Volt egy év az életemben, amikor egy éven – egészen pontosan 13 hónapon – keresztül nem vásároltam magamnak ruhát, táskát, cipőt. Tettem ezt azért, hogy felhívjam a figyelmet a divatipar jelenlegi működésének árnyoldalaira. Azóta a környezettudatosság kiemelten fontos az életemben, odafigyelek sok mindenre, de még mindig van min változtatni. Bevallom, a nem vásárlásnál sokkal nagyobb kihívás számomra például az, hogy három perc alá szorítsam a zuhanyzásra szánt időt.

Nektek mi lenne igazi kihívás?

Azt mindenki tudja, hogy a zuhanyzással kevesebb víz fogy, mint a fürdéssel. Az új lakásunkat úgy alakítottuk ki, hogy kádat nem is terveztünk bele. A zuhanyzás azonban csak akkor lesz valóban környezettudatosabb megoldás, ha nem álldogáltok a zuhany alatt órákig. Na, ez az, ami nekem a legnehezebben megy, mert imádom magamra folyatni a forró vizet. Pedig pontosan tudom, hogy nem tesz jót a bőrömnek, pazarolom vele a vizet és az energiát.

Most azonban egy motiváló alkalmazás segít abban, hogy átálljak a környezettudatosabb zuhanyzásra – és emellett sok minden másra is, amire eddig nem figyeltem.

Gyűjtsd a pontokat! Válts környezettudatos LED világításra! (Fotó Mészáros Virág)

Ha 7 milliárd ember kicsit változtatna…

Ismeritek biztosan azt a mára klasszikussá vált mondatot, mely szerint „Ez az egy nem számít… mondta 7 milliárd ember”. Mi lenne, ha nemcsak páran, de akár egész csoportok, az emberek többsége a Föld minden pontján lekapcsolnák a lámpát, ha már nincs rá szükség, kevesebb vizet használnának vagy egy héten egyszer gyalog mennének a munkába, több zöldséget és kevesebb húst ennének?

Nemrég valaki egy környezettudatossággal foglalkozó Facebook-csoportban csinos Excel-táblázatot osztott meg arról mennyi egyszer használatos műanyagot, csomagolást váltott ki néhány többször használható műanyag dobozzal, befőttes üveggel, egy kulaccsal és pár textilzacskóval. Amikor egy kicsit is elbizonytalanodtok, hogy a környezettudatosság lehetetlen küldetés, nem tehetünk semmit, elég csak egy ilyen lista, ami lendületet ad.

Csomagolj ebédet a munkába! (Fotó: Mészáros Virág)
Fotó: Mészáros Virág

Környezettudatosság: Better Living

Ha nem szeretnétek Exceleket gyártani, de tudni akarjátok, mennyit ér, amit tesztek, töltsétek le az IKEA Better Living applikációját (iTunes >>> vagy Google Play >>>).

Az applikáció célja, hogy segítsen az apró, de tudatos hétköznapi döntések meghozatalában, hogy még többen élhessünk fenntarthatóbb életet. A jó cél mellett, ami elsősorban az energiafogyasztás és a környezeti lábnyomunk csökkentése, még IKEA kedvezménykártya is nyerhető.

Csatlakozzatok, hívjatok meg másokat, együtt sokkal többet tehetünk a szebb hétköznapokért.

Fotó: Mészáros Virág
Fotó: Mészáros Virág

Én már elkezdtem használni, gyűjtöm a pontokat, és próbálok a környezettudatosság mentén minél több különböző tevékenységet rendszeresíteni az életemben. Ezenkívül új ötleteket is kapok: például szeretnék egy kiadványt, de eddig eszembe sem jutott ökonyomdát keresni ehhez. Pedig teljesen jogos ötlet, úgyhogy az appnak köszönhetően zöldebb lesz a kiadvány.

A másik, amit elhatároztam, a kávéval kapcsolatos. Szoktunk ugyan Fair Trade kávét vásárolni, innentől 100%-osan átállunk a Fair Trade kávéra és csokira. Na, nem azért, hogy be tudjam jelölni ezt is az appban, hanem mert nagy fogyasztók vagyunk, így fontos, hogy a kávénk olyan forrásból származzon, ahol jobb munkakörülményeket és fair fizetést biztosítanak azoknak, akik dolgoznak vele.

Fotó: Mészáros Virág

A jobb világ otthon kezdődik

Ha letöltöttétek az applikációt, akkor érdemes csatlakoznotok a Better Living első kihívásához, amelynek neve A jobb világ otthon kezdődik kihívás. Ha csatlakoztok, nemcsak fenntarthatóbb életet élhettek, de pontok gyűjtésével értékes IKEA ajándékkártyát is nyerhettek.

Pontokra úgy tehettek szert, ha a való életben elvégzett fenntartható tevékenységeitek kapcsán a Better Living alkalmazásban is bejelölitek az adott tevékenységet. A fényképekért és hozzászólásokért bónuszpontokat is kaphattok.

Mivel nyereményjátékról van szó, ezért csak a kihívás időszakában (2019. május 13–22. között) zajló tevékenységjelölések számítanak bele a kihívás teljesítésébe. Az IKEA munkatársaiból álló zsűri harminc nyertest választ ki a kihívás végén, akik elektronikus kedvezménykártyát kapnak.

Díjak:

  • Fődíj – 100 000 Ft elektronikus IKEA kedvezménykártya (5);
  • Második díj – 70 000 Ft elektronikus IKEA kedvezménykártya (10);
  • Harmadik díj – 50 000 Ft elektronikus IKEA kedvezménykártya (15).

A nyereményjáték feltételeit és a szabályzatot ide kattintva olvashatjátok.

Biztosan lesz nektek is olyan, amit könnyen tudtok teljesíteni, és olyan pont is, ami elgondolkodtat benneteket. A lényeg, hogy induljatok el az úton, lassan, de biztosan váltsatok környezettudatosabb életmódra. Higgyétek el, sok kicsi sokra megy, látva másokat pedig motiváltabbak lesztek. Találkozunk az applikációban!

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését az IKEA Magyarország támogatta.

(Visited 1 614 times, 1 visits today)