A ruhakészítéssel egy időben született a ruhák átalakítása, újragondolása is. Régebben azért volt ez fontos, mert nem tudtunk mindig új ruhadarabot készíttetni vagy venni. Ma pedig elsősorban a környezettudatosság, a fenntarthatóság motivál bennünket. Az országos Reduce, Reuse and Recycle fenntartható divattervező pályázat kapcsán 15 olyan magyar alkotót mutatok be, akik régi ruhákból alkotnak új termékeket.

150 milliárd új ruhadarab évente

A divatipar jelenlegi működése nem fenntartható, emiatt indult ez a blog is 2016-ban. A becslések szerint évente 150 milliárd új ruhadarab készül el a világon. Ez a szám egyrészt emberi ésszel szinte felfoghatatlan, másrészt még egy dolog miatt nagyon érdekes.

Amikor 2016-ban elkezdtem ezzel a témával foglalkozni, sok-sok cikkben még „csak” 80–100 milliárd új ruhadarabról beszéltek éves szinten. Nem telt el sok idő, és már 150 milliárdról olvasunk, és egyelőre nincs vége az esztelen növekedésnek – hiába jósolták sokan a fast fashion márkák megingását a koronavírus-világjárvány miatt. A fast fashion mellé megérkezett az elmúlt években az ultra fast fashion is, ahol minden még gyorsabb, még több, és sokszor még silányabb. Ráadásul az értékesítés szinte kizárólag online formában történik, a hirdetésük pedig elsősorban a közösségimédia-oldalakon fut.

Az biztos, hogy ennyi új ruhadarabra nincs szükség akkor sem, ha az emberi mivoltunkból adódóan alapvetően rajongunk az újdonságért, szeretjük az új ingereket és a szépet. Ahhoz, hogy mindezt megkapjuk, semmi szükség arra, hogy eladhatatlan szeméttel terheljük a bolygót, amelyet ráadásul környezetterhelő és kizsákmányoló módon állítunk elő. Főleg akkor nem, ha amúgy más megoldás is létezik.

Reduce, Reuse and Recycle

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2021. április 19–23. között hirdette meg a Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy kapcsolódhatok a Fenntarthatósági Témahét fenntartható divat programjához Csüllög Móni felkérésére, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem Fenntartható divatmárka menedzsment szakirányú továbbképzés vezetője. A háttéranyagok egy részének kidolgozása mellett az országos Reduce, Reuse and Recycle fenntartható divattervező pályázat egyik zsűritagja leszek Móni és a Printa márka tervezője, Majoros Zita mellett. A pályázat beadási határideje 2021. május 10., a részletekről itt olvasható minden információ.

Ez azért is nagy megtiszteltetés, mert a kidobásra szánt textilek kreatív felhasználása mindig is lenyűgözött. Rajongok az upcycling művészekért, akik hulladékból hoznak létre valami értékeset.

Lehet, hogy a most pályázó tanulók közül kerül ki a következő upcycling tervezőnk, de sokkal nagyobb dolognak tartom, hogy ezek a diákok, a tanáraik és a családjuk megismerkedik különböző ötletekkel, amelyek segítségével szívesebben viselik majd tovább a már meglévő ruháikat.

Mi az az upcycling pontosan?

Az upcycling jelentése értéknövelő továbbhasznosítás: egy nagyobb értékű tárgyat hozunk létre egy kisebb értékű eldobandó vagy eldobott tárgyból (hulladék vagy szemét). Az upcycling több mint újrahasznosítás, a szemétből kincset készíteni más jellegű kreativitást igényel, illetve sokszor jobban megbecsültek azok a tárgyak, amelyek így készülnek, mint azok, amelyeket újrahasznosítással állítanak elő.

Csak összehasonlításként: a PET-palackok újrahasznosításával készített, tömeggyártott polárpulóver a legtöbb esetben nem lesz olyan megbecsült és értékes tárgy, mint az a különleges felső, amit régi, kidobásra ítélt ingekből készített egy kis magyar vállalkozás.

Igen, erről a Printa blúzról beszélek, amit ezen a fotón viselek:

Printa felsőben

Az upcycling 2021-ben ráadásul sokkal többet jelent egy izgalmas Csináld magad!-projektnél, hiszen a luxusmárkák és a legnagyobb divatházak tették le a voksukat az értéknövelő továbbhasznosítás mellett. A termékekből nincs két egyforma, ezáltal exkluzívnak minősülnek, korlátozott a hozzáférésük, így még különlegesebbnek számítanak. Arról nem is beszélve, milyen értékes egy-egy ilyen egyedi darab.

15 inspiráló magyar upcycling márka

A következő alkotókat inspirációként gyűjtöttem össze a Reduce, Reuse and Recycle fenntartható divattervező pályázat indulóinak, tanáraiknak, szüleiknek és mindenki másnak is természetesen, akik ismerkednek a fenntartható divat témájával. Kövessétek a munkáikat, nagyon izgalmas, amit csinálnak.

1. Balint Sara Bridalwear

Bálint Sára divattervező antik csipkéket és a menyasszonyai családjából származó csipkeemlékeket is beépít a ruhákba. A vele készült interjút itt olvashatjátok. A Balint Sara Bridalwear bemutatkozását a Fenntarthatodivat.hu oldalon is olvashatjátok.

Honlap: balintsara.com

2. Borbala

Ferencz Borbála ruhái és kiegészítői egyszerre meghökkentők, izgalmasak és elgondolkodtatók. Nem megszokott darabokat készít kidobásra ítélt textilekből és műanyaghulladékból az egyediséget, az öltözködés szabadságát hirdetve. A fotón Borbala fülbevalót viselek.

Honlap: ferenczborbala.com

Upcycled Borbala fülbevalóban (Fotó: Molnár Ancsa)

3. Fotini

Molnár Alexandra szerelemprojektje a Fotini, amelyet a fenntarthatóság, a varrás szeretete és a varrás megszerettetése mozgat. A képen Szandra egy újrahasznosított felsőt visel, amely régi férfi ingből készült.

A márka az Instagramon és a Facebookon elérhető.

4. FANNiHALMi Upcycle Bridalwear

Lehet 100 százalékosan egyszer már használt alapanyagokból esküvői ruhát készíteni? Halmi Fanni szerint ez a legfenntarthatóbb út, más számára szóba sem jöhetett. Magyarországról beszerzett ruhákat alakít át, tervez újra, bont szét, majd készít el teljesen új formában. Ha van olyan menyasszonyi ruha a családban, amivel nem tudtok mit kezdeni, ajánljátok fel neki. Sokkal több információt találtok róla a Fenntarthatodivat.hu oldalon vagy a honlapján.

Honlap: fannihalmi.com

5. Hike Zone

Ferenczi Zita lábbeliket készít kávés zsákokból, illetve vintage bőrkabátokból, bőrszoknyákból. Még a talpakat is ő készíti, és kiemelten figyel arra, hogy a kezéből kikerülő lábbelik ne csak szépek, hanem kényelmesek is legyenek. Kiváló minőségű, de idejétmúlt, valódi bőrből készült darabokat eljuttathattok a márkának, hogy továbbhasznosítsa.

A márka az Instagramon és a Facebookon elérhető.

6. Hiraeth

A hiraeth-nél minden darab valamilyen megunt, kiselejtezett anyagból készül, gondosan összeválogatva. 100% recycling, azaz teljesen egyedi, ugyanis nem készülhet két teljesen ugyanolyan darab. Ha van olyan ruhadarabotok, amit szívesen látnátok viszont más formában, keressétek a márkát!

A márka az Instagramon és a Facebookon elérhető.

7. Mimikri

Nagy Krisztina márkája a Mimikri, melynek koncepciója régi bőrruházati termékek felhasználásával egyedi, különleges, magas minőségű táskák és kiegészítők megalkotása. Minden táska újrahasznosított bőr alapanyagból készül: vintage nadrágokból, kabátokból és szoknyákból, illetve szabászati bőrhulladékból, de olyan módon, hogy a tervezőn és a varrónőjén kívül senki nem tudná megmondani, mi volt az eredeti alapanyag. Mesterien dolgoznak. A Mimikri Design bemutatkozását a Fenntarthatodivat.hu oldalán is elolvashatjátok.

Honlap: mimikri-design.com/hu/

8. Printa

Azt hiszem, a Printát ma már nem kell bemutatni, hiszen nemcsak egy éve együttműködöm a márkával, de több mint tíz éve a magyar fenntartható divat egyik bástyájának számít. Az elmúlt tíz évben a legkülönbözőbb újrahasznosítási ötleteket valósították meg. Bőrkabátból bőrtáska, pólókból ruha (2011), pamutpulóverekből kardigán (2012), ágytakaróból kabát (2013), férfiingekből felsők (2014), katonai hálózsákokból kabát (2015) készült.

2021-ben a UNIQUE kollekció darabjai között találhatnak igazi különlegességeket az upcycling rajongói. A Printa alapítója, Majoros Zita az országos Reduce, Reuse and Recycle fenntartható divattervező pályázat zsűritagja.

Zitával korábban készült interjú itt, a blogon. A márkáról pedig a Fenntarthatodivat.hu oldalon még többet tudhattok meg.

Honlap: printa.hu

9. Secondland

A régi dolgok kincset érnek – így hangzik a Secondland márka mottója. A válogatott pre-loved és vintage darabok mellett upcycled mikrokollekcióval debütáltak 2020 decemberében. Nagyon friss, izgalmas, különleges darabok készültek ruhaipari hulladékból, vintage anyagokból és szemétbe szánt ruhákból.

A márka az Instagramon elérhető.

10. Rename Fashion

A márka több szolgáltatást is kínál, ezek közül az egyik, hogy a régi, már nem használt ruháinkat elvihetjük hozzájuk, ahol alapanyagként újrahasznosítják. A megvalósítás folyamatában divattervező és ruhaipari szakember vesz részt.

A márka az Instagramon és a Facebookon elérhető.

Újrahasznosított anyagból készült szoknya

11. Retrock UPCYCLED

A vintage ruhák szerelmeseinek nem kell bemutatni a Retrock üzletét, amely egyébként teret ad a magyar tervezők darabjainak is. A Retrock UPCYCLED kollekciója az eredeti formájukban már nem szívesen viselt daraboknak ad új életet. A patchwork szerelmesei imádni fogják.

Honlap: retrock.com

12. renaiChance

„Mint minden varrni tanuló, én is régi ruhák szétszedésével és újra összerakásával tanultam a legtöbbet. A varráson kívül azt is, mennyi anyag megy kárba egy-egy elkészült, de aztán nem hordott, vagy használatba se került ruhával. Elhatároztam, hogy nem hagyom őket eltűnni; így kezdtem régi ruhákból és lakástextilekből tervezni újakat” – írja Katona Dóri Julis, aki nemcsak varr, hanem varrni is tanít, hogy ti is meg tudjátok menteni vagy át tudjátok alakítani a ruháitokat.

Honlap: renaichance.com

Kabát lakástextilből

13. Réthy Fashion

Réti Éva 2012 óta elképesztő lelkesedéssel és hatalmas szívvel vezeti a Réthy Fashion márkát, amely használt farmerok begyűjtésével, újrahasznosításával, farmerjavítással és környezetvédelmi szemléletformálással foglalkozik. „Termékeinknél alapvető cél, hogy nem látszódhat rajta, hogy újrafelhasznált anyagból készült, új hatását kell keltenie” – vallja Éva. A Réthy Fashion farmergyűjtő pontjait ide kattintva találjátok.

Honlap: rethy-fashion.com

14. ohBoy

Békési Dóra 2018-ben másodmagával alapította az ohBoy márkát, ahol vicces, színes, bohém csokornyakkendők készülnek újrahasznosított alapanyagokból, régi ruhákból. Dóra Gangel Benjámin pécsi férfiszabónál tanult meg csokornyakkendőt készíteni, igazi szerelem lett számára a kiegészítő.

Honlap: ohboypecs.com

15. Old Blue

A veszprémi Old Blue is már nem használt, elnyűtt, divatjamúlt, kiszelektált farmerből készít lakberendezési kiegészítőket, táskákat, ruhákat. 2017-ben jártam náluk Veszprémben, hogy beszélgessek az Old Blue alapítójával, Plank Jánossal. Azóta változott a címük, de az irányítószám és a lelkesedés maradt. Az Old Blue farmergyűjtő pontokat itt találjátok.

Honlap: oldblue.hu

Még több upcycling alkotó és márka

Szerencsére sosem voltunk kreativitás híján a Kárpát-medencében, ezért képtelenség is lenne valamennyi hazai upcycling alkotót felsorolni egyetlen cikkben. Azt javaslom, járjatok nyitott szemmel, keressétek azokat a művészeket, alkotókat, márkákat, amelyek a világon már jelen lévő alapanyagokat dolgoznak fel, mert ők nemcsak a jövőnk, hanem a jelenünk is.

Szponzorált tartalom. A cikk a Fenntarthatósági Témahét Reduce, Reuse and Recycle kapszulakollekció-pályázatának támogatására készült.

(Visited 2 973 times, 1 visits today)