Végtelenül elhúzódó lakásfelújításunkról tavaly nyáron írtam utoljára, de most olyan mérföldkőhöz érkeztünk, amelynek kapcsán újra ideje mesélnem. Elkészült az otthonunk egyetlen igazi szobája, amely hálószoba, nappali, gardrób, dolgozószoba és jelenleg étkező is egyben. Óriási lökést adott, hogy megismerkedtünk Pálmai Gabival, a Lom Design alapítójával, akinek szenvedélye a bútormentés.

Lakásfelújítás-tippek, amelyek nekünk beváltak

Tapasztalataim szerint a lakásfelújítás sosem stresszmentes, és három dologra mindenképpen szükség van hozzá:

  • pénzre (többre, mint kalkuláljátok, mert mindig, ismétlem, mindig lesz valami, ami pluszköltséget jelent);
  • időre (többre, mint kalkuláljátok, mert mindig lesz olyan szaki, aki nem tudja elvállalni, elvállalja, de nem jön el, mindig lesz, ami miatt valami csúszik, főleg pandémia idején);
  • energiára (mert az egész óriási stresszt jelent, és egy-egy csalódás után neki kell rugaszkodni a dolgoknak újra, lehet, hogy többször is).

A fentiek kapcsán mi több tanácsot is kaptunk, amelyek közül egyet mindenképpen szeretnék nektek is átadni. Azt javasolták, soha ne fizessünk ki semmit előre, így biztosan nem lép le senki a pénzünkkel.

Mi munkafolyamatonként fizettük az anyagköltséget, vettük meg a szükséges dolgokat, és ha kész volt a munkafolyamat, akkor fizettük a munkadíjat is. Így sem úsztuk meg csalódás nélkül, de ez volt a legfontosabb tanács, amit kaptunk. (Például az ajtós soha többet nem jött vissza, hogy átfesse az ajtót, amit „véletlenül” cseresznyeszínű fából készített el, pedig ilyen árnyalat sehol nincs a lakásban, és természetesen nem is ezt kértük.)

Miénk itt a tér! Fotó: Molnár Ancsa

A lakásfelújítás története – hogy értsétek, miért fáradtunk el

Egyetlenegy dologra azonban nem figyelmeztettek: senki nem mondta, hogy a lakás teljes kibelezésének ne a legrosszabb érzelmi állapotunkban kezdjünk neki.

Eredetileg 2017 őszén szerettük volna lezongorázni az egészet, de a megbízott generálkivitelező embere egész egyszerűen felszívódott.

2018 tavaszán úgy tűnt, elindul a folyamat, amelynek egyrészt örültünk, másrészt nagyjából semmi izgalom nem volt abban, hogy belevágunk. Ennek oka: teljesen leharcolt lelki állapotban voltunk. Gyásszal és kiégéssel terhelve költöztünk ki a 32 négyzetméteres lakásunkból, 70 négyzetméterre is elég holmival.

Tudnotok kell, hogy két felnőtt ember költözött össze, mindketten éltünk már egyedül is, saját lakásban, párral is. Az évek alatt összegyűlik annyi holmija az embernek, hogy elég legyen egy teljes háztartás ellátására. Az összeköltözés két háztartás összeömlesztését jelentette.

A felújítás csigalassúsággal zajlott, hivatkozva az építőiparban uralkodó szakember- és munkahiányra. 2018-ban a karácsonyt 6 négyzetméteren töltöttük egy másik lakásban, ahol átmenetileg éltünk.

2019 januárjában nem bírtuk tovább sem anyagilag, sem lelkileg, ezért jeleztük az akkori kivitelezőnek, hogy visszaköltözünk, tegye beköltözhető állapotba a lakást. Olyan kimerültek voltunk, hogy a visszaköltözésünk után jó egy évig éltünk dobozok között a felújított, kifestett, műszakilag rendberakott lakásunkban. Semmihez nem volt erőnk.

Ebbe a helyzetbe toppant be Pálmai Gabi, a Lom Design vállalkozás vezetője. Séllei Lilla barátnőm ajánlotta, miután egy Zoom-interjúról készült fotón bepillantott a lakószobánkba. A Lom Design évek óta foglalkozik olyan belső tervezéssel, amelyben odafigyelnek a költségek optimalizálására, értékmegőrzésre, az egyéni igényekre.

Szóval Gabi idén nyáron jött, szétnézett, tervezett, áttervezett, készíttetett, átalakított, lomokból varázsolt bútort. A második hullám az ő dolgát is megnehezítette, de karácsony előtt két héttel minden a helyére került.

Gabi beszámolóját a felújításról ide kattintva olvashatjátok.

Lakásfelújítás – ti kérdeztetek, én válaszolok

Az alaphelyzetet ismeritek: műszakilag teljesen felújított, kifestett lakásban laktunk, amelynek egyetlen szobája van, emellett egy konyha, egy mini előtér és egy fürdőszoba található még az otthonunkban. Az egész mindössze 32 négyzetméter. Ketten élünk, így mindkettőnk igényei fontosak.

Gabi azt javasolta, ahelyett, hogy párhuzamosan haladnánk a helyiségekkel, kezdjük el a lakószobával, és csináljuk készre. Egyrészt praktikusabb is így haladni a mi esetünkben, másrészt lelkileg is jobb lesz, ha látjuk, hogy valami végre teljesen elkészült.

Fotó: Séllei Lilla
Fotó: Séllei Lilla

Mik voltak az igényeink?

Ezeket érdemes megfogalmaznotok, mert megkönnyíti a közös munkát, illetve segít abban, hogy szelektáljatok az ötletek közül. Mindent, ami tetszik, nem lehet megvalósítani egy lakásban.

Egyrészt szerettük volna, ha a szobában van elég tárolóhely, mert hiába selejtezzük le a cuccainkat, tényleg rengeteg holmink marad még így is. Ami 70–80 négyzetméteren fel se tűnne, 32 négyzetméteren már nagyon is látszódik.

Másrészt nagyon tetszett az a koncepció, hogy amit lehet, régi bútorok felújításával oldunk meg. Gabi biztosított bennünket arról, hogy a lelőhelyeken lesz olyan, ami majd tetszik nekünk – ő majd előszűri, és csak olyanokat küld, ami illik az otthonunkhoz is.

Volt néhány bútor régről, amit nem tudunk vagy nem akartunk lecserélni. Ilyen a tízéves IKEA kanapé, amit ágynak is használunk, vagy egy bordó fémkomód.

A Gabival való folyamatos csetelés, ötletek kapcsán arra kellett rájönnöm, hogy lehet bármi bármilyen cuki vagy szép, a praktikum győzött minden esetben.

Volt néhány Lajos Fülöp stílusú komód, amelybe beleszerettünk, de mindig aludtunk rá egyet, és a végén nemet mondtunk rájuk. Pedig tényleg gyönyörű volt mind, de luxusnak éreztük a kis lakásban ezt a fajta tárolási módot.

Honnan jött az ihlet?

Mindketten elmúltunk harmincöt évesek, jártunk néhány lakásban, éltünk is néhány lakásban, sőt, a lakásfelújítás sem új teljesen számunkra. Voltak elképzeléseink arról, milyen helyen szeretnénk élni, ezeket kellett összecsiszolni. Mindketten nagyon szeretjük a fát és a fehér színt, ami nem hátrány, ha ilyen kis helyiségekben kell gondolkodni. Szerencsére ismerek néhány hazai dizájnert is, akik a lakásdekor területén alkotnak.

Nem szerettünk volna kifejezetten az Instagram-trendek felé menni, de tagadhatatlanul hatnak ránk azok a fotók, amelyeket nap mint nap látunk. Róbertnek határozott elképzelései voltak, nekem pedig egy Pinterest-boardom, ahova az évek során gyűjtögettem a nekem tetsző otthonok fotóit. Mivel a lakberendezés nem nagyon érdekel, nem vagyok kifejezetten fészekrakó típus, így nem sok kép van benne, de a motívumokat fel lehet ismerni:

  • természetes alapanyagok,
  • sötét falak,
  • sok fa.

Egy ideig úgy volt, hogy az egyik falat álmaim sötétkékjére (Hague Blue) festjük, de végül kevésnek éreztük az energiát, hogy ennek nekiugorjunk. Valamint változott a koncepció is annyiban, hogy elengedtük a bordó fémkomódot, ami amúgy Gabi kezét is nagyon megkötötte.

Honnan szereztük be a bútorokat?

A szobában egyetlenegy bútor volt fix: az IKEA kanapé, amelynél nagyobbat nem tudunk elhelyezni a szobában. Mindenképp szükségünk volt egy beépített szekrényre, amit Gabiék készítettek el új faanyagból. A rendezett gardrób hozzájárul ahhoz, hogy környezettudatosabban vásároljunk ruhát és rendszeresen viseljük, amink van.

Új faanyagot használtak fel a párhuzamos polcok elkészítéséhez is.

A szoba egyik fala mellett végigfutó tárolószekrény ajtajai viszont újrahasznosított elemek. Gabiék az egyik előző konyha bontásából megmaradt fenyőajtókat, pár szecessziós darabot, valamint egy konyhai tálaló frontját is használták nálunk. Természetesen mindent fehérre festve, nem pedig az eredeti állapotában.

Fotó: Séllei Lilla
Fotó: Séllei Lilla

A két éjjeli szekrényt Gabi vadászta nekünk a lelőhelyeinek egyikéről, de ha a lakásfelújítás során használt bútort szeretnétek, érdemes szétnézni a következő helyeken:

Magatok is tudtok bútort felújítani, erre tökéletes eszköz a krétafesték. Én is rendeltem nemrég a lécekből készült karácsonyfánk átfestéséhez a Nemiskacat webshopból.

Fotó: Séllei Lilla

Ha pedig már felújított régi bútorokra vágytok, akkor keresgéljetek ezeken a helyeken:

Lakásdekor tudatosan

Bár nagyon szuper lett volna, ha a fotózásra teljesen belakjuk a szobát, megbeszéltük Gabival, hogy fotókompatibilissé varázsoljuk, de a teljes belakáshoz időre van szükségünk. Egyrészt a könyveink egy része és néhány dekorációs holmink még raktárban van. Másrészt csak a térben élve tudjuk meg, mire is van szükségünk pontosan.

Fotó: Séllei Lilla

Az én éjjeli szekrényem. Fotó: Séllei Lilla

Abban már a lakásfelújítás előtt biztos voltam, hogy szükségünk lesz szőnyegre, a puffokat le kell cserélni, választanunk kell új díszpárnahuzatot is. A lakástextilekről szóló cikkemben írtam, hogy gyapjúszőnyeget szeretnék – lehetőleg másodkézből. Sajnos az épp aktuális kínálatból egyik sem nyerte el mindkettőnk tetszését, így marad a másik ötletem: régi farmerekből készült szőnyeg és puffok az Old Blue márkától. A munkájukat régóta ismerem, az Old Blue alapítójával készült 2017-es interjúmat ide kattintva olvashatjátok.

2020-ban éves együttműködést kötöttünk a Printával. Régóta rajongója vagyok a márkának, Majoros Zitával itt olvashattok egy szintén 2017-es interjút. Nem is volt kérdés, hogy feltérképezzük a lakáskiegészítő-részlegüket. Két szitanyomással díszített pamutvászon párnahuzat és egy újrahasznosított pamutból kötött takaró mellett döntöttünk.

Fotó: Séllei Lilla
Fotó: Séllei Lilla

Gabi hozott nekünk egy ágat az ágy fölé, amit mindig a szezonhoz illő dekorációval díszíthetek – most éppen régi karácsonyfagömbök és a húgom által készített Anifactory makramédíszek lógnak rajta.

Lakásfelújítás után. Fotó: Séllei Lilla

A szoba dísze még a húgom barátnőjétől (egy osztályba jártak gimiben) vásárolt kerámia szélcsengő. Hidvégi Petra munkáit ajánlom figyelmetekbe, ha érdekel benneteket a természetközeli dizájn.

Mennyibe került?

A beépített szekrénnyel, polcokkal tárolóval, éjjeli szekrényekkel, lámpatesttel, dekorációs holmikkal együtt körülbelül 630 ezer forintot költöttünk a lakótérre.

Gabi szolgáltatásait és munkadíját itt találjátok.

Hogyan tovább?

2021-es terv, hogy elkészüljön egy mindent is tároló szekrény az előszobában, legyen cipőtároló és fogasok. Szeretnénk, ha elkészülne a konyhánk is véglegesen, és még szóba se hoztuk a mini teraszunkat, ahol egy ősrégi pad vár arra, hogy végre felújítsuk.

De ahogy Gabi javasolta, egyszerre csak egy helyiségre koncentrálunk. A munkához pedig pénzre, időre és energiára van szükség.

Ezúton is szeretnénk megköszönni a munkát a Lom Design csapatának és Gabinak, a csodás fotókat pedig a Séllei Lilla fotónak! Keressétek őket bizalommal!

(Visited 1 743 times, 1 visits today)