Azt tapasztalom, sokan gyanakodva néznek a textilgyűjtőkre, nem szívesen dobják bele a használt ruhát. Ezért örültem annyira, amikor a Hulladékmentes.hu vezetője, Kump Edina leszervezte, hogy elmehessünk a Textrade Kft-hez. Végre, a saját szemünkkel láttuk, mi történik egy textilválogató és -feldolgozó üzemben.

Tavasszal és ősszel átnézem a ruhatáramat. Amit szelektáltam, azt továbbadom, elcserélem, eladom, adományba adom. De mindig van egy-két darab, amivel az állapota miatt már nem tudok mit kezdeni: ezeket dobom a textilgyűjtő konténerbe. De innen hova kerülnek a ruhák? A rászorulóknak adják, értékesítik vagy újrahasznosítják őket? Ennek jártunk utána a Textrade Kft-nél, Magyarország legnagyobb olyan vállalatánál, amely használt ruha gyűjtésével, feldolgozásával és újrahasznosításával is foglalkozik.

Naponta 75 tonna használt ruhát dolgoznak fel

Épp csak megérkezünk a székesfehérvári Textrade Kft-hez, máris szembe találjuk magunkat a jelenlegi ruhaipar egyik legnagyobb problémájával: a túltermeléssel és a túlfogyasztással. Egy emeleti nyitott folyosón haladunk végig. Innen rálátunk a használt ruha feldolgozó üzem egy részére: színek és textúrák kavalkádja az egymásra halmozott rácsos tárolókban. Közöttük sebesen, ide-oda közlekedő targoncák, útjukat hatalmas bálák szegélyezik.

A csarnok impozáns méretű, a ruhamennyiség felfoghatatlan. Pedig még csak egy szelete tárul elénk annak az egész komplexumnak, ahol naponta 75 tonna használt ruhát dolgoznak fel.

Ennél kisebb volumenben nem is érné meg beruházni, technológiát kiépíteni és embereket foglalkoztatni. Ahhoz hogy a Textrade Kft. rentábilis legyen, szükség van megfelelő mennyiségű ruhára. A feldolgozandó használt ruha ezért nemcsak Magyarországról kerül az üzembe. Körülbelül 40% Angliából és 30-35% Nyugat-Európából (Németország, Ausztria, Svájc, Olaszország) érkezik. Hartay Mihály, a Textrade Kft. kommunikációs vezetője és környezetvédelmi tanácsadója az egyik kísérőnk, aki azt javasolja, fordítsuk meg a dolgot:

„Kizárólag azért tudjuk a magyar ruhákat begyűjteni, és a magyar embereknek lehetőséget adni, hogy visszaforgassák a háztartásukban felhalmozódott textileket, mert a magyarországi gyűjtést kiegészítjük Nyugat-Európából vásárolt ruhákkal” – mondja.

A folytatást sok-sok fotóval a Hulladékmentes.hu-n olvashatjátok ide kattintva >>>

(Visited 1 421 times, 1 visits today)