A gyerek kúszik-mászik, jön-megy, koszol-pocsol, de leginkább folyamatosan nő. Nem a legkönnyebb feladat környezettudatos ruhatárat kialakítani a számára, de nem lehetetlen. Ha az iskola- és óvodakezdés előtt benned is felmerült, hol szerezheted be a gyereked új ruháit, ebben a cikkben találsz néhány ötletet.

Emlékszel arra, amikor a nyári szünet után átrendeződött a tornasor? Alig több mint két hónap alatt mindenki nyúlt egy nagyot, a legalacsonyabbakból magasak lettek, a legmagasabbak a sor végére kerültek. Ami gyerekként vicces volt, szülőként inkább édesbús érzést okoz. Ami nehéz a szívnek, az nehéz lehet a pénztárcának is: a folyamatosan növő gyerekek öltöztetése nem egyszerű feladat. Főleg akkor nem, ha szeretnél odafigyelni arra is, hogy minél kevesebbet árts a Földnek.

Gyerekruha, ami a gyerekkel együtt nő

„Milyen jó lenne olyan ruha, amelyik a gyerekkel együtt nő!” Mióta gyereked van, biztosan bevillant már ez a gondolat. Ryan Mario Yasin repülési szakmérnök még tovább lépett, és az ötletből start-up vállalkozást indított. Létrehozott egy olyan ruhát, ami a gyerekekkel együtt nő.

A londoni Petit Pli gyerekruhák igazi mérnöki találmányok, az űrrepülés technológiája ihlette őket. Az esőálló, lélegző, nagyrészt újrahasznosított alapanyagot az extra igénybevételt figyelembe véve választották ki. Kifejezetten fontos szempont volt az is, hogy a ruhákat könnyen újra lehessen hasznosítani. Egy ruhadarab egyébként hét méretet fed le, a felső ára 80 font, a nadrágért 60 fontot kell fizetni.

Természetesen a Petit Pli csak érdekesség sokunk számára, és egyelőre inkább a jövőt jelképezi. A jelenre más tippeket hoztam nektek.

Ruhák másodkézből – Nem csak turkálóból

Nagy szerencse, ha a családban vagy a baráti társaságban már vannak gyerekek, mert a ruháikat megörökölheti a tied. A tapasztalatok szerint minél kisebb egy gyerek, annál könnyebb neki másodkézből ruhát vásárolni vagy kapni, hiszen kicsi korban még nem amortizálódnak olyan gyorsan a babaholmik.

gyerek ruha
Fotó: Unsplash

Amikor a gyerekek már lassabban nőnek, illetve folyamatosan rohannak, kúsznak, másznak, akkor a ruhákat is nehezebb megóvni. 4-5 éves vagy annál nagyobb gyerekek számára nehezebb second hand darabokat találni, de nem lehetetlen.

A turkálók mellett számtalan lehetőség van. A Nagy-Britanniából érkező, bálás gyerekruháknál környezettudatosabb megoldás, ha a helyi gyerekruhák járnak kézről kézre.

Hol vásárolhatsz másodkézből gyerekruhát? Olvasd tovább a cikket a Hulladekmentes.hu-n, és kiderül.

(Visited 363 times, 1 visits today)