Stílusa mindenkinek van, csak nem biztos, hogy ki tudja vagy ki meri fejezni. Bár az elmúlt időszakban kitöltöttem néhány online tesztet, hogy pontosabban meg tudjam határozni a stílusom, olyan vegyes eredmény jött ki, hogy mégis csak maradok az ösztöneimnél, a tapasztalatoknál, a kísérletezésnél és az inspirálódásnál. Stílus és alapdarabok, mi közük van egymáshoz? Erről lesz szó ebben a cikkben.

Jó minőségű alapdarabokra könnyebb stílusos ruhatárat építeni

Ebben a cikkben meséltem arról, mit nevezünk alapdarabnak, és miért lehet rájuk szükség egy ruhatárban. Ha még nem olvastad, kezdd ott az ismerkedést az alapdarabokkal, amelyek segítenek a jól felépített ruhatár kialakításában.

Bevallom, én sokáig éltem alapdarabok nélkül, ezért is örülök a Zöld Vaterával való együttműködésnek, mert így nemcsak írhatok az alapdarabokról, hanem jó eséllyel be is mutathatom őket.

A Zöld Vaterán megjelent korábbi cikkeimből megtudhatod, milyen márkákra és alapanyagokra érdemes lecsapni. De arról is volt már szó, mi különbözteti meg a magas minőségű termékeket a silány daraboktól.

Nemcsak írok a témáról, hanem próbálok jó minőségű ruhákra vadászni a Vatera.hu-n, nem csak a szín vagy a fazon érdekel, az alapanyag és a részletek is – amire fotókról már azért lehet következtetni, főleg, ha az eladásra kínált termék belsejét is lefotóztatod az eladóval.

Legutóbb egy fehér ingre esett a választásom. Korábban is volt a ruhatáramban, de évek óta kikerült az utolsó darab. Azóta már többször is megfogalmazódott bennem, milyen jó lenne egy tuti fehér ing, de álmomban sem gondoltam, volna, hogy másodkézből szerzem majd be. De honnan tudtam, hogy az alapdarabnak számító fehér ingnek jó hasznát veszem?

Fehér ing nyári ruhával és hangsúlyos ékszerrel kombinálva

A stílusom és én

Bár az alapdarabok segítenek a stílusos ruhatár kialakításában, de ugorjunk a fő kérdésre: hogyan fogalmazhatjuk meg és fejezhetjük ki a stílusunkat?

Ha engem kérdeztek, jobb napjaimon szívesen viselek nagyon egyszerű és letisztult, semmi extra holmikat sokak számára furcsa, érdekes darabokkal kombinálva.

Ez a kettősség mindig is jellemző volt rám, de hol erősebben, hol visszafogottabban jelentkezik.

Most például olyan életszakaszban vagyok, hogy a kreatív energiáimat nem kifejezetten az öltözködés foglalja le. A pandémia miatti zsonglőrködés a vállalkozásommal, a Fenntarthatodivat.hu menedzselése vagy egyszerűen csak a mentális vagy egészségügyi túlélés az, ami az elmúlt másfél évet jellemezte.

Szóval most visszafogottabb vagyok a szokásosnál, de szeretnék újra visszatalálni ahhoz a merészebb önmagamhoz, aki amúgy vagyok. Éreztetek már hasonlóan?

Hogyan határozhatjuk meg a stílusunkat?

Ha nem tudod úgy a fejedben visszapörgetni az elmúlt évek kedvenc szettjeit, mint én, keresd elő a régi fotóidat, amelyek rólad készültek, és fogalmazd meg, mi az a motívum, ami rendszeresen visszatér.

Csak néhány kifejezés, amit a stílus leírására használhatsz: romantikus, klasszikus, bohém, vintage királynő, casual, sportos, élénk, pasztell, elegáns, eklektikus, grunge, maszkulin, színes, monokróm, hippi, rocksztár, minimalista, futurisztikus, letisztult, nőies, időtlen, szexi, sikkes, természetes, kifinomult, avantgárd, bohém, városi nomád, jól szabott, satöbbi.

Emellett léteznek olyan online tesztek is, amelyek közelebb vihetnek a megoldáshoz. A saját tapasztalatom az, hogy ezek tényleg csak iránymutatók, de játéknak jók lehetnek. Szigorúan játéknak.

Ezen a teszten bohém és avantgárd stílus keveréke lettem.
Ezen a másikon az urban névre keresztelt stílus jött ki.
Itt pedig a minimalista és a retró lett a nyertes.

Ki vagyok én?

Ha stílustanácsadó szakemberhez szeretnétek fordulni, két olyan programot ajánlok, amelyet az általam tisztelt stílusszakemberek állítottak össze. Az egyik Füzes Eszter divattervező, stílustanácsadó szolgáltatása és tízalkalmas online tanfolyama. A másik Süle Kati személyi stylist szolgáltatásai. Kati több mint tíz éve folyamatosan elkápráztat azzal, amit csinál.

Érdemes még szerintem barangolni a Pinteresten is, és összegyűjteni egy mappába minden olyan szettet – akár filmekből, akár bloggerektől vagy a vörös szőnyegről –, ami valamiért tetszik.

Ezek az inspirációs képek is sokat segítenek abban, hogy megfogalmazd, mi jellemző a stílusodra.

Miért olyan fontos, hogy ismerjük a stílusunkat?

Ha belegondolsz, minden reggel döntést hozunk arról, hogy milyen képet szeretnénk festeni aznap önmagunkról. A külsőnkkel nemcsak kommunikálunk mások fele, hanem magunkat is megtámogatjuk.

Egy jól megválasztott összeállítás képes önbizalmat, magabiztosságot, bátorságot adni a viselőjének, egy rossz döntés miatt utálhatjuk is az aznapi önmagunkat.

Az öltözködés az emberi lét alapvető eleme, nincs még egy olyan élőlény a Földön, aki úgy cserélgetheti a külsejét, ahogy az ember teszi. Ha megtaláljuk a stílusunkat, azaz szeretettel viseljük a második bőrünket, akkor jól fogjuk magunkat érezni az igazi bőrünkben is.

Sajnos ma olyan világban élünk, ahol mindenkinek szeretnénk megfelelni: a stílustanácsadóknak, a közösségi média követőknek, a szomszédnak, a kollégáknak. Ez a megfelelni vágyás megöli mindazt, akik lehetnénk: stílusos emberek.

Mi segíthet, hogy igazán kibontakozz?

Próbáld ki, ami megtetszik!

A meglévő ruháid kreatív kombinálása segít abban, hogy kipróbáld, mi az, amit szívesen és örömmel is viselsz, és mi az, ami csak a Pinteresten működik.

Én például elképzeltem, milyen jó lesz a pink nyári ruhámmal együtt viselni a fehér inget. Elméletben tökéletesen működik, de számomra túlságosan merev lett a végeredmény. Egynek jó volt, de ebben a formában nem veszem fel többször.

A kiegészítők aranyat érnek

Bár én magam nem vagyok a kiegészítők királynője, pontosan tudom, hogy egy jól megválasztott szemüvegkeret vagy cipő mennyire fel tudja dobni a legegyszerűbb szettet is. Nagy kedvencem a színes HOFF sneaker, ami szerelem volt első látásra, és igyekszem a végletekig kihasználni.

A Vaterán vásárolt fehér ing és az Alma lenszoknya kombinációja számomra sokkal vagányabb vele, mint nélküle. Ez a szett tényleg én vagyok!

Bármit is viselsz, viseld magabiztosan

Volt már olyan érzésed, hogy összeállítottál egy elsőre szokatlan szettet, és mégis azt érezted, hogy otthon vagy benne? Én ezekre az érzésekre most már nagyon figyelek.

Szívesen feszegetem a határaimat, de feszengeni nem szeretek.

Ha bizonytalan vagyok az adott összeállításban, az nemcsak elvonja a figyelmemet a világról, hanem kiül az egész viselkedésemre. Teljesen mindegy, mi van rajtam, a lényeg, hogy jól érezzem magam benne, mert akkor érzem jól magam a bőrömben – az utóbbi években ez lett a vezető elv az öltözködésemben. A vintage stílus és vintage darabok közel állnak hozzám, de a magam módján szeretem viselni őket.

A divat változik, a stílus örök?

Nos, bizonyos értelemben igen. Viszont ahogy mi magunk is változunk, formálódunk, úgy a stílusunk és az öltözködésünk is alakul ezzel együtt. Elképzelhető, hogy egy ruhadarab vagy összeállítás, ami korábban kifejezte, kik vagyunk, ma már nem mondana rólunk semmit, mert lezártuk azt az életszakaszt vagy szintet léptünk.

A kortalan és klasszikus alapdarabok viszont pont abban segíthetnek, hogy az élet valamennyi szakaszában ott legyenek a ruhatáradban. Hogy aztán a megfelelő kiegészítőkkel olyanra formáld őket, amilyen épp te magad vagy: egyedivé és különlegessé.

És ha ezeket a minőségi darabokat másodkézből is be tudod szerezni, akkor nemcsak magadért tettél, hanem a Földre is gondoltál. Másodkézből vásárolni ugyanis az egyik legkörnyezettudatosabb döntés.

Szponzorált tartalom. A cikk megjelenését a Zöld Vatera támogatta, ahol a fehér inget vásároltam.

(Visited 2 022 times, 1 visits today)