Sok-sok 10 x 10 kihívás után azt gondoltam, kimaxoltam a témát, nem lesz több ilyen a blogon. Egy csapásra megváltozott a véleményem, amikor stylist kolléganőm, Balla Gabi megkeresett, hogy csináljunk egy színes kihívást, amely során megpróbálunk a színtípusunknak megfelelően öltözni.

Mi az a 10 x 10 kihívás?

A 10 x 10 kihívás Kanadából indult világhódító útjára, amikor két blogger arra biztatta a követőit, viseljék a már meglévő ruháikat (szám szerint tízet) tíz napon át, lehetőleg tíz különböző összeállításban.

A kihívás arra hívja fel a figyelmet, hogy a meglévő ruháink viselése is jelenthet élményt, ha kreatívan, eddig nem megszokott módon kombináljuk őket.

Nincs szükség újabb és újabb ruhadarabok vásárlására, főleg, ha ezeket nem tudjuk viselni egymással. A fenntartható divat első számú szabályának tartom, hogy szeressük és viseljük a meglévő ruháinkat, így ez a kihívás a maga üzenetével nagy kedvencemmé vált az évek során.

A korábbi 10 x 10 kihívásokat itt találjátok összegyűjtve.

Színes 10 x 10 kihívás

A korábbi kihívásokhoz képest lazára vettem a dolgot, és a cipőket nem számoltam bele. Először átnéztem a programokat a naptáramban, az időjárás-előrejelzést, és kiválogattam a kulcsdarabokat. Csak másodkézből beszerzett ruhadarabokat és tervezői darabokat szerettem volna viselni. A bálnás Toms cipőt kivéve nem kellett eltérnem ettől a koncepciótól, amikor összeállítottam a tíz szettet. Az összeállításokat Gabi barátnője, Halmai Gyöngyi örökítette meg.

Enyém a bal oldal, Gabi ruhái a jobb oldalon láthatók

Mit viseltem?

Gabihoz hasonlóan én is úgy állítottam össze a montázsokat, hogy lássátok, hogyan viseltem egy-egy színes kulcsdarabot. A képek alatt találjátok a lelőhelyeket.

Minden másodkézből, kivéve… szemüveg (Concept Eyewear, sajnos megszűnt) és a kék félcipő (Mandragora Design)
Farmer, fa nyaklánc: AWARE by Printa, cipő: TOMS, bojtos nyaklánc: Zetaemme, karikafülbevaló: húgomtól, felsők: másodkézből
Bordó nadrág, farmering, szürke pulcsi, csíkos felső, lila felső: másodkézből, selyemsál: Verók Adrienn, cipő: Mandragora design

Ahogy említettem, a koncepciónk az volt, hogy a színtípusunknak megfelelően öltözzünk fel. Mit jelent ez pontosan? A következőkben erről lesz szó.

Mi az a színtípus?

A színtípusokkal kamaszkoromban találkoztam először. Imádtam az ezzel foglalkozó cikkeket, bár sosem tudtam bekategorizálni magam. Később kiderült, miért. A történetem ellenére rengeteget segített a színtanácsadás, amiről azt gondolom, minden nőnek receptre kellene felírni.

A színtanácsadás során a bőrtónus, a bőrtónus és a szem kontrasztja, valamint a szemszín (de inkább élénkség, törtség, mintázat) a meghatározó. Így derítjük ki több mint száz színárnyalat (színes kendők) segítségével, melyek a legjobbak. Az eredmény inkább iránymutatás, mint szigorú szabályrendszer, és rengeteget segíthet abban, hogy tudatosabban vásároljunk, szelektáljunk, építsünk ruhatárat.

Saját magamat több okból is a megengedő tanácsadók közé sorolom. Folyamatosan tanulok veletek, rólatok, magamról. Köszönöm, ha megtiszteltek a bizalmatokkal!

Tél típus vs. nyár típus

Magyarországon a legtöbben a tél színtípusba tartoznak – az eddigi színtanácsadók statisztikái alapján. A másik „hideg” színtípus, a nyár kevésbé gyakori. Mivel Gabi a telek, én pedig a nyarak táborát erősítem, adta magát, hogy megmutassuk a két típus közötti hasonlóságot és különbséget a színes tavaszi 10 x 10 gardróbkihívás során.

Fotó: Halmai Gyöngyi

Ami közös

Sem a telek, sem a nyarak palettáján nincsenek barnák, narancsok, a barack, a korall, a khaki és a mustársárga az archoz közel nem a legelőnyösebbek. Az alapszínük a szürke, a navykék, vannak közös rózsaszínjeik, átfedések a zöldek és kékek között is. Ha sárga, akkor citrom.

A különbség

Hónapokkal ezelőtt úgy döntöttem, nem sminkelek, ha tanácsadást tartok. Vannak, akik számára nem lenne zavaró, ha sminkben lennék, de sokan hálásak érte, amiért hozzájuk hasonlóan pőre bőrrel mutatkozom. Nem tudhattam előre, mennyire értékes tapasztalatot szerzek a sminktelenség miatt.

Azt vettem észre, hogy hamarabb nyúlok a világosabb, törtebb, „nyarasabb” színű felsőim után reggelente, pedig korábban szívesen viseltem sötét vagy élénk árnyalatokat. Persze, mert egy kis korrektor, szempillaspirál, pirosító, na meg a rúzs máris felerősítette a kontrasztokat az arcomon, és nem nyomott úgy el a fekete, a piros vagy az élénkrózsaszín. Smink nélkül azonban a kevésbé telített, szürkés, hamvas árnyalatok lettek az igazi barátaim.

Gabi viszont a sötét hajával, sötét szemével igazi tél típus, akinek jól állnak a kontrasztok, az éles határvonalak, az élénk árnyalatok. A tél típus egy Mondrian vagy egy Vasarely, a nyár típus Monet. A tél típus a kontrasztos, éles fekete-fehér, a nyár típus mosottabb szürke-törtfehér.

Felül a tél típus (talán kicsit melegek a színek), alul a nyár típus

Azt tapasztalom, sokan hiszik nyárnak magukat, mert sokan titulálják a saját hajszínüket „seszínűnek”, „magyar barnának”. Emiatt sem vesznek fel élénkebb árnyalatokat, pedig sokszor kiderül, hogy nyugodtan lehetne. Óriási élmény ott lenni, amikor erre rádöbben valaki.

A közös fotóinkon jobban látszik, hogy Gabi sokszor élénkebb árnyalatokat, merészebb kontrasztokat választott, míg én igyekeztem teljesen kikerülni a feketét, helyette a sötétkék-fáradt ciklámen csíkos felsőm volt a legsötétebb árnyalatú darab. Még számomra is meglepő szettek születtek, sosem gondoltam például, hogy macaronnak öltözve sétálok majd az utcán, de tetszett, amit a tükörben láttam.

Fotó: Halmai Gyöngyi
Fotó: Halmai Gyöngyi
Fotó: Halmai Gyöngyi

Miért vagyunk engedékenyek?

Írtam korábban, hogy mindketten „megengedő” tanácsadók vagyunk. Egyrészt a színtanácsadás iránymutatás. Mindig azt mondom elemzés után, a saját, meglévő ruháinkkal kezdjünk el kísérletezni. Egy másképp összeállított szett igazolhatja a tanácsadást.

Másrészt egyre inkább kezdem látni, mennyire nehéz tizenkét típusba besorolni mindenkit, mennyire sok vitatható eset van, amire az alapkurzus nem tér ki, 2.0-s kurzus viszont még (!) nem létezik.

Én azon vagyok, hogy megmutassam a legjobb árnyalatokat azoknak, akik nálam járnak. Mert a színek jó dolog – bár az évekkel ezelőtti énem most nem hinné el, hogy ezt írom. Színesedjetek ti is!

(Visited 4 769 times, 1 visits today)