A színtanácsadás dübörög, most már fel sem tudnám sorolni, mennyien foglalkoznak vele. Egy évvel ezelőtt írtam arról, mi az az öt dolog, amit tudnotok kell, ha bejelentkeztek színtanácsadásra. Azóta sokan megtiszteltetek a bizalmatokkal: komoly tanuláson vagyok túl.

Az előző cikk folytatásaként most hat olyan tapasztalatról írok, amelyeket a színtanácsadások során szereztem, és amelyek nektek is sokat segíthetnek, ha valakihez bejelentkeztek.

Én a tudatosabb ruhatár kialakításának népszerűsítésével kötöttem össze. Színtanácsadás során megmutatom, mi miért jó, mi kevésbé harmonikus, de soha senkit nem biztatok arra, hogy csak azért váljon meg valamitől, mert hivatalosan nem áll jól neki. Ahogy arra sem, csak azért vásároljon, hogy csak megfelelő árnyalatokból felépülő ruhatára legyen.

Építkezzen mindenki lassan, biztosan, tudatosan!

1. Nem varázslat, hanem fizika

Volt, aki úgy jött tanácsadásra hozzám, hogy várta azt a csodát, varázslatos élményt, fantasztikus megvilágosodást, amelyről másoknál olvasott. Valóban óriási élmény lehet meglátni magunkat a legjobb színekben, de nem mindenkinél szólnak a fanfárok, nálam sem történt csoda a tanácsadásokon. Mások vagyunk, másképp élünk meg dolgokat. Nálam például hónapok kellettek, mire beért a dolog és összeállt a kép. Utána már éreztem a hatását.

Az élmény lehet varázslatos, az viszont biztos, hogy varázslatról szó sincs.

A színtanácsadás alapja a fizika (színtan), de nem elhanyagolható része a biológia (genetika) sem. A színtípus-elemzésen a saját melaninegyensúlyunk, a meleg és hideg pigmentek (eumelanin, pheomelanin) arányának megfelelő árnyalatokat keressük. Alapvetően a harmóniára törekszünk.

2. Nem sárgul, nem szürkül, hanem nem elég üde

A tesztelés során az arcra koncentrálunk, a bőr tónusára, a szem élénkségére. Ezek a támpontjaink. Egy ideig használtam a „sárgul vagy szürkül az arc” kifejezést, de rájöttem, milyen félrevezető. Mindenkinek van valamennyi „sárga” a bőrében – sokszor nem is tudjuk, mennyi, amíg össze nem hasonlítjuk a bőrünket másokéval.

A tanácsadások során arra jutottam, vizsgáljuk meg a bőrtónust a kendőzés elején. Ilyenkor, ha kell, hasonlítsuk össze az enyémmel. Eredetileg pusztán szolidaritásból tartottam a tanácsadásokat smink nélkül, aztán rájöttem, a pőre bőrömmel dolgozni is tudok. A szép sminket majd a Múzsa Sminkstúdió tulajdonosán, Dettin látja úgyis mindenki.

A sárgul és szürkül kifejezést pedig lecseréltem. Úgy fogalmaztam, hogy üde és friss hatást keresünk,

hiszen a hozzánk passzoló legjobb árnyalatokban smink nélkül is azt kell érezzük: ragyogunk.

Nálam van plusz egy alkalom azok számára, akik nem tudnak megbarátkozni a színeikkel. Én sem vagyok tévedhetetlen, és tapasztalataim szerint végtelenül sokfélék vagyunk, kevesen tartoznak a „tankönyvi eset” kategóriába.

3. Nem vizsga, legalábbis nem a tiéd

Ennek a „kendőzős” módszernek az a lényege, hogy egy szín (pl. sárga) különböző árnyalatait hasonlítjuk össze, amelyek különböző színtípusokhoz tartoznak attól függően, hogy hideg vagy meleg, sötét vagy világos, telített vagy telítetlen ányalatokról beszélünk.

Nem az a lényeg, milyen kendő kerül rád, hanem az, milyen hatással van az arcodra.

Észrevettem bizonyos típusoknál, hogy egy-egy árnyalat kiemeli ugyan a szemük (szürkéskék, szürke, kékeszöld, zöld) színét, de a karikák mélyülnek, a vonások keményednek, az arc sápadtabb. Elismerem, nagyon nehéz elvonatkoztatni attól, hogy valami a szemünknek jól áll. De vajon csak a szemünknek?

Ahogy nehéz elvonatkoztatni a színtől, amit vagy szeretünk vagy nem, vagy tetszik vagy nem. Én mindig próbálom az arcra terelni a figyelmet. Ha azt érzi valaki, nem látja a változást az arcán, én dolgozom rosszul. A színtanácsadás nem a vendégem látásvizsgája, hanem a tanácsadó módszertani vizsgája.

Ha az arcodat figyeled, a szemed és a bőröd egységét nézed, látnod kell, melyik kendőben vagy frissebb és üdébb, melyikben vagy sápadtabb, melyikben tűnnek fel a szemed alatti karikák. Ha nem látod, vagy ha túl gyors a kendőzés, akkor is szólj, nem az a lényeg, hogy a tanácsadó már az ajtóban megmondja, milyen típus vagy.

Az a lényeg, hogy te értsd meg a rendszert és lásd a különbségeket. Ez segít majd a későbbiekben is.

Vannak persze kivételek: amikor valaki stylisttal vásárol, vagy nem érdekli ennyire a dolog. Ilyenkor lehet, hogy könnyebb lenne, ha valaki a színtanácsadás helyett az ajtóban megmondaná, milyen színek állnak jól, de ha ezt a cikket olvasod, már nem tartozol a fenti a csoportba.

4. A színtanácsadás nem kőbe vésett szabályokról szól, csak ajánlás

Van, aki azért nem szeretne elmenni tanácsadásra, mert nem akarja, hogy elvegyék tőle a kedvenc színeit. Egyrészt a tanácsadónak nincs joga elvenni senkitől semmit, tiltani pláne nem fair. Ahogy korábban írtam, léteznek nagyon jó, jó, kevésbé jó és hát… tényleg rosszabb árnyalatok is.

Ha szeretsz egy színt, de az arcod közelében nem áll jól, még mindig ott a smink. Ha pedig nem sminkelsz, viseld az arcodtól távolabb vagy kombináld egy hozzád legjobban passzoló árnyalattal.

Vagy egyszerűen tegyél az egészre magasról, és viseld, amit szeretsz!

Én például imádom a hideg-meleg színek játékát, maradt is pár régebbi ruhadarabom a színtanácsadás előtti időkből. Sőt, van, hogy felveszek egy fekete garbót vagy egy fekete bőrdzsekit. Az előbbiben szexin sápadt vagyok, az utóbbi egyszerűen dögös, és kész. Nem mellesleg ezer éve megvan, és amíg nem megy tönkre, nem válok meg tőle, mert szeretem. És nem véletlen a következő pont…

5. Nem a színtípusod vagy, hanem van egy színtípusod

Ne felejtsd el: van személyiséged is. Ez nem biztos, hogy pontosan azokkal az árnyalatokkal mesélhető el, amelyek a fizikai adottságaid alapján a legjobban állnak. Minden típusnak vannak olyan alapszínei, amelyek mellé elég csak egy árnyalatot tenni a palettáról és máris élni kezd az egész. Az én típusom alapszíne a szürke vagy a tengerészkék, ami jól néz ki valamennyi árnyalattal a palettámról.

És azt se felejtsd el, attól hogy jól áll, nem biztos, hogy tetszik is. Semmi sem kötelező.

A lila, amelynek árnyalataival tele van a nyár típusok palettája, például családi ellenség nálunk, a húgom nem szereti, anyu sem szerette. Engem mindig megdicsértek benne, de a lilával bonyolult a kapcsolatom. Inkább nem, mint igen, de megvan az esély, hogy ez változni fog. Tudom, hogy működik, de nem a kedvencem.

A nyár-tél hideg nyár, igazi nyár típus palettája (Forrás: @zakkantufonauta)

6. Nem félrenézett színtípusok, hanem megfoghatatlan rendszer

Hogyan lehetséges, hogy egy tanácsadónál valaki igazi nyár típus lesz, egy másiknál igazi ősz vagy élénk tavasz? Miért vannak gyakran „félrenézett” színtípusok? Egyáltalán mikor lesz valaki félrenézett színtípus? Sajnos, erre nincs válaszom, és nem is kaptam soha senkitől hivatalos választ. Azzal nem érem be, hogy akkor, ha valaki téved. Ki dönti el, hogy ki téved? Biztosan ennyire steril ez a rendszer?

Ha nem ragaszkodunk görcsösen a 12-es vagy 16-os rendszerezéshez, akkor már a négy nagy kategóriával (tavasz, nyár, ősz, tél) is hatékonyabban lehet kísérletezni, ruhatárat rendezni, tudatosan vásárolni.

És ha nem alakul meg itthon semmiféle szakmai fórum, akkor még mindig bízhatok abban, hogy elkezdjük használni a bőrtónus pontos bemérésére a fogorvosoknál vagy sminkmárkáknál már ismert kütyüt, és jöhetnek a teljesen személyre szabott színpaletták, amelyeket további adatok megadásával a személyiségünkhöz és az épp aktuális életmódunkhoz alakíthatunk.

Ahogy írtam már korábban is: hiszek az innovációban. Addig viszont marad a kendőzés és a bizalom. De ne csak a tanácsadóban bízz, hanem magadban és a saját szemedben is.

Akkor maradok a színtanácsadásnál?

Higgyétek el, többször felmerült bennem, hogy nem tudom megugrani azt a szintet, amire el szeretnék jutni. Emellett sok más is van, ami elszomorított. De hiszek a folyamatos tanulásban és a szakmai segítségben. Nem félek kérdezni és tanulni. Igyekszem mindig a legjobb tudásom szerint elemezni.

Ezek csak színek, de rengeteget adnak. Tudom. Mondjátok.

Azt is tudom, hogy nem szeretnék ezen a szinten megállni, nem célom csak színtanácsadással foglalkozni. Egy olyan egység részévé szeretném tenni, amely még csak formálódik előttem és mindenképp köze van a fenntarthatósághoz. (Júniusig humánökológia tanfolyamra járok, a hónapban anyagismeret kurzuson veszek részt.)

Lassan haladok, tudom, de így működöm. Így formálódik minden belülről, így lesz őszinte és hiteles.

(Visited 2 210 times, 1 visits today)