Budapest első hulladékmentes fesztiváljára, a Simplicity Fesztiválra nemcsak előadással készültem, hanem egy kiállítással is. Hogy hozzáadjunk a projekthez egy kis művészi értéket, a blog állandó fotósa, Virág, rávett arra, hogy drónnal fotózzuk be az összeállított kapszulagardrób szettjeit.

Ha voltatok már valaha fotózáson, vagy fotózott benneteket profi fotós, akkor tudjátok, milyen kemény munka a modellkedés. Ahhoz, hogy az ember kinézzen valahogy a képeken, nem teljesen úgy kell tartania magát, mint általában. Ha tényleg támasztaná az állát, deformálódna a keze és a feje is a fotókon. Ha tényleg megfogná a derekát, karvalykezei lennének az egyébként csinos kézfeje helyén. Mondhatjátok, hogy ez túl mesterkélt… higgyétek el, senki nem szeretné magát eldeformálódott vagy kajla állapotban nézegetni évtizedeken keresztül. Ha már egyszer fotózás, akkor a részletekre is oda kell figyelni. Az pedig kemény fizikai munka.

A drónos csapat: Szabó Bence, Mészáros Virág, jómagam és a húgom, Anikó. A hiányzó tag: Balla Gabi

Nos, egy drónos fotózás esetében ezt szorozzátok meg öttel. Ugyanúgy kell pózolni, csak épp a földön fekve, mintha teljesen természetes lenne a dolog. Tényleg nagyon az, tűsarkúban a parkoló autók között vagy a puszta közepén feküdni úgy, hogy közben iszonyatosan odafigyel, hogy a ruhákat védő plusz törölköző vagy pléd ne látszódjon. (Elöljáróban elmondom, nem is sikerült minden képnél modellként modellkedni, nekem nézzétek el, Virágnak pedig szurkoljatok, hogy egyszer egy nagy divatmagazin kérje fel hasonlóra profi stábbal.)

Kölcsön kapszulagardrób

A koncepció nem fog meglepni senkit, aki olvasta már a blogot. A 10 x 10 kihívásból indultunk ki, azaz igyekeztem a

  • színtípusomnak,
  • testalkatomnak,
  • stílusomnak,
  • életmódomnak

megfelelő 10 különböző ruhát összeválogatni. Kiállításról lévén szó, abban egyeztünk meg a fesztivál szervezőivel, hogy nem baj, ha nem a saját ruháimat mutatom be. Szerencsére a Cream prémium minőségű használtruha a segítségemre sietett: a Blaha Lujza téri üzletükben válogathattam össze a kapszulagardróbot.

A válogatás könnyen ment, hiszen rengeteg ruha van az üzletben, ahova tényleg a krém (igen, ez egy szakkifejezés, a legjobb minőségű és állapotú használt ruhát jelölik így) kerül.

Én sajnos időhiány miatt árucsere előtti napokban jutottam ez az üzletbe, ezért is kértem stílustanácsadó ismerősöm, Balla Gabi segítségét. Azt gondoltam, több szem többet lát, és én egész hónapban iszonyatos időszűkében voltam. Egy ruhatárat természetesen sosem ennyi idő alatt válogatnék össze, de erről később.

Gabival a Lucia Divatakadémia egyik kurzusán találkoztunk, amelynek a témája a fenntartható divat volt. Akkor már olvasta a blogot, és nagyon érdekelni kezdte a téma. Azóta is tartjuk a kapcsolatot. Gabi nemrég a bloghoz tartozó Facebook-csoportban talált ügyfélre is, akivel nem vásárolni mentek, hanem a meglévő ruhatárát nézték át, és a már meglévő ruhákból állítottak össze új szetteket.

Kiállítás a Simplicity Fesztiválon

A kiállításra, amelyet az alábbi képen láthattok, végül 9 ruhadarab és 9 szett került. Minden ruhadarabhoz írtam egy rövid szöveget, ezeket teszem most közzé a fotókkal együtt.

Kiállítás Simplicity Fesztivál

Fotó: Faluhelyi Fanni

A kapszulagardrób

A kapszulagardrób az önismereten, a tudatosságon alapszik. Tudod, hogy ki vagy, milyen élethelyzetben vagy, milyen a stílusod (= milyen ruhák tetszenek igazán magadon és milyen ruhákat viselsz szívesen), milyen szerepeknek kell megfelelned, milyen gyakran és hogyan mosol, mit visel el a bőröd, milyen színek állnak jól, milyen fazonok, minták az előnyösek számodra.

Bea Johnson, a hulladékmentes életmód egyik legismertebb képviselője szerint „egy kisebb gardrób azt az érzetet kelti, hogy tele van jobbnál jobb hordható cuccokkal”.

Bea Johnson 15 ruhadarabból több mint 50 szettet képes összeállítani, a kapszulagardróbjának kialakítása két évet vett igénybe. Inspirációként érdemes megnézni a honlapját, Pinterest oldalakat böngészni, vloggereket keresni a témában, de

a kapszularuhatár összeállítása nem a ruhákkal kezdődik, hanem veletek!

Adjatok magatoknak időt

A számotokra ideális kapszularuhatár felépítése több évbe telhet, használtruha-üzletből vásárolva még tovább, de az eredmény kárpótol majd. Támaszkodjatok az örök darabokra, mint például egy farmering.

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

A kapszulagardrób alapja az önismeret

Csak néhány kérdés a ruhatár kialakítása előtt: Milyen színek állnak jól? Milyen testalkat vagyok? Milyen anyagokat, mintákat szeretek? Ezek előnyösek is? Tényleg viselek magas sarkút, vagy csak másokon tetszik?

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

Ismerjétek meg a személyes színpalettátokat

Ez a szín jól áll? Ha a színtípusotok szerint szelektáltok vagy vásároltok, a végén csak olyan ruhák lesznek a ruhatáratokban, amelyek kiemelik a természetes szépségeteket.

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

Ismerjétek meg a testeteket

Ha ismeritek a testalkatotokat, tudjátok, milyen ruhadarabokban lesztek csinosabbak, ezáltal magabiztosabbak is. A magabiztosság izzasztó helyzetekben fél siker, mert nem a ruhátokra, hanem a feladatra koncentráltok.

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

Ismerkedjetek az alapanyagokkal

Felismered tapintással, milyen alapanyagból készült valami? Ha azt írom, ez a szoknya 100% viszkóz, mit tudsz róla? Fenntartható? Környezettudatos? Szereti a bőrötök? Hogyan kell kezelni? Ismerkedjetek az alapanyagokkal, olvassatok utánuk, mielőtt vásároltok.

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

Óvjátok a környezetet, kezeljétek a ruháitokat tudatosan

Mossatok természetes mosószerekkel, ne vasaljatok mindig, ne használjátok gyakran a szárítógépet.

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

Csak azért, mert műszálas, ne dobjátok ki

A kapszularuhatár nem arról szól, hogy mindentől szabaduljatok meg, ami nem természetes, minőségi vagy fair fashion. Ha szeretitek és jól áll, viseljétek, amíg csak tudjátok.

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

Tegyétek fel a következő kérdéseket is vásárláskor

Sok-sok kérdés van, amit szerintem érdemes feltenni a vásárlások során. Ezeket minden előadásom alatt el is mondom. Nemrég további két kérdéssel bővült a lista:

  • Annyira jól néz ki, hogy szívesen elkészíteném saját magamnak?
  • Mennyit fizetnék magamnak azért, hogy elkészítsem?
Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

Keressétek a minőségi darabokat használtan is

A használtruha-üzletekben is érdemes a magas minőségű darabokat keresni. Nekem minőségi konfekcióruháim, 100% gyapjúpulcsijaim vannak a turiból. A minőségben a támpontjaitok lehetnek:

  • a bonyolultabb szabás,
  • a szép eldolgozások a ruha belsejében,
  • a minőségi alapanyagok.

Ez a nadrág már mutat a minőségre utaló jeleket, de azért nem top-top-top kategóriás darab.

Holy Duck blog Simplicity Fesztivál kiállítás

Fotó: Mészáros Virág

A következő videót nagyon is ajánlom a minőségről. Justine csatornája a kedvenceim között van.

(Visited 1 152 times, 1 visits today)