Az év utolsó néhány hónapja mintha tényleg csak arról szólna, hogy vásárolnunk kell: az őszi magazinos kuponnapok után jön a Black Friday, közben már nyakunkon a karácsony a céges karácsonyi bulikkal díszítve. A szilveszterről nem is beszélve, amit jó esetben új év és ezzel együtt megújulás is követ. Mindegyik tökéletes lehetőség arra, hogy új ruhát vegyünk – teljesen feleslegesen.

Az év vége tulajdonképpen egyetlen, hosszúra nyúlt vásárlás, amit októberben kezdünk el, és valamikor január második hetében hagyunk abba. Hogyan kerüljük el a ruhaüzletek csábítását ebben az időszakban? Miért ne akarjunk újabb ruhát megvenni a céges karácsonyi buliba, ahelyett, hogy a szekrényünkből válogatnánk? Hogyan és miért mondjunk nemet az új szilveszteri partiruhára?

Adjunk kölcsön, kérjünk kölcsön

Valamiért az él a fejünkben, hogy a céges karácsonyi buliba új ruha kell, a családi karácsonyi vacsorára is új ruha kell, sőt, ha szilveszterkor bulizni megyünk, akkor is új ruha kell. Ideje magunkról lerázni ezt a – sokszor csak képzelt – elvárást, amely arra sarkall, hogy újabb és újabb olyan ruhadarabokat vásároljunk, amelyek utána csak a szekrényben búsulnak.

A legfenntarthatóbb megoldás, ha idén egyszerűen kölcsönkérünk egy ruhát a barátnőnktől, anyukánktól, testvérünktől, ismerősünktől. Ez semmibe nem kerül, csak némi szervezésbe és időbe.

Slow-tipp: Ha valaki ugyanezzel keres meg bennünket, ne utasítsuk vissza. A másik támogatása – akár csak egy ruhával is – az egyik legszebb dolog, amit csak tehetünk.

Szervezzünk novemberi tematikus ruhacserét

Amíg nem vásároltam, a ruhacserék alatt jutottam egy-két új ruhadarabhoz. Ehhez természetesen kell néhány előre lefektetett szabály, illetve kelleni fog egy jó társaság hasonló stílussal, hogy biztosan mindenki találjon valamit magának. Az évnek ebben az időszakában szervezhetünk kifejezetten tematikus, alkalmi vagy partiruhákra korlátozó ruhacserét is.

Slow-tipp: Ha nem szeretnénk sok ruhát kezelni, határozzuk meg, ki hány darabot hozhat, illetve arra is gondoljunk, mi történjen azokkal a darabokkal, amelyek már senkinek sem kellenek.

Újabb ruhadarab helyett vásároljunk önismereti kalandot karácsonyra

Színtanácsadás, testalkat-tanácsadás, konzultáció személyi stylisttal, önismereti coaching, pszichológus, személyi edző – amikor nem vásároltam ruhát (cipőt és egyéb kiegészítőt) egy évig, akkor is költöttem: magamra. Nem mindenki teheti ezt meg, ezzel tisztában vagyok.

De a tudatos ruhavásárlás, a tudatosan felépített ruhatár, de akár a kapszularuhatár kialakítása sem a ruháinkkal, hanem önmagunk megismerésével kezdődik.

Slow-tipp: A fenti workshopok, kurzusok, konzultációs alkalmak ajándékként is tökéletesen működhetnek. Magunkat megajándékozni talán a legkönnyebb, de ha másnak szeretnénk adni, mindig beszéljük meg vele előre. Az ajándékba adott színtanácsadás vagy önismereti coaching félreérthető, sértésként is veheti az, akinek szántuk.

Leértékeléskor támogassuk a magyar tervezőket, alkotókat, kézműveseket

Ha mégis vásárolnánk, mindig gondoljunk arra, beszerezhetünk-e valamit másodkézből. Ha pedig tehetjük, támogassuk a magyar alkotókat, tervezőket. A Black Friday vagy a szezonvégi kiárusítások idején sokan vadásszák az akciókat. A leértékelési hullámra több magyar kézműves márka, tervező, alkotó is kiemelten figyel. Érdemes ilyenkor nem megfeledkezni a kedvenc márkáinkról, mert ami álom volt, az a 30–70%-os leárazások során könnyen valósággá válhat. Ráadásul sokkal jobb érzés hazai céget, munkaerőt, szakembert, dizájnt támogatni, mint külföldit.

Slow-tipp: Vezessünk egy listát a telefonunkban azokról a magyar márkákról, akiktől szívesen vásárolnánk, iratkozzunk fel a hírlevelükre, hogy ne maradjunk le az akciókról, de soha ne vásároljunk csak azért, mert valami kedvezőbb áron van. Csak azt vegyük meg, ami tényleg szerelem, vagy ami tényleg beépíthető a ruhatárunkba.

A cikk eredetileg a Slow Budapest blogján jelent meg.

(Visited 623 times, 1 visits today)