A tiszta, élő gyapjú csodálatos alapanyag: télen-nyáron viselhető, finom kelme, sőt sportruházat is készülhet belőle, nem csak nehezebb, vastagabb holmi. Ha nem ütközik az elveidbe, azt javaslom, másodkézből származó gyapjúruhát mindenképp építs be a ruhatáradba. Persze nem mindegy, milyet választasz. A gyapjú ugyanis sokak számára kellemetlen, szúrós viselet. Ebben a cikkben arról lesz szó, hogyan lehet puhává, puhábbá varázsolni a gyapjúruhát – már ha egyáltalán ez lehetséges.

Köszönöm a kommenteket a gyapjúruha téma kapcsán a Facebookon és az Instagramon. A válaszaitok nélkül nem lenne teljes ez a cikk.

Málnafagyi színű ruha karácsonyra

2020 nem volt a legkönnyebb évünk, de nem is a legnehezebb. Bár mindig a családdal vagyunk az ünnepek alatt, a pandémia miatt idén úgy döntöttünk, nem veszélyeztetjük az idősebb családtagjainkat. Kettesben, a megújult otthonunkban töltöttük a karácsonyt és a szilvesztert. Én eddig sem gondoltam túl a karácsonyi szetteket, nem vagyunk egy kiöltözős család. A téli családi összejöveteleken harisnyában és kényelmes, puha kötött ruha kombóban érzem magam a legjobban.

Ezt a málnafagyi színű, magas gyapjútartalmú ruhát a Vaterán vásároltam, és nagyon örültem, neki, mert imádom ezt az árnyalatot, a gyapjút pedig nagyon szeretem. Bár a családdal nem lehettünk együtt, mégis szívesen viseltem ezt a szettet karácsonykor, mert a lelkemnek jólesett, hogy szépen felöltöztem.

Fotó: Molnár Ancsa

Miért nem szeretik sokan a gyapjút?

Bár a gyapjú természetes alapanyag, és számtalan pozitív tulajdonsága van, három oka van, ami miatt sokan inkább nemet mondanak rá:

  1. állatjóléti, állatetikai szempontok;
  2. macerás kezelés, mosás;
  3. szúrósság.

Létezik etikus gyapjú?

Korábban írtam egy cikket Szőrme, szőr, bőr – ez belefér a fenntartható divattal foglalkozó bloggerként és tudatos vásárlóként? címmel. Ebben említem azt is, mi a baj a gyapjúval, amelyért eredetileg nem pusztulnak el az állatok, „csak” a szőrüket adják. A Zöldella blog mindenre kitér, ami a gyapjúval baj lehet, érdemes elolvasni a posztot.

Ma már léteznek olyan kampányok, megmozdulások, alapítványok, amelyek nem támogatják az állatok kizsákmányolását, viszont kiállnak az ősi, természetes, állati eredetű anyagok használata mellett.

The Campaign for Wool – Károly herceg vidékfejlesztési alapítványának akciója, amely arra biztat, fedezzük fel újra az igazi gyapjút.

GOTS – Nemzetközileg elismert tanúsítvány, amely nem engedélyezi annak a gyapjúnak a felhasználását, amely megcsonkított állatoktól ered.

Responsible Wool Standard – Azok a márkák kapják meg, amelyek olyan forrásból szerzik be a gyapjút, ahol az állatok garantáltan nem szenvedtek, nem csonkították meg őket.

Hogyan kell mosni a gyapjút?

A gyapjú mosása és szárítása nem két perc, akár napokat is igénybe vehet – cserébe nem kell olyan sűrűn mosni, sokszor elég csak kiszellőztetni néhány órán át.

  • A mosás mindig kézhideg vízben történik dörzsölés és csavarás nélkül, inkább csak finom átnyomkodással.
  • A mosószer lehet olyan, amit a hajunkra is használnánk, a gyapjú szerkezete ugyanis nagyon hasonlít a hajhoz. A tápláló samponnak például nagyon fog örülni.
  • Alapos öblítés után a gyapjút érdemes egy vastag, nedvszívó törölközőn keresztül átnyomkodni, kinyomkodva belőle a vizet.
  • A szárítás törölközőre fektetve történik, sosem lógatva, különben a ruha súlya miatt megnyúlnak a szálak, és eldeformálódik a kedvenc darabotok.

Vannak, akik kizárólag a kézzel történő mosásra esküsznek, mások be merik vállalni a mosógépek kímélő (gyapjú) programját is. Én az előbbi pártján állok akkor is, ha macerásabb. Úgy érdemes (gyapjú) ruhát vásárolni, hogy a kezelésével is tisztában vagytok.

Én például nem veszek olyan ruhát, amit tisztítóba kellene vinni, mert sosem fogok eljutni oda, és csak állna a szekrényemben. A kézzel történő mosást viszont szívesen bevállalom.

Miért szúr a gyapjú?

Először is érdemes tisztázni, hogy a gyapjú kapcsán ugyan elsősorban a birkák és juhok szőrére gondolunk (ebbe a csoportba tartozik a merinó juh is), de gyapja van a kasmírkecskének (kasmír), az angóranyúlnak (angóra), az alpakának, a jaknak, a tevének, a vikunyának, de még a kutyának is.

A bőrünk érzékenységétől is függ, mennyire érezzük szúrósnak a gyapjút. Van, akit a legfinomabb merinó is szúr. És vannak, akiken a mások által szúrósnak minősített darabok sem fognak ki.

A gyapjúszálak felülete nem egyenletes, ezért minél vastagabb a szál, minél nagyobb az átmérője, annál nagyobb az esélye, hogy szúrós lesz a felülete. A kisebb átmérőjű fonal általában kevésbé irritálja a bőrt.

Emellett számtalan oka lehet az irritációnak, erről a következő bekezdésben olvashattok.

Van olyan gyapjú, ami nem szúr?

Én eddig abban a tévhitben éltem, hogy ha birkagyapjúról van szó, a merinó garancia arra, hogy az adott termék nem fog szúrni, mivel a merinó gyapjú szálai a legfinomabbak. Ha hiszitek, ha nem, a dolog sajnos nem ennyire egyszerű.

„A gyapjú minősége nagyon függ az éghajlattól és a takarmánytól. Kiegyenlített klímán adja a legfinomabb gyapjút. Nálunk, ahol hideg a tél és meleg a nyár, sosem fogunk nemszúrós gyapjút termelni” – írta Hanyecz Adél (@koocbabastudio) kézi szövő, textilművész.

Ezt erősítette meg Szöllősi Anna (@annaskertje) is, aki növényi festéssel, fonalakkal, kézi horgolással és kötéssel foglalkozik elsősorban.

„A mikronszám az elemi szálak vastagságát jelöli, minél kisebb, annál puhább a gyapjú. A merinó is sokféle, vannak az extrapuha, 14 mikronos gyapjak, ezek tényleg mesebeliek, az átlagos merinó gyapjúfonalak 18–21 mikronosak, ezek jó eséllyel nem szúrnak. De például most fonok lengyel merinót, ez sajnos már bökős a maga 25 mikronjával.

A fonal, textil puhasága függ a gyártás módjától, a festéstől is. Ahogy a többiek írták, a birka táplálkozásától, az éghajlattól, a tartási körülményektől, a bunda feldolgozásától, a birka fajtájától. Rengeteg dologtól. Sajnos tényleg nem lehet biztosra menni, csak személyes vásárlásnál. A bébi merinó, a bárányok első nyírásából származó gyapjú tényleg puha, mint a babahaj.”

Az Instagramon találjátok az eredeti posztot, érdemes elolvasni a többi kommentet is.

Fotó: Molnár Ancsa
Fotó: Molnár Ancsa

Hogyan lehet puhává varázsolni a szúrós gyapjút?

Sajnos garanciát egyik módszerre sem merek vállalni, hiszen én magam nem próbáltam ezeket. A kommentelők azonban a saját tapasztalataikat írták le.

Gyapjúpuhító lehet:

  • a magas keratintartalmú hajbalzsamban történő áztatás / mosás;
  • a Marseille-szappan használata után ecettel történő öblítés;
  • mosás előtt hajbalzsammal történő kezelés (az érzékeny területek bekenése);
  • lanolin (azaz gyapjúviasz) tartalmú mosószer vagy lanolinnal való kezelés;
  • a glicerinnel való kezelésről egy blogon olvastam.

Hadd jegyezzem meg, van, aki szerint a fenti módszerek nem vezetnek sehova:

„A szúrós gyapjú sajnos mindig szúrni fog, nem múlik el semmilyen trükkel.”

Azért ha nektek bevált bármilyen trükk, írjatok nyugodtan kommentet. Osszátok meg velem a tapasztalatokat!

Még több cikkem a Vaterán

Ezzel a cikkel véget ért az éves együttműködésem a Vaterával. Miért érdemes second hand, pre-loved vagy vintage darabokat vásárolni? Milyen alapanyagokat és márkákat érdemes keresni? A Zöld Vaterán több cikkemet is olvashatjátok a témában – kattintsatok ide >>>

Ha pedig kedvet kaptatok a kincskereséshez, töltsétek le a Vatera.hu applikációját a telefonotokra, amely egyszerűbbé teszi a böngészést.

Szponzorált tartalom. A cikket a Zöld Vatera támogatta.

(Visited 3 814 times, 1 visits today)