Az egyik kedvenc ajándéküzletem Budapesten a Prezent. Olyan kisvállalkozások termékeire találhattok rá itt, akik nemcsak arra figyelnek oda, hogy a tárgyak szépek legyenek, hanem arra is, hogy minél fenntarthatóbb, etikusabb, környezettudatosabb módon készüljenek. Ha a karácsonyi ajándékvásárlást szívesen kötitek össze a magyar kisvállalkozások támogatásával, akkor a következő ajándékötletek nektek szólnak.

Mi a helyzet a karácsonyi ajándékozással?

A karácsony kapcsán többször szembesültem már azzal, mennyire nehéz egyszerre őrizni a generációról generációra öröklődő hagyományokat és megteremteni a sajátjainkat. Például azt, mit és hogyan szeretnénk ajándékozni, mit jelent számunkra maga az ajándékozás és mit fejezünk ki általa.

A karácsonyi ajándékozásban a legszebb, amikor a másik arca felderül, elmosolyodik, bepárásodik a szeme. A karácsonyi ajándékban benne vagyunk mi és benne van az is, akit megajándékozunk. Sokat gondolkoztam az utóbbi időben arról, hogy 2020-ban a különböző körökben milyen vezérelvek alakulnak ki az ünnep körül. Ki hogyan alakítja át az ünnepet, ha egyáltalán ünnepli a karácsonyt. Ki és hogyan ajándékoz? Mikor veszünk tárgyakat, mikor veszünk élményeket, mikor és hogyan adunk a legértékesebb dologból, ami a birtokunkban van: az időnkből?

Magammal kapcsolatban azt tapasztaltam, hogy különböző életszakaszokban másképp álltam az ünnephez, a karácsonyhoz és így a karácsonyi ajándékozáshoz is. Volt, hogy minél többet szerettem volna adni, volt, hogy nem tudtam szinte semmit, és volt, hogy időm nem volt arra se, hogy levegőt vegyek, nemhogy meghalljam, minek örülnének a szeretteim.

Most abban az életszakaszban vagyunk, hogy nem állítunk igazi fát, a szeretteinket egy-egy aprósággal lepjük meg, és igyekszünk – ha lehet – hazai kisvállalkozóktól választani meglepetéseket.

Prezent: szerethető karácsonyi ajándékok a fenntarthatóság jegyében

Szerencsés vagyok, mert sok lelőhelyet ismerek Budapesten – hiszen mindig is érdekelt a dizájn, a kézművesség, de szeretem a piacokat, vásárokat is. Az egyik kedvenc ajándéküzletem Budapesten a Prezent – és nem csak azért, mert a cikk megjelenését ők támogatták. Apróságokat akár 1000 forint alatt is találtok itt, de természetesen kapható a Prezentben majd’ 50.000 forintért hátizsák is a legkörültekintőbben megtervezve is kivitelezve.

Karácsonyi ajándék 1000 forint alatt

Hallottatok már az upcycling fogalmáról? Értéknövelő újrahasznosítást jelent, azaz egy használt tárgyból úgy születik valami új, hogy értékesebb termék válik belőle a kreatív alkotó energia által – például úgy, hogy egy dizájner vagy kézműves veszi a gondozásába.

A Prezent ajándékboltban kapható fenyőfa formájú, újrahasznosított üveg függődíszek pont ilyenek. Törött ajtóüvegek, ablakok és egyéb üveghulladék újrahasznosításával készültek, magas hőmérsékletű kemencében összerogyasztva. Nincs két egyforma, hiszen nem sorozatgyártott termékekről van szó. Bevallom, a cikk fotósával, Molnár Ancsával teljesen ráfüggtünk ezekre a díszekre, ő végül haza is vitt egyet.

Újrahasznosított üveg függődísz – 790 forint

Az újrahasznosítás vonalán maradva: újrahasznosított papírra nyomott ünnepi képeslapokat is találtok az üzletben. A mi kedvencünk a csipkebogyós képeslap volt a Milyen kedves! márkától.

Milyen kedves! ünnepi képeslapok – 690 forint

Képeslapok, asztali kendő és textilszalvétaszett

Karácsonyi ajándék 5000 forint alatt

Ilyenkor, decemberben még talán nem is hiányoznak annyira a kedves virágok, a színekbe borult természet, de gondoljatok a januárra és a februárra! Olyan jó dolog szívet és lelket melengető tárgyakkal körülvenni magunkat. Réti Anita, a Milyen kedves! márka megálmodója a természetet hozza el az otthonotokba pamutvászonból készült lakástextileken keresztül. Az én idei kattanásom a sárga, ezért a sárga virágos asztali kendőbe egyszerűen beleszerettem.

Milyen kedves! sárga virágos asztali kendő – 4400 forint
Milyen kedves! hóvirág textilszalvétaszett – 4900 forint

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én mostanában keveset sminkelek, akkor is inkább csak a szememet a maszk miatt. A rendszeres maszkviselés azonban nem tesz jót a bőrömnek, ezért igyekszem odafigyelni a tisztítására, ápolására. (Ajánlom Farkas Lívia cikkét a maszknéról az Urban:eve blogon a témával kapcsolatban.) Évek óta nem vásároltam vattát vagy vattakorongot, mert frottírból készült mosható arckorongjaim vannak. Ha újonnan vásárolnék, GOTS minősítésű biopamutot választanék, amilyenek a Tutyi Knits márka sminklemosó korongjai is.

Horgolt sminklemosó korong biopamut fonalból – 2800 forint

Bevallom, semmi bajom nincs azzal, ha valaki valamilyen finomságot ajándékoz karácsonyra a hatszáz tonna karácsonyi sütemény mellé. Nagyon szeretem a különleges csokikat, teákat, borokat, ezért is időztem sokat a Prezent gasztroszekciója előtt. A finomságok között magyar bioteák és teakeverékek, fűszerek és fűszersók, bean-to-bar csokoládék és nemzetközileg is ismert márkák biofinomságai kaphatók.

Rózsavölgyi csokoládék különböző ízesítéssel – 1990 forint
Bazsalikomos kert Karácsony tea – 2500 forint
Rózsavölgyi fűszeres forró csokoládé – 2800 forint
Bazsalikomos kert forralt bor fűszerkeverék – 3600 forint
Vida Bonsai kadarka – 3800 forint

Nagyon szeretném, ha minél többen ismernétek a A TODASBONOBAS termékeket, amelyek érzékenyen reagálnak és világítanak rá a világban végbemenő változásokra – legyen az pozitív vagy negatív. A GIRA testpozitív projektjük során a női test szépsége és sokfélesége előtt tisztelegnek. ​A négy, különböző formájú pörgő mindegyike kézzel készül, újrahasznosított faanyag felhasználásával.

GIRA testpozitív pörgő – 4900 forint

Karácsonyi ajándék 5000 és 10.000 forint között

És egy másik TODASBONOBAS projekttel át is lépjük az 5000 forintos határt. Az Eltűnök szappan nagyon aranyos, ugyanakkor szívfacsaró termék, amely arra ösztönöz bennünket, hogy a műanyag flakonos tusfürdőket szappanra cseréljük. (Nekem ez volt az egyik első lépés a hulladékcsökkentés útján.) Ahogy lassan eltűnik a kezünkben a fóka alakja, arra ébreszt rá bennünket, hogy ezeknek az állatoknak a sorsa szó szerint a mi kezünkben van. A használata emlékeztet arra is, hogy a kis változások mennyire fontosak, hiszen akár egy műanyag flakon otthonunkból való kiiktatásával is sokat tehetünk a környezetünkért.

Eltűnök ökotudatos szappan – 5900 forint

Évek óta együttműködöm a Slow Budapesttel, így pontosan tudom, mennyire népszerű a figyelmet a lassulásra, énidőre irányító antihatáridő-naplójuk. A Prezent a naplók titkos lelőhelye – ha már mindenhol elfogyott, itt biztosan van még néhány példány. (Legalábbis eddig a cikkig így volt.)

Slow Budapest antihatáridő-napló – 5500 forint

A lassuláshoz hozzátartozik az is, hogy rendszeresen tartunk digitális detox napokat. Ilyenkor jól jön, ha van otthon néhány társasjáték, színező, hímeznivaló vagy egy jó könyv. A memóriajátékok igazi klasszikusnak számítanak, különleges köntösbe bújtatva még tanulni is lehet velük – ez esetben a Magyarországon is előforduló énekesmadarakat ismerhetjük meg.

Memóriajáték akvarell illusztrációkkal – 7500 forint

Az állatok különleges világa mellett nem feledkezhetünk meg a növényekről sem. A festőnövények engem valósággal elvarázsolnak, ismerőiket modern boszorkányoknak tartom – a szó legjobb értelmében. Simon-Dina Judit, a Ditta Felt márka tervezője és alkotója egyszeri és megismételhetetlen darabjaiért érdemes felkeresni a Prezent üzletét.

Ditta Felt selyemkendő – 9600 forint

A Rokka márka alkotói erdélyi kendervásznat használnak termékeik megalkotásához. A kenderből készült szövet erős, tartós, hipoallergén, antibakteriális, légáteresztő. A kender termesztése lényegesen fenntarthatóbb, mint a gyapoté. Ha nem festik szintetikus festékekkel, akkor komposztálható is.

Rokka kender fejecske tárca – 5900 forint
Rokka párnahuzat maci – 13.900 forint

Karácsonyi ajándék 10.000 forintért vagy afelett

A Racka táskák, irattartók és pénztárcák Jelli Marci műhelyéből kerülnek ki, és a városban – természetesen a Racka webshopján kívül – egyedül a Prezentben kaphatók. Ezekben a puha bőrtárcákban benne van a lehetőség arra, hogy megismerd, milyen, amikor egy bőrtárgy patinásodni kezd, és akár 10–20 évig is veled marad. A letisztult dizájn segít abban, hogy évek múlva is a kedvenc tárgyad legyen.

Racka brifkó – 10.000 forint

Újrahasznosított pólófonalból nemcsak ékszereket és makramé dísztárgyakat lehet készíteni, hanem csinos hátizsákot is. A Hocc hátikba akár egy tablet is belefér a szokásos kulcs–telefon–pénztárca hármas mellé.

Hocc horgolt hátizsák – 19.500 forint

Topkategória a hátizsákok között: nyúzható, vízálló, prémium alapanyagokból készült. Ha olyan társra van szükségetek, amellyel hosszú távon tervezhettek, akkor a Blind Chic márkát nektek találták ki.

Blind Chic HELKA navy hátizsák – 47.500 forint

Nézz körül a Prezent webshopjában!

Remélem, sikerült néhány ötletet adnom – nem csak – karácsonyra. Természetesen csak a töredékét mutattam be a Prezent kínálatának, érdemes szétnézni a webshopban is. Ha pedig ezek után sem tudtok dönteni, akkor még mindig vásárolhattok Prezent ajándékkártyát, amelyet 90 napig lehet felhasználni.

Ha szeretnéd még jobban megismerni a Prezentet, és a mögötte álló csapatot, olvasd el ezt a korábbi cikket róluk!

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Prezent támogatta.

(Visited 2 928 times, 1 visits today)