Amikor 2017-ben először írtam a mikroműanyagokról, még a kifejezést sem ismertem magyarul. Ma az egyik legnagyobb problémának látom a ruháinkkal kapcsolatban. A következő cikk abban segít, hogyan tudtok környezettudatosabban mosni úgy, hogy minél kevesebb mikroműanyag kerüljön a ruháitokból a természetbe.

A tippeket a cikk végén találjátok! Ha csak az érdekel, ugorjatok oda!

Egész évben műanyagmentes július

Bár a #műanyagmentesjúlius kampány idén véget ért, az lenne a legjobb, ha a műanyag- és a hulladékcsökkentés egész évben tartana. Felejtsétek el, hogy tökéletesen kell csinálni! Felejtsétek el, hogy azonnal minden területen műanyagmentességre tudtok váltani. Én azt tapasztaltam, hogy nincs észszerűbb és stresszmentesebb a fokozatos átállásnál, ami az én esetemben olyan, mintha valami ringatózó hajó fedélzetén próbálnék sétálni: egyet előre, kettőt hátra, három lépést előre, egy megbillenés balra, egy lépés hátra, és így tovább.

Hagyjatok magatoknak időt a számotokra megfelelő alternatívák felfedezésére. Hagyjatok időt a rutinokra is, nem megy minden elsőre.

Ne boruljatok ki, ha valami nem sikerült, de törekedjetek a jobbnak tűnő megoldásra. Ne legyetek csalódottak, ha valamiről kiderül, mégsem működik. Ahogy a műanyagról is kiderült, hogy evolúciós zsákutca, úgy lesznek olyan elsőre környezettudatosnak tűnő termékek, amelyekre szintén ez a sors vár – nemrég egy bizonyos bambusz kávéstermosz esett el.

Szerencsére vannak olyan cégek, amelyek már most azt kommunikálják, hogy nem a tuti megoldással álltak elő, de jelenleg ez is jobb, mint a semmi. Közéjük tartozik a Guppyfriend névre keresztelt mosózsák. Én is beszereztem belőlük egyet, és azzal (is) mosok. Mielőtt azonban a gyakorlati tippeket felsorolnám, beszéljünk egy kicsit a mikroműanyagokról és a mikroműszálakról.

Mik azok a mikroműanyagok?

A mikroműanyagok a műanyagok aprózódásából keletkező, 5 milliméternél kisebb műanyag darabok. Ausztriai mintavétel alapján a Duna mikroműanyag-hozama évi 1500 tonnára becsülhető – írja a Laboratorium.hu.

Jelenleg nincs olyan hely a Földünkön, ahol ne fordulnának elő 5 milliméternél kisebb műanyag darabkák, legyen szó a Himalája magaslatairól, az Antarktiszról vagy az óceánok legmélyéről. A mikroműanyagok körülvesznek bennünket a vízben, a levegőben, a szárazföldön, így az otthonunkban is. A lakásokban lévő por és kosz 90%-a mikroműanyag a Stop Micro Waste! honlapja szerint.

És nemcsak körülvesznek, hanem már bekerültek a táplálékláncba, így mi is fogyasztjuk a láthatatlan műanyag szemcséket – egészen pontosan hetente egy bankkártyányit. Egyelőre nem tudni, hosszú távon milyen problémát okoz ennyi mikroműanyag a testünkben, de az biztos, hogy a meglévő mennyiséget nem kellene tovább növelni.

Honnan származnak a mikroműanyagok?

  • műanyaggranulátumok gyártása és szállítása (0,3%)
  • kozmetikai termékek (2%)
  • halászhálók, hajófesték (3,7%)
  • útburkolati jelek festékanyaga (7%)
  • városi por és házipor (24%)
  • gumiabroncs kopása (28%)
  • szintetikus alapanyagok (35%)
Fotó: Mészáros Virág

Műszálas ruhák és mikroműszálak

A számok magukért beszélnek: a szintetikus textilek (nejlon, poliamid, poliészter, elasztán, akril) a világ mikroműanyag-szennyezésének fő forrása. Minden mosáskor számtalan aprócska szintetikus szál kerül a folyókba, tengerekbe, óceánokba. A Santa Barbara-i Kalifornia Egyetem kutatása szerint egy olyan méretű város, mint Berlin, egyetlen mosás során 500 ezer műanyag zacskónak megfelelő mikroműszál-mennyiséget bocsát a természetes vizekbe.

A problémára először Mark Anthony Browne ökológus hívta fel néhány nagyobb márka figyelmét még 2013-ban. Ő volt az első, aki rávilágított arra, hogy valószínűleg a szintetikus alapanyagokból készült ruhák a mikroműanyag-szennyezés fő okozói. A cégek elutasították az együttműködést és a további kutatások támogatását, egyedül Eileen Fisher divattervező támogatta a kutatást. (Érdemes egyébként megnézni a honlapjukat, számtalan pozitív vállalásuk van 2020-ra.)

Ahhoz, hogy az ellenséget le tudjuk győzni, szükség van a megismerésére is. A 2010-es évek végén több kezdeményezés is indult a mikroműanyagok feltérképezésére. Biztosan a mosás miatt szakad le a legtöbb? Mely műszálak a legveszélyesebbek? Hogyan lehet átalakítani a textilipart és a ruhagyártást? Egyelőre megannyi ötlet és kezdeményezés van, de biztos válaszok egyelőre nem léteznek a fenti kérdésekre.

Miért szakadnak ki a mikroműanyagok a műszálas ruhákból?

A műszálak gyártásánál eredetileg végtelen hosszúságú szálak (filamentek) keletkeznek, amelyek hossza több száz méter, de akár több kilométer is lehet. Mivel a gyártók azt szeretnék, hogy a műszálak természetes hatást keltsenek, ezért a végtelen szálakat sok esetben rövidebb darabokra (néhány tíz centiméter) vágják, majd természetes szálakkal keverve készítenek belőlük szövetet.

De az is lehet, hogy a végtelen szálak felvágása után úgy kócolják őket, hogy a végén gyapjúhoz hasonló szálakat kapjanak, de készülhet belőlük a felvágás után vegán bőr is. A lényeg, hogy a kezelt műszálak felülete roncsolódott, így könnyen kiszakadnak belőlük a mikroszálak.

Természetesen az lenne a legjobb, ha olyan szűrőrendszerek és mosógépek lennének, amelyek kiszűrik a mikroszálakat, illetve létezne a jelenlegi műszálakat kiváltó alapanyag, de addig is egyet tehetünk: kellő odafigyeléssel kezeljük a meglévő ruháinkat.

10 tipp a mikroműanyagok ellen mosáskor

Az egyszerűen betartható tippek mellé mutatok néhány terméket is, amelyekkel fel lehet venni a harcot a mikroműanyagok ellen.

Fotó: Mészáros Virág

1. Mossatok kevesebbet

Tegyétek a kezeteket a szívetekre, és válaszoljatok őszintén: csak akkor mossátok ki a ruháitokat, ha tényleg koszosak? Elképzelhető, hogy elég lenne csak gyorsan átöblíteni? Vagy csak a nyakát / hónalját kimosni? Vagy csak kiszellőztetni? Esetleg egy nedves szivaccsal eltávolítani a szennyeződést? A farmert például akkor mossátok ki, ha láthatóan koszos, vagy nem állja ki a szagtesztet.

2. Különítsétek el a ruhákat

Ne csak arra figyeljetek, hogy világosat vagy sötétet mostok, hanem a ruhák alapanyagára is. A durvább szöveteket ne mossátok együtt puha anyagból készült ruhadarabokkal.

3. Töltsétek tele a mosógépet… vagy mégse?

Ezt a tippet sok-sok cikkben olvastam, és abból a szempontból tényleg igaz, hogy minél jobban dörzsölődnek a ruhák a dobban, annál több mikroszál szakad le. Én azonban nem javaslom, hogy tömjétek tele a gépet, mert akkor nem járja át rendesen a víz és a mosószer a ruhákat. Szerintem legalább háromnegyedéig töltsétek meg a gépet, és használjátok azt a mosózsákot, amelyről a cikk végén van szó.

3. Mossatok alacsony hőfokon

Anyáinktól úgy tanultuk, hogy a színeseket 40 fokon, az ágyneműt 60 fokon kell mosni. A legtöbb esetben azonban 20 vagy 30 fok tökéletesen elegendő. A legmakacsabb szennyeződéseket úgyis elő kell kezelni.

4. Mossatok rövidebb programon

Természetesen ez is attól függ, mennyire szennyezettek az adott ruhadarabok, de a legtöbb esetben egy rövid program is megteszi.

5. Mosópor helyett mosógél

A szilárd mosópor állagának és összetételének köszönhetően nem túl kíméletes a textilekkel, amelyekből több mikroműanyag szakad le. Sokkal jobb megoldás a folyékony mosószer vagy mosógél.

6. Centrifugázzatok alacsonyabb fordulatszámon

A centrifugálás során dörzsölődnek a ruhák, így könnyebben szakadnak le a mikroszálak. Ha lehet, állítsátok minél alacsonyabbra a fordulatszámot.

7. Kerüljétek a szárítógépet… ha lehet

Mert vannak olyan lakások, ahol a szárítógép életmentő, de ha a ruhaszárítás megoldható másképp, válasszátok a szárítógépmentes megoldást.

8. Kerüljétek a szintetikus alapanyagokat

A régi ruháktól csak emiatt nem kell megszabadulnotok, ha szeretitek őket, hiszen a fenti tippeknek köszönhetően kevesebb mikroműanyag válik majd ki belőlük.

A jövőben azonban a természetes alapanyagokat válasszátok addig, amíg meg nem jelenik valamilyen tutibiztos új, mikroműanyag-mentes alapanyag.

9. Mondjatok igent az innovatív megoldásokra

Ma már léteznek mosógéphez köthető szűrők, mint ez és ez. A Lint LUV-R állítólag a mosás során keletkező mikroműanyagok 87%-át képes megszűrni. Ezzel szemben a Cora Ball, amelyet mostanában több blogger Instagram-oldalán is láttam, a leszakadó szálak 26%-át szűri ki.

Az általam használt Guppyfriend mosózsákról az derült ki, hogy 86%-kal kevesebb mikroműanyag szakad ki a ruhákból, a zsák ezeket 90% és 100% közötti valószínűséggel meg is szűrte. A zsák egyébként végtelen hosszúságú, nem roncsolt poliamid 6.6 szálakból készült, amelyet nem színeztek, nem kezeltek semmivel és nem roncsoltak, sőt, nem veszítenek mikroszálakat sem. Részletes magyarázatot és eredményeket itt olvashattok.

10. Beszéljetek róla ti is

Ma már mindenkinek van legalább egy vagy két közösségi oldala, amelyen képeket posztol, cikkeket oszt meg, vagy maga is bejegyzéseket ír. Teljesen mindegy, hányan figyelnek rátok, tízen, százan vagy ezren, esetleg még többen, osszátok meg a saját tapasztalataitokat, gondolataitokat a témával kapcsolatban.

Ha csak egy emberrel is több figyel a problémára, már rengeteget tettetek. Ha változtat is az eddigi szokásain, akkor az óriási dolog, legyetek büszkék!

Források:

(Visited 6 770 times, 1 visits today)