Egy jó szabású fehér póló egyszerűen nagyszerű, könnyen kombinálható alapdarab sok élethelyzetben. Az én fehér pólóm annyiban különleges, hogy kapott egy egyedi, kézzel hímzett díszítést Tardon, a Matyodesign központjában.

Ki hímezte a ruhámat?

Azt hiszem, soha annyi pozitív kommentet és lájkot nem gyűjtöttem egyetlen fotómmal sem az Instagramon, mint amennyit a mosolygós Hajdú Margit gyűjtött nekem.

View this post on Instagram

MATYÓDESIGN • Annyira szívmelengető ajándékot kaptam ma, muszáj megmutatnom. Egy matyómintás, kézzel hímzett, fehér @matyodesign pólót. A különlegessége, hogy pontosan tudom, ki hímezte, hol, és – ami a legjobb! – saját kezével alá is írta a kísérőpapírt. Odáig vagyok! Alig várom, hogy találkozzunk Margit nénivel és személyesen köszönjem meg neki a pólót! Ismerős a @matyodesign márka? Nem véletlen! 2010-ben indult, azóta létezik és folyamatosan fejlődik. 2019-ben már csapatépítő túrákon is részt vehettek Tardon, ahol a kézműves foglalkozás csak a kezdet. Én is meghívást kaptam, és alig várom, hogy a tardi nénik megtanítsanak hímezni, együnk, igyunk, részem legyen a tardi vendégszeretetben. Persze, az sem utolsó érzés, hogy ez bevételt jelent a falunak, a néniknek, emellett segít a matyó kultúra fennmaradásában is. „Fel szeretnénk lendíteni Matyóföld gazdaságát, hidat építeni generációk között, és felhívni a figyelmet a felelős vásárlásra.“ – olvasható a @matyodesign honlapján. Hamarosan pedig az együttműködésünk keretében megmutatom, hogyan viselem a hímzett pólót különböző összeállításokban. . . . . . . #holyduckblog #matyodesign #whomademyclothes #tard #magyarorszag #társadalmivállalkozás #matyo #matyó #hímzés #himzes #himezni #mutimitviselsz #póló #fehérpóló #mik #instahun #ikozosseg #matyokultura #fenntarthatosag #fenntarthatodivat #fenntarthatódivat #etikusdivat

A post shared by Holy Duck! (@holyduckblog) on

Margit néniről mindössze annyit tudok, hogy már nyugdíjas, és a Bükkalja és az Alföld találkozásánál fekvő aprócska matyó közösségben, Tardon él. Itt azonban egy olyan vállalkozáshoz csatlakozhatott, amely segít életben tartani a matyó kultúrát. A falu nyugdíjas hölgyeivel együtt kézzel hímez pólókra, sálakra, sapkákra, poncsókra, amelyek a modern városi ruhatár alapdarabjai lehetnek, csak éppen van rajtuk egy szeretettel készült extra részlet.

Margit néni volt az, aki az én pólómat is hímezte. És ugyan személyesen még nem találkoztunk, az általa aláírt fényképes kísérőlapról minden nap rám mosolyog.

Én pedig így pontosan tudom, kinek köszönhetem azt a néhány színes szirmot és levelet, amelyek a ruhámat díszítik.

A következő kisfilm főszereplője nem Margit, hanem Teri néni. Bepillanthattok abba, ahogyan dolgozik. A legtöbben hazaviszik a hímeznivalót, és kitöltik az üres órákat egy kis elfoglaltsággal. Így lesznek oszlopai és megbecsült tagjai egy vállalkozásnak, és így érzik magukat továbbra is fontosnak.

Társadalmi vállalkozás – a legjobb adok-kapok

A Matyodesign egyébként nem új vállalkozás, én pontosan emlékszem az indulásra is, hiszen újságíróként akkor már sok, magyar divattal kapcsolatos hírrel találkoztam. Az ötletgazda, Váczi Rozi Tardon töltötte a gyerekkorát, majd a főváros lüktetésében élt évekig, végül hazahúzott a szíve. A vállalkozás 10 évvel ezelőtt indult. Az ötlet azután pattant ki Rozi fejéből, hogy ajándékba készíttetett egy hímzéssel díszített pólót. Ha egy valakinek tetszik, miért ne tetszhetne másoknak is?

Az elmúlt tíz évben a gyerekkori dadák mellett már 20–25 tardi néni hímez különböző ruhadarabokat.

A cél a matyó kultúra fenntartásán túl az is, hogy fellendítsék Matyóföld gazdaságát, hidat építsenek a generációk között és felhívják a figyelmet a felelős és tudatos vásárlásra. Vagy ajándékvásárlásra. Én ugyanis szívesen megmutatnám a Matyodesign darabokat olyan vezetőknek, akiknek külföldi kapcsolatai vannak: ne a gagyit vigyék külföldre, adják ajándékba, hanem valódi értéket.

Sőt, ha csapatépítőt tartanak, utazzanak le egy napra Tardra, ahol 2019 januárjától egynapos programot is tartanak. A Matyodesign Tours célja, hogy megismertesse a világgal a matyó vendégszeretetet, a magyar ételeket és italokat, mindenki leülhessen egy Marika, Teri vagy Margit néni mellé hímezni egy kicsit. Ha szeretnétek bepillantani ebbe az élménybe, nézzétek meg a következő videót:

Hogyan viseltem a matyó hímzéssel díszített fehér pólót?

Az ajándékba kapott pólóval négy szettet állítottam össze, minden más ruhadarab a szekrényemből származik, a legtöbb second hand.

Póló: Matyodesing
Kék blézer: Tomcsanyi // másodkézből – láthattad korábbi 10 x 10 kihívásban
Bordó farmer: Háda – láthattad korábbi 10 x 10 kihívásban
Cipő: Virágtól kaptam
Szemüveg: Concept Eyewear (megszűnt a márka)

Póló: Matyodesing
Bordó blézer: a barátnőm kiselejtezte, én viselem tovább
Fehér farmer: Vintage Treats
Cipő: rég vásárolt darab, életem legrosszabb döntése ár-érték arányban

Póló: Matyodesing
Farmering: Háda
Műbőr szoknya: Swappis
Bokacsizma: rég vásárolt Vagabond
Harisnya: rég vásárolt fast fashion

Póló: Matyodesing
Fekete top: rég vásárolt fast fashion
Fehér farmer: Vintage Treats
Bokacsizma: rég vásárolt Vagabond
Öv: ajándékba kaptam
Bőrdzseki: rég vásárolt second hand

És egy kis érdekesség

Nemrég letöltöttem egy gardróbfigyelő alkalmazást, amellyel pontosan nyomon tudom követni, milyen ruhámat hányszor viselem, és melyek a legkevésbé szeretett darabjaim. Mióta megkaptam a Matyodesign pólómat, a top darabok között szerepel. Egyrészt egy fehér póló jól kombinálható, másrészt ez a szívvel készült kis részlet annyira kedvessé és szerethetővé teszi, legszívesebben folyamatosan viselném. Köszönöm, Margit néni!

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Matyodesign támogatta.

(Visited 2 692 times, 1 visits today)