Nemcsak a környezettudatos ruhatár, hanem bármilyen, tudatosan felépített ruhatár kapcsán biztosan szóba kerül az alapdarab fogalma. Az alapdarabok jelenléte a ruhatárban örökre eltörölheti azt az érzést, hogy bár tele a szekrény, mégsincs egy göncünk se, amit felvehetnénk. Én eddig nem voltam az alapdarabokban igazán otthon, de idén ez a Zöld Vaterával való együttműködés miatt változni fog.

Mégpedig azért, mert a következő cikkek az alapdarabokat járják majd körül. Igyekszem év végéig olyan ruhadarabokat vásárolni a Vaterán, amelyek az alapruhatár részei lehetnek. Közben sokat olvasok a témában, és ezeket a gondolatokat igyekszem nektek is átadni.

Mik azok az alapdarabok?

Kezdjük is az elején! Az alapdarabok olyan ruhadarabok (ruhaneműk, lábbelik, kiegészítők), amelyek

 • az életünkben rendszeresen előforduló alkalmakon megfelelő megjelenést biztosítanak,
 • rendszeresen használt elemei a ruhatárnak,
 • magas minőségűek,
 • időtállóak,
 • egymással jól variálhatók,
 • nem tartalmaznak felesleges részleteket,
 • kialakításuk praktikus,
 • a sziluett kiemelését szolgálják.

Mióta a fenntartható divattal és tudatos ruhatárral foglalkozom, rá kellett jönnöm, hogy nincsenek receptek, nincsenek mindenkire érvényes szabályok. Mindannyian mások vagyunk, másképp élünk, más igényeink vannak a ruhatárunkkal kapcsolatban, ezért valószínűleg a tankönyvi alapdarabok közül sem tud mindenki mindent beépíteni a ruhatárába.

Sőt, meg merem kockáztatni, hogy létezik olyan ruhatár, amelybe nem is kell beépíteni az alapadarabok közül egyet sem. Minden tanácsadó cikkből csak annyit érdemes a magunkévá tenni, ami építhet bennünket (és a ruhatárunkat), de ne hagyjátok, hogy bármi is frusztráljon benneteket.

Mely ruhadarabok számítanak alapdarabnak a „tankönyv” szerint?

Több stílussal, öltözködéssel, személyi stylinggal kapcsolatos könyvet végiglapoztam, hogy összegyűjtsem, mi számít alapdarabnak a „tankönyvek” szerint.

A következőket találtam:

 • bőrdzseki (és vegán alternatívái)
 • ballonkabát
 • télikabát
 • egyszínű ruha, amely sportosan és elegánsan is viselhető
 • blézer
 • egyszínű nadrág, amely sportosan és elegánsan is viselhető
 • fehér pamuting
 • kötött felső
 • egyszínű póló
 • farmernadrág
 • egyszínű szoknya, amely sportosan és elegánsan is viselhető

Hogyan jöhetünk rá, hogy a tankönyvi alapdarabok közül nekünk pontosan mire van szükségünk?

Amikor 2020 májusában összeállítottam a nyári kapszulagardróbomat, elővettem a naptáramat, hogy átnézzem, milyen jellegű elfoglaltságaim vannak, és ezek hány órát vesznek igénybe.

Megnéztem, mennyi időt töltök

 • munkával, és itt milyen öltözékre van szükség,
 • sporttal, mozgással,
 • szabadidővel, és itt milyen tevékenység a jellemző,
 • társasági összejövetelekkel, és itt milyen öltözékre van szükség.

Néhány hét programjainak átnézése után összeáll a százalékos arány arra vonatkozóan, hogy mely tevékenység mennyire jelentős az életünkben. Ez a fajta életmódelemzés segít abban, hogy meghatározzuk, milyen jellegű ruhadarabokra van szükségünk.

Sok esetben ugyanis nem annak a személynek vásárolunk ruhát, akik valójában vagyunk, hanem annak, akik egykor voltunk, vagy akik lenni szeretnénk. Többek között ezért fordulhat elő, hogy sok ruhánkat nem használjuk ki eléggé.

Én például főszerkesztő-helyettes voltam egy női magazinnál, amikor rákaptam a magas sarkú cipőkre. A szerkesztőségben örömmel viseltem ezeket, volt, hogy taxival jártam dolgozni a hajnali ügyelet miatt. Több sajtótájékoztatón, eseményen fordultam meg. Mióta megváltozott a munkám, sokat állok és cipekedek a városban, kikoptak a ruhatáramból a magas sarkú cipők. Természetesen nagyon tetszik egy-egy darab, de biztosan nem azt választanám, mert valószínűleg csak állna a szekrényben évekig, mire egyszer végre fel tudnám venni.

Miért baj, ha nincsenek alapdarabok a szekrényünkben?

Szerintem nem baj, de alapvetően megkönnyíti az öltözködést egy-két alapdarab jelenléte. Ezt tapasztalatból tudom, mégpedig azért, mert nagyon sokáig éltem alapdarabok nélkül.

Sokszor idézett statisztika, hogy a nők többsége az ideje 80 százalékában a ruháinak mindössze 20 százalékát viseli. Tele van a szekrényünk olyan ruhadarabokkal, amelyek nem kerülnek elő rendszeresen, sőt, tovább megyek: amelyeket lehet, hogy egyszer vagy egyszer sem viseltünk.

Ennek az oka, hogy nem tudatosan vásárolunk, azaz nem az adottságainknak és a stílusunknak megfelelő ruhákat választunk (a környezettudatossági kritériumokat nem is említve). Illetve bizonyos ruhadarabok túlsúlyban vannak a szekrényünkben – például szeretjük a nyári ruhákat, a színes blúzokat, és hajlamosak vagyunk ezekből többet vásárolni. Így viszont a ruhatárunk nem lesz kiegyensúlyozott, nem tudunk minden alkalomra magabiztosan felöltözni.

Én például két véglet között mozgok: szeretem a kényelmes darabokat és az extrémebb holmikat is. A kettő között valahogy nincs semmi, az alapdarabokkal úgy voltam eddig, minek is költenék unalmas holmikra. Az elmúlt években azért be kellett látnom, hogy alapdarabok nélkül nem lesz igazán jól kombinálható ruhatáram. Ezért is örültem, hogy a Zöld Vaterával való újabb együttműködésnek köszönhetően elmerülhetek a témában.

A Zöld Vatera blogján több cikkemet is megtaláljátok, kattintsatok ide értük.

Az átmeneti kabát, amely megmentett 2021 tavaszán

A ruhatáram évek óta egy olyan vastagabb átmeneti kabát után kiált, amelyet sportcipővel, de akár csizmával is tudok viselni, semleges színe van – lehetőleg sötétkék vagy szürke. Álmomban nem gondoltam, volna, hogy egy dán márka 100% gyapjú kabátja jön velem szembe március elején.

Arra gondoltam, ezt úgyis csak ősszel fogom megmutatni nektek, de úgy alakult, hogy márciusban és áprilisban is folyamatosan viseltem a kabátot – köszönhetően ennek a furcsa, hideg tavasznak.

Őszre majd a záródást kell cserélni, mert bármilyen elegáns a mágneses patent, azért nem az igazi. Illetve meg kell találni a tökéletes tisztítót is, ami eddig kimaradt az életemből. A kabát egyébként szállítással együtt kicsivel több mint 6000 forint volt, ami kiváló ár-érték arány egy ilyen darabért.

Biztonságos vásárlás a Vaterán

De bármennyibe is került volna, biztonságban érzem magam, mert az oldalon BVP – Biztonságos Vásárlás Program – működik. Ez a vevővédelmi program minden regisztrált vaterás vásárlásunkat védi. Ha nem kapjuk meg a terméket, vagy minőségi problémánk van vele, visszakérhetjük a pénzünket. A Vatera ügyfélszolgálata először megpróbálja rendezni az ügyet az eladóval, és közvetít az eladó és a vevő között, de ha ez nem vezet eredményre, és a panaszunk megalapozott, akkor a kárt kifizetik.

Ez azért is nagyon fontos, mert az utóbbi időben több olyan történettel találkoztam, amikor valaki másodkézből vásárolt más platformon, és hibás, nem jó minőségű, javításra szoruló terméket kapott, aminek nem tudta visszakérni az árát. Vagy az eladó ugyan visszautalta a vásárlás összegét, de a vevő a saját költségén küldte vissza a terméket neki. Szerencsére ilyen a Vaterán nem fordulhat elő.

A következő cikkben egy újabb vaterás alapdarabot és néhány olyan fogalmat mutatok be, amely segít abban, hogy tudatosan építsünk ruhatárat.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Zöld Vatera támogatta.

(Visited 3 111 times, 1 visits today)