Mindig kézzel-lábbal tiltakozom a kapszularuhatár és az azzal kapcsolatos felkérések ellen. A minimalista vagy fenntartható divattal foglalkozó blogokon ez alaptéma. Nekem viszont nincs kapszulám, ezért úgy érzem, nem helyes erről írnom vagy beszélnem. Aztán persze mindig meggyőzöm magam, mert kapszularuhatár ide vagy oda, szeretnék elültetni néhány alapgondolatot, amely sokak számára hasznos lehet. Ezért bólintottam rá a Messzelátó Egyesület megkeresésére is.

A Messzelátósokkal 2018 szeptemberében működtünk együtt – nem először, hiszen a nyár eleji Simplicity Fesztivált is ők szervezték. Közös munkánk eredménye egy 15 lépésből álló kalauz, amelynek segítségével rendszerezhetitek a ruhatáratokat. Eredetileg Őszi kapszularuhatár 15 nap alatt volt a kihívás címe, mert erre a címre többen kattintanak, több érdeklődőhöz eljut a kihívás és az egyesület híre is. A címet azért szelídítettem meg a blogon, mert a tippek érvényesek ősszel, télen, tavasszal és nyáron is – értelemszerűen bizonyos szavakat kicserélve. A 15 nap pedig sokkal inkább 15 lépés, amely akár hetekig is tarthat (az éveket nem írom, mert megijedtek).

Készen álltok? Akkor vágjunk bele!

1. lépés: Nézd végig egy heted a naptárban

A kapszularuhatár csak akkor működik, ha megtaláltad a stílusodat, ha az a néhány ruha maximálisan passzol az életedhez, a feladataidhoz, a színtípusodhoz, a testalkatodhoz, de még a mosási szokásaidhoz is. Anélkül nincs minimalista gardrób, hogy ne vázolnád fel, milyen helyzetekben kell megfelelned nap mint nap.

A feladat: nézd végig egy heted a naptáradban. Írd össze, milyen eseményeken veszel részt, mivel közlekedsz A-ból B-be, mennyit kell cipekedned, hányszor mosol egy héten, hányszor váltanál ruhát. Számold össze, minimum hány különböző szettre lenne szükséged mosástól mosásig. Arra is gondolj, hogy tavasszal és ősszel változékonyabb az idő – és sajnos, az utóbbi években a nyár eleje is hűvös, a vége pedig pokolian meleg.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_1

Grafika: Szabó Bence

2. lépés: Válassz ki 5 kedvencet a ruháid közül

Válaszd ki a szekrényedből azt az 5 ruhadarabot (benne lehet cipő és táska is), amely nélkül nem tudnád elképzelni a ruhatáradat.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_2

Grafika: Szabó Bence

3. lépés: Milyen kapszulagardrób felel meg neked?

Biztos, hogy a számodra megfelelő ruhákról és kapszulagardróbról álmodozol? Mennyire vagy elégedett a jelenlegi stílusoddal? Fogalmazd meg, min változtatnál! Miért? Kinek a ruhatára tetszik igazán? Ha kell, gyűjts képeket a Pinterestről! Megvan? Akkor most vedd elő az előző napi jegyzeteidet, és nézd meg, hogy álmaid ruhái mennyire egyeztethetők össze azokkal a teendőkkel, szerepekkel és helyzetekkel, amelyekkel nap mint nap találkozol.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_3

Grafika: Szabó Bence

4. lépés: Mit mesélnek rólad a ruháid színei?

Ez a feladat nagyon egyszerű. Nézz bele a szekrényedbe és határozd meg, melyik szín / árnyalat jellemző a ruhatáradra. Írd le vagy gondolkozz el azon, mi jut róla eszedbe. Valóban azt szeretnéd kifejezni, amit az árnyalat elmesél rólad?

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_4

Grafika: Szabó Bence

5. lépés: Milyen színtípus vagy?

Mindenki számára összeállítható egy olyan paletta, amelyen a számára legelőnyösebb színek szerepelnek. De ez egyezik vajon azzal, amit nap mint nap viselsz? Erre sajnos csak egy színtanácsadáson kaphatod meg a választ, mert az öndiagnózis sok esetben félrevisz.

Még több olvasnivaló a témában: Ide kattintva sokat megtudhatsz a színtípusokról, a színtanácsadás menetéről. Ebből az interjúból pedig kiderül, ki Magyarország legtapasztaltabb színtanácsadója.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_5

Grafika: Szabó Bence

6. lépés: Milyen anyagokat szeretsz viselni?

A színek sokat számítanak, de a színek nem minden. Nagyon fontos, milyen alapanyagból készülnek a ruháid. Ha valamelyiket az anyaga miatt nem szereted viselni, lehet bármilyen jó a színe, akkor sem lesz a kedvenced. Próbáld meg az anyagok alapján átválogatni a ruhatáradat: aminek szereted az anyagát, maradjon. Amit az anyaga miatt nem viselsz: menjen!

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_6

Grafika: Szabó Bence

7. lépés: Csoportosítsd a ruháidat

Pakold ki az egész szekrényedet, és válogasd át a megmaradt ruháidat. Csoportosítsd őket a következőképpen:

  • Szeretem, és jól is áll
  • Szeretem, de nem vagyok benne biztos, hogy jól áll
  • Sportruházat
  • Csak bizonyos szezonokban viselem
  • Alkalmi ruha
  • Javítani / átalakítani kell
  • NEM!
holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_7

Grafika: Szabó Bence

8. lépés: Rendezd át a szekrényedet

Csomagolj el mindent, amire ősszel nem lesz szükséged. A nyári cuccok kerüljenek a szekrény mélyére. A téli holmikat elérhető helyre pakold, mert hamarosan szükséged lesz rájuk. Ha ezt megcsinálod, sokkal rendszerezettebb lesz a szekrényed, könnyebben átlátod a ruháidat, és biztosan viselni fogod az összes ruhadarabot, amit kiválogattál.

Grafika: Szabó Bence

9. lépés: Második körös szelektálás

Az adott évszakban viselhető ruhákat szelektáld tovább. A következő csoportokat hozd létre:

  1. Kinőttem, kihíztam, kifogytam
  2. Már nem a stílusom
  3. Nem olyan minőségű, amit szívesen viselek
  4. Nem lehet megjavítani / megjavíttatni
  5. Nem szívesen viselem
holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_9

Grafika: Szabó Bence

Mi számít bele?

  • cipő
  • kabát

Mi nem számít bele?

  • ékszer
  • fehérnemű
  • sportruházat
  • atléta
  • játszós ruha / kutyázós ruha / kertészkedéshez használt ruha
  • speciális munkaruha (pl. orvosi köpeny)

A maradék ruhadarabokkal fogjuk felépíteni az őszi kapszulagardróbot.

10. lépés: Állíts össze szetteket

Kezdd el kombinálni a meglévő ruhákat, fedezz fel olyan összeállításokat, amelyeket eddig még soha. Én gyakran használom inspirációnak a Pinterestet – beírom az adott ruhadarab nevét angolul, majd hozzáteszem, hogy street style. Néha egészen elborult ötleteket kapok, ezeket formálom a magam kedvére.

Ma már léteznek olyan alkalmazások, amelyek segítenek összeállítani a szetteket a ruhatárunkból. Én most ismerkedem az egyikkel, hamarosan erről is olvashattok a blogon.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_10

Grafika: Szabó Bence

11. lépés: Egy szett, amelyben jól érzed magad

Mindig legyen 1-2 jolly joker szett. A jól felépített kapszularuhatárban ugyan minden szett jolly joker, de az egyenletből nem hagyhatod ki a bad hair day napokat, azaz amikor egészen egyszerűen nincs kedved felöltözni sem, nem érzed jól magad a bőrödben. Ezért kellenek a biztonsági összeállítások: lehet ez egy sima farmer-póló szett a kedvenc cipőddel vagy fülbevalóddal, és ennyi.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_11

Grafika: Szabó Bence

12. lépés: Dobd fel vagy viseld másképp a meglévő ruháidat

Egy kendő, egy öv vagy egy-két ékszer sokat dob a legegyszerűbb ruhán is. Érdemes az elöl végig cipzáras vagy gombos ruhákat tunikaként, köpenyként, kardigánként is viselni, a kardigánokat megfordítva hordani (hátul gombolós pulóverként), gumis derekú szoknyákat ruhaként felvenni. Néhány trükköt már mutattam nektek az egyik 10 x 10 kihívás során.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_12

Grafika: Szabó Bence

13. lépés: Gondold végig, valóban szükséged van-e egy új darabra

Kellene mégis néhány új ruha? Spórolj a minőségi alapdarabokra, keresd ezeket használtan: szervezz ruhacserét, fedezd fel a turkálókat, menj vintage boltokba, ismerd meg az online lehetőségeket, Facebook-csoportokat is. Mindig próbáld fel az adott darabot, és csak akkor vedd meg, ha 100%-osan jól áll és jól érzed magad benne, valamint megfelel az életmódodnak és a stílusodnak. Mindig tedd fel magadnak a kérdést:

Biztosan viselni fogom legalább harmincszor?

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_13

Grafika: Szabó Bence

14. lépés: Ápold megfelelően a ruháidat

A kapszularuhatár esetén sokkal többet használod a ruhákat, ezért is érdemes jó minőségű darabokból felépíteni, amelyek jobban bírják a rendszeres használatot. Minőségtől függetlenül oda kell figyelned arra, hogy megfelelően mosd vagy tisztítsd őket – rendszeresen takarítsd meg a cipőidet, ékszereidet, ápold a bőrholmikat megfelelően. A ruhákat mindig úgy mosd, ahogy a kezelési útmutatón látod: ha kell, kézzel mosd őket, és a szárításra is figyelj, mert van, amit nem lehet lógatva, csiptetve vagy szárítógépben szárítani.

Grafika: Szabó Bence

15. lépés: Élvezd a kapszularuhatárad

Ha végigcsináltátok a kihívást, írjatok e-mailt! Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra. Én akkor vágok bele, ha újra az összes ruhadarabom egy helyen lesz. Amint ez megtörténik, beszámolok róla.

holy duck kapszularuhatár messzelátó egyesület_15

Grafika: Szabó Bence

(Visited 9 556 times, 1 visits today)