezett:
– Kedvesem, és ez neked is jó?
– Természetesen, imádom őket!
– Akkor én is boldog vagyok – válaszolta.”

Végre van választási lehetőségünk!

A történetnek itt még nincsen vége, hiszen a termék körül mozgalmas offline élet is szerveződik. Volt már az Emilla történetében betétvarró workshop, de Mónika szívügyének tekinti, hogy az iskolákban is felhívja a figyelmet az alternatív menstruációs eszközökre.

„Nem könnyű ez, hiszen az eldobható termékek köztünk vannak immáron második generáció óta. Pedig kulcsfontosságú kiemelni azt, hogy az alternatív termékek térhódítása több választási lehetőséget biztosít (végre) nekünk, nőknek.”

Az interjú eredetileg a VOUS.hu női portálon jelent meg.

(Visited 359 times, 1 visits today)