2018-ban Fashion Revoution Hungary országirodájának tagja voltam. Akkor és azóta is számtalan alkalommal biztattalak benneteket arra, hogy csatlakozzatok a különböző kampányokhoz. Gyakran kérdezitek, hogyan, mi ennek a módja. Összegyűjtöttem néhány lehetőséget: válasszatok kedvetekre!

Mi az a Fashion Revolution?

Kezdjük az elején: a Fashion Revolution egy nonprofit szervezet, és egy világot behálózó mozgalom. A Rana Plaza tragédiája után szerveződött Nagy Britanniában. A mozgalom az átlátható divatiparért küzd, mert az átláthatóság alappillére a fenntartható, etikus divatnak.

A Fashion Revolution a világ 105 országában van jelen, 2017 óta magyarországi team is működik, amelynek 2018-ban én is tagja voltam.

Hogyan lehet csatlakozni a Fashion Revolutionhoz?

Többféle megoldás létezik. Magánemberként sok mindent tehettek és hivatalosan csatlakozni sem kell. A Fashion Revolution oldalán sok-sok ötletet kaphattok, én megmutatom a kedvenceimet.

Az első és legfontosabb, hogy elhiggyétek, hogy rengeteget számít minden cselekedet. Az a csepp a tengerben, aminek most gondoljátok magatokat, nagyon sokat jelent. Sok cseppből csermely lesz, patak, folyó, folyam és végül az óceán maga.

Fogyasztóként, vásárlóként a pénzetek, döntésetek is komoly szavazat.

1. Írjatok szerelmes levelet a kedvenc ruhátoknak!

Semmi nem helyettesítheti azt a kabátot, amit a nagymama is viselt. Azt a szoknyát, amit magadnak varrtál az esküvődre. Azt a #turikincs kabátot, ami egyszer csak ott termett előtted, és azóta is tavasztól őszig viseled évek óta.

A Fashion Revolution célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy új ruhák vásárlása helyett szeressünk bele újra és újra a saját ruháinkba. Osszátok meg a kedvenc ruhátok történetét videóban, blogposztban, Insta-storyban – ahol épp kedvetek tartja.

Ha megírtátok a levelet, és angol nyelven is posztoltatok, használjátok a #lovedclotheslast hashtaget. Ha csak magyarul, mindenképpen írjátok oda a #fashionrevolutionhungary hashtaget vagy tageljétek a @fashionrevolutionhungary Instagram-oldalát, mert így tudják követni, mennyire aktív a magyar közösség.

2. Posztoljatok az Instagramon!

A Fashion Revolution mozgalom a közösségi médiában él – elsősorban Twitteren és Instagramon. Mivel Magyarországon az Instagramot lényegesen többen és aktívabban használjuk, mint a Twittert, ezért posztoljatok oda egy fotót. Viseljétek a kedvenc ruhátokat kifordítva. A címkére mutatva tageljétek be a márkát, és kérdezzétek meg: #whomademyclothes #kikészítettearuhámat

Mengyán Eszter Fashion Revolution Hungary
Fotó: Mészáros Virág

Ha hiszitek, ha nem, ti is hattok másokra. Vannak, akik titeket figyelnek, követnek, akik influenszernek tekintenek benneteket.

Posztolhattok olyan fotót is, amikor magatok elé tartjátok a Who made my clothes? feliratot is (innen letölthető). Érdemes ilyenkor egy rövid összefoglalót írni a Fashion Revolution mozgalomról, arról, miért tartjátok fontosnak, hogy részt vegyetek benne.

3. Készítsetek alternatív haul-videót – #haulternative

A haul videók azok, amelyekben a YouTube-sztárok (vagy wannabe sztárok) bemutatják, mit vásároltak. Ilyenkor kerülnek elő zsákszámra a fast fashion darabok. A Fashion Revolution arra biztat, hogy ÚJ ruhák vásárlása nélkül újítsátok fel a ruhatáratokat és ebből forgassatok videókat.

A #haulternative videók témája lehet: ruhacsere, vintage ruha vásárlása, használt ruha vásárlása, diy-videó, ruhajavítás, átalakítás, és még sorolhatnánk.

4. Vegyetek részt eseményeken, informálódjatok!

Kövessétek a Fashion Revolution Hungary Facebook-oldalát, ahol minden eseményt megosztanak, ami kapcsolódik a Fashion Revolution mozgalomhoz. Eseményt egyébként ti magatok is szervezhettek – legyen az kerekasztal-beszélgetés, kiállítás vagy flashmob.

És még milyen néhány megoldás

Tanár vagyok

A Fashion Revolution kiemelt figyelmet fordít a fiatalabb korosztályra is. Tanárként itt találjátok az edukációs anyagokat (angol nyelven) korosztályra bontva.

Egyetemi / főiskolai hallgató vagyok

Egyetemistáknak, főiskolai hallgatóknak óriási szerepük van abban, hogy a Fashion Revolution törekvéseit megismertessék. Ha szeretnétek a saját intézményetekben aktív szerepet vállalni, eseményeket szervezni a Fashion Revolution nevében, vegyétek fel a kapcsolatot a magyarországi országkoordinátorral, Walek Gabival. A levél tárgya legyen: Fashion Revolution Student Ambassador

Tervező vagyok

Tervezőként tegyétek átláthatóvá a működésedeteket, akkor is, ha nem 100%-osan fenntartható (nem is lehet, de ez egy másik cikk témája). Ne felejtsetek el posztolni az Instagramon a Fashion Revolution Weeken (minden év április 24-i héten van). Töltsétek le innen a tevékenységetekre vonatkozó táblát, és használjátok a #fashionrevolution és a #fashionrevolutionhungary hashtaget.

A Fashion Revoltution Hungary tagja szeretnék lenni

Az alapcsapat összetételéről és feladatairól a magyarországi országkoordinátor dönt, vegyétek fel vele a kapcsolatot!

(Visited 1 975 times, 1 visits today)