Mióta fenntartható divattal foglalkozom, jelentősen átalakult a ruhatáram és megváltoztak a ruhavásárlási szokásaim is. Egyre ritkábban állok tanácstalanul a szekrényem előtt, mert egyre több ruhadarabomat viselem szeretettel. De akkor is szeretni fogom az öltözködést, ha nincs beleszólásom, mit veszek fel aznap? Bevállaltam: átadtam az irányítást… a mesterséges intelligenciának. Egy hónapig egy gardróbrendszerező applikáció öltöztetett.

Megjegyzés: az általam használt Cladwell csak iOS-en elérhető. Androidra letölthető alkalmazásokat a cikk végén találtok.

Hány ruhámat viselem… egyáltalán?

Gardróbrendszerező applikációkról akkor olvastam először, amikor elkezdtem vezetni egy Excel-táblázatban, melyik ruhámat hányszor viselem. Kíváncsi voltam arra, milyen színek után nyúlok a leggyakrabban, melyek a jolly joker szettjeim, és mi az, amit eszembe sem jut felvenni. Az erről szóló cikkeket itt és itt olvashatjátok.

Valószínűleg egyszerűbb lett volna már akkor valamelyik applikációt használni, de csak sokkal később ismerkedtem meg velük. Vagyis csak eggyel. A Cladwell mellé ugyanis letöltöttem két másik alkalmazást is, de túl időigényesnek tartottam mindhármat töltögetni, így végül egy maradt.

Körülbelül fél évig használtam, aztán egy nagyobb szünet következett, majd 154 napja újra elkezdtem.

Egyet kivéve minden ruhadarab #turikincs

Öltöztessen egy hónapig!

Egy gardróbrendező alkalmazás lényege, hogy átláthatóbbá teszi a ruhatárat és lerövidíti az öltözködésre fordított időt. Ehhez persze az kell, hogy az alkalmazás tudja, milyen ruhák vannak a szekrényünkben. Sok ruha esetén sok idő mindent betáplálni.

A taktikám az volt, hogy nem egyszerre regisztráltam be az összes ruhámat, hanem heteken át töltöttem fel reggelente, éppen mit viselek. Volt, hogy saját fotót használtam, de olyan is, amikor az applikáció készletéből válogattam.

Amikor már felkerült szinte az összes téli ruhám, úgy éreztem, eljött az idő:

öltöztessen egy hónapig az alkalmazás.

Plusz egy kabáttal viseltem a szettet (Fotó: Molnár Ancsa)

Egyszerűen nagyszerű… vagy mégsem?

Annyira belelkesedtem, hogy magamban végletekig ragaszkodtam ahhoz, hogy február első napjától az applikáció öltöztet majd.

Hogy ehhez mosni is kellett volna? Ez csak egy nappal a kihívás előtt esett le. Az appnak ugyanis fogalma nincs arról, épp milyen ruha elérhető és mi van a szennyesben.

Erre amúgy később felfedeztem egy megoldást: lomtárba kell tenni az épp nem használható ruhadarabokat, majd elővenni őket a lomtárból, ha újra viselhetők (értsd: tiszták). Bevallom, nem láttam sok értelmét, hogy ki- és bepakolgatom az appon belül a ruhákat, időigényesnek találtam. A fejlesztőknek azt javaslom, inkább az algoritmus számolja ki, melyik ruhadarabot milyen időközönként viselhetjük, ha környezettudatosan és vegyszermentesen mosunk.

Az applikáció egyébként a helyi időjárást figyelembe véve öltöztet. Néha azt éreztem, jó lenne azt is beállítani, mennyire vagyok fázós. Volt ugyanis olyan eszement napja, amikor két pulcsit vagy egy pulcsit és egy farmerdzsekit ajánlott – februárban.

Az időjárás-előrejelzés mellett szívesen összekötném az alkalmazást a menstruációs naptárral is. Még a legszuperebb kehely vagy menstruációs bugyi mellett sem vállalnék be fehér nadrágot a vérzésem első két napján. Pedig az alkalmazás mintha csak erre várt volna, napokig erőzött a fehér farmeres szettekkel.

Szédületes egyébként, hogy 58 betáplált ruhadarabból (beleértve a cipőket és a kabátokat) több mint 1000 különböző szettet képes generálni az alkalmazás.

Ezek közül azért jó néhányat nem találtam elég vállalhatónak, de éreztem a számok súlyát. Biztos vagyok benne, hogy ha a ruhatáramban minden mindennel kombinálható lenne, nem tudnék belekötni.

Ez a szettet nagyon nem éreztem jónak, mégis felvettem, és végül is elment (Fotó: Molnár Ancsa)

A kreativitás viszont nagyon hiányzott: rendszeresen viselek kardigánt pulcsiként, húzok egymásra több réteget, vagy ingként viselek ingruhákat. Az applikációban ez a fajta kreativitás nincs jelen. Az hagyján, hogy nem ajánl ilyen összeállításokat, de nem is engedi, hogy az ingruha alá nadrágot húzzak.

Jobban átlátható ruhatár, több idő

Azért léteznek pozitívumai is az alkalmazásnak. Például statisztikát készít, melyik ruhadarabodat hányszor viselted az utóbbi egy hónapban, milyen színekből áll a ruhatárad, ehhez képest milyen színeket viselsz leggyakrabban.

Ha éppen minden ruhám tiszta, az időjárásnak és a testi-lelki állapotomnak megfelelő szettet dob a gép, akkor felszabadítóan leegyszerűsíti az öltözködést. Volt olyan nap, amikor csak ránéztem a szettre, és már öltöztem is. Sokkal hamarabb elkészültem így, mintha percekig gondolkoztam volna a szekrény előtt.

Az applikáció által kiválasztott szettek használhatók alapként is. Ha a négy feldobott ruhadarabból csak kettő vagy három tetszik, a többit ki lehet cserélni.

És ami a legjobb: a kicsit fura ötletek mellett azért voltak olyan összeállítások is, amelyekre én nem feltétlenül gondoltam volna, mégis tetszett, amit végül a tükörben láttam.

Összességében izgalmas volt felfedezni a gardróbomat egy alkalmazás segítségével, de őszintén: nagyon vártam, hogy végre én diktáljak. Az utolsó napokon már csaltam is, felülírtam az ötleteket.

További applikációk gardróbrendezéshez

A fenti alkalmazáson túl azért jó néhány gardróbrendező alkalmazás elérhető Androidra és iOS-re is. Vannak köztük fizetősek és ingyenesek. Mielőtt letöltitek valamelyiket, gondoljátok át, mennyire van rá szükségetek, és mennyit ér meg nektek egy ilyen jellegű alkalmazás használata. Én a következőket találtam:

A következő alkalmazások között azért jó néhány akad, amelyeket webshoppal is összekötöttek. Ha a Holy Duck!-blogot olvassátok, nem féltelek benneteket, de azért érdemes kellő távolságtartással kezelni az applikációk által ajánlott must have termékeket, amelyek majd segítenek a kapszularuhatár kiépítésében. Na, persze!

(Visited 3 289 times, 1 visits today)