Chiengora. Ez a neve a kutyaszőrből készült fonalnak, amely elsőre őrült innovációnak hangzik, valójában azonban a prehistorikus kor találmánya. Különlegessége talán nem is abban rejlik, hogy a kutyák puha pehelyszőréből készül, sokkal meglepőbb, hogy 80 százalékkal melegebb a gyapjúnál.

Kutyaszőr: idegesítő hulladék vagy értékes nyersanyag?

Akinek van kutyája, az tudja, hogy négylábú kedvencének többféle szőre van. A koronaszőr nem minden fajtára jellemző. Általában a durva szőrzetű fajták hátgerincén, nyakán, combjain található. A fedőszőr ennél rövidebb, és a kutyák testén mindenhol jellemző. A mi esetünkben azonban a puha pehelyszőr a legérdekesebb, ezek találhatók a fedőszőrök alatt, a feladatuk pedig a kutya testhőmérsékletének megőrzése.

Ez utóbbit gyűjti be egy németországi startup, a Modus Intarsia is, hogy az ősi navahókhoz hasonlóan fonalat, a fonalból pedig ruhákat készítsen.

Az ötlet Ann Cathrin Schönrock fejéből pattant ki, aki arra lett figyelmes, hogy édesanyja megtartotta a kutyáiból kifésült szőrt, mert sajnálta kidobni az értékes nyersanyagot. Ann kötöttáru-tervezőként már akkor aktívan érdeklődött a fenntarthatóság iránt, így elkezdett azon gondolkodni, lehet-e a kutyaszőrből fonalat készíteni.

Fenntartható alapanyag: kutyagyapjú

Nem volt nehéz kiderítenie, hogy a kutyagyapjú feldolgozása hosszú-hosszú évezredekkel ezelőttre nyúlik vissza és komoly hagyománya volt egykor. Arra gondolt, miért ne lehetne visszavezetni a köztudatba a kutyagyapjút, és a nagyközönséggel is elfogadtatni ezt a kincset érő, fenntartható alapanyagot.

A következő hetek a kutatásról, kísérletezésről és kapcsolatépítésről szóltak. Amikor az ötletét megosztotta Franziska Uhl leendő textilmérnökkel, azonnal tudták, hogy közösen kell tovább dolgozniuk a projekten.

Mivel egyre többen fordulnak a természetes alapanyagok felé, ezért a startupperek azt valószínűsítik, szükség lesz az innovációjukra. A gyapjúpiacon jelentkező növekvő keresletre szeretnének reagálni ezzel az értékes alapanyaggal, amely amúgy csak a kommunális szemétben landolna.

Csak bizonyos fajta kutyák szőre használható

A céljuk egy olyan hálózat kiépítése, amelynek segítségével könnyedén begyűjthetik a kutyatartóktól a jó minőségű és gondosan ápolt kutyaszőrt. Nem mindegy természetesen, milyet! A pehelyszőr hossza minimum 4 centiméter kell, hogy legyen. Ilyen szőrzete van többek között az alaszkai malamutnak, a bernáthegyinek, a bobtailnek, a csau-csaunak, a collie-nak, a leonberginek, az újfullandinak, a szamojédnek, a tibeti terriernek vagy akár a keverék kutyusoknak is.

A kutyaszőr feldolgozása is kifejezetten környezetbarát, kevés erőforrást igényel. Kedvencünket gyakrabban fürdetjük, gondozzuk, odafigyelünk az egészségére. Ilyen ellátásban egyetlen alpaka vagy birka sem részesül. A begyűjtött kutyaszőrt emiatt elég csak kétszer áztatni és mindössze egyszer kimosni, hogy friss és illatos legyen.

A fonalat egy kis szászországi gyapjúfeldolgozóban állítják elő. A kutyagyapjú állítólag nem büdös, és sokkal finomabb és puhább, mint a kasmír vagy a moher. A kutyaszőrt Németországban tartott alpaka és merino birka gyapjával keverik (20%), hogy a szálak még rugalmasabbak legyenek.

Két kérdés a kutyaszőrrel kapcsolatban

A kutyaszőrből készült ruhákkal kapcsolatban két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy vajon azok, akik allergiásak a kutyaszőrre, viselhetnének-e ilyen pulóvert. Utánaolvasva derült ki számomra, hogy az allergiás tünetek megjelenéséért a kutya nyálában, faggyújában, vizeletében található fehérjék a felelősek, a szőr csak hordozó szerepet tölt be. Megfelelő tisztítással az állat szőréről ezek lemoshatók.

A másik, hogy vajon hosszú szőrű macskák szőrzetéből készítenek-e fonalat. A válasz természetesen: igen! A neve: catgora, és pont ugyanolyan eljárással készül, mint a chiengora. A lényeg itt is, hogy minél hosszabb legyen az a pehelyszőr, amiből készül.

Mit gondoltok erről a két alapanyagról? Viselnétek kutya- vagy macskaszőrből készült pulcsit? És ha a saját kutyátok vagy macskátok kifésült szőréből készülne?

Fotók: Facebook/Modus Intarsia

(Visited 1 032 times, 1 visits today)