A végtelenül elhúzódó lakásfelújításunk kapcsán eszembe jutott néhány téma, amelyről szívesen írok nektek. Remélem, át tudok adni pár hasznos információt azoknak, akik környezettudatosabb otthonra vágynak – ahogy mi is. Ez a bejegyzés a világítással, a fényforrásokkal és a lámpahulladékkal kapcsolatos.

Kis lakás = világos terek

Amikor belevágtunk a lakásfelújításba, már akkor biztosak voltunk abban, hogy egyrészt több természetes fényre vágyunk a régi-új otthonunkban. Másrészt azt is eldöntöttük, hogy korszerű LED-es fényforrásokat szeretnénk mindenhova. Még mindig nem tudok fotókat mutatni, mert ugyan beköltöztünk, de az Instagram-kompatibilis otthontól fényévekre, a jól befotózható otthontól pedig jó néhány hónapra vagyunk. A célunk az volt, hogy sokkal világosabb tereket kapjunk, mint korábban. Ezt egyrészt úgy értünk el, hogy kivetettünk falakat, nyitott tereket alkotva, hogy a természetes fény szabadabban áramolhasson a lakásban. Az ablakokat nem tudtuk nagyobbra cserélni, de a bejárati ajtó ma már olyan, amelyen keresztül még több természetes fény jut az otthonunkba.

Hideg, meleg, LED

Alig 32 négyzetméteres a lakásunk, szükség is van a levegős térrendezésre és a fényre. Bár kacérkodtunk a sötétszürke és a sötétkék falakkal is, abban maradunk, hogy minden fehér vagy világosszürke lesz. Én szeretem a több kisebb fényforrást egy-egy térben, ami izgalmasabbá és játékosabbá teszi az otthont, ráadásul számomra barátságosabb is, mint egy nagy fényforrás.

Abban biztosak voltunk, hogy LED-es világítótestekben gondolkozunk majd, amelyek jelenleg környezettudatos megoldásnak számítanak a piacon.

A LED-ek között már van meleg és hideg fényű változat is, sőt, van, amelyeknél állítani lehet a fényerőt és a színhőmérsékletet is. A hidegebb fényt a szakemberek munkához és tanuláshoz ajánlják, mert éberebbek leszünk tőle. A melegebb fényt abba a sarokba vagy helyiségbe tervezzétek, ahol pihenni, relaxálni szeretnétek, mert ez segít benne. Nálunk a nappaliban (amely a hálószobánk is) például mindkettő megtalálható, a konyhában és a fürdőben inkább hidegebb a fény. (Több helyiség pedig nincs is :D)

Akár 20 évig is világít!

Nem számoltam össze, mi beleesünk-e az átlagba, de egy átlagos háztartásban körülbelül 20 fényforrás található. Azt már a Lámpahulladék blogról tudom, hogy ha minden háztartás átváltana a kompakt fénycsövekre és a LED-es fényforrásokra, akkor a világítási célú energiafogyasztás akár az ötödére is csökkenthető lenne. Ez körülbelül 15 000 forint éves megtakarítás családonként. A LED mellett szólt az is, hogy lényegesen nagyobb az élettartama (akár 20 év, és folyamatosan fejlődik a technológia), más jellegű működési elvük miatt nem tartalmaznak veszélyes higanyt, viszont még mindig elég drágák.

Mivel mi tényleg szerettünk volna elég sok mindent kihozni a kicsi lakásunkból, befektettünk az összes izzó cseréjébe, de nektek elég csak lépésenként haladni.

És ha kiégett egy izzó, mi legyen vele?

A lámpahulladék veszélyes hulladéknak számít, mert – ahogy fentebb említettem – átlagosan 1-2 milligram higany található bennük. Ez nem tűnik soknak, ha egyetlen izzóról vagy fénycsőről van szó, de ha a kommunális kukába dobjátok a kiégett lámpákat izzót, akkor azok nem kerülnek újrahasznosításra. Másrészt ha az az említett csekély mennyiségű higany kikerül a környezetbe akkor az szennyezheti az élővilágunkat.

Egy szó mint száz, ha környezettudatos háztartást vezettek (vagy legalábbis hozzám hasonlóan próbálkoztok vele), a lámpahulladékot ugyanúgy érdemes külön kezelnetek, mint a használt elemeket.

Magyarországon 2005 óta kell szelektíven gyűjteni a használt fényforrásokat, és ez ma már nem is olyan bonyolult, mert számtalan gyűjtőhely létezik, ahová ingyen leadhatjátok a hulladékot.

A lámpahulladék begyűjtésével és hasznosításával foglalkozó Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. honlapján megtaláljátok a hozzátok legközelebbi gyűjtőpontokat. Nemcsak a lakcímemet írtam be a keresőbe, hanem annak a stúdiónak a címét is, ahol mostanában gyakran megfordulok a színtanácsadás miatt, mert kíváncsi voltam, mennyi gyűjtőhely van a közelemben. Hát… rengeteg!

Arról nem is beszélve, hogy a lámpahulladék üveg és fém része kiválóan újrahasznosítható. Tudtátok (mert nekem fogalmam nem volt róla), hogy készülhet belőle lámpa is? (A feldolgozásról itt >>> találtok egy nagyon jó infografikát.)

Nálunk a generálkivitelező kezelte az építkezési hulladékot, így a lámpahulladék gyűjtéséről most nem nekünk kellett gondoskodni. Ha pedig a LED-lámpáink 20 év múlva bemondják az unalmast, akkor a szelektív gyűjtőbe kerülnek.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft. támogatta.

(Visited 652 times, 1 visits today)