Nagyot futott a magyar közösségi médián a román nénik Bihor márkáját bemutató kampányfilm. Találtam néhány magyar márkát, akikre szintén felfigyelhetnénk.

Ha nem láttátok a videót, mindenképpen nézzétek meg:

Utána pedig olvassátok el a Marie Claire cikkét róluk.

Bevallom, nekem nagyon megtetszett a román népviselet ihlette márka, közel áll hozzám a színvilága is. Eszembe jutott, vajon vannak-e itthon olyan márkák vagy alkotók, akik hasonlóan nagy figyelmet érdemelnének. Gondolom, nem mondok újat azzal, hogy szerintem vannak. A következő válogatás elé szubjektív, az én szűrőmön a következő alkotók mennek át. Ez nem azt jelenti, hogy mások nem végeznek komoly, alapos vagy minőségi munkát, hanem azt, hogy élek a blog adta szabadsággal, és most csak olyat mutatok, ami nekem nagyon tetszik (ízlések és pofonok).

Írtam már korábban a blogon, hogy valamiért (én a korra fogom, öregszem, tűnnek el a gyökerek, nekem kell gyökérré válnom) egyre jobban érdekel a hagyományőrzés. Egyre szívesebben építenék be a ruhatáramba is tradicionális magyar darabokat, amelyeket aztán mai ruhákkal kombinálnék. Ez eddig fejben meg is van, nézegettem is pár márkát, de az igazi egyelőre nem jött el. Viszont szívesen ajánlok nektek 4 olyan márkát, ahol hagyományos magyar népviselet ihlette termékeket találtok 21. századi újragondolásban.

Örökkék / Everblue

Hallottatok már a kékfestőről? Én valamikor az általános iskola és a gimnázium között félúton igen. A kékfestés ugyan Indiából származik, de a magyar népviseletben is jelentős szerepet játszott az elmúlt évszázadokban. Egy olyan eljárásról van szó, amikor a mintát, amit fehéren szerettek volna hagyni, valamilyen gátlószerrel, például méhviasszal vonták be, majd az anyagot természetes festőanyagból készült festőlében mártották meg.

Szerintem csodálatos, hogy az Örökkék / Everblue – a honlapján írottak alapján – az eredeti technológiát és az antik nyomódúcokat alkalmazza, amikor ruhákat és ajándéktárgyakat készít. Így nincs is két egyforma termék, nem is lehet tőlük nagy tételben rendelni.

Palócviselet

Az Instagramon kutakodva jutottam el a Palócviselet oldalára, amelyet azóta is követek, mert nagyon igényes fotókat láttam az oldalon. Fogalmam sincs, hogyan építeném be a ruhatáramba Berzeviczy-Fehér Jánosné gyönyörű munkáit (valószínűleg sehogy), így csak távolról csodálom őket.

Sallay Szegedi Papucs

Amit viszont nagyon el tudok képzelni a ruhatáramban, az a szegedi papucs 21. századi verziója. Dobos Emese újságíró kolléganőm hamarosan interjúval is jelentkezik, alig várom, hogy olvashassam.

Wedding#slippers#szeged

A post shared by Sallay Szegedi Papucs (@sallayszegedipapucs) on

Romani Design

Azt hiszem, kihagyhatatlan a Romani Design, amelynek darabjai egyre közelebb állnak a stílusomhoz. A Varga Erika és Varga Helena által tervezett darabok a cigány viseleti hagyományokat és annak motívumkincsét helyezik modern kontextusba. A tervezők kiemelten fontosnak tartják a társadalmi felelősségvállalást.

+1 Piroshka

A Piroshkát a 2012-es Gombold újra! öltözéktervező pályázat tette országszerte ismertté, amelynek az volt az alaptematikája, hogy magyar textileket, hagyományos motívumokat kellett modern köntösbe átültetni. Voltak olyan tervezők, akik csak a Gombold újra! miatt kirándultak a magyar viseletek között.

Anna viszont mindig is imádta a népművészetet, olyan márkát szeretett volna, amelybe beépítheti a magyar viseletet. A szabályai egyszerűek: nem szabad a szabásmintának, az anyagnak és a mintának is hagyományosnak lennie, mert akkor nem lesz izgalmas a végeredmény mai szempontok szerint.

A teljes interjút a márka tervezőjével, Hegedűs Annával itt olvashatjátok. Anna egyébként azóta férjhez ment. Különleges ruhájáról a VOUS magazin számára írtam cikket.

(Visited 1 070 times, 1 visits today)