Allergia, ekcéma, bőrszárazság, kipirosodás – számtalan esetben nem az ételek vagy krémek, hanem az érzékeny bababőrrel érintkező ruhadarabok okozzák a panaszokat. Megoldás lehet, ha vegyszermentes, minősített biopamutból készült ruhákat vásárolunk. Bokor Zsófiával, a NaturAnyu webshop és információs portál alapítójával beszélgettem.

Tapasztalataim szerint a nők nagy többsége akkor válik (környezet)tudatos vásárlóvá, amikor kiderül: anyák lesznek. Hirtelen nem mindegy, mit esznek, mit isznak, mit kennek a bőrükre, a hajukra, ahogy az sem, mit viselnek. Aztán ugyanezt a kört végigfutják a gyerekekkel is: mit egyen majd a kicsi, mit kenjenek rá, mit viseljen, amitől nem lesz ekcémás, allergiás. A ruhakérdést tovább nehezíti, hogy a gyerekek természetesen nem vigyáznak a ruháikra: csúsznak, másznak, folyamatosan összekenik magukat és hétről hétre nőnek. Így joggal merül fel a kérdés: honnan szerezzenek be minőségi darabokat az anyukák úgy, hogy közben nem rokkannak bele anyagilag?

A varrónők igazán megérdemelnék, hogy fair béreket kapjanak

Bokor Zsófia korábban közgazdászként dolgozott egy multinál a férjével együtt. Sokat utazott, keveset találkozott a barátaival, a családjával, és nem érezte, hogy értéket teremtene azzal, amit csinál. „Amikor megtudtam, hogy gyerekem lesz, éreztem, hogy valami másba kell kezdjek. Elmentem egy háromnapos varrótanfolyamra, de ennyiben maradtunk. Viszont úgy jöttem el onnan, hogy megértettem, a menyasszonyi ruhám miért került annyiba, vagy egy ruhajavításért miért fizettem annyit. Rájöttem arra, hogy a varrónők igazán megérdemelnék, hogy fair béreket kapjanak, meg legyenek becsülve, mert nagyon nehéz szakma az övék.”

Zsófi eldöntötte, csak olyan ruhadarabokkal szeretne foglalkozni, amelyek etikus körülmények között, méltányos fizetésért készültek, felnőttek által. Férjével közösen létrehozták a NaturAnyu webshopot, ahol elsősorban GOTS-tanúsítvánnyal rendelkező biopamut ruhákat forgalmaz. Ezek Európában – többek között Magyarországon – készülnek. Emellett számtalan edukációs tartalmat is ír az oldalra, amely ma már információs portálként is működik azok számára, akik szeretnének elmélyülni a témában.

naturanyu holy duck interjú

Fotó: Mészáros Virág

A biopamut nem garancia semmire

Mi akkor találkoztunk, amikor én is nagyon benne voltam a minősítési rendszerekben, így szinte azonnal arról kezdtünk beszélgetni, mit tapasztalt egy németországi szakkonferencián és vásáron, amelynek a minősített biopamut volt a főszereplője. Mielőtt azonban a dolgok közepébe vágnánk, érdemes tisztázni, miért nem lehetünk teljesen nyugodtak az egyszerű biopamut / organic cotton ruhák vásárlásakor.

„A biopamut sajnos nem garancia semmire. Úgy képzeld el, hogy termeszted a bioalmát, leszüreteled, elviszik a gyárba, hogy almalé készüljön belőle. De közben hozzáadnak egy csomó adalékanyagot, tartósítószert, akármit. Bió marad? Nem. Ugyanez a helyzet a biopamut ruhákkal. Lehet, hogy maga a gyapot bió, de mire feldolgozzák, egy csomó vegyszerrel, vasaláskönnyítővel, zsugorodásgátlóval, az ördög tudja, mivel kezelik. Mire késztermék lesz belőle, addigra már rég nem bió” – vázolja Zsófi, aki ezért is fordult a független minősítési rendszerek felé. Magyarországon ezek közül az OEKO-TEX és a GOTS a legismertebbek.

naturanyu holy duck interjú

Fotó: Mészáros Virág

Mit ad a GOTS-tanúsítvány?

„Számomra nyáron még nem volt teljesen világos, mennyivel többet ad a GOTS-minősítés az OEKO-TEX-szel szemben, ezért is jött kapóra ez a vásár. A kismamák nagy része ismeri az OEKO-TEX-et, és próbálják tudatosan ezt választani. Viszont tudni kell, hogy csak bizonyos káros anyagokat korlátoz, tágabb környezetvédelmi, továbbá etikai és szociális kérdésekbe nem szól bele. (Egyedül a Made in Green by OEKO-TEX-szabvány az, amely kitér a gyártási körülményekre is – a szerző.)

Azt is megfigyeltem, hogy ezzel a minősítéssel inkább lepedőkön, lakásdekorációs textiltermékeken és talán fehér pólókon találkozni, de gyerekruhákon nem is láttam ezt a címkét. Ezzel szemben a GOTS-címke sokkal gyakoribb a gyerekruhákon is. A GOTS végigkíséri az egész gyártási folyamatot az alapanyag termesztésétől fogva (nem lehet génmódosított, nem használhatnak egészségre káros növényvédő szereket, permetszereket) a textilek kezelésén át a gyártásig.

Kérdés volt számomra az is, hogy a GOTS esetében tiltott-e a gyerekmunka vagy van, csak jobb körülmények között. Szerencsére kiderült, hogy az előbbi, akkor is, ha az adott ország jogilag nem tiltja a gyerekmunkát.”

naturanyu holy duck interjú

Fotó: Mészáros Virág

Itt érdemes megjegyezni, hogy a GOTS-minősítést jelző címke csak akkor kerülhet a ruhára, ha a teljes folyamatot elejétől a végéig ellenőrizték. Több magyar márka dolgozik GOTS-minősített alapanyagból, de a késztermék nem kaphatja meg a címkét, mert a gyártási folyamatot – sokszor teljesen érthető okokból – már nem tudják minősíttetni. Azt gondolom, hogy a következő néhány gondolat nem érinti a magyar készítőket, de a probléma összetettségére Zsófi azért szeretné felhívni a figyelmet.

„Gondolj bele, nem tudhatod, a ruha készítője mit csinál a megvásárolt, minősített alapanyaggal. Milyen festékanyaggal dolgozik rá? A varrónőket zárt térben, étlen-szomjan dolgoztatja-e? De elég csak annyi, hogy az elkészítés minősége miatt csalódik a vásárló, mert nem az a minőség, amit ő vár. És így amikor végre nyertél volna egy tudatos vásárlót, a rossz minőség miatt nemcsak őt veszíted el, hanem a minősítéssel rendelkező etikus márkák hitele is romlik.”

Szépek, puhák, nem festékszagúak

Zsófi az interjúra hatalmas szatyor ruhával érkezett. Miközben pakolgatjuk a mintás pólókat, bodykat, nadrágokat, arról beszélgetünk, milyen szépek, színesek és puhák. Számára megdöbbentő volt, hogy még külföldön is elsősorban a dizájn adja el ezeket a darabokat. Az, hogy biopamut vagy etikus, csak másodlagos kérdés Nyugat-Európában is a vásárlók többsége számára. Pedig a puhaság csak az egyik nagy előnye… „Ami még feltűnt, hogy amikor kinyitok egy doboz újonnan érkezett szállítmányt, nem csap meg az a jellegzetes festékszag, ami a fast fashion márkákra annyira jellemző.”

naturanyu holy duck interjú

Fotó: Mészáros Virág

naturanyu holy duck interjú

Fotó: Mészáros Virág

Beszélgetünk arról, ezek közül mit hord a kisfia, hajtogatjuk, pakolgatjuk a ruhákat, amelyek magasabbra pozicionált termékek árban is. Szóba kerül, hogy vajon a Lidlben, az Aldiban és a Tchibóban kapható GOTS-minősítésű ruhák vajon miért ennyivel olcsóbbak? Az biztos, hogy minősítést csak akkor kaphatnak, ha mindent rendben találnak náluk – a kutya nem itt van elásva. „Ezek a márkák egyébként nagy port kavartak a frankfurti vásáron is. Az egyik előadás után egy hölgy kérdezett rá arra, hogy a francba lehet az, hogy ilyen áron tudják kihozni a termékeiket. Feltételezhetően azért, mert olyan széles a termékskálájuk, hogy ha a minősített termékeket veszteséggel adják el, akkor a többi termék eladásából származó nyereség kipótolja az egészet. De mindenki elmondta, hogy ezeket a ruhákat lehetetlen kihozni ilyen olcsón.”

Indokolatlanul sok ruhájuk van a gyerekeknek (is)

Az árral és árazással kapcsolatos kérdés rendszeresen előkerül a tudatos ruhavásárlás kapcsán, nemrég pedig arról írtam cikket, hol vásárolnak gyerekruhát a környezettudatos blogger anyukák. Zsófi is rendszeresen kap olyan visszajelzést, hogy egy ruha áráért ötöt tudnának venni valahol máshol. „Ilyenkor úgy visszakérdeznék, hogy értem én, de tényleg kell öt? Szerintem indokolatlanul sok ruhájuk van a gyerekeknek (is). Azt azért tényleg kevesen tehetik meg, hogy csak és kizárólag GOTS-minősítésű pamutruhát viseljen a gyerekük. Én is rengeteg ruhát kaptam használtan. De jó lenne valami változás, hogy a gyerekeink ne abban nőjenek fel, hogy tele van a gardrób, hanem lássák azt, hogy kevesebb, minőségi darab is elég.

Azt gondolom, hogy akkor, amikor szükség van egy új ruhadarabra, igyekezzünk kevesebbet, de minőségit vásárolni, és figyelni a címkére. Az is megfontolandó, hogy egy minőségi darab jó áron továbbadható (több egész friss FB csoport is van már kizárólag biopamut használt gyerekruhák csereberéjére). Így összességében már a pénztárcánkat sem terheli jobban az, ha minősített, minőségi darabokat is beillesztünk – legalább időnként – a gyermek ruhatárába.”

A NaturAnyu webshopban figyeljétek az akciókat (is)! Kövessétek a NaturAnyut a Facebookon és az Instagramon is!

(Visited 2 111 times, 1 visits today)