Tudtad, hogy a technológiák tökéletesítéséről ismert, végletekig perfekcionista Japánban a mosógépek többsége kizárólag hideg vízzel működik? Energiafelhasználás szempontjából csillagos ötös, de vajon tényleg a hideg vízzel történő mosás a leginkább környezet- és ruhakímélő megoldás? Hány fokon kell(ene) mosni ahhoz, hogy óvjuk a Földet, ugyanakkor tiszták legyenek és minél tovább újszerű állapotban maradjanak a ruháink? Az LG Care for What You Wear kampányához kapcsolódva ezekre a kérdésekre is kerestem a választ.

A környezettudatos ruhatár a megfelelő mosással kezdődik

„Buy less, choose well, make it last” – mondja Vivienne Westwood divattervező, környezetvédő aktivista. Azaz: vásárolj kevesebbet, válassz jól, és bánj úgy vele, hogy sokáig használható maradjon a számodra. Azt hiszem, ma már senkinek sem kell bemutatni, mennyire környezetterhelő a divatipar működése. Elborzasztó adatokkal, szívszorító képekkel, sokkoló videókkal találkozol, ha rákeresel a divat és környezetvédelem szavakra.

A becslések szerint évente 150 milliárd új ruhadarab készül, amelyeket megpróbálnak nekünk eladni. Ez azt jelenti, hogy a Földön mind 7,8 milliárdan évente körülbelül 20 új ruhadarabbal bővítjük a ruhatárunkat. A fast fashion márkákat lassan beelőzik a még többet, még olcsóbban és még gyorsabban gyártó ultra fast fashion márkák. Nem kell jósnak lenni hozzá, hogy felmérjük, ez az őrült tempó, a divatipar jelenlegi működése egyszerűen nem fenntartható.

Komoly változásra van szükség, és ebben neked is hatalmas szereped van.

Rengeteget tehetsz azért, hogy a gardróbod környezettudatosabb legyen. Ez még csak nem is kerül sokba, hiszen a legfenntarthatóbb darabok már ott vannak a ruhatáradban. Már csak arról kell gondoskodnod, hogy minél tovább ott is maradjanak. Hogy ez mit jelent pontosan?

Körültekintő tárolást, valamint megfelelő tisztítást és mosást. De hány fokon érdemes mosni ahhoz, hogy védd a Földet, óvd a ruháidat attól, hogy összemenjenek, kibolyhosodjanak vagy kinyúljanak?

Általános útmutató: a textil-KRESZ

A leggyorsabb, ugyanakkor legáltalánosabb segítséget a ruhába bevarrt címke jelenti, amelyen nemcsak a származási országot és az anyagösszetételt kötelező feltüntetni, hanem a ruha ajánlott kezelési útmutatóját is.

Ez a textil-KRESZ tartalmazza a mosásra, fehérítésre, szárításra, vasalásra és vegyi tisztításra vonatkozó javaslatot a gyártó részéről.

A piktogram alapján tudni fogod, hogy maximum hány fokon és milyen módon (kézzel, kímélő programon vagy normál programon) lehet mosni az adott ruhadarabot.

Általánosságban elmondható, hogy a különböző alapanyagok különböző hőfokot szeretnek. Ugyanakkor az is általános szabály, hogy a melegebb vízben jobb a zsíroldás és könnyebben eltávolítható a mosószer is a textilszálak közül.

Azt javaslom, ha lehet, ne vágd ki a ruhából a címkét. Ha nagyon zavar, akkor a kivágás után tedd el egy biztos helyre, és textilfilccel írd rá, melyik ruhához tartozik.

Ugyanakkor azt is hozzá kell tennem, hogy a címke nem minden. Valószínűleg nem folynának kilométeres diskurzusok a mosásról a különböző, háztartászöldítéssel foglalkozó Facebook-csoportokban és -fórumokon, ha a ruhába varrt textil-KRESZ valóban minden információt tartalmazna a megfelelő mosással és mosási hőmérséklettel kapcsolatban.

Nézzük meg részletesen, milyen mosási hőfokot milyen esetben és milyen anyagoknál érdemes használni!

60–95 °C – Amikor a víz fertőtlenít

Mire jó a forró vizes mosás?

A 60–95 °C-os mosást fertőtlenítő mosásnak is nevezhetjük, hiszen a forró víz a megfelelő mosószerekkel és a mechanikus mozgással együtt elpusztítja a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat, valamint szagtalanít.

Mit moshatsz 60–95 °C-on?

A forró víz egyáltalán nem kíméli a textileket, ezért csak erősen szennyezett, erős, természetes szálakból (pl. pamut, len, kendervászon) készült, nem színezett textilekhez javasolják. Ezen a hőfokon moshatsz például indokolt esetben lepedőt, ágyneműt, törölközőt vagy konyharuhát.

Ha csak közepes vagy enyhe szennyeződésről van szó, elég ezeknek is a közepesen meleg hőmérséklet (40 °C).

30–40 °C – Jobb a Földnek, jobb a ruháknak

Miért jó a meleg vizes mosás?

A 30–40 °C-os meleg víz elegendő tisztító erővel bír anélkül, hogy túl agresszív lenne a szövetekhez. A kissé koszos, nem erősen szennyezett és nem foltos ruhákhoz tökéletes.

A szennyeződések és foltok kezelését az általános mosás előtt kell elvégezni, a cikk végén ehhez is összegyűjtöttem néhány hasznos tudnivalót.

Kevesen tudják, hogy a mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, ezért az átlagos szennyezettségű ruhákat elegendő csak 30–40 °C-on mosni. Ezzel nemcsak a ruháidat, hanem a Földet is jobban véded.

Az Európában forgalmazott mosószereket is a meleg vizes mosásra optimalizálták, 30–40 °C-on fejtik ki leginkább a hatásukat. Az ökomosószerek optimalizálásáról érdemes a forgalmazót kérdezni.

Mit moshatsz 30–40 °C-on?

Ideális pamuthoz, lenhez, szintetikus anyagokhoz. Érdemes a sötét vagy színes ruhákat is ezen a hőfokon mosni, mert magasabb hőmérsékleten ereszthetik a színüket.

Tudtad? A mesterséges intelligencián alapuló mosás is védi a ruháidat

Pamut és pamut között van különbség, nem mindegy, mennyire durva vagy éppen finom a textil. A mosás előkészítésekor érdemes finomság alapján különválogatni, mert ha például a farmernadrágot együtt mosod a finom anyagból készült felsővel, jelentősen lerövidíti az utóbbi élettartamát.

Ma már léteznek olyan modern mosógépek (például az LG AI DDTM technológiával rendelkező modellek), amelyek képesek felismerni, hogy épp finom anyagot, normál szövetet vagy durvább szövetet mosunk-e. Ezek a mosógépek a dobmozgást nem csupán a töltet súlya alapján választják meg, hanem a szövet lágyságát is figyelembe veszik, így egy több mint 20 ezer mosási mintát tartalmazó óriási adathalmaz eredményeit felhasználva választják ki az adott töltetnek megfelelő dobmozgásokat. Ennek segítségével 18%-kal hatékonyabban* védik a szövetet.

20–30 °C – Kímélő mosás speciális anyagokhoz

Miért jó a langyos vizes mosás?

A legkényesebb anyagokból (gyapjú, selyem) készült ruhadarabokat is szükséges tisztítani. Ebben az esetben tökéletes a szoba-hőmérsékletű víz.

Hogyan érdemes langyos vízben mosni?

Olyan mosószert válassz, amely kevés lúgot tartalmaz, azaz könnyen ki tudod öblíteni a ruhákból. A legtöbb ökomosószer, a sampon vagy a mosódió is ebbe a kategóriába tartozik.

A kézi mosás nem dörzsölést, hanem ütemes, de finom nyomkodást jelent. Fontos, hogy a vízsugarak a textilszálak közé kerüljenek.

Érdekesség, hogy ma már léteznek olyan újgenerációs mosógépek, amelyek a modern technológiának köszönhetően a vízfúvókákból több irányból érkező vízpermettel és szabadalmaztatott mechanikus mozgással (az LG mosógépeknél ez a 6 motion technológia) érik el azt, hogy a víz mélyen behatolhasson a szövet szálainak belsejébe. Így lesznek sokkal rövidebb idő alatt sokkal tisztábbak a ruhák.

Az LG 6 motion, azaz a 6-féle dobmozgás azért is nagyon érdekes, mert a különböző ruhatípusokhoz különböző dobmozgást alkalmaz a mosógép: a sportruházatot például nem úgy mossa, mint a babaruhát. A gyártó szerint így a ruhák a kézi mosáshoz hasonló törődést kapnak, és tovább használhatók maradnak.

Hőfoktól sem független: foltkezelés

Bármit is állítanak a mosószergyártók, a foltok és makacs szennyeződések ellen még mindig érdemes előkezeléssel felvenni a harcot. A legtöbb esetben nemcsak a technika, hanem a gyorsaság is számít! Fontos, hogy még az általános mosás előtt le tudjanak játszódni azok a kémiai folyamatok, amelyek segítenek a foltok eltávolításában.

  • A friss gyümölcs- és zöldségfoltokat például hideg vizes öblítéssel, citromleves foltkezeléssel, majd újabb öblítés után folttisztító szappannal kell kezelni. Csak ezután kerüljenek a mosásba.
  • A paradicsom- és spenótfolt eltávolításához viszont már meleg, szappanos vízre van szükség.
  • A vérfoltokat hideg, sós vízzel és folttisztító szappannal kezeld, mert a meleg víz fixálja a vérfoltot.
  • A fűfoltok legnagyobb ellenfele a népi praktikák szerint a friss, hideg tej. Ha sima vízzel kezeled, csak rontasz a helyzeten.
  • A zsírfoltokat és az olajfoltokat a mosogatószer szedi ki a legjobban. Használat előtt teszteld a szert a ruha belső oldalán, nem látható helyen. Ebben az esetben érdemes meleg vizet használni.
  • Az izzadságfolt ellen a meleg víz és a folttisztító szappan a hatásos.

És mi a helyzet a japánokkal?

Miközben ehhez a témához gyűjtöttem anyagot, eszembe jutott, amit néhány blogbejegyzésben olvastam arról, mekkora kultúrsokkot jelent Japánban mosni. A technológiai szuperhatalomként elkönyvelt országban ugyanis még mindig elterjedtebbek azok a mosógépek, amelyek mindössze néhány programmal és kizárólag hideg vízzel (állítólag 5°C) mosnak.

Az úgynevezett szentaki a beszámolók szerint elsőre okos eszköznek tűnik, hiszen az indító gomb megnyomása után önjáróvá válik, és maga dönti el, milyen programon mos. A fekete leves akkor jön, amikor a ruhák koszosan és büdösen kerülnek ki a gépből. A legtöbb beszámoló szerint az országban tartózkodó külföldiek nem számoltak azzal, hogy az általuk használt mosószereket nem a hideg vizes mosáshoz fejlesztették ki, így nem hatékonyak.

De miért mosnak hideg vízzel a felkelő Nap országában?

Japán jelentős hiányt szenved fosszilis tüzelőanyagokból, kivéve kőszénből, továbbá nagy mennyiségű importra szorul kőolajból, földgázból és egyéb energiahordozókból. A hideg vizes mosással rengeteg energiát takarítanak meg, hiszen – ahogy fentebb is írtam – a mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel. Ugyanakkor az erősebb tisztítószerek nem tűnnek környezet- és textilkímélő megoldásnak.

Szponzorált tartalom. A cikk az LG Care for What You Wear kampányához kapcsolódva jelent meg.

* Az Intertek által tesztelve 2019 márciusában. Pamut (Cotton) program 2 kg fehérnemű ruhatöltettel összehasonlítva az LG hagyományos pamut (Cotton) programjával (F4V9RWP2W vs. FC1450S2W). A ruha típusától és a környezeti adottságoktól függően az eredmény eltérő lehet.

(Visited 14 992 times, 1 visits today)