A színtanácsadás, a konmarizás vagy az otthonszervezés egyre többeket ér el Magyarországon. Akik belevágnak, akár több zsáknyi feleslegesnek ítélt holmitól szabadulnának. Több Facebook-csoport tagjaként rendszeresen találkozom azzal a problémával, hogy egy alapos ruhatárszelektálás, gardróbrendezés után hová kerüljenek a jó minőségű használt ruhák, táskák, kiegészítők. Ebben a cikkben jó néhány lehetőségről olvashattok.

Egyáltalán miért válunk meg a jó minőségű ruhadaraboktól, kiegészítőktől?

A vásárlás, pénzköltés pszichológiájával külön cikkben szeretnék foglalkozni, de érintette már a témát a Szentesi Rékával készített interjú, illetve a vásárlásmániával foglalkozó cikk is.

Magamon is észreveszem, hogy még mindig jól tud esni, ha hozzám kerül egy új ruha – nem kell annak vadiújnak lennie. Már most alig várom, hogy a kínosan hosszúra nyúlt lakásfelújításunk véghajrájában ismét egy helyen legyen a teljes ruhatáram, így végre találkozzam jó egy éve nem látott és nem viselt ruhadarabjaimmal. Olyan lesz, mintha vásároltam volna. Élmény lesz őket újra viselni.

Az biztos, hogy az újdonság varázsa vásárlással elérhető. Az is biztos, hogy mi is változunk az évek alatt, a stílusunk és az öltözködésünk pedig követi ezt a változást. Jó, ha valakinek annyira stabil ízlése, stílusa és alakja van, mint Bea Johnsonnak, aki ugyan imádja a divatot, mégis 15 darabos kapszularuhatárat tart fent. De erről majd később még szót ejtek.

Hová kerülhet a jó minőségű használt ruha?

Ha gardróbrendezés után nem szeretnétek foglalkozni az eladással, érdemes olyan leadási lehetőségeket keresni, ahol helyettetek értékesítik a ruhadarabokat. Van, ahol fizetnek a leadott ruhákért, van, ahol átveszik, de valamilyen egyéb ellenértéket kínálnak.

Hagor Bizományi és Használtruha

Kifejezetten természetes alapanyagból készült ruhákat vesznek be és értékesítenek tovább a budapesti Hagorban. Eddig mindig csak ajánlottam őket, de egy ideje rendszeresen eljutok hozzájuk. Leginkább nézelődni szoktam, de egy csinos blúzt már beszereztem náluk. A ruhaleadás szabályairól a Facebook-oldalukon olvashattok. Az átvett ruhák után azonnal, a helyszínen fizetnek.

Gardrob

Csak a legmagasabb minőségű darabokat veszik át, komoly válogatás után. Ti is így induljatok neki a Gardrobnak. A tulajdonos blogot is vezet, így láthatjátok, milyen stílusú holmik mennek át a szűrőn. A ruhaleadás szabályairól a Facebook-oldalukon olvashattok bővebben.

Olvassátok el ezt is! A fenti két bizományi üzlettel már találkozhattál a következő cikkben is: Hova kerüljön a használt ruha? – A bizományi üzlet mint opció

Swappis – Ruhaforgó

Ha nem vártok pénzt a ruhákért cserébe, de nem is bíbelődnétek az eladással, a Swappis a ti helyetek. Én életem farmerét találtam meg náluk, mivel a leadott ruhák után kedvezményesen vásárolhattam is. A ruhaleadás szabályairól és a nyitvatartásról a honlapjukon és a Facebook-oldalukon is tájékozódhattok.

Ruha

Lendvai Lilla stylist neve garancia arra, hogy válogatott, jó minőségű darabokat árusít – és vesz át. A Ruha nem bizományi rendszerben működik, így csak leadni és vásárolni tudtok Nagykovácsi legmenőbb használtruha-üzletében. A nyitvatartást és a webshopot itt találjátok.

Ha az eladás nem macera

Vannak, akik szívesen foglalkoznak azzal, hogy maguk adjanak túl a ruháikon. Ha az eladás nem macera, számtalan lehetőség áll a rendelkezésetekre az adományboltoktól kezdve a Vaterán és a Facebook Marketplace-en át a különböző Facebook-csoportokig. De ott van egy új magyar startup, a Live Robe is, amely online piactérként működik.

Amit viszont kifejezetten ajánlok – főleg színtanácsadás után –, azok a színtanácsadók, személyi stylistok adok-veszek csoportjai.

  • Huszka Ági szín- és stílustanácsadónál mind a négy színtípus külön csoportot talál: tavasz, nyár, ősz és tél.
  • Cseke-Kovács Zsófi személyi stylist, szín- és stílustanácsadónál a Zeka Bazár pörög.
  • Szemes Nóra személyi stylist Gardróbcsere csoportjába is érdemes bekukkantanotok.

Hová kerüljön a jó minőségű használt férfiruha?

Ha a családban nem csak a saját szekrényedet „marizzátok” át, felmerülhet a kérdés, hová kerüljön a jó minőségű használt férfiruha. Az eddigiekkel ellentétben azt javaslom, a jó minőségű használt férfiruhát adományozzátok el, mert ebben sokkal nagyobb hiány van, mint női ruhában.

Ha biztosra akartok menni, adjátok át közvetlenül annak, akit szeretnétek támogatni.

Több kisebb adománybolt tulajdonosával beszélgettem, akik pontosan le tudják követni, hová kerül tőlük az adomány – őket is nyugodtan kereshetitek. Érdemes rákérdezni arra, éppen mire lenne szükségük, mert a tárolási lehetőség sokszor korlátozott, így nem biztos, hogy nyáron át tudják venni a vastag télikabátokat. Ha ti magatok nem szeretnétek adományboltokat felkeresni, a következő megoldás érdekes lehet számotokra.

Adománytaxi – házhoz megy a megoldás

Ha nem szeretnétek magatok elvinni, vagy túl nagy az a mennyiség, amit átadnátok, keressétek az Adománytaxit. Kéthavonta tartanak begyűjtést, amelyre a honlapjukon lehet regisztrálni. Ha hozzájárultok, a legjobb darabokat tovább is értékesítik a Taxituri néven futó közösségi vásáron. (A vásárra körülbelül az adományok 1%-a kerül.) A vásáron befolyt összeggel a szervezet működését támogatjátok, például két jó minőségű télikabát eladása egy adományokkal teli furgon úti költségét fedezi. Ráadásul az általatok megunt ruhadarabok új gazdára lelnek, tovább maradnak a körforgásban.

(Visited 22 049 times, 1 visits today)