Aki szemüveges, pontosan tudja, mennyi dilemmával jár a megfelelő szemüvegkeret kiválasztása. Nemcsak kényelmesnek kell lennie, de évekig ez lesz a szemünk előtt – szó szerint –, így színben és formában is tökéletesen kell passzolnia. A Thinwood magyar márka erre a három alapvető, mégis nehezen teljesülő igényre építette új, Custom Shop szolgáltatását. Eljött a személyre szabott szemüvegkeretek ideje.

A cikk publikálása óta eltelt pár év. Azóta a Thinwood SzemüvegSzabóságban készíthettek teljesen személyre szabott szemüvegkereteket.

Tizenéves korom óta szemüveges vagyok. Egészen pontosan emlékszem arra a pillanatra, amikor rájöttem, hogy szemüveges leszek. A gimnáziumi rajzszakkör után, a buszmegállóban álltunk a szakkörtársaimmal, akik sokkal hamarabb meg tudták mondani, milyen busz közeledik. Nem médiumok voltak, hanem távolabbra láttak.

Az elmúlt 20 évben a szemem nem sokat romlott, maradhattam volna az első keretemnél, de nem így tettem. 2–3 évente biztosan cseréltem a keretet is. Volt sötétlila, élénkpiros, sötétbarna, szögletes, cimcás, vékonyabb és vastagabb keretem is. Volt, amelyikhez csak én ragaszkodtam volna, ő viszont egy vadabb buliban egyszer csak leugrott rólam, és soha többet nem találkoztunk. (Ezért legyen az embernek mindig pótszemüvege.)

Szemüvegeim az elmúlt tizenpár évből

Lassan itt van az ideje egy szemvizsgálatnak (még akkor is, ha úgy érzem, minden rendben, jól látok). És bár imádom az egyetlen keretemet, amit két éve vettem egy magyar márkától, nagyon szeretnék mellé egy váltótársat.

De milyen legyen a keret? Vékonyabb? Vastagabb? Inkább visszafogottabb vagy igazi statement darab? Szögletes, mint eddig mindegyik? Cicás? Kerek? És ha megvan a forma, akkor még a színéről is jó lenne dönteni. Olyat szeretnék, amit sok mindenhez fel tudok venni. Mivel egy ideje a színtípusom szerint alakítom a ruhatáramat, az lenne jó, ha a keret színe is passzolna ehhez. De hol van ilyen nagy választék formákból és színekből?

Szemüvegkeretek Magyarországról

A kérdésemre a Thinwood magyar szemüvegkeret-márka adta meg a választ. Nemrég a kecskeméti műhelyükben jártam, ahol kipróbálhattam az új szolgáltatásukat:

a szemüvegkeret-szabóságot.

Több mint 25 formából és 555 árnyalatból tudtam kiválasztani a hozzám leginkább passzoló kereteket – igen, kettőt is. Az egyik egy statement darab, amire régóta vágytam. A másik a tökéletes forma, a biztonsági játékos, amelyet most csak lefotóztam, de néhány év múlva szeretnék megcsináltatni. A nézelődés közben Kis Arnold, a Thinwood alapítója és Varga Zsófi, a márka sales managere meséltek az indulásról, a történetükről és az új szolgáltatásról.

„Öt-hat éve klasszikus fából készült szemüvegkeretekkel indult a márka. Egy-két évig ment ez a vonal, de nem voltunk annyira megelégedve az anyaggal. Rigid volt, nem annyira szerették az optikusok sem, és egy idő után nem számított már különlegesnek.

Amikor elkezdtem vele a garázsban kísérletezni, akkoriban kezdett el bejönni Európába az Egyesült Államokból. Most már bárhonnan rendelhetsz fakeretet 3 dollárért, de minőségében nincs olyan nagy különbség a 3 dolláros és a 250 dolláros között. Ez amiatt van, mert az alapanyagnak megvannak a korlátai. Van egy bizonyos szint, amit ki lehet belőle hozni, és azt ki is hozza mindenki” – meséli Kis Arnold.

Kis Arnold, a Thinwood alapítója
A Thinwood 2020-as csapata

Arnold közgazdászként végzett és soha nem volt szemüveges. A márkát azért alapította, mert nagyon megtetszett neki egy Tom Ford napszemüveg, amelyről kiderült, hogy női. Nem gyártottak belőle nagyobb méretben, ő pedig úgy volt vele, hogy akkor majd csinál magának keretet. „Túl sok időm és túl sok energiám volt amellett, hogy megvolt a tőkém is hozzá. Vágytam olyan tevékenységre, amelynek van kézzelfogható eredménye is” – mondja. Először megszületett a Rozi Sunglasses, majd az optikai keretekkel kibővített Rozi Eyewear, amelyből végül eljutottak a Thinwoodig.

Leírva nagyon egyszerűnek tűnik, de valójában folyamatos kísérletezéssel, tanulással, csalódással és sikerrel kövezték ki az utat, és ez valószínűleg így lesz a jövőben is.

50 lépésből álló kézimunka

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem a szemüvegkeret készítése teljesen megfoghatatlan, ezért nem tudom elképzelni, hogy veszi rá magát valaki arra, hogy meg akarjon magának csinálni egy keretet. Varga Zsófi szerint sokan azt gondolják, hogy van egy gép, az A oldalon bedobod az alapanyagot, a B oldalon kijön a szemüveg. A 3D-s nyomtatás korában ez nem is lenne olyan elrugaszkodott ötlet, de a technológia egyelőre nem tart ott, hogy a végeredmény olyan magas minőségű, finom megmunkálású legyen, mint amilyenre ők vágynak.

Bár a márka rendszeresen szerepel külföldi vásárokon, ne egy hatalmas gyárat képzeljetek el. A bázisuk Kecskeméten van, a két helyiségből álló műhelyben nincsenek hatalmas berendezések. Miért is lennének, hiszen a szemüvegek nem óriási tárgyak, a készítésük lézervágásból, hőkezelésből és sok kézi csiszolásból áll. Összesen 50–55 lépés szükséges ahhoz, hogy az alapanyagból elkészüljön a keret – 3 nap alatt 3 darab.

Több mint fa: Thinwood

Ha tudatosan szeretnénk vásárolni, fontos minden információ a döntéshez. Ma már nemcsak azt szeretnénk tudni, ki és hol készíti az adott tárgyat, hanem arra is kíváncsiak vagyunk, miből készült az adott termék, így tudjuk eldönteni, hogy passzol-e a saját igényeinkhez, életmódunkhoz. Én egy ideig gondolkoztam fakereteken a fenntarthatóság miatt, de be kell vallanom, nem passzolnak hozzám, ezért is választottam inkább egy átlátszó acetátkeretet egy azóta megszűnt magyar márkától.

A mai Thinwood keretek egyébként már csak megjelenésükben tűnnek fának, de működésükben és struktúrájukban inkább a fémhez hasonlítanak, az alapanyag sajátosságai pedig a műanyaghoz közelítenek inkább. „A szemüvegkereteink alapanyaga valójában egy milliméternél is vékonyabb duplán préselt furnér, amit asztalosok, belsőépítészeti cégek, dizájnerek használnak” – mutatja be az alapanyagot Arnold.

„Ehhez is kapcsolódott aztán a márka filozófiája: legyen vékony, könnyed, minél kényelmesebb.”

Thinwood Custom Shop modellek

„Ezek a furnérok egy finn cégtől érkeznek színes és natúr verzióban, mert náluk lehetett elérni azt a minőséget, amire szükségem volt. A natúrt egy bonyolult eljárással mi színezzük tovább 17–18-féle árnyalatra. Ez adja meg a Thinwood-alapkollekció alapanyagát. A furnérokra több lépés után kerülhet rá az a speciális, üvegszövetes, műgyantás réteg, amelyet én fejlesztettem ki három évvel ezelőtt. Ez a réteg növényi alapú, nem kőolajat használunk, viszont nem lebomló, aminek egy kicsit örülök is. Az, hogy egy műanyag lebomló, azt jelenti, hogy apró részecskékre bomlik szét. Én azért annyira nem örülnék, hogy ha ezek a nanométeres darabkák a véremben úszkálnának.”

Ha kíváncsiak vagytok a márka teljes történetére, a kezdeti nehézségekre, illetve arra, honnan inspirálódott Arnold a speciális réteggel kapcsolatban, nézzétek meg a Thinwood videóját a Facebook-oldalukon:

https://www.facebook.com/thinwood/videos/2493119660953734/

Szemüvegkeret-szabóság: Custom Shop

Az új Thinwood Custom Shop lényege, hogy a szemüvegkeret tökéletesen passzoljon hozzánk, teljesen személyre szabott keretek készüljenek. Tulajdonképpen egy szemüvegkeret-szabóságról van szó, ahol nemcsak a formát és a színt választhatjátok ki, hanem teljesen rátok szabják az alapkeretet – a fejformátokhoz, a szemöldökötök ívéhez. Erre a nagyjából egy-másfél órás procedúrára egyik optikának sincs ideje, ezért a Custom Shop keretekkel kapcsolatban közvetlenül a Thinwoodot keressétek.

Thinwood Custom Shop modellek

A próbálgatás előtt azt tanácsolják, először az ideális formát válasszam ki a náluk található 26 modellből. Miközben válogatok, megtudom, hogy még mindig nagyon megy a kerek forma, emellett az örök klasszikusok is, mint például a pilótakeret, stabilan tartják magukat. A Thinwoodnál viszont azok is találnak keretet, akiknek kiemelten fontos a stílus, a dizájn, és nem ijednek meg a bevállalósabb daraboktól.

Az is nagyon izgalmas, hogy ugyanannak a formának teljesen más karaktert ad, ha vastagabb vagy vékonyabb modellt választunk.

Korábban nagyjából tudtam, milyen forma áll jól, de húsz perc próbálgatás után megvan a tökéletes keret. Túlságosan biztonsági játékosnak érzem magam vele, ezért Zsófi biztatására még egyszer felpróbálok egy számomra szokatlan keretet is. „Nem is rossz!” – mondjuk körülbelül egyszerre, de végleges döntés helyett inkább rátérünk az árnyalatokra.

Fotó: Molnár Ancsa

A Thinwood a Custom Shophoz nem finn, hanem olasz furnérokat használ alapnak, amelyre felkerül a már említett, saját fejlesztésű speciális réteg. Őrület, de 555 (!) különböző árnyalat közül választhatok. (Itt jegyzem meg, óriási segítséget jelent, hogy ismerem a színtípusomat és az arcom melletti legjobb árnyalatokat.) Zsófi elmeséli, hogy mi, magyarok jobban szeretjük a klasszikus színeket, a barna, a kék, a piros árnyalatait és a feketét. A külföldiek viszont rajonganak a színesebb keretekért: pinket, halványtürkizt, sárgát választanak. A Custom Shopban mindenki megtalálja az ízléséhez és személyiségéhez passzoló árnyalatot.

A kiválasztott keretet ezután az arcra igazítják, beállítják a tökéletes méretet, így tényleg olyan lesz, mintha rátok öntötték volna. Nem lesz hosszú a szár, nem csúszik le az orrotokon előre, nem szorít, nem nyom. Egyszóval: tökéletes lesz.

A keret napokon belül elkészül, de vaklencse kerül bele, ezért fel kell keresnetek a saját optikátokat. Ha még nincs ilyen, a Thinwood is tud ajánlani partnereket. A szemüveghez kaptok egy guide-ot is, mert nem minden optikus ismeri a keret működését, így viszont mindegyik szakszerűen bele tudja helyezni a lencsét. Raktári lencséből +/- 4 dioptriáig ajánlják a kereteket, de gyártott lencséből (ami vékonyított) gyakorlatilag nincs határ. A keretekre két év garanciát vállalnak.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Thinwood támogatta.

(Visited 2 494 times, 1 visits today)