Számtalan oka van annak, hogy egy-egy ruhadarabtól szeretnénk megválni. A tudatos ruhatár kiépítése nálam ott kezdődött, és bizony a mai napig ott tart, hogy a meglévő ruháimat tesztelem, válogatom. Van, amitől nem tudok szabadulni, pedig nem áll jól, és nem is viselem. Van, aminek adok még egy esélyt. És van, aminek mennie kell. De hova? Hova kerüljön a már nem használt ruha?

Ha a családban nem tudjátok továbbadni, és már túl vagytok a barátnős vagy munkahelyi ruhacserén is, még mindig számtalan megoldás van arra, hogy továbbadjatok a ruháitokon.

Odaadhatjátok őket olyan magyar tervezőknek, alkotóknak, akik használt ruhából készítenek új darabokat, és a Facebook-oldalukon vagy a honlapjukon kiírják, hogy vállalnak ruhabegyűjtést. Ilyen hazai márka például a Réthy Fashion vagy az Old Blue.

Ha ti magatok szeretnétek eladni őket,

  • szervezhettek saját garázsvásárt,
  • bevihetitek a munkahelyetekre eladni a ruháitokat,
  • de részt vehettek más által szervezett gardróbvásáron is.

Ha az online értékesítést választjátok, ott vannak

  • az online piacok,
  • az online gardróbcsereoldalak,
  • a Facebookon a Marketplace áll a rendelkezésetekre,
  • de megannyi Facebook-csoportra is rábukkanhattok, ahol csere vagy kereskedelem folyik.

És ez még nem minden…

Bizományi ruhaüzlet

Mit csináljatok a használt ruhával, ha nem tudtátok őket eladni gardróbvásárokon, a Facebook Marketplace felületén, különböző Facebook-csoportokban vagy online piacokon, de még mindig láttok abban potenciált, hogy valamennyit kaphattok értük? Budapesten is működnek olyan bizományi ruhaüzletek, ahova be lehet vinni a ruhákat, hogy ezek az üzletek értékesítsék őket tovább. Az eladott vagy bevett ruhák után kaphattok is valamennyit, az eladással pedig nem kell bíbelődnünk. Mindegyik üzlet saját szabályrendszerrel működik, ezt érdemes elolvasni, mielőtt beállítotok egy nagy szatyor ruhával. És persze valószínűleg az sem mindegy, hol és mennyit adnak érte.

A bizományi ruhaüzletek közül két budapesti boltot kerestem meg a kérdéseimmel.

Hagor Használtruha és Bizományi

A Hagor Használtruha és Bizományi lassan öt éve nyitott, 2017-ben már a készlet 90%-a bizományi rendszerben került az üzletbe.

„Tartunk bohém, vintage, casual, visszafogott irodai és a mai divatnak megfelelő darabokat. Ezen belül odafigyelünk az anyagokra, legtöbbjük természetes: bőr, lenvászon, viszkóz, pamut, fa. A cipők és táskák terén is ez nagyon fontos számunkra” – írta megkeresésemre az üzlet egyik tulajdonosa, aki elárulta, hogy színes a vevőközönségük, sok a külföldi, és emiatt a készlet is eklektikus.

A Hagornak van néhány titkos lelőhelye, amely a készlet 10–15%-át teszi ki, de – ahogy ők fogalmaznak – elsősorban az itthoni körforgásból maradt darabokkal szeretnének dolgozni.

„Van, aki a padlásról hozta be a nagymamája gyönyörű vintage ruháit, van, aki a külföldi utazások során vásárolt már nem szükséges darabokat hagyta nálunk, aztán van az idősebb korosztály, aki a féltve őrzött Tisza cipőit, antik kistáskáit, otthon varrt ruháit kínálta fel.

Ami a fiatalokat illeti, ők javarészt az itthoni használtruha-/vintage boltokban vagy plázákban vásárolt darabokat szeretné továbbadni. Többnyire náluk az öltözködés és az ezzel járó ruhavásárlás még az önismeret fontos része. Így nagyon sok az új, címkés, illetve ‘egyszer sem volt rajtam’ jelzővel ellátott ruha is.”

Bizományi üzletként szigorú szabályok mentén működnek, mivel ők a vevők és az eladók közötti összekötő kapocs, a „közvetítők”. Mivel azonban az egész üzleti modell arra épül, hogy vegyék meg a ruhákat, ezért elsősorban a vevők szükségleteit kell szem előtt tartaniuk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az eladók igényeit nem kell figyelembe venniük.

A vevők érdekeit szolgálja az is, hogy bizonyos márkák tiltólistára kerültek náluk.

„A célunk, hogy amit tőlünk vásárolnak, szeressék és a lehető leghosszabb ideig használják. Ezért folyamatosan keressük számukra a különleges darabokat és minőségi anyagokat. Az utóbbi években Magyarországon rohamosan csökkent a boltokban kinált új ruhák minősége. Mivel a hozzánk behozott darabok egy része ilyen boltokból (plázákból) is származik, ezért szerettük volna, ha bizonyos fast fashion brandeket kizárunk. Legfőképpen azokat, amelyekkel nagyon gyakran találkozunk és ismerjük ruháik rövid élettartamát.”

A tulajdonosok lassan, de biztosan szeretnének építkezni. Költség- és forráshatékony, környezettudatos megoldásokban is gondolkoznak.

„Az interneten terjedő kampányok, mint a szegény bálnák gyomrában talált kíméletlen mennyiségű nejlonszatyrok megtették hatásukat. Azonnal megszüntettük a műanyag szatyrokat, helyette jelenleg vászontáskákat kínálunk. A ruha-újrahasznosítás mellett odafigyelünk a kisebb dolgokra is. Elektromos vasaló helyett vízzel vasalunk, ehhez sűrű lyukú vízpermetezőt használunk. A természetes anyagoknál kiválóan működik. Igyekszünk, amit csak lehet, újrahasználni: árcímkéket, gombokat, cipzárt, csatokat.”

És mi történik azokkal a ruhákkal, amelyek végül nem kelnek el? „Hamarosan elindítunk egy újrahasznosított kollekciót, egyelőre csak teszt üzemmódban.”

Gardrob

A Király utcában található Gardrob 2006 óta működik, vezetője Csillag Rita, aki blogot is vezet mindarról, amit egy igazi nő gardróbja rejt. Rita világának én is lelkes követője vagyok. Az ő ízlése határozza meg, milyen darabok kerülhetnek a Gardrob kínálatába. Éppen ezért nála is szigorú szabályok vannak arra vonatkozóan, mit lehet bevinni hozzá a ruhaátvételi napokon. Bár minden szépen le van írva, nem minden esetben érkeznek úgy a ruhák, ahogyan azt Rita szeretné, de ilyenkor mindent elmond személyesen is még egyszer, és ha a ruha amúgy megfelelő, csak például nincsen kimosva, mosás után újra be lehet vinni.

 „Én úgy hiszem, minden egyes eladandó árunak lelke van és epekedve várja, hogy valaki örömmel hazavigye” – olvasható a honlapon.

A Gardrobban megtalálhatók olyan márkás darabok is, mint a Gant, Guess, Burberry, Moschino, Ralph Lauren, Stella McCartney. A bizományba beadott ruhák és kiegészítők között a legkülönlegesebb egy Chanel Classic táska volt. „Az a gyönyörű, steppelt, sorszámozott darab. Soha nem felejtem el, amikor a kezembe vehettem. Egy idős néni hozta be, tátva maradt a szám” – meséli Rita, aki szerint sokat változott a használtruha-piac az elmúlt 12 évben, amióta az üzletet megnyitotta. Szerinte „ma már ez egy teljesen hétköznapi szokás lett, legyen szó akár egy tehetősebb személyről. A válság óta kicsit megfontoltabban él mindenki.”

És mi történik a használt ruhával, amit nem tud eladni, és nem is viszi el az eredeti tulajdonosa? Erre is van megoldás, igaz, a kényszer szülte. „Egy évem csak telefonálgatással telt, de mindhiába: senki nem volt hajlandó eljönni a megmaradt ruhákért. Így végül egy barát segítségével jutottam el a Szent István Bazilika Karitászhoz, akik családokat és rászorulókat segítenek.”

Bizományi gyermekruha

Bár magamtól sosem jutott volna rákeresni, nektek, olvasóknak köszönhetően felfedeztem, mennyi gyermekruha bizományi üzlet működik. A legegyszerűbb módszert választottam: a Facebookon rákerestem a gyermekruha és a bizományi kifejezésekre, és rengeteg bizományi üzlet kisebb-nagyobb oldalával találtam szemben magam.

Közülük is kettőt választottam ki, és feltettem nekik néhány kérdést. Végül az egyiküktől kaptam választ.

Kékelefántok baba gyerek bizományi

A Kékelefántok gyerekbizományi 6 éve indult útjára azzal a céllal, hogy a családoknál felhalmozódott nem csak ruházati termékek, amelyek még használható, szép, tiszta állapotban vannak, további gazdára találjanak. Aki ide betér, találhat teljesen új termékeket is: fehérnemű, harisnya, takaró, eldobható és textilpelenka, hiszen ezeket nem mindenki veszi meg szívesen, amikor már valaki viselte vagy hordta őket. A használt holmik kínálata bőséges: 50–164-es méret között kapható fiú-lány ruházat, 16-os és 40-es méret közötti cipő lányoknak és fiúknak is, kismamaruha, babakelengye, bababútor, kiságy, pelenkázó, gyerek- és baba-mama könyvek, játékok, babaülések, hordozók, pihenőszékek, és még sorolhatnám.

Posted by Kékelefántok baba gyerek bizományi on Saturday, 25 February 2017

„Saját magunk válogatjuk le a ruhákat, a minőség általunk garantált, amit folyamatos kemény munkával tudunk megtartani. Amit nem tartunk minőségileg megfelelőnek karitatív célokra használjuk, alapítványoknak, otthonoknak ajánljuk fel” – írja a Kékelefántok tulajdonosa a kérdésemre.

Ők nem tesznek kitételt a márkákat illetően. Erre is megvan a logikus magyarázat. „Azt szoktam mondani, a használt már bizonyított. Ha szép állapotban van, és használták is, akkor nem lehet olyan rossz minőség. A márkák tekintetében nem zárunk ki semmit, de a természetes amortizáció ezt megoldja.”

Miért fontos, hova kerül a használt ruha?

  • 2016-ban 1 millió 130 ezer tonna új ruhát vásároltak csak Nagy-Britanniában. 300 ezer tonna ruha kötött ki a szeméttelepeken.
  • Egy ruhadarab körülbelül átlagosan 3,3 évet tölt annak a gardróbjában, aki újonnan megvásárolta, ezután kiselejtezésre kerül.
  • 19 ruhadarabból 7 egyenesen a szemétben köt ki.*

A ruhaszemét kérdése Nagy-Britanniában egyre sürgetőbb, de az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is hasonló a helyzet. A felgyorsult fogyasztói szokások Magyarországra is begyűrűztek az elmúlt években. Ugyan ilyen pontos adataink nincsenek, a vásárlói magatartás itthon is átalakult az elmúlt évtizedekben. Kihagyhatatlan a tavalyi interjú Szentesi Réka divatkutatóval.

*Forrás: 1, 2, 3

(Visited 44 949 times, 1 visits today)