A végtelenül elhúzódó lakásfelújításunk kapcsán eszembe jutott néhány téma, amelyről szívesen írok nektek. Remélem, át tudok adni pár hasznos információt azoknak, akik környezettudatosabb otthonra vágynak – ahogy mi is. Az elmúlt néhány hónapban szembesültem vele, hogy a belsőépítészet és a lakberendezés tudománya távol áll tőlem, szívesen adom át ezeket a feladatokat hozzáértőknek. Egy dologhoz azonban ragaszkodom: a lakástextil kiválasztásához.

Van egy elég átütő gyerekkori emlékem Békéscsabáról. Akkoriban – mondjuk úgy harminc éve – egyetlen nagy bútorbolt volt a városban. Ritkán jártunk ott, a nagyobb beruházásokat jó ideig nem engedhette meg a családunk. Nem is tudom, miért mentünk a bútorboltba – vásárolni szerettünk volna valamit, vagy csak nézelődni, már nem emlékszem. Az új bútorok, de leginkább a szőnyegek átható illata viszont megmaradt az orromban. A mai napig fel tudom idézni, még azt az izgatottságot is érzem, amit akkor. A változás, az újdonság szaga ez számomra.

Elég sokat olvastam környezettudatos lakberendezéssel kapcsolatos cikkeket ahhoz, hogy ne akarjam a fent visszaidézett „új” szagot az otthonomba. Ez ugyanis sok esetben olyan illékony szerves vegyületeket jelez, amelyek nagy mennyiségben és hosszú távon nem tesznek jót az emberi szervezetnek. A ruhákhoz hasonlóan az otthonunkban található lakástextil – a konyharuhától kezdve a függönyön át a szőnyegig – is elkészül valahol. Le kell gyártani az alapanyagukat, ki kell szabni, meg kell varrni, kezelni, festeni kell őket.

Fotó: Molnár Anikó

Ha rendszeresen olvassátok a Holy Duck!-cikkeket, akkor feltételezem, érdekel benneteket a fenntartható divat. Talán ruhavásárláskor már azt is megnézitek, mi van a címkére írva, és keresitek a számotokra jobb alternatívákat. De vajon mikor néztétek meg, hol gyártották a konyharuhát? Mégis miből készült a kedvenc kuckózós plédetek? Milyen alapanyaga van az ágyneműnek? Hol készült a függöny vagy a törölköző? És miből készítették a szőnyeget, amelyen a gyerek játszik?

Járjátok körbe velem a különböző helyiségeket, keressünk fenntartható alternatívát a lakástextil kiválasztásához.

Fürdőszoba

A fürdőszobában szinte minden mozdulatot a törölközővel történő érintkezés követi, ezért sem mindegy, milyet választunk. A strandtörölközőt és a fürdőlepedőt nem az alapanyaga különbözteti meg egymástól, hiszen többnyire mindkettő pamut. A vastagsága a lényeg: fürdéshez érdemes 450–500 gramm / négyzetméter vastag darabot választani, a strandra praktikusabb a kisebb súlyú. Az utóbbi esetben az a lényeg, hogy pillanatok alatt megszáradjon. A mi törölközőink régi darabok, nem is illenek a fürdőszobánk csodás dizájnjához. Egy-kettőt hamarosan lecserélünk, a régi, csúnyácska türcsiket pedig kutyamenhelyre adjuk tovább.

Évek óta hetente kétszer edzeni járok, az edzőcuccom része egy kis törölköző is. Mivel én magam sem vagyok nagy, ezért a 30 x 50 centis kéztörlővel teljesen beérem. Pici, nincs nagy súlya és gyorsan meg is szárad. Ha mégsem lenne elég valami miatt, az edzőteremben bérelek magamnak törölközőt.

Ha új pamuttörölközőt vásároltok, ne felejtsétek el kimosni, mert csak utána nyeri el a maximális nedvszívó képességét. Ha ezt szeretnétek megőrizni, ne használjatok a mosáskor öblítőt. A vegyszermentes, környezettudatos mosásról már volt szó a blogon – kattintsatok ide.

A zuhanyfüggönyt szerencsére örökre elfelejthettük, mivel az új lakásban a tusolót úgy alakítottuk ki, hogy egy üvegfal választja el a helyiség többi részétől. Kilépőre viszont szükségünk volt, így egy vastag, pamutból készült fürdőszobaszőnyeget választottunk.

Konyha

A konyhánkban a legnagyobb szerepet a konyharuhák kapják. A legtöbbet anyutól vagy a nagymamámtól örököltem. A készlet nemrég egy dizájnerdarabbal bővült: hagyományos technikával készült, kézzel szőtt pamutvászon darabról van szó, amelyre vízbázisú festékkel került a minta, amibe beleszerettem. A konyhánkkal kapcsolatos posztban gyakran fel is tűnik ez a különleges darab.

Konyharuha nem csak pamutból készülhet, a pamut és juta vagy pamut és len keverék, de a 100% lenből vagy 100% jutából készült darabok is környezettudatos választásnak tűnnek. Mi egyébként az edényfogó helyett is konyharuhát használunk, sőt…

Fotó: Molnár Anikó

Egy ideje nincs papírtörlő az otthonunkban, ami néha azért nekem is megakadást okoz, hiszen hirtelen ahhoz nyúlnék. Valójában a kevésbé csinos, sokszor kopott konyharuhák tökéletesen bevethetők akkor, ha valamit hirtelen kell feltörölni és még színe is van, vagy kellemetlenül olajos vagy zsíros. Így lettek egy idő után vendégváró konyharuháink. Már csak a textilszalvétákra kell beruháznunk.

Nappali

A nappali kapcsán a szőnyegekre és a függönyökre térnék ki – az előbbi nélkül elképzelhetetlen számomra a nappali, az utóbbival megpróbálkoztunk, de rá kellett jönnünk, hogy inkább vagyunk magyarok, mint skandinávok, bármennyire is szeretjük az IKEA-t.

Gyapjúszőnyegről álmodom

A tökéletes szőnyegre egyelőre várunk még, pedig nagyon érik bennem a gondolat, hogy ha lesz, az csakis gyapjúból készülhet. A gyapjú fantasztikus alapanyag, amelyről korábban ebben a cikkemben is írtam. Közelebbi kapcsolatba akkor kerültem vele, amikor egy kilencórás workshopon a saját nemezpapucsomat készítettem el, amelyet azóta is folyamatosan viselek. Nyáron sem izzad benne a lábam, télen viszont sosem fázik – pedig én a jéghideg tappancsaimról vagyok ismert. A gyapjú mellett szóba jött nálunk a használt farmerekből vagy egyéb textilekből készített rongyszőnyeg vagy a strapabíró, természetes jutafonalból készült szőnyeg is.

Fotó: Molnár Anikó

Nekünk mégis kellenek a függönyök

2019 elején bejárta a sajtót az IKEA innovációja, az a speciális függöny, amely csökkenti a beltéri légszennyezettséget. Az ásványi alapú felületkezelésnek köszönhetően a Gunrid névre keresztelt lakástextil fény hatására lebontja a levegőt szennyező anyagokat – a technológia működési elve hasonló a növények fotoszintéziséhez. A függönyre még néhány hónapot várni kell, ugyanis 2020 elejétől kapható majd az áruházakban.

Hálószoba

Ahogy a nemrég megjelent 2020-as IKEA katalógus címlapja is utal rá, a hálószoba kiemelt téma az IKEA-nál. (A katalógust itt nézhetitek meg online).

Annak ellenére, hogy nálunk egy helyiségben található a hálószoba a nappalival – az előbbi egy kinyitható kanapéval egyenlő –, az alvás a mi életünkben is kiemelten fontos, és szeretnénk a jövőben még jobbá tenni.

Jó matracot mindenkinek!

A pihentető alváshoz optimális száraz, hűvös klímát a természetes alapanyagok segítenek megteremteni. Némi kutatómunka után rá kellett döbbennem, hogy 100%-osan természetes ágymatrac nem létezik, hiszen a formatartás miatt szükség van arra, hogy a természetes alapanyaghoz szintetikus anyagot keverjenek. A legtöbb biomatrac tehát kevert alapanyag, az egyik legjobb választás az IKEA kínálatában is megtalálható latexmatrac.

Matracvásárlásnál érdemes odafigyelni a matracvédő huzatokra is, ezek ugyanis már készülhetnek 100%-ban természetes alapanyagokból. A pamut vagy a gyapjú elvezetik az izzadságot, jól szellőznek, és megfelelő alvásklímát teremtenek. Nem véletlen, hogy az ágyneműk esetében is a legnépszerűbb alapanyag a pamut.

Fotó: Molnár Anikó
Fotó: Molnár Anikó

Milyen legyen a párnatöltet?

De mi van a takarók és párnák töltetével és alapanyagával? Ez is lakástetil téma? Szerintem igen! Emlékeztek még azokra a nehéz, sokszor kacsatollal vagy libatollal tömött párnákra és dunyhákra? A fenntarthatóság egyik alapelve, hogy használjuk, amink van, ha kell, javítsuk meg, alakítsuk át. Nos, ha hozzátok kerül pár tollal vagy pehellyel bélelt paplan, ne dobjátok ki, ugyanis léteznek olyan magyar vállalkozások, amelyek tolltisztítással, régi paplanok és párnák átalakításával foglalkoznak. Ha ez az opció szóba sem jöhet, mert vegán szellemiségben éltek, megoldás lehet a tönkölypelyvából, kölespelyvából, meggymagból vagy hajdinából készült párnatöltet, amelyet biopamut huzatba töltöttek.

Ne felejtsétek el, hogy biopamut és biopamut között is van különbség. Erről ide kattintva olvashattok.

Gyerekszoba

Ugyan nálunk nincs még gyerekszoba – és ebben a 32 négyzetméteres lakásban nem is lesz –, a lakástextil kiválasztása ebben az esetben is nagyon fontos. Ha tehetitek, használjatok természetes alapanyagból készült, örökölt takarókat, függönyöket.

Fotó: Molnár Anikó

Ha szeretnétek újakat venni, figyeljetek arra, hogy minél kevesebb vegyszer és festékanyag kerüljön a termékekbe. A fenntartható és etikus forrás, az újrahasznosíthatóság legyenek a választás elsődleges szempontjai. Adjátok tovább ezt a szemléletet a gyerekeiteknek is, mert ők már ahhoz a generációhoz tartoznak, amely számon kérheti rajtunk, miért nem gondolkodtunk és cselekedtünk időben.

Hozzáfűznétek valamit a lakástextil témához? Van saját tapasztalatotok? Írjátok meg nyugodtan kommentben!

Köszönet

A 2019-re szóló együttműködésem az IKEA Magyarországgal ezzel a cikkel zárul. Kövessétek ezután is az IKEA fenntarthatósági törekvéseit, amelyekről itt tájékozódhattok. Végezetül összegyűjtöttem az együttműködés alatt született összes írást a blogon. Köszönöm, hogy velünk tartottatok!

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését az IKEA Magyarország támogatta.

(Visited 1 569 times, 1 visits today)