Bár a konyhánkban még bőven lenne mit zöldíteni, a fürdőszoba hulladékcsökkentése kapcsán folyamatos sikerélményeim vannak. Alig vártam, hogy beszámolhassak arról, fél éve egyetlen tampont vagy betétet se dobtam a kukába… és máshova sem. Megtaláltam ugyanis azt a két terméket, amivel ki tudom váltani az egyszer használatos, eldobható menstruációs eszközöket.

Hogy kerül a hulladékmentes menstruáció témája a blogra?

Olyan termékeket kezdtem el használni, amelyeknek közük van a varráshoz és a textilekhez is, ezért gondoltam, hogy írok a tapasztalataimról. Korábban is előfordult már, hogy az öltözködésen kívül megjelentek a környezettudatossággal kapcsolatos egyéb témák is a blogon, és szeretném folytatni ezt a vonalat.

A hulladékmentes menstruáció témája már akkor érdekelt, amikor a VOUS magazinnál dolgoztam főszerkesztőként. Tudom, hogy sokak számára az öltözködés áll az utolsó helyen, ha a hulladékcsökkentésről van szó, nekem viszont pont a ruhavásárlás, illetve ruha-nemvásárlás témája hozta meg a löketet ahhoz, hogy az életem egyéb területein is változtassak – több-kevesebb sikerrel.

Tudom, hogy mindenkinek megvan a maga útja és sorrendje, ha a hulladékcsökkentésről van szó, és nem lehet egyiket sem igazán összehasonlítani a másikkal, de én meglehetősen gyorsan eljutottam addig a pontig, hogy nem szeretnék több eldobható betétet és tampont használni. (Érdekes egyébként, mert a konyhában közben a mai napig megjelennek egyszer használatos műanyag zacskók, amit – feltételezéseim szerint – sokkal egyszerűbb lenne elkerülni. Bizonyára megvan ennek is a magyarázata, csak még nem találtam meg.)

Elég volt néhány megdöbbentő adat ahhoz, hogy ne akarjam azokat a termékeket használni, amelyeken szocializálódtam. Pedig emlékszem, amikor anyu azt mondta, milyen szerencsés vagyok, hogy ilyen fantasztikus tamponok és betétek léteznek. Bezzeg neki kész kínszenvedés volt a menstruáció. Nem csodálom, ha az előttünk lévő generáció nem érti, miért akar valaki a mosható betéttel „szenvedni”, amikor van ennél sokkal egyszerűbb és könnyebb megoldás.

Csak az a baj, hogy ennek az egyszerűbb és könnyebb megoldásnak komoly ára van, amellyel akkor is jó tisztában lenni, ha valaki még nem áll készen a változtatásra.

Az első termékek, az első pozitív tapasztalatok és csalódások

Jó néhány cikket végigolvasva és belépve néhány Facebook-csoportba nemcsak interjút készítettem Csete Mónikával, az Emilla termékek kitalálójával, hanem azzal a lendülettel meg is rendeltem az első mosható betéteimet is. Emellett elkezdtem magam méricskélni, figyeltem a testemet, és megvásároltam egy intim kelyhet is, amelynek használatához nagy reményt fűztem.

A kezdők szerencséjének tudom be, hogy az első két hónapban aránylag jól működött számomra az intim kehely, a harmadik és negyedik hónap azonban keserű tapasztalatokat hozott. Végül úgy voltam vele, a kehellyel majd akkor próbálkozom újra, ha eljön az ideje, addig marad az eldobható tampon és a mosható betét kombinációja – végül is ez is valami.

A mosható betét ugyanis maximálisan bevált. Megfelelő méretet rendeltem, szeretem az anyagát is. Használat után hideg vízzel kiöblítem, makacsabb folt esetén marhaepe-szappannal kezelem. Ezután van, hogy kézzel mosom ki, van, hogy mosógépben, a fehérneműkkel együtt. A mosható betét önmagában azonban nem adta meg a kellő biztonságot, ezért használtam mellette tampont. Mindez egészen addig így volt, amíg nem találkoztam egy új termékkel.

Ami elhozta a nagy fordulatot: a menstruációs bugyi

Az „egy évig nem vásárolok ruhát” kihívásom óta igyekeztem kizárólag másodkézből vagy magyar tervezőktől, alkotóktól, készítőktől vásárolni. (Kivételt képez egy melltartó, amit outletben vettem, és 2017 óta egy újonnan vásárolt Vagabond cipővel bővült a ruhatáram.) Viszont nagyon örülök, hogy az elhasználódott fehérneműimet egy magyar készítő termékeivel pótolhattam.

Hip-hip menstruációs bugyi

Kovács Dóra nemcsak kényelmes pamutruhákat készít, hanem Hip-hip néven fehérneműmárkát is építeni kezdett. OEKO-TEX® STANDARD 100 minősítésű pamutból bugyikat, menstruációs bugyikat és leggingseket is varr. Nekem tökéletesen megfelelnek az általa készített minimalista darabok, nagyon szeretem a fazont, amit kitalált, az én idomaimnak tökéletesen megfelel ez a forma. Ráadásul ezen a téren az egyszerűség híve vagyok: a sima fekete és testszínű fehérnemű tökéletes a számomra, nem vágyom csipkére, mintára vagy színekre.

Hip-hip

Kovács Dóránál találkoztam először menstruációs bugyival Magyarországon (előtte követtem már egy-két német márkát, amelyek szintén erre szakosodtak). Be is szereztem néhányat a gyengébb napokra. Akkor még csak az EASY bugyi volt elérhető, most már a STRONG menstruációs bugyit is megvásárolhatjátok a közepesen erős napokhoz.

Hip-hip

Redy menstruációs bugyi

Az igazi megváltás azonban egy másik Dóri startupjával érkezett az életembe. Molnár Dóri nem dizájner, varrni sem tudott, de volt egy vízió a fejében: egy menstruációs baleset után villant be neki, hogy indít egy csak és kizárólag menstruációs bugyikat készítő márkát. A Redy azonban több ennél: edukál, érzékenyít, közösséget épít. Ebben nagyon erős. Na, meg azért a bugyik is bírják az erősebb napokat is.

Redy
Redy

Összesen két Redy POWER bugyim van, ami tökéletesen elég, mert egészen elképesztő az erejük.

Viseltem már edzésen, vezettem benne Slow Talk(s)-beszélgetést, és éjszaka is teljesen nyugodtan alszom azóta, mert meg se moccan, nem ázik át, nem szivárog a combtőnél se semmi, ja, és nem, nem lesz büdös sem. Tökéletesen megbízható, maximálisan bevált.

Itt is épp Redy bugyit viselek

Ki készítette a menstruációs bugyimat?

Ha olvassátok a blogot, akkor tudjátok, hogy az átláthatóság kiemelten fontos egy márkánál. Jó tudni és látni, kik készítik azokat a ruhadarabokat, amelyeket viselünk. Így nemcsak jobban kötődünk a termékekhez (igen, akár egy bugyihoz is), hanem jobban megbecsüljük azt a rengeteg munkát, ami egy termék mögött áll.

A Hip-hip bugyikat eleinte Dóra varrta, de ha sok megrendelés fut be, egy varrónővel közösen dolgoznak, hogy mindenki a lehető leghamarabb megkapja a termékeket. A Redy esetében is pontosan lehet tudni, hogy kik készítik a terméket, hiszen a honlapon ez az információ is elérhető.

Miből készülnek a menstruációs bugyik (és a mosható betétek)?

Az átláthatóság másik eleme, hogy pontos információkat kapunk az anyagösszetételről is, így el tudjuk dönteni, hogy szeretnénk-e az adott terméket vagy sem. (Az átláthatóság nem egyenlő azzal, hogy egy termék környezettudatos vagy fenntartható, de az első lépés lehet a változás útján.) Az említett márkák azonban igyekeznek maximálisan fenntartható és környezettudatos módon működni.

A menstruációs bugyi és a mosható bugyi kapcsán is fontos elmondani, hogy a legjobb, ha minősített textilekből készülnek az intim területekkel érintkező részek. Én mindenképpen GOTS és/vagy OEKO-TEX® STANDARD 100 minősítésű alapanyagokból készült termékek vásárlására biztatlak benneteket.

A vízzáró réteg gyakran PUL vagy TPU, amelyek mesterségesen előállított alapanyagok – részletesen az Ökolurkó oldalán, ebben a posztban olvashattok róluk.

GY.I.K.: mosható betétek és menstruációs bugyik

Összegyűjtöttem néhány olyan kérdést, ami sokatokat érdekelhet, és megválaszolom őket a saját tapasztalataim alapján. (Muszáj mindig hozzátennem: ahány nő, annyi ciklus és annyi tapasztalat.)

Nem lesz büdös?

Szkeptikus voltam, de azt kell mondanom, hogy nem. Persze, rendszeresen kell cserélni, de én eddig egyszer sem tapasztaltam kellemetlen szagot.

Nem kényelmetlen cserélni?

Kényelmetlenebb, mint tampont és betétet cserélni, hiszen az egész bugyit le kell venni, de mivel a Redy POWER tényleg brutál sokat bír (két és fél tamponnyi mennyiséget), ezért erre ritkán kerül sor. Jelenleg belefér az életembe és nem zavaró. Az életmódomhoz is passzolnak ezek az eszközök, ebből a szempontból szerencsés vagyok. Nyáron egyébként sokat viseltem egy sötétebb szoknyát menstruációs napokon, így pikk-pakk megoldottam a dolgot, ha kellett.

Nem zavar, hogy érzed, hogy menstruálsz?

Betéten szocializálódtam, tampont viszonylag későn kezdtem használni. Nem zavar, mert valahogy ezt az érzést összekapcsolom az egészséggel, a nőiességgel, a természetességgel. Hülyén hangzik talán, de jó ezeket átélni. (Mondom ezt úgy, hogy az első napon van két görcshullámom, de végül is az is az egészséges működésem része.)

Nem lesz meleg nyáron?

Nyáron szerintem az intim kelyhen (és a tamponon) kívül minden meleg. Nem bírom a nyarat, nem strandolok általában, úszni (sajnos) nem járok, így nekem ezért működik. Ha sokat lennék vízben, és szeretném megoldani a hulladékmentes menstruációt, valószínűleg tovább kísérleteznék a kehellyel (lenne motiváció) vagy tampont használnék.

A párodat nem zavarja?

Egyáltalán nem. Nem érdekli, mit használok a menstruáció alatt, és nem zavarja a beáztatott vagy száradó betétek látványa sem. Ezek a háztartásunk részei, nem szanaszét hagyom őket, hanem vagy a fürdőszobában vannak vagy a szárítón. Annak meg csak örül, ha én elégedett vagyok.

Ami nekem bevált, lehet, hogy neked nem működik

Még szerettem volna leírni, pontosan hány terméket használok. Van 3 EASY Hip-hip bugyim, emellett 2 Redy POWERT, egy mosható éjszakai betétet és három kisebb mosható betétet használok – mindegyik az Emillától származik.

Néha azt érzem, jó lenne még egy menstruációs bugyi az erősebb napokra, mert akkor nem lennék így kicentizve, de ennyi termék számomra tökéletesen elegendő.

Az Emilla betéteket 2017 óta használom, a Hip-hip bugyikat 2018 óta, a Redy bugyikat pedig 2019-ben vásároltam. Mindegyik darabot én vettem, nem promóciós termékként érkeztek hozzám. Mosható betéteket egyébként nemcsak az Emilla készít, itt egy nagyon részletes listát találtok a magyar készítőktől.

És szerintem itt érdemes megjegyeznem azt is, hogy ez az én megoldásom, nekem ez vált be, de mivel mindannyian mások vagyunk, más a testünk és más a ciklusunk, ezért elképzelhető, hogy neked majd más megoldás lesz a megfelelő. Lehet, hogy egyszer én is újra kipróbálom a kelyhet, amit a barátnőm például imád, de lehet, hogy megvárom a következő innovációt, ki tudja.

A lényeg, hogy nincs jobb vagy rosszabb megoldás, egy lépés is sokat számít, egy újrahasználható termékkel is megannyi eldobható terméket ki tudsz váltani. Ha pedig még nincs itt az ideje annak, hogy a hulladékmentes menstruáció legyen a következő lépés, az életed megannyi területén is hatékonyan változtathatsz.

(Visited 5 638 times, 1 visits today)