A végtelenül elhúzódó lakásfelújításunk kapcsán eszembe jutott néhány téma, amelyről szívesen írok nektek. Remélem, át tudok adni pár hasznos információt azoknak, akik környezettudatosabb otthonra vágynak – ahogy mi is. Ez a bejegyzés a konyhai élet átszervezésével kapcsolatos. A folyamatnak közel sincs vége, de ha csak most kezdtek hozzá a hulladékcsökkentéshez, akkor ez a bejegyzés hasznos lehet nektek is.

A kiindulási helyzet

Akik követnek Instagramon is, tudják, hogy tavaly belevágtunk a 32 négyzetméteres közös otthonunk komplett felújításába (kibelezésébe, teljes átalakításába, műszaki felújításába stb.) Generálkivitelezőt bíztunk meg, mert azt gondoltuk, ez a legjobb nekünk. Akik mostanában újítanak vagy újíttatnak fel, ismerik a rengeteg buktatót és a helyzetet – de ez egy külön történet.

A konyhánk eddig egy sötét, lichthofra néző helyiség volt, amelyet nem igazán szerettünk. Olyan térre vágytunk, amely egyszerre konyha, étkező, dolgozóhelyiség sok-sok természetes fénnyel, világos falakkal. Az egykori konyhánk lett a fürdőszobánk, az eddigi „kisszobát” pedig falak kibontásával konyhává alakítottuk, ahol végül a mosógép is helyet kapott.

Ülök a konyhánkban
Fotó: Mészáros Virág

Hova kerültek a régi bútorok?

Egy lakás felújítása során rengeteg hulladék keletkezhet, mi igyekeztünk menteni a menthetőt. Tudtuk, hogy a lakásra szabott, új konyhabútorra lesz szükségünk, így a régi, 10 éves, de jó állapotban lévő IKEA-bútort elajándékoztuk egy ismerősünknek. (Tudtátok, hogy az IKEA elszállítja és újrahasznosítja a régi bútorokat, ha újat vesztek náluk ÉS házhoz szállítást is kértek mellé? Mi ezt nem tudtuk volna vállalni, hiszen több ütemben zajlott nálunk a ki- és beköltözés, de ha bútorcserére készültök, tudjatok erről az opcióról.)

Az új konyhánkban nagyon szerettem volna fekete Kungsbacka elemeket használni, mert az elemek újrahasznosított fából, a takarófólia pedig legalább 90%-ban újrahasznosított műanyag PET-palackokból készül. Sokat gondolkoztunk rajta, de végül a kis tér miatt elvetettük a sötét bútorok ötletét. Rájöttünk, hogy még az átalakítás után sem kap annyi természetes fényt a helyiség, hogy be merjük vállalni a fekete szekrényeket.

Tervezés? Egyszerűen!

A konyha megtervezéséhez egyébként még a kivitelezőnk is az IKEA Konyhatervezőt használta, így az elemek vásárlása kifejezetten könnyen ment. A konyhánk egyébként egy hibrid, nem pedig 100%-osan IKEA. Ahhoz ragaszkodtunk, hogy a tűzhely és a mosógép is használt legyen, a fapultot is máshonnan szereztük be (a megmaradt faanyagból polcok, fürdőszobaszekrény és vágódeszkák készültek).

A helyiség még nincs teljesen kész, de így már teljesen vállalható élettér. Most szünetet tartunk, és erőt (khm…) gyűjtünk a következő etapra. Már nem feszít bennünket az, hogy mikor költözünk vissza a saját lakásunkba (10 hónapig máshol kellett lakjunk, ami zabálta az energiánkat és financiálisan sem volt túl kedvező). Van időnk arra, hogy megismerjük az életterünket, kitapasztaljuk, mire van még szükség, és az alapján alakítjuk majd tovább a konyhánkat.

Környezettudatosság a konyhában

A konyhai életünk megreformálása elkezdődött már korábban is, de most már sokkal könnyebb minden, hogy a saját életterünkben töltjük a napjainkat.

Mosogatás

A hulladékcsökkentés és környezettudatosság már a mosogatásnál megjelenhet. Jelenleg kenderdörzsis poliuretán szivaccsal mosogatok, de ha ezek elfogynak, megrendelem a luffatök szivacsokat, amelyről a Háztartásom hulladék nélkül blogon olvastam először. A blog szerzője, Tóth Andi maga nevelte a luffatököket, amelyeket mosogatószivacsként is használ. Nekem erre nincs lehetőségem, marad a vásárolt szivacs. A legtöbb helyen Egyiptomból származó szivacstököt lehet kapni, de lehet, hogy hamarosan valaki minivállalkozást épít a luffatökre itthon is.

holy duck konyha mosogatás
Fotó: Mészáros Virág

Természetesen olyan kialakítású csaptelepünk van, amely segít a víz- és energiatakarékosságban. A szakértők szerint a Föld vízkészleteinek kevesebb mint 3%-a édesvíz, ennek 2%-a jégbe van zárva, így mindannyian a maradék 1%-on osztozunk. Érdemes olyan konyhai és fürdőszobai csapokat, illetve zuhanyfejeket keresni, amelyek akár 50%-kal is csökkenthetik a vízhasználatot.

Jelenleg még ökomosogatószert használok, de gondolkozom, hogy leváltom ezt is – legalábbis kipróbálok valami mást. A Maison blog Instagram-oldalán találkoztam a Marseille-szappannal, Bitay Andi, a blog szerzője nagyon szereti használni, így felírtam a listára. A jelenlegi mosogatószerem palackját (egyébként újrahasznosított műanyagból készült) azonban tovább is használhatnám, mert például a Ne pazarolj! csomagolásmentes boltban utántölthető a flakon. Árulnak kimérős vízkőoldót, padlótisztítót, kárpittisztítót, zsíroldót, vécéillatosítót, mosogatószert, ablaktisztítót, mosószert, de általános tiszítószert is.

holy duck konyha mosogatás
Fotó: Mészáros Virág

Bevásárlás, tárolás

Nem lenne túl hiteles azt állítani, hogy mindig sikerül csomagolásmentesen vásárolni. Ez sajnos nem igaz. Korábban is írtam, és ma is így van, hogy az élelmiszerek beszerzése nálunk a legkritikusabb pont. Kevés időnk van főzni, vásárolni még kevesebb, a heti menü tervezése pedig részemről felér a kínzással. Nem tudom, hogyan fogom ezt megoldani, ha például gyerekünk lesz, és el kell látni a családot, de állítólag anyaként szupererőm lesz. Általában teljesen sima boltokban vásárolunk – sokszor műanyagmentesen, de még mindig sok esetben nem.

holy duck ikea konyha reggeli
Fotó: Mészáros Virág

A legközelebbi piac a Bosnyák téren van (25 perc gyalog és körülbelül ugyanennyi tömegközlekedéssel), de rendszeresen dolgozom hétvégén, így oda nem jutok el. A legközelebbi csomagolásmentes bolt pedig minimum 40 perc. Amikor eljutok a Ligeti Boltba, rácsodálkozom, mennyi mindent lehet már kapni náluk – például mozzarella sajtot is kérhetek üvegbe, darabra. Nagyon szeretném, ha végre a lakóhelyünkhöz közel is nyílna egy. (Be kell vallanom, sokkal jobban szeret az introvertált énem csomagolásmentes boltban vásárolni, mint a piacon.)

holy duck ikea konyha
Fotó: Mészáros Virág
holy duck konyha
Fotó: Mészáros Virág

Nemrég kaptam egy kommentet, amely szerint lehet, hogy az IKEA nem 100%-osan fenntartható és környezettudatos nagyvállalat, de tényleg segíthet abban, hogy környezettudatos, zero waste (hulladékmentes), sőt, akár zero waste és műanyagmentes életet alakítsunk ki a termékeikkel. Nagy kedvenceim a csinos csatos üvegeik, amelyekből nekünk is van jó néhány. Nekem amúgy semmi bajom a klasszikus befőttesüvegekkel. Kicsit eklektikusabb a konyhánk, ha vegyesen használjuk őket, de nem bánom.

Ahogyan az sem zavar, hogy még mindig nem cseréltük le a minden magyar háztartásban fellelhető jégkrémes dobozainkat átlátszó ételtárolóra. Ami késik, nem múlik. Az utóbbi ugyanis nemcsak szebb, hanem segít átláthatóbbá tenni a konyhát. Szó szerint szemmel tarthatjuk az ételmaradékokat, így csökkenthetjük a szemétbe kerülő étel mennyiségét. Az Instagramról is ismert fém tárolódobozunk egyáltalán nincsen, jelen pillanatban feleslegesnek érzem a beszerzésüket. Majd ha a műanyagok elkopnak, az üveg pedig túl nehéznek bizonyul, akkor talán…

holy duck ikea konyha
Fotó: Mészáros Virág
holy duck ikea konyha
Fotó: Mészáros Virág

A textilzsákokat átlalában bevásárláskor használjuk, tárolásra kevésbé. És nem titkolom, lapul néhány műanyag zacskó is az egyik dobozban, mert nálunk azok is többször kerülnek elő.

Konyharuha, textilszalvéta

A papírtörlőről még nem sikerült leszoknunk, de több konyharuhánk is van – családi örögségként régiek és néhány dizájnos új magyar alkotóktól. Nem vagyunk nagy szalvétahasználók, de a textilszalvétát is szeretnénk majd magyarországi tervezőtől vagy alkotótól beszerezni. Ezt azonban a lista utolsó helyére soroltam.

holy duck ikea konyha
Fotó: Mészáros Virág
holy duck ikea konyha
Fotó: Mészáros Virág
holy duck ikea konyha
Fotó: Mészáros Virág

Szelektív hulladékgyűjtés

Németországban éltem jó tizenpár éve egy évig, ahol már akkor nagyon komolyan vették a szelektív hulladékgyűjtést. Akkor vált rutinná és teljesen természetessé. Ma már az a furcsa, ha valahol nem szelektíven gyűjtenek (mert úgyis összeöntik. Ezzel kapcsolatban olvassátok el a 444.hu cikkét ide kattintva.)

A rendszerezéshez egyébként nekünk nagyon beváltak az IKEA Variera sorozat elemei. Jól kombinálhatók és kis helyen is elférnek. Nálunk a mosogató alatti részen kapott helyet a fent említett sorozatból választott szelektív hulladékgyűjtő, és itt lesz majd kialakítva a szerves hulladékgyűjtő is, de mivel egyelőre nincs még kerti komposztálónk, így még mindig nem gyűjtjük külön őket. Pedig, pedig…

holy duck ikea konyha
Fotó: Mészáros Virág

Ne görcsöljetek rá!

Ahogy látjátok, sok dolog van, amiben már szerintem rendben vagyunk, és még mindig rengeteg az átalakítanivaló. Az új szokások kialakítása azonban az elején időbe telik, energiát kell áldozni rá, a rutin pedig egyfajta tanulási folyamat, amely szintén viszi az energiát.

Éppen ezért – szerintem – nem érdemes mindent egyszerre és mindent azonnal átalakítani. Kezdjetek neki, éljetek tudatosabban, mutassatok példát. Én azt vettem észre, így lehet igazán hatni másokra, így állnak majd át egyre többen egy környezettudatosabb életmódra, ami a jövőnk kulcsa.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését az IKEA Magyarország támogatta.

(Visited 4 267 times, 1 visits today)