Amikor a használt ruha szeptember kapcsán meghirdettem a 10 x 10 gardróbkihívást, nem is gondoltam arra, hogy ennyien csatlakoztok majd. A lelkesedéseteknek hála ebben a posztban megoszthatom a kihívás kapcsán szerzett tapasztalataitokat, amelyek remélem, sokakat inspirálnak majd. Second hand darabokat viselni és 10 x 10 kihívásban részt venni ugyanis bármikor lehet. Próbáld ki te is!

Mi az a használt ruha szeptember?

Az Egyesült Királyságban magasan több ruhát vásárolnak és dobnak el, mint bárhol máshol Európában. A használt ruha szeptember kihívást életre hívó Oxfam nonprofit szervezet adatai szerint Nagy-Britannia a ruhaszemét kérdésében is az élen jár. A 2019-es kampány adatai szerint hetente 11 millió, a 2020-as adatok szerint hetente 13 millió ruhadarab kerül a hulladéklerakóba.

A használt ruha szeptember lényege, hogy ha szeretnétek frissíteni a ruhatáratokat, vásároljatok másodkézből. (Vagy legalábbis első körben second hand lelőhelyeken nézelődjetek.) A kampányról bővebben a Hulladékmentes.hu oldalára írtam, de ha érdekel a téma, ezt és ezt a cikket is ajánlom.

A használt ruha szeptemberben viszont az a legjobb, hogy tulajdonképpen egész évben tart. Igen, most is. És ugyan a legfenntarthatóbb az a ruhadarab, amelyik el sem készül, a második legfenntarthatóbb az, amelyik már elkészült, és alig várja, hogy valaki rendszeresen és szeretettel viselje.

Mi az a 10 x 10 kihívás?

A használt ruha szeptember kampányhoz hozzákapcsoltam a kanadai bloggerek által indított és már jól ismert 10 x 10 gardróbkihívást is. Ennek lényege, hogy előre kiválasztunk tíz ruhadarabot, megpróbálunk velük összeállítani tíz különböző összeállítást, és ezeket viseljük tíz egymást követő napon.

A mostani csavar annyi volt, hogy naponta legalább egy darab legyen rajtatok, amit másodkézből szereztetek be.

A korábbi 10 x 10 kihívásokról itt olvashatsz bővebben.

#turikincs10x10 – Így éltétek meg ti

Éva: „A ruhatáramban szinte minden mindennel passzol, de még így is érnek meglepetések!”

Adorján Éva, a Labirinda márka alapítója úgy gondolta, született minimalistaként nem lesz számára nagy újdonság tíz napig tíz darabra korlátozni a ruhatárát, de azért érték meglepetések.

„Három pólót, egy nadrágot, egy maxiszoknyát és egy ruhácskát választottam ki, kiegészítve az aktuális kedvenc indigó kendőmmel és egy kardigánnal. Ehhez hozzágondoltam egy legginst, amit végül nem találtam meg. Hoppá, ez csak kilenc! Most jövök rá, hogy beválogattam egy rövidgatyát is, amiről totál megfeledkeztem… ennyire voltam megfontolt.

A felső kevés is lett. Kétszer három még ma is csak hat, plusz a ruci kétszer még mindig csak nyolc. Többet ismételni már csak az épp nem aktuális mosás miatt sem akartam. Így az elveszett leggingst utolsó nap leváltottam egy blúzra. Ettől eltekintve viszont pozitív tanulságokat szűrtem le.

A random kiválasztott darabok mind mentek egymáshoz színben, anyagban, stílusban, mintában és csak most tudatosult: ez az egyik oka hogy ilyen jól megvagyok a minimál ruhatárammal — vagyis, hogy nem csak mennyiségileg redukált. Szinte minden mindennel passzol, így sokféle kombinációt tudok összerakni, de még most is érnek meglepetések! Két éve elkezdtem a nyári ruháimat leggingssel télen is hordani, és most a hirtelen leggingshiányban kiderült, maxi szoknyával is működhet a dolog.

Mit tanultam a játékból? Most már tudatosan fogom figyelni a variálhatóságot, és eljátszom a meglévő ruhatáimmal is hogy milyen új, szokatlan kombinációkat rejtenek még. Felsőm kevés van, nem csak a válogatásom volt figyelmetlen. Épp finomhangolódik a ruhatáram, és pólóból most kevés a szerelembarab. Azt hiszem, szerveznek egy ruhacserét!”

Eszter: „Bebizonyosodott, hogy a kedvenc ruháim nem véletlenül lettek azok”

Eszter először vett részt a 10 x 10 kihívásban – ennek megvolt az oka. Annak ellenére, hogy tudatosan építi a ruhatárát, a kihívás neki is okozott némi meglepetést.

„Korábban sosem próbálkoztam ilyesmivel, azt gondoltam, hogy ez egyáltalán nem nekem való. Eleinte azért, mert a szülésem után kényszer-kapszulagardróbot tartottam fenn. (A megváltozott testemre se időm, se energiám nem volt új ruhákat venni, a régiek közül viszont sok nem volt már rám jó, vagy szimplán nem volt babakompatibilis.) Aztán pedig azért, mert annyira élveztem, hogy megint van egy kis változatosság a szekrényemben, hogy eszemben sem volt megint korlátozni magamat.

Mostanra viszont eljutottam odáig, hogy kiélveztem a nagyobb gardrób előnyeit, ráadásul Eszter felhívása pont egy nyaralás közepén talált meg (ahova nyilván nem vittem magammal minden ruhámat, cserébe ami nálam volt, szinte mind second hand darab volt), így úgy gondoltam, hogy a nálam lévő darabokból csuklóból kirázom ezt a kihívást. Aha.

Épp csak azzal nem számoltam, hogy a 10 nap alatt lesz 35 és 16 fok is, az élethelyzetek pedig a költöztetéstől az utazáson keresztül a színtanácsadásig fognak váltakozni. (Eszter környezettudatos elveket valló szín- és stílustanácsadó, keressétek az Instagramon – a szerző)

Próbáltam mindenre felkészülni, de az időjárás és a pluszban bejövő spontán programok azért nem egyszer hoztak nehéz helyzetbe (nem tudom, hogy ültem-e már valaha is a játszón vasalt szövetnadrágban és arany balerinában). Ami viszont jó volt, hogy nem untam meg a ruháimat, megint bebizonyosodott, hogy a kedvenceim nem véletlenül lettek azok.

Jobban rákényszerültem, hogy a kiegészítőkkel játsszak, valamint a meglévő darabokkal legyek kreatívabb. Például amikor épp nem volt kedvem az egyberuhámhoz, csak rávettem egy szoknyát, és máris felsőként funkcionált.

Persze még mindig bennem van, hogy mi lett volna, ha nem ennyire szélsőséges helyzetekben talál meg ez a kihívás, és már most gondolkozom rajta, hogy miket válogatnék egy tisztán nyári, vagy téli változathoz. Lesz itt még folytatás!”

Zita: „A legjobban azt szerettem benne, hogy rengeteg időt spórolt nekem”

Ferenczi Zita a Hike Zone márkát hozta létre. Egyszeri és megismételhetetlen, kézzel készült papucsokat és szandálokat régi kávés zsákokból és kötélből.

„Az első #10×10 kihívásomat nem variáltam túl. Amit a legjobban szerettem benne, hogy rengeteg időt spórolt nekem. Sokszor nem tudom mit vegyek fel, most viszont nem volt kérdés. Arra is rájöttem hogy hiába próbálom évről évre csökkenteni gardróbom méretét, még mindig több ruhám van mint kéne, de azért a három kiválasztott felsőt már untam.

A ruháim 80 százaléka másodkézből van, a szandálomat és a cipőmet magam készítettem. A cipőt végül nem hordtam a kihívás alatt, mert melegem volt egész héten. Egy csaló napom is volt a tízből amikor túrázni mentem egy #turikincs szoknyában.”

Boglárka: „Rájöttem, hogy vannak ruháim, amiket időnként felveszek, de nem érzem magam olyan jól bennük”

Boglárka is először vett részt a kihívásban, és a többiekhez – és hozzám – hasonlóan, ő is a nagyjából a hetedik napig élvezte, mert addig hatott az újdonság erejével ez a játék..

„Az utolsó napokban már nem mindig száradtak meg időben a darabok, így voltak napok, amikor nem azt viseltem, amihez kedvem lett volna, hanem azt, ami épp tiszta volt.

Hiába válogattam ki a ruhákat jó előre a programok és az időjárás előrejelzés figyelembe vételével, utólag látom, hogy nem a legjobb tizet választotattam. Mivel sokat bicikliztem, reggelente sokszor kevés volt a kardigán – így kis csalásként tizenegyediknek egy pulóvert is beemeltem. Volt viszont olyan felső, amit csak azért vettem fel, mert épp nem volt más.

Ebből a szempontból nagyon hasznos volt ez a 10 nap, mert rájöttem, hogy vannak ruháim, amiket időnként felveszek, de nem érzem magam olyan jól bennük.

Ezeket megpróbálom majd átalakítani, mert az, hogy büszke vagyok a saját munkámra egy plusz motiváció, hogy felvegyem az adott darabot. Az egyik beválogatott nadrágot például egy családtagtól kaptam, de igazából nem szerettem és a mérete sem tökéletes. Viszont amióta a szárát kihímeztem rengeteget hordom.

Összességében tehát tanulságos és pozitív élmény volt, és valószínűleg lesz még 10×10 kihívásom, de még van hova fejlődnöm a mostani tapasztalatok figyelembe vételével.”

Mónika: „Csak olyan minőséget és szabást érdemes megvenni, amit elviselek magamon ilyen gyakorisággal”

Mónika személyi stylistként dolgozik (Instagramon itt követhetitek – a szerk.), így neki sem okozott nehézséget a meglévő ruhadarabjainak a kombinálása. Mivel tél típusba tartozik, a ruhatára is élénk színű darabokból áll. Tökéletes példa arra, hogy egy kapszularuhatár is lehet nagyon színes.

„Most először próbáltam ki a kihívást, és a 10 kiválasztott darabból 6 turikincs volt. Volt olyan napom, mikor tetőtől talpig másodkézből beszerzett ruha és cipő volt rajtam.

Nagy felfedezés volt, hogy sok olyan kombinációt állítottam össze ezekből a darabokból, amit eddig nem hordtam, mert nem volt kézenfekvő. Mivel fejben előre kitaláltam, hogy mit mivel tudok majd a tíz nap alatt felvenni, reggel fél perc volt eldönteni, mi passzol az aznapi hangulatomhoz.

Magamon a legjobban a colourblock összeállítások tetszettek. Ezektől az élénk színektől ujjongtak a sejtjeim egész nap. A hetedik naptól viszont kicsit húzott már a szívem a szekrény többi ruhadarabjához.

A tanulság, hogy turiban is csak olyan minőséget és szabást érdemes megvenni, amit elviselek magamon ilyen gyakorisággal. Nekem nagyon hasznos volt, pláne, hogy egy amúgy ritkán hordott nadrágot és szoknyát sikerült most így megszeretnem.”

Viki: „Annyira bejött ez az összeszedettség, hogy elhatároztam, vasárnaponként előre kiválasztom a következő heti ruháimat”

Viki tavaly ősszel járt nálam színtanácsadáson, lágy ősz típus. Ez volt az első 10 x 10 kihívása, amit a színtípusa tudatában teljesített. A felhívásban az szerepelt, hogy a napi összeállítás legalább egy second-hand darabot tartalmazzon. Vikinek ez nem esett nehezére, mert sok ruháját örökölte másoktól.

„A kiválaszott tíz ruhadarabba merészen beválasztottam a cipőket is. Végig álltam a sarat, mindig máshogy kombináltam a ruhákat. Csupán a napi 16 fokos hőmérséklet-különbség okozott fejtörést. Reggelente mindig viselnem kellett a pulcsit, különben megfáztam volna” – számolt be a tapasztalatairól.

„Sokat egyszerűsödött az öltözködésem, mióta anya vagyok, és a falu szélére költöztünk. Vagy biciklivel megyünk el itthonról, vagy kocsival, ha indokolt. Kell a praktikus ruha. Viszont meguntam a farmert, már csak azért is, mert az utóbbi években egyre rosszabb minőségűeket vettem, persze fast fashion boltokból. A kihívásba épp ezért két vászonnadrágot választottam.

Végig jól éreztem magam a kihívás alatt. Annyira bejött ez az összeszedettség, hogy elhatároztam, vasárnaponként előre kiválasztom a következő heti ruháimat. Így minden ruhámat hordani fogom, és biztos, hogy a legjobb szettekbe rendezve fogom viselni őket.”

Miért segítik a gardróbkihívások a tudatos ruhavásárlást?

Szerintem több okból is érdemes belevágni egy-egy gardróbkihívásba.

Újra felfedezitek a ruhatáratokat

A gardróbkihívások rádöbbentettek arra, hogy mennyi lehetőség van a ruhatáramban. Hogy tulajdonképpen nem is kell új ruhát vásárolnom 13 hónapig, és mégis képes vagyok változatosan öltözködni. Olyan kombinációkat állítottam össze, amelyeket korábban soha – inspirációnak pedig elég volt csak a Pinterestet használnom.

Megtudjátok, hogyan viselkednek extrémebb terhelésnél a ruháitok

Bevallom, volt olyan ruhadarabom, amelytől kénytelen voltam megválni, mert egészen egyszerűen nem bírta a rendszeres használatot. Egy kihívás során jóval nagyobb terhelésnek vannak kitéve a ruhák. A silány anyagból készült darabok nem mindig bírják a gyűrődést. Nem mindig öröm erre rájönni, de rávilágít arra, mennyire más manapság a ruhák minősége, mint akár néhány évvel korábban.

Megismeritek a ruhákkal szemben támasztott igényeiteket

Elképzelhető, hogy egy adott ruhadarab bírná is a strapát, de rájöttök arra, hogy egészen egyszerűen hosszútávon nem kompatibilis veletek az anyaga, a szabása. Nem kényelmes rendszeresen viselni. Lehet, hogy öregszem, de én ezektől a viszketős anyagú, kényelmetlen daraboktól is megváltam az elmúlt időszakban. Egy ruha legyen kényelmes, csinos, és szeresse a testem és a lelkem.

Megismered önmagad

Legalábbis elindulsz egyfajta önismereti úton. A ruhatár ugyanis sok esetben sokkal több, mint ruhadarabok gyűjteménye. A ruháinkkal kommunikálunk, mesélünk arról, mit gondolunk saját magunkról. Ahhoz, hogy figyelni tudjatok magatokra, időre és lelassulásra van szükség. Egy gardróbkihívás pont ezt a két dolgot teremti meg. Érdemes a kihívás során naplót írni, feljegyezni a gondolataidat. Úri huncutságnak, felesleges időtöltésnek tűnik, de nagyon érdekes tapasztalatokra tehettek szert.

(Visited 1 742 times, 1 visits today)