Van olyan szín, amit viselve folyton megdicsérnek? Több ruhád lóg a szekrényben, ami tetszett, amikor megvetted, mégsem veszed fel soha? A színtanácsadás arra is jó, hogy választ kapj a fenti kérdésekre, de segít a tudatos ruhatár kialakításában is. Ebbe pedig beletartoznak a táskák is. A Lilla Sellei Bags elkészítette a színtípus-kollekcióját, amelynek szakmai konzulense voltam.

Lilla Sellei Bags színtípus-kollekció

Séllei Lilla ezer éve barátnőm, sőt, kollégám is volt, amikor újságíróként dolgoztunk mindketten. Neki azóta jól menő táskamárkája van, ez a Lilla Sellei Bags, én pedig szín- és stílustanácsadóként is elkezdtem tevékenykedni. Lilla többször kért meg, hogy segítsek besorolni a táskáit a különböző típusokba, mert egyre többen vásárolnának a színtípusuk szerint. Mígnem arra jutott, hogy inkább csinál egy színtípusokra épülő kollekciót, amelyhez elsősorban szakmai konzulensnek, másodsorban modellnek kért fel. Örömmel mondtam igent, és vállaltam azt is, hogy bevezetlek benneteket a színtípusok világába ezzek a cikkel.

Honnan ered a színtanácsadás?

A színtannal sokan foglalkoztak az elmúlt évszázadokban Isaac Newtontól kezdve Johann Wolfgang von Goethén át Johannes Itten művészetpedagógusig. Johannes Itten volt, aki munkájával leginkább megalapozta azt a rendszert, amelyre a mai színtanácsadás épül.

Ő volt az, aki a színeket négy csoportba sorolta három tulajdonság alapján (erről lesz szó a következő bekezdésben), és a csoportokat az évszakok után elnevezte tavasz, nyár, ősz és tél csoportnak. Ezek a színtípusok nevei is, és ezt hallhatod azoktól, akik már voltak színtanácsadáson.

Hollywood volt az, ahol egészen komolyan elkezdték használni a színeket az 1950-es években. A filmipar felismerte a lehetőséget abban, hogy történeteket meséljen el a színek erejével.

Az, hogy milyen árnyalatokat viselsz, rengeteget mesélhet rólad, a lelki állapotodról. De ezt meg is lehet fordítani: bizonyos árnyalatokat viselve valamilyen hatást kelthetsz a környezetedben. Erről is szó esik a színtanácsadás során.

Robert C. Dorr amerikai művész volt, aki saját rendszert dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy az egyén bőrének altónusához (amit a bőrünkben található hideg és meleg pigmentek aránya ad, erről bővebben itt olvashatsz) mely árnyalatok passzolnak leginkább. Dorr két típust különített el, és Key I (hideg, kék altónus) és Key II (meleg, sárga altónus) névre keresztelte őket. Mindkét paletta 170 árnyalatot tartalmazott.

Bonyolultabb rendszert dolgozott ki Suzanne Caygill amerikai tervező és színelemző, aki tulajdonképpen megalapozta a mai szín- és stílustanácsadást. Minden tudást ötvözve alakította ki a saját rendszerét, amely az 1980-as évekre vált rendkívül népszerűvé. Ő már különleges neveket is adott a típusoknak, de ezeket ebben a cikkben nem fogjátok olvasni, így is elég nagy a zavar a fejekben.

Maradjunk csak egyelőre annál, hogy tavasz, nyár, ősz és tél, mert a Lilla Sellei Bags 2020-as tavaszi kollekciója is a fő típusokra épült, nem bonyolítottuk a dolgot – egyelőre.

3 tulajdonság, amire a színtípusok épülnek

Bár ma már többféle rendszer létezik, a legtöbbnek ugyanaz az alapja: a viselt színek legyenek tökéletesen harmonikusak veled. A hasonló a hasonlót vonzza. Amilyen fizikai adottságaid vannak, olyan tulajdonságú árnyalatok állnak majd a legjobban.

A bőrünk altónusa elárulja, hogy a hideg vagy meleg árnyalatok jobbak. A szemünk színének élénksége, a szem és bőr kontrasztja pedig segít abban, hogy eldöntsük, inkább élénk (telített) vagy tört (telítetlen) árnyalatok az ideálisabbak. A harmadik szempont, hogy mennyire tudunk sötét színeket viselni, vagy jobbak rajtunk a világos árnyalatok.

Ha az arcod közelében a megfelelő árnyalatokat viseled, sosem érzed majd sápadtnak, nyúzottnak magad, szebb lesz a bőrképed és jó érzés lesz tükörbe nézni. Tulajdonképpen a fizikai adottságaidhoz leginkább passzoló árnyalatokat keressük a színtanácsadás során.

Na, de nem ránézésre!

Jelenleg körülbelül 100 darab 50×50 centis színes kendő (többnyire egyszerű bélésanyagból) áll a rendelkezésemre, amelyeknek ugyanazok az alaptulajdonságai, mint neked. A kendők is lehetnek hidegek vagy melegek, élénkek vagy törtek, világosak vagy sötétek – egészen pontosan ezek kombinációi. A tanácsadás során az arcod közelébe teszek két vagy három árnyalatot, és összehasonlítjuk őket.

Nekem az a dolgom, hogy megláttassam veled, melyik a jobb. Ha nem látod, az az én hibám, nekem kell úgy dolgoznom, hogy te is lásd. Ezért nem végezhető a tanácsadás online, csak személyesen. Én egyébként a színtesztelés alapjait Pirityi Évától tanultam, de Huszka Ágitól rengeteg gyakorlati tippet kaptam, és rendszeresen járok hozzá szupervízióra is.

Én az egyes típusok leírása helyett abban hiszek, hogy átadjam a fenti rendszert. Ha a logikáját megismered és megérted, onnantól kezdve akármilyen árnyalat kerül eléd, tudni fogod, hogy illik-e a típusodhoz, vagy sem. A tudatos ruhatár felépítéséhez szerintem ez óriási segítség lehet.

A négy színtípus

A cikkben található képeken már láthattátok a négy színtípust. A színtípus meghatározása nem ránézésre, nem is fénykép alapján történik. Én például a képek alapján lehetnék tél, nyár vagy ősz is, ugye?

Tél színtípus

Alaptulajdonságai: hideg, élénk, sötét

A tél típusoknak a bőrük altónusa miatt a hideg színek állnak jól. Rajtuk a legszebb a fekete-fehér kombináció, de jól mutatnak a csillogó textúrákban. Nagyon élénk árnyalataik vannak: pink, királykék, vibráló citromsárga. A tél típus dolga szerintem egyszerű, ha szereti a fekete-fehéret. Csak egyetlen élénk árnyalat kell mellé pluszban, például egy élénk rúzs és már kész is.

A tél színtípus modellje Sándor-Sipos Viktória volt, akit a székesfehérvári Pici Piac szervezőjeként ismerhetnek sokan.

Ha tél típus vagy, mint Viki, itt találod a hozzád passzoló táskát!

Nyár színtípus

Alaptulajdonságai: hideg, tört, világos

Ide tartozom én több színtanácsadó szerint is. (És azóta volt időm magamat is tesztelni.) Ami a tél típusnak a fekete-fehér, az a nyár típusnak a szürke és törtfehér kettőse: sokkal lágyabb kontraszt. A szemük sosem olyan élénk, a bőrük viszont a hideg árnyalatokban kezd el élni. Nekem évek kellettek ahhoz, hogy meglássam, és felfogja az agyam, hogy a sötét árnyalatoknál sokkal frissebbek rajtam a világosabbak. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek sötétebb színek a palettán, vagy nem viselem azokat. Inkább az arányokra figyelek.

A tél típus és a nyár típus közötti különbségről ebben a cikkben olvashatsz.

Ha nyár típus vagy, mint én, itt találod a hozzád passzoló táskát!

Ősz színtípus

Alaptulajdonságai: meleg, tört, sötét

Gyakran tapasztalom, hogy pont az ősz típusok nem szeretnének őszök lenni. Az ősz olyan öreges, fáradt színeket tartalmaz, hallom sokszor. Pedig az ősz típus nagyon is él a sütőtöksárgáival, récezölddel, puha mohaszínnel, varázslatos khakiben és bronzban. Ősznek lenni inkább tavasszal és nyáron kihívás, de a fátyolos lazacszín, a puha narancsok akkor is nagyon jó szolgálatot tesznek.

Az ősz színtípust Mészáros Manka, a Lilla Sellei Bags rutinos modellje alakította. Mankának pici babája van, ezért az elemzés elmaradt, de nagyon szépen mutatott az ősz árnyalataiban. Ha Mankával ellentétben te már biztos vagy abban, hogy ősz típus vagy, kattints ide a hozzád passzoló táskáért!

Tavasz színtípus

Alaptulajdonságai: meleg, élénk, világos

A tavasz típus tökéletes ellentéte a nyár típusnak, így minden tanácsadás alkalmával elbűvöl ez az izgalmas, vibráló, életigenlő színekből álló paletta. A tavaszok sokszor meg is ijednek ennyi élénk árnyalattól, de a telekhez hasonlóan nekik sem kell papagájnak öltözni, elég egy élénk színnel feldobni a visszafogottabb szettet.

Mészáros Emese vibráló tavasz, akinek ráadásul ez volt a hatodik kampánya a Lilla Sellei Bags modelljeként. Ha Emeséhez hasonlóan rajtad is ilyen jól állnak a meleg, élénk színek, kattints ide a hozzád passzoló táskákért!

A stáb tagjai:

A kollekció fotózásának kulisszatitkairól bővebben itt olvashatsz.

Érdekel a színtanácsadás? Várlak szeretettel!

Ha nem tudod, milyen típus vagy, de kíváncsi vagy rá, és még szimpatikus is vagyok, jelentkezz be hozzám elemzésre. Várlak sok szeretettel! A tanácsadás díjáról, feltételeiről és a jelentkezésről itt olvashatsz bővebben!

(Visited 3 311 times, 1 visits today)