Budapesten ma már nem csak iskolai keretek között tanulhattok az alapanyagokról. Anyagismeret-kurzusok, -tanfolyamok, -workshopok, sőt -magánoktatás is segít abban, hogy környezettudatos ruhavásárlóként kiismerjétek magatokat a textilek világában.

Miért fontos az alapanyagok ismerete?

Amikor arról mesélek, hogy egy évig nem vásároltam ruhát, sokan felteszik a kérdést, hogy mennyit spóroltam. Valószínűleg sokat, csak éppen másra költöttem: magamra. Abban az időszakban kezdtem edzeni, elmentem szín- és stílustanácsadásra, jártam testalkat-tanácsadáson is, de részt vettem alapanyag-workshopon is.

Ez utóbbit azért tartottam fontosnak, mert akkor már pontosan tudtam, hogy az alapanyaggyártás mennyire környezetterhelő. Másrészt akkor már hallottam arról is, nem biztos, hogy a ruha címkéjén pontosan az van, amit ráírtak. Hihetetlen, ugye? Ezért kell ezt olyan szakemberektől hallani, akik nap mint nap textilekkel dolgoznak, a szaktudásuk pedig hosszú évek alatt épült fel.

Tőlük tudom egyébként, hogy szeretnétek egyre többet tudni az alapanyagokról. Ez nagyon jó visszajelzés nekem is. Ebből is látom, nem hiábavaló a divatipar jelenlegi problémájáról és a környezettudatos ruhavásárlásról ilyen sokat beszélni.

Korábbi cikkek a témában

Még mielőtt megtudnád, mit kínálnak a kurzusok, olvass bele néhány olyan korábbi írásomba, amelyek az alapanyagokról szólnak.

Fontos! A lenti kurzusok közül a Material Love és a Molyoló tanfolyamain vettem részt, csak ezekről van személyes tapasztalatom.

MATERIAL LOVE anyagismereti kurzus

Hegedűs Zsanett alapanyag-szakértő, bespoke tervező bámulatos történetmesélő is egyben. Lenyűgöző szaktudása van az alapanyagokról, amelyet testközelből ismer, hiszen a legfinomabb, kiváló minőségű textilekkel dolgozik. Több workshopján is jártam, megalapozta azt a tudást, amelyre nemcsak a blogíráshoz, hanem a tudatos ruhavásárláshoz is szükségem van. Zsanett három különböző kurzust kínál.

aiaié hegedűs zsanett bespoke tervező holy duck! blog mengyán eszter
Fotó: Mészáros Virág

MATERIAL LOVE – KEZDŐ textil anyagismereti kurzus

Megtanulhatjátok, miből és hogyan készülnek a textilek, hogyan vásároljatok tudatosan és kerüljétek el az eldobható darabokat. Eközben betekintést nyerhettek a slow fashion világába is.

MATERIAL LOVE – HALADÓ textil anyagismereti kurzus

Zsanett azoknak ajánlja, akik beleszerettek az anyagokba vagy a munkájuk miatt szükségük lenne textiles tudásra. 4 és fél óra alatt tovább mélyíthetitek az ismereteiteket, megismerhetitek a különböző felhasználási és feldolgozási technikákat.

Forrás: AIAIÉ-Bespoke design (Facebook)

MATERIAL LOVE – PROFESSZIONÁLIS textil anyagismereti kurzus

Az 5 órás kurzuson az intelligens, innovatív és techtextileké a főszerep. Zsanett mesél a gyártásról, művészeti, tervezői és üzleti felhasználásról, az elkövetkezendő évek trendjeiről. A kurzus után rövid tervezői konzultációra is lehetőség nyílik.

Bővebb információ a kurzusokról >> > https://aiaie.wordpress.com/kurzusok/

Jelentkezés: aiaie.press@gmail.com

MOLYOLÓ anyagismereti tanfolyam

A MOLYOLÓ 2019 végén nyitotta meg kapuit a Palotanegyedben. Megálmodói olyan helyet hoztak létre, ahol „mindenféle ismereteket szerezhettek a ruhaiparról, divatról, textilekről”. Tudtok náluk szabni, varrni, kötni, szőni, hímezni, sőt, megismerkedhettek jó néhány innovatív megoldással is.

Forrás: MOLYOLÓ (Facebook)

A helyszín gyönyörű, az alapítók kedvesek, és hatalmas szaktudással rendelkeznek. Ráadásul a legjobb értelemben véve elég őrültek ahhoz, hogy mindent ki akarjanak próbálni, és saját tapasztalatuk legyen például arról, lehet-e kukoricából vagy mentából kötött anyagot készíteni.

Folyamatosan indítanak Textil tapizó workshopot, amely tulajdonképpen az anyagismereti tanfolyam figyelemfelhívó elnevezése.

MOLYOLÓ alapozó anyagismereti tanfolyam

Itt arról tanulhattok, hogy mi a különbség a természetes, illetve a mesterséges szálak között. Szó van a „kikészítésről”, a „beavatásról”, illetve arról, hogy a kereskedelemben kapható anyagokat hogyan tudjátok a boltban ellenőrizni, hogy alkalmasak-e a megálmodott ruhához.

Forrás: MOLYOLÓ (Facebook)

​MOLYOLÓ haladó anyagismereti tanfolyam

Ez a tanfolyam a kezdőre épül, résztvevőként a szálas anyagok előállítási és gyártási folyamatait ismerhetitek meg.

A Molyoló anyagismereti tanfolyamairól itt olvashattok >>> https://www.molyolo.com/anyagismeret

Textil Suli anyagismeret-magánoktatás

Véssey Anna 2012-ben diplomázott a MOME-n textiltervezőként. Tervezői karrierje mellett évek óta vezeti a saját iskoláját, illetve művészeti magániskolákban is tanít.

Véssey Anna (Forrás: Textil Suli, Facebook)

Ha szeretnétek elmélyülni a textilekben, márkát indítanátok, magasabb szinten űznétek a varrást, választhatjátok a Textil Suli magánoktatását. Itt teljesen egyénre szabott tematikát és időbeosztást kínálnak. A témák között szerepel az anyagismereten kívül a textiltervezés, mintatervezés, szövés, programismeret és divatrajz, portfólió-összeállítás, divattörténet, tervezési koncepció.

Még több információ a Textil Suli magánoktatásáról itt >>> https://www.textilsuli.hu/maganoktatas

Ecotextil Méteráru anyagismereti workshop

Az Ecotextil Méteráru üzletben is rendszeresen tartanak anyagismereti workshopot stylistoknak, leendő stylistoknak vagy azoknak, akik pontosan tudni szeretnék, mit jelent, ami a ruha címkéjén szerepel.

Forrás: Ecotextil Méteráru, Facebook

A workshopon szó van a természetes és mesterséges alapanyagokról és előállításáról. Megtanítják felismerni a textileket tapintásról, esésről, füstszínről, szagról és maradványokról. Megmutatják, milyen alapanyagból milyen ruha készülhet. Mindemellett kötetlenül beszélgethettek trendekről, technológiákról vagy amiről szeretnétek.

Érdemes követni a Facebook-oldalukat, ahova mindig kiírják a következő időpontot.

Jelentkezés: ecotextil.bt@upcmail.hu

Jártál már valamelyik kurzuson? Esetleg tudsz olyanról, amelyik nem szerepel a felsorolásban? Nem Budapesten élsz, és a városodban is tart valaki hasonló workshopot? Írd meg kommentben, vagy küldj üzenetet az info@holyduck.hu-ra.

(Visited 1 588 times, 1 visits today)